Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.16 0 0 546

Persze,de az később érik :)

Előzmény: Midnightx (542)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.16 0 0 545

Sóska = savanyú :)

A meglévő fajtáim közül a legsavanyúbb. Ami igazán finom /persze az én ízlésemhez/ : Lucana, Malling Exploit, Fertődi zamatos.

Volt idő amikor 10 fajta málnám is volt ill. régen eladásra málnáztunk.

Előzmény: Midnightx (537)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.16 0 0 544

szerintem ősszel térjünk vissza a kérdésre,már kicsit késő az ültetéshez.Nagyon hajtanak...

Előzmény: Törölt nick (543)
Midnightx Creative Commons License 2011.04.15 0 0 542

A fekete málnának a felsoroltakon kívül még az is előnye, hogy egészségesebb, mint a piros. Több benne az antioxidáns színanyag. Habár ennyi erővel már ehet az ember szedret is:)

Előzmény: Törölt nick (383)
ABorcsa Creative Commons License 2011.04.15 0 0 541

Sziasztok!

Kordon közt kinőtt többnyire Villamette és Aroma Quin málnatöveim dupla vagy teltvirágú Hibiscusra cserélném (piros és narancssárga). Vagy esetleg kefevirág is érdekel ill. Tökösdió vesszője oltáshoz.

Köszönöm.

CBNora Creative Commons License 2011.04.15 0 0 540

Azt szokták ajánlani. Lehet, hogy akkor ősszel még több lenne, de nekünk jobb így hosszabb ieig elosztva. Az azévi vesszőkön több a termés, de mivel nincs más fajtánk, hagyjuk teremni második évben is.

A vesszők egy része nem hajt ki újra tavasszal, de sok terem még egyszer. Utána már tényleg le kell vágni. De ha nem érsz rá foglalkozni vele, vagy nem férsz hozzá, ráérsz levágni következő tavasszal is.

Előzmény: Midnightx (539)
Midnightx Creative Commons License 2011.04.15 0 0 539

"Nyár elején az előző évi vesszőkön a második termés elég kevés"

Én azt hittem, hogy a folytontermő málnáknál ősszel ki kell vágni a vesszőket és a termés az azévi hajtásokon nő.

Előzmény: CBNora (538)
CBNora Creative Commons License 2011.04.15 0 0 538

Nekünk az az egy fajtánk van, többre nincs is hely. Mi szeretjük, nekem nem jutott eszembe róla a sóska (én nem szeretem).

Tényleg szívós, én nem is próbálom kordonon tartani, így örülök, hogy életerős és terjed. Egy sáv van a kerítés mellett, mellette a fűben kinövőket lenyírjuk, a szomszéd meg örül, hogy már neki is van. Nyár elején az előző évi vesszőkön a második termés elég kevés, de valamennyi azért van rajta, az őszi viszont bőséges és a fagyokig kitart. Nekünk jobban megfelel, hogy nem egyszerre terem sokat és aztán vége.

Előzmény: Midnightx (537)
Midnightx Creative Commons License 2011.04.15 0 0 537

Én már most rajongok az Autumn Blissért, pedig még sosem kóstoltam!

Alig egy hónapja ültettem és már gyönyörűen hajt és vastag szára van. Ráadásul már idén teremni fog. És igénytelen is. Ez a fajta pont nekem való, még akkor is, ha nem a legfinomabb ízű fajta.

Hogy érted azt, hogy sóskás? A sóskát szeretem, persze egy málnától nem sóskaízt várok el:)

Ha kiirtani se lehet, az jó! Ha már nem fér a kertben, akkor viszek be a lakásba is nagy cserepekben:)

Mellesleg, ha frissen nem is a legjobb, szerintem lekvárként akkor is jó lehet. Vagy turmixba.

Bőven terem?

Előzmény: Törölt nick (535)
Retro_Elizé Creative Commons License 2011.04.15 0 0 536

Sziasztok.

Eladó málnatöve valakinek esetleg?

Köszi a választ... ha lesz:)

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.15 0 0 535

Az egyszer termő biztos nem terem az idén.A folyton termő az ősszel hozhat új termést.

Blissym /Autumn bliss/ nekem is van ,de én nem rajongok érte.Annyi a jó benne,hogy ez van legkorábban.Az íze viszont nekem kicsit sóskás...na jó ősszel már amikor nincs másik persze ez is elmegy.Egyébként rengeteget sarjadzik,kordonban lehetetlen tartani,kiirtani sem egyszerű :)

Előzmény: Midnightx (534)
Midnightx Creative Commons License 2011.04.15 0 0 534

Van rá esély, hogy a most márciusban ültetett málna teremni fog idén?

Nem folytontermő, hanem hagyományos fajták. Csak gyökér + 5-10 centis csonk rajta. De szépen hajtanak.

Ezen kívül szeretném kikérni a véleményeteket az Autumn Bliss fajtával kapcsolatban. Mi a véleményetek róla általánosságban? Gyümölcs minőség, betegségekkel szembeni ellenállás stb.

Midnightx Creative Commons License 2011.04.13 0 0 533

Köszi,Nóra.

Sikerült két zsák gyönyörű, érett marhatrágyát szereznem. Nincs benne semmi szalma, föld és egyéb oda nem illő dolog. Biztos szeretni fogják a növényeim. 

Előzmény: CBNora (532)
CBNora Creative Commons License 2011.04.13 0 0 532

Szoktam a málnámra trágyát teríteni. Mindig jó érettet (de nem zsákosat) és próbálom nem a szárra tenni, de nyilván ez nem igazán sikerül és eddig még nem lett bajuk. Én nem ásom, alig kapálom, talajtakarással tartom és kétévenként megrakom az alját trágyával. Szép.

Szerintem a töveket azért inkább ne takard be teljesen, az új hajtások talán nehezebben bújnának ki. Ahol jönnek a hajtások, oda nem terítem, csak idővel odakerül valamennyi.

Előzmény: Midnightx (531)
Midnightx Creative Commons License 2011.04.13 0 0 531

Tervezem, hogy megtrágyázom a málnákat, mert ültetéskor nem tettem (ugyanis nem volt). Ha 5 centi vastag érett marhatrágya réteget borítanék rá, akkor nem lenne baj, hogy a szár alsó 5 centije trágya alá kerül? Vagy az még előny is?

Midnightx Creative Commons License 2011.04.12 0 0 530

A sarjakat szerintem vétek kikapálni. Inkább oda kell adni azoknak, akik szeretnének málnát, de nem telik nekik rá. Én is így kaptam több kedves fórumozótól és nagyon szépen hajtanak kifele. Gyakorlatilag mind megmaradt. A Pencről kapott Autumn Bliss a legszebb (ezúton is köszönöm, Norbert!). Nagyon erőteljesen hajt, vastag a szára. Egész más, mint a hagyományos málnák. Talán, mert folytontermő.

janijani Creative Commons License 2011.04.12 0 0 529

Én az ilyen elkóborolt sarjakat ki szoktam venni földlabdával és visszaültetem a sorba.

Előzmény: japaszturo (528)
japaszturo Creative Commons License 2011.04.12 0 0 528

Szia! A málna gyökere azért van amikor 1-1,5méterre is el fut és sarjat hoz. " DE ha szereted a málnát" és a sarjat kikapálod . AKkor kordában tudod tartani. 

Előzmény: pihe6 (526)
Midnightx Creative Commons License 2011.04.12 0 0 527

Gyorsan terjed, de azért nem ennyire:)

Előzmény: pihe6 (526)
pihe6 Creative Commons License 2011.04.05 0 0 526

sziasztok! most vettem két málnatövet és a kiültetés előtt szeretném tapasztalt málna teremlőktől megkérdezni hogy mennyire terjed a gyökérsarj?? mivel egy ici pici díszkertnek nevezhető kertbe ültetném,egyáltalán nem mindegy hogy következő évben már tőle méterekre kinövő szúros sarjakat kell-e irtanom a gyep közepéből :) vagy nem terjed ennyire agresszivan és kordában lehet tartani?

köszi a választ előre is.

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.05 0 0 525

Tökéletes :)

Előzmény: Regar (524)
Regar Creative Commons License 2011.04.05 0 0 524

Sima érett marhatrágya?

Előzmény: Törölt nick (519)
retro86 Creative Commons License 2011.04.04 0 0 523

Köszönöm a segítségeteket!!!!maradt két ilyen tövem ami dudros csak nemtudom,hogy mikori,de fő a biztonság,levagom a a kisgumót,terem az alatta is:)Mégegyszer köszönöm!

vadasz70 Creative Commons License 2011.04.04 0 0 522

sziasztok!  érdeklődnék hogy lenne valakinek jó fajta málna tövei felesleges mert  nekem a múlt évben meg fulladtak. köszönöm.

Flanell Creative Commons License 2011.04.03 0 0 521

Most még.  :)

Előzmény: Midnightx (514)
Flanell Creative Commons License 2011.04.03 0 0 520

A dudornál általában már a tél folyamán elhal, vagy legkésőbb májusban. Úgyhogy legjobb még zölden levágni a dudor alatt, és alóla fog hozni egy új hajtást, még ez is elég jó lehet. (Persze, ha van bőven hajtás, akkor ki lehet vágni mindenestől.)

Mondjuk, ha a szomszédban lakik kétmillió ilyen jószág, akkor teljesen mindegy.

Előzmény: retro86 (515)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.03 0 0 519

Persze,ha van szerves az jobb,de műtrágya is lehet.

Előzmény: Regar (518)
Regar Creative Commons License 2011.04.03 0 0 518

Olyan kérdésem lenne, hogy lehet-e most, illetve ha igen, pontosan mivel kicsit megtrágyázni a málnákat, mert tavaly nagyon kis szemű termések voltak és szerintem a talajpótlás vagy tápanyagokkal való felturbózása nem ártana...

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.03 0 0 517

Naná,hogy megy tovább.Minél előbb kivágni és megsemmisíteni /mondjuk tűz/.

Előzmény: retro86 (515)
Ali-bá Creative Commons License 2011.04.02 0 0 516

Lehet, hogy valami eszi alulról. Nálunk a tulipán járt így és meg is lett a tettes. /Kószapocok - sajnos ő győzött, máshova kellett telepíteni a tulipánokat./

Előzmény: Midnightx (481)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!