A vezérlőkocsit persze nem úgy kell elképzelni, hogy onnan távvezérlik a mozdonyt, van benne egy vészfék szelep bond esetére, illetve egy URH készülék a figyelőnél, amivel a mozdonyt tájékoztatja az éppen aktuális helyzetről. A vasútvonal egyébként a csehországi Tanvaldtól a lengyelországi Jelenia Góráig tart, De csak a czzf50 által említett rész fogasléces. 1945-ig a Jelenia Góra - Korenov (bocs, de nem tudok ezzel cseh ékezetes betűket írni, az r-re és az n-re még képzeljetek el egy hasekot (v)) szakasz villamosítva volt, aztán leállt a fogalom Harrachov és a lengyelországi Szklarska Poreba között. A pálya végig megvan, a tervekben erre fog majd a jövőben járni a Liberec környéki Regiotram Jelenia Gora - Liberec - Zittau vonala.
Ugy látom, ide nem írja be senki a hétvégi eseményeket, ugyhogy megteszem én.
Szóval valamilyen alkalomból szombat-vasárnap a Tanvald-Korenov (Csehország) közötti fogasléces szakaszon járt az egyik a meglevö 2 db SGP fogasdízelböl. A T426 001 régi számú, 715 001 mai számú fogaskerekü mozdonyt elözö nap rendbe tették, visszaszerelték rá az öntött pályaszám- és egyéb táblákat. Szombaton a Prágából érkezö 843-as motorkocsi 3 db nagy mellékkocsijával és egy kéttengelyes vezérlö/poggyászkocsival állt össze a vonat, völgy felöl a fogas mozdony. A vonat 100 %-os telítettségü, nagyon sok a vasútbarát és fotós. Felfelé kereszteztünk egy 743-as vontatású személlyel, félreállva egy iparvágányra. Majd késöbb szétszóródtunk a pálya mentén, várva a lefelé jövö vonatot. Sokat késett, de megérte megvárni, nagyon jó kép lett. Innen Bzmot-tal mentünk a vonal végéig és vissza, de a fogas második kanyarjában megint vele utaztunk lefelé Tanvald-ig. A kocsik ezután a motorkocsival mentek tovább Prágába. A fogaslécet ezen a szakaszon amúgy más nem koptatja, mert csak 743-as dízelek és Bzmot-ok járnak erre. A legnagyobb emelkedés 56 ezrelék.
Jövöre lesz 100 éves a vonal és megint nagy buli lesz, persze a fogas dízel is menni fog megint. Érdemes beutazni a vonalat, nagyon szép.
A mozdonyról: 8 db készült, 4 a cseh+szlovák vasútnak ( 2 maradt), 3 az ózdi acélmünek (szétvágva) és 1 az ÖBB-nek (szétvágva).
Nincs nálam a müszaki leírás, de nagyjából 25 km/h lehet a fogas részen a seb. A tanvaldi vonalon a fogas részeken adhéziós üzemben sem sokkal több, talán 30. Fentebb Korenov után már jobban mentünk.
Sebességre mit mennek ezek a dízelgépek a fogasszakaszon? Te már mentél ilyeken. És Tiszolc felé az adhéziós motorkocsikra milyen engedélyezett sebesség van?
Állítólag motorkocsik. Én még így nem láttam hál'istennek, én még mindig mozdonytolatású vonattal utaztam. IGEN -tolatású, mert ott is a völgy felé volt a mozdony és felfelé tolta a két motormellékkocsit. Az elsö kocsi egy "kvázi-vezérlőkocsi" volt, homloklámpákkal és egy vészfékszeleppel a kocsivégi utastér végén.
Mindenkinek: akinek az SGP-fogas dízelekröl van valami anyaga (kép, rajz, leírás és persze nemcsak ózdi, hanem CSD és ÖBB is) please értesítsen emilben! Én már viszonylag sok mindent összegyüjtöttem róluk, de telhetetlen vagyok. Elöre is köszi.
És illés felvetésére megemlíteném a tanvaldi fogast és az Erzbergbahnt, bár nem igazán Kárpát-edenceiek, de a mozdonyok miatt rokonvasutak. Tudniiilik ott is Floridsdorfi gözösök és SGP dízelek közlekedtek.
Az egyik SGP-dízelröl van, már ott álltak egy sorban, de még épen. A fogas gözmozdonyok is álltak már, csak a MagasBobó meg a rendesBobók meg a Zetorok nyüzsögtek.
Lám-lám, érdemes volt megnyitnom e topikot, hisz máris bővült ismereteim tárháza. Ugyanis a Svábhegyi fogason kivül, mint magyar fogas: csak a Salgóbányairól hallottam.
De van egy csomó külhoni, melyeknek már van honlapjuk is!
Ki tudja valaki egészíteni az alábbi listát?
Budapest, Ózd, Salgóbánya, Tiszolc, Erdélyi-Vaskapu? Magyarán tud még valaki ezeken kívül létezett fogaskerekű vasutakat a Kárpát-medencében?
dióhéjben: ahogy emlékszem, a drót olyan mélyen fut (vagy csak ott süllyesztik le terelőgörgőkkel), hogy a nyomkarima átfut felette.
De szerintem nagyforgalmú városban, mint pl. Miskolcnak Avas, ez a megoldás nem jó, mert baromi macerás. Én inkább egy rövidke Fogast javasolnék. Akár 3-4 kocsival.
Nem hiszem, hisz még nincs ilyen szekció.
OFF
De képzeld el, én hogy jártam... A múltkor létrehoztam egy másik topicot, mely a volt szekközépiskolámról, a Mechwartról szólt, de nem tudtam, hogy létezik már egy ilyen. Errefel tudod, mit csinált az Index?
-1. áttette az Évszámok, iskolák, horoszkópok gyűjteménybe
-2. pár nappal rá (ma) beleolvasztotta a másikba, és az enyémet teljesen meg is szüntette. :((