Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Tanácsot szeretnék kérni, hogy milyen betegségre utal, a képen látható elváltozás? Próbáltam interneten utánajárni , de nem egyértelmű. Ez egy ősszel ültetett, oltványostól vásárolt oltvány.
Az alap logika nálam és szerintem mindenkinel, gondolva a lisztharmatra és a peronoszpórára: kontak+ felszívódó+ lombtrágya ha kell+ rovarölő ha kell és Nonit.
Ahogy itt volt már szó róla, a durva réz nem jo viragzaskor, mert égethet. Valaki hozzáertovel egyeztess, az egész szezont erdemes komplexen kezelni, szerintem.
Köszi Maci! Megnyugtattál, van még vagy 100 oltásra csapom, bele kell húznom, de a hajtások is még kicsit vékonyak, legtöbbször csak egy oldalt tudom szinelni.
Semmi baja nem lesz. Mitől is lenne, a szőlő pl. jégverés után, nyáron, ennél nagyobb melegben is kihajt, ha nem bírná, az szép lenne. Nagyon sok (értsd 1000+) oltás volt már nálam, soha egy se volt árnyékolva (zöldoltás más kérdés), soha nem volt ebből gond. Amiből manapság inkább lehet probléma, az a mérhetetlen szárazság, mert az oltásforradáshoz kell a nedvesség a talajban, hogy a megvágott hajtás ne elszáradni akarjon, hanem tovább élni, és nedvességet pumpálni a csapba. Ha jó volt a csap, jó volt a metszlap készítése (borotvaéles kés, nem farigcsálva, hanem egyetlen vágással, sík felület), megfelelő volt az illesztés és találkoztak a kambiumok, na és aztán jól be lett kötözve, akkor az oltás meg fog eredni (lásd még fent +víz). A fás csap tetejének lekenése se annyira lényeges, bár az speciel nem haszontalan.
Tavaly kivonták a forgalomból, a saját méregraktárban tárolt, eredeti, zárt csomagolású szer használható fel, ezt jelenti az a dátum. Neked nincs méregraktárod, így szabályszerűen tárolni se tudod, akinek meg nincs, az legálisan nem szerezheti be, tehát te olyan szert ajánlottál, ami se nem kapható, se nem lehet legálisan az olvtársaknál.
Köszi, de azért kérdeztem, mert ilyent még nem láttam sem életben sem képen (biológus vagyok). A diagnózishoz a három jellegzetes tünet elég kellene legyen kép nélkül is (képen csak a levél szélének barnulása lenne látható - a levéllemezen nem barnul az erek mentén, viszont szárad s lehull a levél, ez viszont képen ugyebár nem látható) - s ráadásul egyik napról a másikra történt! Tegnap észleltük, tegnapelőtt meg még nem.
Permetezve már vagy 3 hete volt s a többi tőnek (lekopogom) nincs ilyen nyavalyája. (S nincs okos telefonom sem). Sajnálom....
Minthogy megelőző jeleggel kell permetezni, így minden várható gombára, a mostani esős, párás, és a párán túl, még hideg reggelekkel fűszerezett időben.
Mielőtt érdemi válasz helyett más irányba menne a dolog, vettem, boltban, mert még volt belőle. Nincs lejárva, stb.
Légyszíves (és ez mindenki másra is vonatkozik aki ilyesmit kérdez) kép nélkül ne is kérdezzétek ilyeneket mert nem lehet rá válaszolni érdemben. Ha mindent permeteztél és egy tőke beteg akkor valszeg semmi köze nincs hozzá. Amúgy nem szabad ilyenkor rézzel permetezni már. Vagy még. Attól függ, honnan nézzük.
Ha nem konténeresről van szó akkor minden mást óriási küzdelem és nagy veszteség ilyenkor elültetni már. Nem sok értelmét látom. Inkább őszre, rákészülve.
Egy tőkém és egy oltványom sajnos elpusztult. Gondoltam rendelek a helyükre burkolt gyökerű oltványt, azt elviekben bármikor lehet ültetni. A kiszáradás elleni védelmen túl igényel valamilyen különleges bánásmódot az ilyen?
Oltó vesszőre lenne szükségem szőlőhöz. Debreceni vagyok, érte tudok menni. Sajnos a beszerzett vesszőket sikertelenül gyökereztetni próbáltam. gyümölcsfa-pöszméte oltási gyakorlatom van, de szőlőt már 20 éve nem oltottam.