Visszamenőleg végig olvasva az összes bejegyzést rengeteget tanultam. Mind a hozzám hasonló tapasztalatlanabbak kérdéseiből, mind a profik válaszaiból, ezúton is köszönet mindenkinek!
30-40 fiatal és erős olaszrizling tőkét szeretnék átoltani csemegévé ebben az évben. Szeretném a gyökérnyakba oltást és a zöldre fás oltást is kipróbálni. Gondolkodtam az oltványok telepítésén, párat fogok is ültetni de egyrészt átoltással hamarabb jutok a csemegéhez, másrészt nagyon érdekel a vele járó kaland, várakozás és tapaszatlás... :)
A vesszők beszerzésével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni a többi kedves fórumozótól. Az alábbi fajták érdekelnének:
Moldova, Éva, Favorit, Pölöskei muskotály és Vanília Muskotály
A vesszőkért cserébe olaszrizling és piros tramini vesszőket illetve hatalmas köszönetet tudok csak felajánlani, természetesen minden felmerülő költséget megtérítve.
Csak egy apró tapasztalat: átoltásnál idősebb tőkénél azt vettem észre, hogy az alvórügyekből előtört friss hajtások nagyon könnyen letörnek oltás közben, így nagyon óvatosan kell velük bánni, míg az egy-két szemre metszett (mivel átoltás, ezért nálam nem alany, hanem korábbi) nemes friss hajtásai sokkal kevésbé érzékenyek ilyen szempontból. (Ezért én jobb szeretem, ha talajközelben van tavalyi vessző, amit 1-2 csapra metszhetek, aztán ezt oltom.)
Nálam tapasztaltabbak javítsanak ki, ha rosszul gondolom...
1. Az oltáshoz szedett vessző tetszőleges méretű lehet, (úgyis elvagdalod csapokra az oltásnál) mindenesetre célszerű akkorára vágni, amekkorát biztonsággal tudsz tárolni a hűtő aljában
2. a vessző középrésze a legértékesebb oltáshoz (a felső rész lehet, hogy éretlen, az alsó általában túl vaskos és ott rövidek az ízközök az ékvágáshoz)
3. A vadalanyt 2-3 rügynél hosszabbra vágni nem érdemes, úgyis csak a felső rügyek hajtanak ki megfelelő erősséggel. Idősebb alanynál inkább a kopaszrametszést ajánlom, ezen kihajtás után a 3-4 legerősebb hajtást kell meghagyni az oltáshoz, a többit el kell távolítani.
Vesszőket egész pontosan, csapok lesznek majd oltáskor. Március elején rügyfakadás előtt,bár az időjárás igen szeszélyes mostanában és májusig zacskóban hütőben tárolva, vagy pincében homokban ajálják. Én tavaly májusban vesszőt kaptam amit kora tavasszal vágtak
Túl mélyen (oltás alatt) nem jó vágni a tőkét, mert a vad vagy kihajt, vagy nem. Legalábbis úgy tudom, oltványkészítésnél kivágják az alany rügyét és annak környékét, hogy ne az hajtson, hanem a nemes. (Mondjuk, ez gyakran nem tökéletes, és mégis kihajt.) Ezért a nemes alját kell kihajtatni.
Most akartam beültetni az ősszel szedett letört nemesrészű vadalanyokat a télvégi újraoltáshoz, hát tegnap is, ma is meg volt fagyva a föld.
Én sem gyakorlott, sem gyakorlatlan nem vagyok, csak olyan gyakorló féle. A következőt csinálnám. Első sort a földszint alatt 10-15cmrel elvágnám tavasszal, a második sort átoltanám. Ha nyáron az első sor kivágásából előtörnek a vadak, azokat zöldoltanám. Következő évben meg folytatnám. Ha nem, akkor nyáron kiderül, mennyire volt eredményes a második sor átoltása. Ha az sem jó, akkor eladnám a megmaradt sorokon termő szőlőt, és még ősszel ujratelepíteném az egyharmadát. Következő évben megint teremne a kétharmad annyit hogy újab harmadot telepítsek.
Én se, bár gyakorlott vagyok, de a 2500 négyzetméter (nem írta hány tőke) engem is elriasztana. Ez az oltásmód nem arra való. Persze annyi tőkét kiszedni, ujratelepíteni se gyerekjáték. Viszont jó játéknak találnám, ha elkezdené a szélső tőkével és minden évben 'valamennyit' átoltana. Évekig biztosítana szórakozást magának és közben mindent kitanulhatna (ha nagyon kezdő) a szőlőről. Első években maga is le tudná legelni a termést, utána meg majd kigondolná mit csináljon a 'rezisztens csemege' szőlőkkel, mert úgy látom, hogy még maga se tudja.
Gyakorlott oltó lehetsz, ha ekkora feladatra vállalkozol. Megmondom őszintén én nem merném!
1, az első évben szinte semmiféle termésed nem lesz
2, a 30-35 éves Olaszrizling tőkék lehet, hogy már nem élnek sokáig
3, a zöldbe-fás oltás állandó vadalást igényel az oltás évében, amit lehet, hogy ezek az idős tőkék már nem fognak elviselni
4, a következő évi Olaszrizling termésed eladva kaphatsz annyi pénzt, ami elég új csemegeszőlőoltványok vásárlására, amelyek sokkal biztosabb termést ígérnek
Ismételten köszönöm válaszát. A csemegeszőlőből nem bort szeretnék készíteni. Korai és késői érésű rezisztens csemegeszőlő fajtákat szeretnék termeszteni. Én is inkább az "eszegetés" híve vagyok.
Ali bá kérdése valóban fontos "mit akarsz a szőlővel?"
Én viszont egyebet is kérdeznék: Hol milyen vidéken laksz? Mert ha fent áll a fagyás veszélye telente, előfordulhat, hogy az azévi hajtások lefagynak és a következő tavasszal a régi fejből hajt ki és az oltásod kárba vész.
Én is kérdeztem valamit : "mit akarsz a szőlővel?" Hogy ajánljak fajtát mikor nem tudom, hogy piacra szánod eladni, vagy bort akarsz magadnak? (Én pl. csak eszem a szőlőt.)
Omega ollóval nem lehet zöldbe-fás oltást csinálni.
Minél közelebb kell a talajhoz oltani, különben nem győzöl majd vadalni.
Köszönöm szépen biztató szavait. Az elméleti tanulás folyamatban van és szívesen veszem a gyakorlatban jártas, tapasztalt szakemberek véleményét. Köszönettel.
Hálásan köszönöm gyors válaszát, melyben megerősített abban, hogy van értelme és eredménye az átoltásnak. A szőlőtövek korát pontosan nem tudom meghatározni (kb. 30-35 év), de évente az elvárásnak megfelelően terem.
Én az egész terület átoltásában gondolkodom, ezért is kérdeztem rá a fajtára, amelyre ezúton is várnám válaszát. (rezisztens csemegeszőlő)
Az omega oltóolló ilyen művelethez mennyire használható? Szeretném erről is kérni a véleményét.
Az "alapos visszavágáson" szeretném megtudakolni, hogy pontosan mit ért, a földtől kb. hány cm magasan kell meghagyni a tőke törzset?
Valószínű folyamatosan fogom kikérni szakmai véleményét, ha nem veszi tolakodásnak.
Már rátaláltál az emberedre, Agriaboy néven fórumozik. Keress helyben megfelelő szőlőt, szedj rólla vesszőt a zöldbe fáshoz, amelyik meg nem sikerül azt átoltod zöldoltással a nyáron. Nem hiszem hogy Egerben nincs számodra megfelelő fajta. Tavaszig meg kitanulsz mindent.
A szőlő zöldbe-fás oltása olyan egyszerű, hogy ha van időd áprilisban, akkor nem érdemes mással csináltatni. Most télen mindent kitanulmányozhatsz ami kell hozzá. Ha a fórumot végigolvastad, magad is láthatod. Még videó is van hozzá. Oltókésed van? Milyen erőben vannak a szőlőtövek? Ha alaposan visszavágod és hajt két jó vesszőt, akkor érdemes átoltani.
A fajtaválasztás külön téma, az a céljaidtól függ, hogy mit akarsz a szőlővel? Gondolom annyit nem akarsz megcsemegézni.
Végig olvasva a fórumot, látom, hogy aki kérdéssel fordult Önhöz, mindenkinek gyakorlati tapasztalatával és szakmai tudásával segített. Nagyon felkeltette az érdeklődésemet a szőlő zöldbe fás oltása.
A következő kérdéseimre szeretném kérni a véleményét:
- 30-35 éves Olaszrizling fajtát szeretnék átoltani csemegeszőlőre, nem egy-két tőkéről lenne szó, hanem 2500 négyzetméterről
Lehet-e ilyen korú tövet újraoltani és a csemegeszőlőnek melyik fajtája lenne a legcélszerűbb, amely rezisztens és zamatos, muskotályos izű fajta?
- milyen módon készíthető elő az alany és melyik oltási módot ajánlaná?
Szívesen veszem, minden jó tanácsát, ebben a témában. Számomra még egyenlőre az is gondot jelent, hogy kivel oltassam, aki szakmailag ért és hisz az átoltásban, de remélem amire eljön az ideje rátalálok az emberemre.