Keresés

Részletes keresés

HáBé Creative Commons License 2001.09.03 0 0 31
Üdv Néktek!

Im, itt a szeptember, átváltozok onlájnba.

Szeretném figyelmetekbe ajánlani a Fogas készülő honlapját, várom a kritikákat!

folyt.köv...

illesf Creative Commons License 2001.08.24 0 0 30
A vezérlőkocsit persze nem úgy kell elképzelni, hogy onnan távvezérlik a mozdonyt, van benne egy vészfék szelep bond esetére, illetve egy URH készülék a figyelőnél, amivel a mozdonyt tájékoztatja az éppen aktuális helyzetről. A vasútvonal egyébként a csehországi Tanvaldtól a lengyelországi Jelenia Góráig tart, De csak a czzf50 által említett rész fogasléces. 1945-ig a Jelenia Góra - Korenov (bocs, de nem tudok ezzel cseh ékezetes betűket írni, az r-re és az n-re még képzeljetek el egy hasekot (v)) szakasz villamosítva volt, aztán leállt a fogalom Harrachov és a lengyelországi Szklarska Poreba között. A pálya végig megvan, a tervekben erre fog majd a jövőben járni a Liberec környéki Regiotram Jelenia Gora - Liberec - Zittau vonala.
Előzmény: czzf50 (29)
czzf50 Creative Commons License 2001.08.24 0 0 29
Ugy látom, ide nem írja be senki a hétvégi eseményeket, ugyhogy megteszem én.

Szóval valamilyen alkalomból szombat-vasárnap a Tanvald-Korenov (Csehország) közötti fogasléces szakaszon járt az egyik a meglevö 2 db SGP fogasdízelböl. A T426 001 régi számú, 715 001 mai számú fogaskerekü mozdonyt elözö nap rendbe tették, visszaszerelték rá az öntött pályaszám- és egyéb táblákat. Szombaton a Prágából érkezö 843-as motorkocsi 3 db nagy mellékkocsijával és egy kéttengelyes vezérlö/poggyászkocsival állt össze a vonat, völgy felöl a fogas mozdony. A vonat 100 %-os telítettségü, nagyon sok a vasútbarát és fotós. Felfelé kereszteztünk egy 743-as vontatású személlyel, félreállva egy iparvágányra. Majd késöbb szétszóródtunk a pálya mentén, várva a lefelé jövö vonatot. Sokat késett, de megérte megvárni, nagyon jó kép lett. Innen Bzmot-tal mentünk a vonal végéig és vissza, de a fogas második kanyarjában megint vele utaztunk lefelé Tanvald-ig. A kocsik ezután a motorkocsival mentek tovább Prágába. A fogaslécet ezen a szakaszon amúgy más nem koptatja, mert csak 743-as dízelek és Bzmot-ok járnak erre. A legnagyobb emelkedés 56 ezrelék.

Jövöre lesz 100 éves a vonal és megint nagy buli lesz, persze a fogas dízel is menni fog megint. Érdemes beutazni a vonalat, nagyon szép.

A mozdonyról: 8 db készült, 4 a cseh+szlovák vasútnak ( 2 maradt), 3 az ózdi acélmünek (szétvágva) és 1 az ÖBB-nek (szétvágva).

HáBé Creative Commons License 2001.06.26 0 0 28
Ünnepeljünk!

A Svábhegyi Fogaskerekű Vasút 2001. június 24-én, vasárnap töltötte be 127. életévét!

BOLDOG SZÜLINAPOT, FOGAS!!!

emká48 Creative Commons License 2001.06.15 0 0 27
Bocs, figyelmetlen voltam, de Tiszolc felé is hasonló a helyzet: kb. 30 a fogas részen.
Előzmény: emká48 (26)
emká48 Creative Commons License 2001.06.15 0 0 26
Nincs nálam a müszaki leírás, de nagyjából 25 km/h lehet a fogas részen a seb. A tanvaldi vonalon a fogas részeken adhéziós üzemben sem sokkal több, talán 30. Fentebb Korenov után már jobban mentünk.

Előzmény: illesf (25)
illesf Creative Commons License 2001.06.12 0 0 25
Sebességre mit mennek ezek a dízelgépek a fogasszakaszon? Te már mentél ilyeken. És Tiszolc felé az adhéziós motorkocsikra milyen engedélyezett sebesség van?
Előzmény: emká48 (24)
emká48 Creative Commons License 2001.06.12 0 0 24
Állítólag motorkocsik. Én még így nem láttam hál'istennek, én még mindig mozdonytolatású vonattal utaztam. IGEN -tolatású, mert ott is a völgy felé volt a mozdony és felfelé tolta a két motormellékkocsit. Az elsö kocsi egy "kvázi-vezérlőkocsi" volt, homloklámpákkal és egy vészfékszeleppel a kocsivégi utastér végén.
Előzmény: illesf (20)
HáBé Creative Commons License 2001.06.12 0 0 23
"fogasdízel": völgymenetben retarderrel, vagy bubuval ráfékez egy picit? Mert ha visszatermelné a gázolajat, akkor nagyon megtapsolnám :))
Előzmény: illesf (20)
HáBé Creative Commons License 2001.06.12 0 0 22
Hukk.... tralalalalaaa... az ember SZAKMAILAG teljesen megrészegül az effajta látványtól :))

Naggyon jó! És 5letes. Pacsi a triesztieknek. Sajna az én képeimet elba*** a labor, csak ennyi maradt.

Előzmény: uhi (21)
uhi Creative Commons License 2001.06.11 0 0 21
Nahát, milyen jó kis topic, eddig észre sem vettem. Na, akkor itt vannak a trieszti képek:

illesf Creative Commons License 2001.06.11 0 0 20
Alapból most Tanvaldban motorkocsik járnak, vagy fogasdízelek?
Előzmény: emká48 (19)
emká48 Creative Commons License 2001.06.11 0 0 19
Helyesbítek: fognak közlekedni, ugyanis augusztus 18-19-én újra jár a T426-os a tanvaldi fogason!!!
(Sokolovval összevont kirándulás szervezés alatt)
Előzmény: emká48 (18)
emká48 Creative Commons License 2001.06.11 0 0 18
Szkennelhetsz bizony! Föleg az SGP-fogasról!

Mindenkinek: akinek az SGP-fogas dízelekröl van valami anyaga (kép, rajz, leírás és persze nemcsak ózdi, hanem CSD és ÖBB is) please értesítsen emilben! Én már viszonylag sok mindent összegyüjtöttem róluk, de telhetetlen vagyok. Elöre is köszi.

És illés felvetésére megemlíteném a tanvaldi fogast és az Erzbergbahnt, bár nem igazán Kárpát-edenceiek, de a mozdonyok miatt rokonvasutak. Tudniiilik ott is Floridsdorfi gözösök és SGP dízelek közlekedtek.

Előzmény: czzf50 (17)
czzf50 Creative Commons License 2001.06.06 0 0 17
Az egyik SGP-dízelröl van, már ott álltak egy sorban, de még épen. A fogas gözmozdonyok is álltak már, csak a MagasBobó meg a rendesBobók meg a Zetorok nyüzsögtek.

Most aztán szkennelhetek....

Előzmény: illesf (14)
HáBé Creative Commons License 2001.06.06 0 0 16
... mármint a linkelt szöveg a készülő fogasos oldalam linkgyűjteménye óhajt lenni...
Előzmény: HáBé (15)
HáBé Creative Commons License 2001.06.06 0 0 15
Adj' Isten!

Lám-lám, érdemes volt megnyitnom e topikot, hisz máris bővült ismereteim tárháza. Ugyanis a Svábhegyi fogason kivül, mint magyar fogas: csak a Salgóbányairól hallottam.

De van egy csomó külhoni, melyeknek már van honlapjuk is!

Előzmény: illesf (11)
illesf Creative Commons License 2001.06.01 0 0 14
Vannak képeim az ózdi fogas gözösökröl, érdekel valakit? (Talán videó is?)

Igenigenigenigenigen!!!!!!!!!
Ezt hajtom már néhány év óta! A dízelekről nincs fényképed? Ideveledegyorsan! :)

Előzmény: czzf50 (13)
czzf50 Creative Commons License 2001.06.01 0 0 13
...inkább az RHB-n, mert az tényleg fogas (Rorschach-Heiden-Bergbahn), ellentétben az RhB-val, ami "csak" hegyi. De persze benne vagyok :-))))

Most miröl írjak, az ózdi fogasról? :-))) Vannak képeim az ózdi fogas gözösökröl, érdekel valakit? (Talán videó is?)

Előzmény: Törölt nick (12)
Törölt nick Creative Commons License 2001.05.31 0 0 12
Üdv a topicnak! Remélem, az 1000. hozzászólást a Rhätische Bahnon ünnepeljük :-)

Macibb

illesf Creative Commons License 2001.05.31 0 0 11
Sziasztok!

Ki tudja valaki egészíteni az alábbi listát?
Budapest, Ózd, Salgóbánya, Tiszolc, Erdélyi-Vaskapu? Magyarán tud még valaki ezeken kívül létezett fogaskerekű vasutakat a Kárpát-medencében?

HáBé Creative Commons License 2001.05.31 0 0 9
na, ez valóban elég elfuserált lett...

dióhéjben: ahogy emlékszem, a drót olyan mélyen fut (vagy csak ott süllyesztik le terelőgörgőkkel), hogy a nyomkarima átfut felette.

De szerintem nagyforgalmú városban, mint pl. Miskolcnak Avas, ez a megoldás nem jó, mert baromi macerás. Én inkább egy rövidke Fogast javasolnék. Akár 3-4 kocsival.

Előzmény: HáBé (8)
HáBé Creative Commons License 2001.05.31 0 0 8
_____________________________________/ /
/
________________________________________/

Lehet, hogy nem fog sikerülni a rajzom. De ha láttad már a Fogas váltóját, akkor nagyjából azon az elven.

Előzmény: HáBé (7)
HáBé Creative Commons License 2001.05.31 0 0 7
Lerajzoljam?
Előzmény: Ali Ttaik-al-Rep (6)
HáBé Creative Commons License 2001.05.31 0 0 5
Sőt, hogy ne csak a mi Svábhegyi Fogasunkról legyen szó, belinkelem ide a trieszti sikló-villamosról készitett képeimet

Ha van valakinek róla bőségesebb anyaga (pl. Uhi, ha visszatér), akkor szivesen látjuk.

HáBé Creative Commons License 2001.05.31 0 0 4
Köszöntelek, Foma bátyám!

Nem hiszem, hisz még nincs ilyen szekció.
OFF
De képzeld el, én hogy jártam... A múltkor létrehoztam egy másik topicot, mely a volt szekközépiskolámról, a Mechwartról szólt, de nem tudtam, hogy létezik már egy ilyen. Errefel tudod, mit csinált az Index?
-1. áttette az Évszámok, iskolák, horoszkópok gyűjteménybe
-2. pár nappal rá (ma) beleolvasztotta a másikba, és az enyémet teljesen meg is szüntette. :((

Előzmény: FOMA (3)
FOMA Creative Commons License 2001.05.31 0 0 3
Akkor még egy topic megy a kedvencekbe. Csak nehogy kidobjanak bennünket a Törzsasztalról külön közlekedési szekcióba.
Előzmény: HáBé (-)
HáBé Creative Commons License 2001.05.30 0 0 2
az előzőt egy picit elszúrtam, egy képet szerettem volna szöveg helyett beszúrni. Érdekes, másnak sikerült...
Előzmény: fruh (1)
fruh Creative Commons License 2001.05.30 0 0 1
Bölcs dolog volt újra megnyitni a topicot, mert 0 címmel 0 esélye van.... :o)
HáBé Creative Commons License 2001.05.30 0 0 0
Hihetetlen! Még senki se nullázott le! :))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!