Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Az "olcsó" Ergust Dzsino elvitte :-) Ki kell várnod a következőt! :-) (Jó vétel volt mert a wig 201 az úgy 600 újonnan)
Gondolkodtam egyébként én is rajta hogy 100-ért el kéne hozni, rendbe tenni, kipróbálni a "pedálozást" aztán eladni (nem nyerészkedve, csak amennyiben benne volt) ... no de nincs nekem erre időm.
Hát igen,ez jól el van irva,kevés az olyan hely ahol nincsennek elirások,jók az árak,tisztességes felvilágositást tudnak adni minden géphez és kipróbálhatóak is és nem utólsó sorba nem csak a nagypénzű embetek céek talállnak náluk gépet!
Ilyen helyzetben tényleg nem ér semmit a legdrágább pajzs sem.Összecsikaródik repedhet is meg az állítógombok is törhetnek a bujkáláskor. Hiába vannak 4 szenzorosak is,azok elég mélyen ülnek hogy kb.csak 60fok szélességbe érzékeljenek,hogy a melletted hegesztő ívjét ne érzékeljék.
Ha csak alkalmi a dolog az ilyen hegesztés akkor nem éri meg a drága bőrkámzsás "pajzsot" megvenni.
Talán símaszk autógén szemüveggel 9-10-es üveggel.:)))) párszor elmegy.
Nem egészen ez irányba gondoltam a kérdést de nem is annyira lényeges.A pozíció nálam a dupla húzós teher autó két hátsó hídja közt kitekeredve felbújva pajzs nélkül mert az már nem fér oda egy 11- es üveggel a kézben meghegeszteni bármit.Egy ilyen helyzetben a legdrágább pajzs sem ér semmit.
Lényegében minden hegesztés pozicio hegesztés.Egy hegesztő asztalnál, tudod a munkadarabot forgatni úgy elhelyezni hogy kényelmesen egyszerüen tudjad hegeszteni.Vagy körbetudod járni.
A helyszini kényszerhegesztéseket nevezzük röviden pozició hegesztésnek.Amikor pl.egy csőhídon vagy üzemben több cső ,és tartók oszlopok között kell hegeszteni ott nehéz megoldani a jó hegesztési poziciót.
Az autómata pajzsok itt szoktak bevillanni mikor te még látod az ívet de a pajzsszenzor hirtelen nem érzékeli mert egy másik cső vagy csőtartó kitakarja előle.Hamar kikészül a szemed.
Hidegben még rosszabb a helyzet a párásodás miatt.Ott egyszerű pajzsokat használunk előtét védőüveg nélkül csak a sötét üveggel mert azt jól lehet páramentesíteni.
Nekem csak a kijelzés ideje kevés néha. Mire odanézek már el is tűnt, mekkora az áramerősség stb. Amíg más gépeken megszokod, hogy 3as fokozaton 2-es huzaltolással "pont f.sza" a hegesztés, addig itt ilyen nincs. Tudnod kell milyen anyagot milyen huzallal és milyen feszültégen mekkora előtolással KELL hegeszteni. Na ehhez semmilyen táblázatot nem találtam, más (pl lincoln electric) meg simán rámatricázza a gépre.. szóval nekem elment 1/3 tábla 0,8 -1- 1,5mm lemez mire rájöttem melyiknél mivan.
Én főként karosszériához használom. Ha véletlen ezután vastagfalú zártszelvényt kell hegesztenem, akkor gondban vagyok, ott is próbálgatni kell. Utólag szerintem jobban jártam volna egy Superpuls TIG-el meg egy gorilla 185 MIG-el. Amit még nem sikerült megoldanom, hogy 0,6 huzallal csak nagyon közelről, konkrétan a lemezre rányomva tudok hegeszteni, ha már távolabb húzom a pisztolyt nem megfelelő. Ez nyilván beállítás kérdése, meg az én hibám, de még nem sikerült megtalálni a tökéletest..