Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Vásárolni szeretnék egy kompakt multi hegesztőt (inverterest), ahol elsősorban MIG dominálna, de azért néha MMA-hoz is használnám (awizni van egy Stahlwerk Tig 200P). 2-3-4mm-es zártszelvények, lemezek és rozsdamentes anyagok a célterület. Ahogy olvasgattam az Alfaweld/Iweld 185-öt szoktátok ajánlani, de a szívem egy Iweld 205 lt-hez húz :D. Arra lennék kíváncsi, hogy aki már látott vagy dolgozott ezekkel azok szerint megéri-e a plussz 80000Ft-ot a 205 ? Nem napi szinten menne, de ha használni kell, akkor 1-2 hónapig 8 órában, persze kisebb szünetekkel. Esetleg tudnátok valami mást 200.000-ig ? Előre is köszönöm!
Van egy ilyen Oerlikon 5 méteres vizes vászon borítású kábelem ebben az állapotban.5-ös lapos keresztmetszetű a pici csatlakozója.Az sr17-esemhez képest dupla méretű a feje.Szerintetek érhet valamit,érdekelhet valakit, vagy vágjam szét és csináljak belőle egy durvát az sr17 mellé?
Meg tudod adni neki, hogy miután abbahagyod a hegesztést egy beállított ideig engedi még a védőgázt.
Szakaszos hegesztésnél is jó, de főleg savállónál, mert egy ideig még izzik a varrat és ekkor még gázzárvány tud kialakulni a levegővel való érintkezéstől.
A mostaniakban már két venti van, egy nagy alul ami a trafót hűti, és fentebb egy kisebb ami az egyenirányítót hűti. A gázutánfúvás az mit jelent valójában?
A fotók minősége nem a legjobb de amit fényképezővel csináltam nem engedi feltenni. Ugyan az a gépház mint a mostani 180/210-eseké csak az enyémen le vannak dugózva a potiknak a helyei. Meg van a felső ventilátor helye is csak az is le van lemezel zárva. Csak előtolás poti és egy fokozatkapcsoló van benne, meg a bekapcs gomb.A túlmelegedést visszajelző led sincs benne,(van benne hővédelem) teljesen alap gép. A bekapcsolási ideje egyfázison az adattábla szerint megegyezik a tieddel 100% 80A. De mivel a mostani 180/210-ekben 2db ventilátor van később kell hogy lekapcsoljon a hővédelem bennük mint az enyémben. A képeket megköszönném mert érdekelne milyen a belső elrendezése, trafó, fojtó,mérete. Milyen szabályzókártya van benne stb, nekem egy ventilátort kellet cserélnem eddig benne mert csapágyas lett.
Ha telefonban korrektek, akkor megéri megnézni, mert azok a trafósok állítólag jó gépek.
2 ünnep közt nekem elég sűrű a (családi) program, így semmit nem merek megígérni. A műhely állapota abszolút alkalmas a tesztre, mondjuk úgy hogy sok apróság hiányzik, de inkább esztétikai dolgok. Használhatóságot nem befolyásolja. Az elszívás nekem is fix, asztal feletti, 100-as csőventi, 100-as flexi alucső, gravitációs zsalu.
Karácsony előtt fúrtam vagy 40 lyukat a hegesztő asztal ideiglenes lapjába, megmeneteltem, és az asztalos szorítók végére csavart hegesztve csináltam ilyen leszorítókat.
Szia, a Formig 180/210-est gondolom a három fázissal használod, próbáltad hogy mennyivel gyengébb egy fázison? Esetleg lenne fotód a belsejéről mert nekem sima 180-as van, és kíváncsi lennék miben különböznek.
Ennél a gépnél mondjuk nem írtak nagyon nagy hülyeséget, mert kapcsolható a gép MIG üzemmódba is, és egy huzaltolóval kibővítve fogyós gépként is üzemelhet. Nagyon durva cucc, én láttam működés közben :-) (bevonttal épp egy TÜV minősítést csináltak vele betonvas hegesztési technológiára)
Időpontot biztos tudunk találni - nekem is mennem kell majd hozzájuk - a próba hegesztés, vagy oktatás, nem tudom mi lesz belőle a végén :-) nem fog lyukat égetni a zsebedbe. A pár ezrest szó szerint értettem. (Vagy egy üveg házi pálesz ha nem veszik el a pénzt XD)
Kis ergus is kipróbálható (meg a gorilla is) ugyan a műhellyel még nem vagyok kész, de szép lassan kezdem belakni. Hegesztő asztal sem a végleges, elszívás sem; de van. Mondjuk végleges sose lesz mert mindig változtat az ember valamit.