Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2002.08.14 0 0 8641
A cikk nerd teenagerekrol szol, a szo "klasszikus" jelentese itt "gawky, socially maladjusted, and brilliant".
Osszehasonlitas arrol, mi volt nerd 82-ben, es mi ma.
Előzmény: Törölt nick (8640)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.14 0 0 8640
nincs linkem, hacsak nem utalhatok nagylelkusegemre, ugyanis karacsonyra elofizettem a magazint az uramnak. Akcio van most is, 20 dollar 2 evre!
Előzmény: rigojanos (8638)
barbibaba Creative Commons License 2002.08.13 0 0 8639
Mi nekem amerika? Pl. az (al)humanizmus. Lassuk pl.:

www.nepszabadsag.hu

Afganisztán egy évvel később
Robert Fisk riportja egy tragikus amerikai akcióról
NOL • 2002. augusztus 12. 20:07

George Bush elnök terror ellen hirdetett háborúja május 22-én éjfélkor érte el Hajibirgit sivatagi falucskát. Haji Brigit Khan szakállas, 85 éves pastu falusi elöljáró, tizenkétezer fős törzsi közösség vezetője, a saját háza előtt feküdt a fűben. Fakir Mohamed a bárányaival és kecskéivel aludt, és arra riadt, hogy „nagy repülőgépek közelednek az égen”. Még éjszaka is olyan meleg van, hogy a falusiak a szabadban alszanak, de Mohamedin és a családja a sárral tapasztott falú házaikban voltak ezen az éjszakán. Százöt család tartózkodott Hajibirgitben május 22-én, mindnyájan felébredtek a helikopterek keltette viharra, a légcsavarok csattogására meg az amerikaiak üvöltözésére. Robert Fisk, az Independent riportere a helyszínen járt, miután az amerikai akció következtében elpusztult a falu.

Haji Brigit Khant látták, amint a gyepről felkelve a fehér falú mecsetbe menekül, a téglalap alakú betonépítménybe, amelynek berendezése néhány kopott szőnyegből és egy hangszóróból áll. Néhány fegyverest láttak utána rohanni. Hakim, az egyik pásztor látta, hogy a helikopterből kiszálló emberek üldözik az öreget a mecsetbe, és aztán hallotta, hogy odabent eldördül egy lövés. „Halott volt, amikor megtaláltuk, egy golyóval a fejében” – mondja Hakim és a földre mutat. Egyetlen golyóütötte nyom van a mecset betonpadlóján, mellette némi alvadt vér. „A falakra fröccsent az agyveleje.”

A falu széltében-hosszában éles robbanások rázták meg a belső udvarokat és a szűk bejárati ajtókat. „Riasztó- és füstgránátokat dobtak ránk az amerikaiak” – emlékezik Mohamedin. – „Tucatjával dobálták ránk és folyamatosan ordítottak. Nem értettük őket, de voltak velük afgán fegyveresek is, afgánok feketére festett arccal. Néhányan elkezdték megkötözni az asszonyainkat – a saját asszonyainkat – és az amerikaiak felvonták a burkájukat, az arcukat borító ruhát, hogy megnézzék őket. Ekkor rohant el a kislány.” Abdul Satar elmondása szerint a lány hároméves volt, sikítva menekült el otthonról, a neve Zarguna, Abdul-Shakour lánya – sok afgánnak csak egy neve van –, és valaki látta őt beesni a falu húsz méter mély kútjába, a mecset mögött. Az éjjel fulladhatott meg odalent, egyedül, a gerince feltehetően a zuhanástól törött el. Falusi gyerekek találták meg másnap reggel. Az amerikaiak nem törődtek vele. Ruházatukról a falusiak adtak leírást, ennek alapján valószínűsíthető, hogy voltak köztük a Speciális Erőkhöz tartozó egységek, és brutális, fegyelmezetlen afgánonkból álló különleges egységek is, amelyek a kabuli Khad titkosrendőrség egykori állományából verbuválódtak. Volt még százötven katona a 101-es ejtőernyős hadosztályból, a Kentucky-beli Fort Campbellből. De Fort Campbell messze van Hajibirgittől, amely Kandahártól délre, a sivatagban fekszik. És az amerikaiaknak az volt a rögeszméjük, hogy a faluban a tálibok és az al-Kaida vezetői rejtőzködnek.

Robert Frisk néhány nappal később találkozott valakivel, aki korábban a különleges erők tagja volt, az amerikaiakkal szövetséges egyik állam katonája. Ő így magyarázta az ügyet: "Ha mi bemegyünk egy faluba, és ott látunk egy szakállas parasztot, akkor egy afgán szakállas parasztot látunk. Ha az amerikaiak bemennek egy faluba és találkoznak ugyanezzel a szakállas paraszttal, akkor ők Oszama bin Ladent látják."

A falubeli összes nőt és gyereket felsorakoztatták. "Kiráncigáltak bennünket a házból - mondja Mohamedin. - "Némelyik afgán fegyveres durva sértéseket vágott hozzánk. Közben gránátokat hajigáltak a házainkra." A néhány falubéli, akinek sikerült elmenekülnie a katonák elől, másnap összegyűjtötte a gránátokat a gyerekek segítségével. Tucatnyit találtak belőlük, mindegyiken szerepelnek a fegyver adatai. Például: "Hét robbanás - Késleltetés: 1,5 másodperc". Vagy: "1 robbanás, 170 decibel, késleltetés: 1,5 másodperc". Ezek a gránátok rémítették meg annyira Zargunát, a kislányt, hogy elmenekült, ami végülis a halálát okozta. A fegyver az amerikai speciális erők szokásos felszereléséhez tartozik, Németországban gyártották.

Számos dátumbélyegző arról tanúskodik, hogy a gránátokat nem régebben, mint tavaly márciusban gyártották. A német cég hivatalosan "hang - és fényhatással kábító töltet"-nek nevezi őket. De az amerikaiak éles munícióval is lőttek. Eltaláltak egy kocsit, amelyben a taxisofőr, Abdullah aludt. Súlyos sérüléseket kapott. Hasonló sorsra jutott Haji Brigit Khan fia.

Egy amerikai katonai szóvivő később azt állította, hogy az Egyesült Államok katonáira tüzet nyitottak a faluban, amit viszonoztak. Egy ember meghalt, kettő megsebesült, feltehetően mindannyian al-Kaida- vagy tálib harcosok voltak. A feltételezés - miszerint a nyolcvanöt éves Haji Brigit Khan lett volna az egyik támadó fegyveres - teljesen abszurd.

A két sebesült feltehetően Khan fia valamint Abdullah, a taxisofőr lehetett. Az amerikai állítás, miszerint ők tálib vagy al-Kaida harcosok voltak, átlátszó hazugság, minthogy az incidenst követő vizsgálat után mindkettőt szabadon engedték. "Pofa be! - ordította a síró gyerekeknek némelyik afgán fegyveres, akik az amerikaiakkal jöttek" - emlékszik Faqir Mohamed.

Lefektettek a földre és megbilincseltek, műanyag bilincset raktak a csuklónkra. Minél jobban feszegettük őket, annál szorosabbak lettek, és annál jobban fájt. Aztán bekötötték a szemünket. És elkezdtek a gépek felé lökdösni, de még közben is ütöttek.

Összesen ötvenöt embert vittek el az amerikaiak. Mohamedin köztük volt. És Abdul-Shakour is, aki ekkor még nem tudta, hogy a lánya a kútban haldoklik. Az ötvenhatodik afgán fogoly immár halott volt: az amerikaiak mégis úgy döntöttek, hogy elviszik magukkal a nyolcvanöt éves Haji Brigit Khan tetemét.

Amikor a helikopterek leszálltak a kandahári repülőtéren - a 101-es ejtőernyős egység afganisztáni bázisán -, a parasztokat, saját bevallásuk szerint konténerbe terelték, mint a birkákat. A lábaikat összekötötték, a kezükön rajta hagyták a bilincset, és minden egyes fogoly lábát a konténer padlójába rögzített oszlophoz láncolták. A fejükre vastag zsákot húztak. Abdul Satart az elsők között emelték ki ebből a fülledt börtönből. "Bejött két amerikai és letépték a ruhámat" - mondta. "Ahol nem szakadt a ruha, ollóval vágták. Meztelenül vittek a szakállamat leborotválni és lefényképezni. Miért vágták le a szakállamat?! Egész életemben szakállas voltam."

Borotválkozás után Mohamedint meztelenül vitték át a sátorba, ahol a kihállgatást tartották, és ahol levették a szeméről a kötést. „fgán tolmács volt velük, egy pastu férfi kandahári akcentussal, meg amerikai katonák, nők és férfiak vegyesen" - mesélte Mohamedin. "Meztelenül álltam előttük, összekötött kézzel. Voltak, akik íróasztal mögött ültek, mások álltak. Megkérdezték, mivel foglalkozom. Azt feleltem: 'Juhász vagyok - de miért nem kérditek a katonáitokat, mit csináltam, amikor letartóztattak?' Erre azt felelték: 'Felelj magad.' Aztán azt kérdezték: 'Milyen fegyvert használtál?' Mire én: 'Nem használtam soha fegyvert.'

Az egyik azt kérdezte: 'Használtál-e fegyvert az orosz megszállás idején, a polgárháborúban, vagy a tálibok idején?' Megmondtam nekik, hogy az idő nagy részében menekült voltam. A falusiak beszámolója alapján képtelenség megállapítani, mely amerikai alakulatok vettek részt a kihallgatásban.”

Hakim hasonlóan Mohamedinhez azt mondja, hogy meztelenül kellett a bíróság elé állnia. „Tudni akarták a koromat és hogy mit csinálok. Közöltem, hogy hatvan vagyok, pásztor. Erre ők: 'Vannak-e arabok, tálibok, irániak vagy bármilyen külföldiek a faluban?' Mondtam, hogy nincsenek. Kérdés: 'Hány szoba van a házadban és rendelkezel-e műholdas telefonnal?' Tudtukra adtam, hogy nincs telefonom, még áram sincs.' Erre ők: 'A tálibok jók vagy rosszak?' Azt feleltem, hogy a tálibok soha nem jöttek a falunkba, tehát nincs információm róluk.' Mire azt kérdezték: 'És mit gondolsz az amerikaiakról?' Azt feleltem: 'Úgy tudjuk, hogy ők szabadítottak fel minket Karzaival (Hamid Karzai elnök) és segítettek rajtunk - de azt nem tudjuk, miféle bűnt követtünk el, ami miatt most így bánnak velünk.' Mi mást mondhattam volna?”

Néhány órával később Hajbirgit lakóit élénksárga ruhával látták el és a légitámaszpont homokján fekvő ketrecekbe zárták őket - egyfajta miniatűr Guantanamoi Öbölbe - ahol kenyeret, kétszersültet, rizst, babot és palackozott vizet kaptak. A fiatalabb fiúk külön ketrecben voltak, elválasztva az idősebbektől. Nem volt több kihallgatás, de további öt napon át a ketrecekben tartották őket. Mindeközben az amerikaiak próbálták kideríteni a 85 éves férfi személyazonosságát. A rabokat nem kérdezték, akik pedig azonnal azonosíthatták volna - meglehet, az amerikai kihallgatók nem akarták, hogy tudjanak a haláláról. Végül is az amerikaiak készítettek egy fotót a holttest arcáról, és odaadták a Nemzetközi Vöröskeresztnek. Kandahári hivatalnokok azonnal közölték a szervezettel, hogy a férfi valószínűleg a legfontosabb törzsi vezető volt a várostól nyugatra.

"Mikor végül kiengedtek minket a ketrecekből, öt amerikai tanácsadó várt ránk, hogy beszéljenek velünk", mondja Mohamedin. "Tolmács segítségével elnézésünket kérték a téves letartóztatásért. Mondták, hogy sajnálják. Mit felelhettünk volna? Rabok voltunk. Az egyik tanácsadó azt mondta: 'Segítünk maguknak'. Mit jelent ez?" Egy helikopter egység elszállította az ötvenöt férfit a kandahári futball stadionba - a tálib kivégzések egykori helyszínére -, ahol szabadon engedték mindannyiukat, még mindig rabruhában és számmal ellátott műanyag pántokkal a csuklójukon. "Hollister-féle Ident-A-Band csuklópánt", ez volt mindegyikre írva. Csak ekkor tudták meg, hogy az öreg Haji Birgit Khant megölték az egy héttel azelőtti rajtaütés során. Abdul-Shakour pedig csak ekkor tudta meg, hogy lánya, Zarguna, halott.

A Pentagon eleinte azt közölte, "nehezen tartja hihetőnek", hogy a falubeli asszonyok kezét összekötötték volna. De miután pontosan ugyanilyen leírások állnak rendelkezésünkre az afgán nőkkel szembeni bánásmódról az uruzgani menyegző ellen végrehajtott amerikai rajtaütést követően, mely a Hajbirgit elleni támadás után történt, úgy tűnik, az amerikaiak - vagy afgán szövetségeseik -, bizony éppen így jártak el. Egy amerikai katonai szóvivő közölte, hogy az amerikai erők "titkosszolgálati értékkel bíró" tárgyakat, fegyvereket és nagy mennyiségű készpénzt találtak a faluban. Hogy mik is voltak ezek a "tárgyak", sosem derült ki. A fegyverek szinte bizonyosan személyes védelemre szolgáltak a rablóbandákkal szemben. A készpénz igen fájdalmas pont maradt a falubeliek számára. Abdul Satar azt mondja, 10 000 pakisztáni rúpiát vettek el tőle - kb. 200 USD-t. Hakim azt mondja, elvesztette az összes megtakarított pénzét, 150 000 rúpiát - 3000 USD-t. "Mikor szabadon engedtek minket, az amerikaiak mindannyiunknak adtak 2000 rúpiát", mondja Mohamedin. "Ez csak 40 dollár. Szeretnénk visszakapni a többi pénzünket".

De az embereknek egy jóval súlyosabb tragédiával is szembe kellett nézniük, amikor visszaérkeztek Hajibirgitbe. Távollétükben - mivel nem voltak már fegyverek, hogy megvédjék az otthonokat, a faluvezető meghalt, a férfiak nagy részét pedig az amerikaiak foglyul ejtették - rablók szállták meg a falut. Egy csoport fegyveres Helmand megyéből, amelynek vezetője Abdul Rahman Khan - egykor brutális rabló és mudzsahed harcos az oroszok elleni háborúban, ma pedig a Karzai-kormány rendőrfőnöke - rajtaütött a meggyengült falun. A 105 család közül kilencvenöt a hegyek közé menekült, a rablóknak hagyva a vályogházakat.

A felkavaró, riasztó kérdések, a melyek mindenkiben feltolulnak, aki ma Hajbirgit sivatagán hajt keresztül, egyértelműek. Ki mondta az amerikaiaknak, hogy üssenek rajta a falun? Ki mondta nekik, hogy ott tálib vezetők és al-Kaida-tagok rejtőznek? Esetleg Abdul Rahman volt, a kegyetlen rendőrfőnök, akinek emberei oly keveset késlekedtek a vályogviskók kifosztásával, mihelyt az amerikai rajtaütésnek vége lett? Hajibirgit ma szellemváros, vezetője halott, a legtöbb háza üresen áll. Az amerikai rajtaütés eredménytelen, értelmetlen volt. A faluban kevesebb, mint negyvenen maradtak. Néhány nappal később mindannyian összegyűltek Zaraguna sírjánál, hogy adózzanak a kislány emlékének. „Szegény emberek vagyunk – mit tehetnénk?”, kérdezte Mohamedin. Nem tudtam mit felelni. Bush elnök „terror elleni háborúja”, a „jó harca a rossz ellen” elérte az ártatlan Hajibirgit falut.

És Hajibirgit elpusztult.

rigojanos Creative Commons License 2002.08.13 0 0 8638
Aspen,

Van linked ehhez a cikkhez? El akaorm olvasni, de a Wired web site-jan nem tanalom.

Előzmény: Törölt nick (8634)
pistagazda Creative Commons License 2002.08.13 0 0 8637
A lányok tényleg nem túlságosan attraktivak és semmiképpen sem vethetőek össze pl. Banská Bystrica, Nemecká vagy Brezno hirtelen szőke szépségeivel, a Hankákkal, Darinákkal, Vendulkákkal és Lenkákkal stb, az udvartartás tagjairól meg nem is beszélve.
De ahogy mondtam, itt csak egy kisérletről volt szó.
Előzmény: Törölt nick (8636)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.13 0 0 8636
Azt hittem, csak en nem ertem az osszefuggest, vagy a humort, ami a szot ketszer is idehozta.
Talan az unattractive jelentes hivatott gunyt uzni a kiraly urral, bar nekem ofelsege jobban imponal, mint a lanyok.
Előzmény: pistagazda (8635)
pistagazda Creative Commons License 2002.08.13 0 0 8635
According to my Webster's (az egyetlen könyvem de ez jó vastag):

1. a stupid, irritating, ineffectual, or unattractive person
2. an intelligent but singleminded person obsesessed with a nonsocial hobby or pursuit

Bármelyik értelemben is használta, Őfelségére ezek egyike sem jellemző egyáltalán. Sőt.

Előzmény: Törölt nick (8634)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.13 0 0 8634
A Wired magazin mostani szamaban, a 108. oldalon a What Makes a Nerd cikkecske melyitette el bennem a "nerd" szavacska ertelmet, de Tibor, most kicsit osszezavartal megint, pont, mikor mar azt hittem, megvilagosodtam.
Angoltudasom, mint mar annyiszor kiderult, meg csak a beka honaljanal tart, segits kerlek megfejteni a szamomra rejtelyt, hogy te milyen ertelemben hasznalod.
Vagy esetleg te, Pista, a Websterrel.
Előzmény: Tibor Arato (8631)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.13 0 0 8633
Ez (igy) neked Amerika?
Előzmény: pistagazda (8632)
pistagazda Creative Commons License 2002.08.13 0 0 8632
Megtisztelő, hogy összekeversz Méltóságos i. (kisbetűs) eharit Cseszlovákia Demokratikus Királya úrral. Jómagam is feltűnök hamarosan, csak türelem.

Stay tuned.

Előzmény: Tibor Arato (8631)
Tibor Arato Creative Commons License 2002.08.13 0 0 8631
Nem csodalkozom mester ur.

Az oltozeted azonban egy kicsit nerdy volt a csajok kozott.

Előzmény: pistagazda (8628)
pistagazda Creative Commons License 2002.08.13 0 0 8630
A közeljövőben fog változni az állam státusza igy a jelenlegi és régebbi ilyen jellegű törvények hatályukat vesztik (általában minden törvény hatályát veszti...), de erről majd később.
Előzmény: Törölt nick (8629)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.13 0 0 8629
Az oregoni beach az szabad, ott nem epitkezhetnek a kozvetlen vizpartra sehol, ugy tudom, Kaliforniaban ez nem igy van. Odafont volt is egy emlekmu valamelyik okos kormanyzonak, kinek nevere most hirtelen nem emlekszem, aki a rendeletet hozta. Cafolj meg kerlek, olyan regen nem tetted mar, hogy hianyzik.
aspen
Előzmény: pistagazda (8628)
pistagazda Creative Commons License 2002.08.13 0 0 8628
Kedves Arató Úr !

Ha esetlegesen nem lenne megelégedve a stilusával és végzettségével, közbenjárhatok Őfelségénél és lehetővé tesszük Önnek, hogy elvégezzen néhány szemesztert a hires presovi Ballisztikai és Halászati Főiskolán.

Előzmény: Tibor Arato (8627)
Tibor Arato Creative Commons License 2002.08.13 0 0 8627
VEGRE TELJESSEN BEMUTATKOZOTT A NERD.
Előzmény: pistagazda (8625)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.13 0 0 8626
Miért? Hol nem. Jelenleg nem Minnesota. De ne izgulj fel.
Előzmény: pistagazda (8625)
pistagazda Creative Commons License 2002.08.13 0 0 8625
Őfelsége demokratikusan lett megválasztva, gyakran keresi az alattvalók társaságát. Mégsem vihettem igy egy előkelő minnesotai magánbeach-re ...
Egyébiránt a többi, esetleg tájékozatlan olvasó figyelmét is szeretnén felhivni arra a tényre, hogy Kaliforniában a törvények értelmében a beach szabad !
Előzmény: Törölt nick (8624)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.13 0 0 8624
Nü...
Public helyre vitted öfelségét. Micsoda vidshaft.
Proli egy királ. Csak egy csheszett szlovák lehet ilyen.
Előzmény: pistagazda (8623)
pistagazda Creative Commons License 2002.08.13 0 0 8623
Nos, kedves Szappan barátom,

Őfelségétől egyáltalán nem idegen a női nem tagjaival való kapcsolat keresése. Ennek illusztrálására szeretnék két képet mellékelni.

Az elsőn Méltóságos i. (kisbetűs) eharit Cseszlovákia Demokratikus Királya úr végig sétál kiséretével a monarch beach-i tengerparton. A háttérben láthatóak pozsgai várkastélyának világszép udvarhölgyei amint önfeledten játszadoznak a testőrség tagjaival. Őfelsége udvartartásának hölgytagjai messze földön hiresek szépségükről, kecsességükről és műveltségükről.

A második kép egy nagyon érdekes kisérletet ábrázol. Őfelsége álruhát öltött, és igy, korona nélkül, inkognitóban megpróbált kapcsolatot teremteni a kaliforniai tengerparton tartózkodó néhány helybeli leányzóval. Az eredmény még engem is meghökkentett: Őfelsége 36.8 másodperc alatt alakitott ki nagyon mély emberi kapcsolatot a két kaliforniai hölggyel (a monarch beach-i átlag csaknem kettő perc tapasztalataim szerint általában !!!)

A második perc végén a hölgyek önként vették fel az Esbetha és Fizikova régi cseszlovák neveket (balról jobbra haladva)

Előzmény: szappan (8621)
szappan Creative Commons License 2002.08.13 0 0 8622
ww.panorawma = www.panorama
Előzmény: szappan (8621)
szappan Creative Commons License 2002.08.13 0 0 8621
Kedves Pistagazda!

Borzasztoan sajnalom, hogy kesve tudom csak jelezni eharit Csehszlovak Ofelsege fele, hogy az evszazad bulijarol lekesett ami bizony itt Floridaban, Sarasotaban lett elkovetve...De nem is mondok tobbet, szoljon rola inkabb a sajto!! Kulon figyelmetekbe ajanlom a kovetkezo kepeket: "Amikor a hangulat a tetofokara hagott" "szep lanyok gyurujeben" (sor talpaspoharbol) "Halas sarasotai magyar kozoseg"

ww.panorawma-online.net/Archiv/1200/1200fl/1200fl.html

Előzmény: pistagazda (8612)
pistagazda Creative Commons License 2002.08.12 0 0 8620
Amennyiben Simon úrnak kapcsolatokra van szüksége, forduljon bizalommal a Cseszlovák Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályához, esetleg a Tomaš Thumb vezette Cseszlovák Külügyminisztériumhoz....
Előzmény: Törölt nick (8619)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.12 0 0 8619
Hát ha nem, akkor nem. Gondoltam nem árt egy kis kapcsolat. Meg baszahssa is öfelsége. Vagy meg is baszhassa, mer' nem tudom hogy hogyan helyes.
Ércsük?
Előzmény: pistagazda (8617)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.12 0 0 8618
lucerna majd jovore, esetleg, most kolesultetvenyem (es kb 20 % zab?)keletkezett, mert a madarak kiszortak a magokat az etetobol (valogatnak, csak a szotyolat szeretik) es jo kis esok voltak errefele, no minden, mint a honeysuckle. Tokajit nem szeretem, ne hozzal.
aspen
Előzmény: pistagazda (8615)
pistagazda Creative Commons License 2002.08.12 0 0 8617
Simon úr kérhet Őfőméltóságától kihallgatást, ha szükségét láttya, biztos vagyok benne, hogy néhány hónapon belül a Kancellária adna számára időpontot...
Előzmény: Törölt nick (8616)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.12 0 0 8616
Szójjál már annak a királynak, hogy ha Budapest felé jár, üzenjen már be Simon Karesznak ( Iparmüvészeti Múzeum Föigazgatö) hogy a Lorka exfönöke csókoltatja.
Előzmény: pistagazda (8615)
pistagazda Creative Commons License 2002.08.12 0 0 8615
aspen,

Na most: a lucernát nem szórakuzásbú veti az ember, hanem hogy kidöglessze a pörgyét (van ahun taracknak) mondgyák. Na. Ha maj veted, tegyé közé e kis zabot is úgy 10-20 százalékot, jobban kel. Három ujja vessed, mer nagyon aprószemű oszt ha nem vigyázó, fótos lesz. Nekem most szerencsém vót, meggyütt rá az eső, alig várom, hogy hazamennyek oszt megnizzem, mi van.

Az a clam vagy mi a rossebb van itt is a Gelson's-ba. Vettem is két naptya egy konzervlevest, most má legalább tudom mi vót benne. Bort meg hoztam magamma Tokajit.

Előzmény: Törölt nick (8614)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.12 0 0 8614
Elvezettel kovetem az esemenyeket, bar most 3 oldalt kellett elolvasnom, hogy bekapcsolodhassak, most jovok a repterrol, tele elmenyekkel en is, csakugy, mint Janos gazda, Edina! en integettem a Space Needle-rol a mult heten, kar, hogy elkerultuk egymast, Pista, terem-e clam (chowder) nalatok a homokban, es astal-e mar lukakat hajnalban apalykor megtalalni oket? tudod-e, hogy jobb szorakozas, mint a lucerna (bar lucernazni meg mindig nem probaltam), es a vacsora is finomabb (gondolom), nem is szolva a rakhalaszatrol, csirkecombbal, ketrecekkel, es az azt koveto forrovizes labosrol, ja es kivancsi fokak boogie boardoztak velunk, lattam vulkant, es gyonyoru vizeseseket, az egyikhez egy kanyonon kellett bemaszni, nyakig a vizben, mindez Portland mellett, ahol finom borokat isznak az emberek, bekapcsolodtunk mi is, es a megemlekezes jolesett, es tavaly nyar elejet irjatok az emlektablara, kiraly urnak tiszteletem, udv aspen
Mumu Creative Commons License 2002.08.11 0 0 8613
Te nagyon szeretheted ezt a fiut..
pistagazda Creative Commons License 2002.08.11 0 0 8612
"Casino nem volt aa kozelben? Valahogy a kornyezet (nagyon szep kulonben)Casino utan kialt."

Mumu bátyám,

Már hogyan lett volna ? Itt a legkomolyabb tárgyalások vótak, kaszinórul vagy tőzsdérül szó se lehetett. Őfelsége amúgy sem ollan fajta. Ha éppen van egy kis szabadideje az uralkodás mellett, idejét inkább szenteli a keleti kulturák és vallások tanulmányozásának. Ismerője pl. a tibeti ! nyelvnek (komolyan). Sőt ! Emigrációja alatt elsajátitott olyan ritka nyelvet is mint a magyar !! Ezenkivül emigrációja szinhelyén, Budapesten, király létére az Iparművészeti Egyetem hallgatója is. De ha mindezeket nem hinnid el, idemásulok két kipet bizonyitéknak:

Látható hogy Méltóságos i. (kisbetűs) eharit Cseszlovákia Demokratikus Királya Dél-Kalifornia L E G K O M O L Y A B B ir kocsmájába , a newport beach-i Muldoon's-ba folytatta le a tárgyalásokat.

Az első képen láthatod, ahogy fogaggya az alkalmazottak disszemléjét...

majd sarkon fordul...

és inni megy.

Jut eszembe: a Muldoonsba természetesn megemlikeztünk Aspenről.
"Vajon mikor ivott itt ? Mit ihat mostanába ?"-kérdezgettük hosszassan.

Előzmény: Mumu (8584)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!