Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Azért kár azt hinni, hogy ha van jég rajta akkor az megvédi. Az öntözéses eljárásos fagyvédelem nagyon nehéz. A lényege nem abban van, hogy minél vastagabb legyen a jég rajta. Sokkal inkább, hogy nulla fok körüli hőmérsékletet tartsunk az ültetvényben. Ehhez pedig sok vízre van szükség. Nagyobb hidegben meg mégtöbbre. Nem mindegy mikor indítod, és mikor zárod. Mindkettő helytelen megválasztása szintúgy fagyást fog eredményezni.
Jelenleg -2 fok van ez azért már barátságosabb ilyesmivel ki is eggyezne mindenki aztán jöhetne a tavasz .Sajnos mennem kell öntözni a fákat az új telepítést elég komoly a csapadék hiány.
Ugye az a baj , hogy ha csak néhány virág is szirmot bont már intenzívebb a keringés a fában , más fenologiában van mint ha minden piros bimbós . A lényeg a fagyálló koncentráció a sejtekben , ha elkezd virágozni akkor bontja le a fagyállót és alakítja át más szükséges anyaggá és sajnos azokban a bimbókban is amik nem virágoznak . Lehet hogy így lesz majd jó , kap egy jó ritkítást szép darabos lesz jól el tudod majd adni .
Ezt így nem lehet megmondani mert függ a hőmérséklettől . Az biztos ha fehér bimbós az már érzékenyebb állapotban van . Nálam kb 3 hete azonos állapotban van a kajszi . Még mindig nem látok szirmot egyik fajtán sem . Az idén előny hogy gödörben vagyok mert hidegek az éjszakák és időben le tudták állni a fák . A nem szirmos bimbók jobb eséllyel maradnak majd meg .
Én jobban félek attól hogy a hétvégi hideg után lesz majd meg egy hullám .
Szerinted kb hány nap, mire a fehérbimbó kinyílik ? Nem örülök ennek a melegnek... megmértem egy vázág hőmérsékletét, az északi oldalon is 20 fokos volt, egész nap tűzött a nap.
Az még lehet további gond hogy most úgy néz ki hogy jó a bibe de virágzás után nem fog fejlődni mert sérült a magkezdemeny mi tavaly a Top end szilvával jártunk így .
Nálunk nincsenek ennyire előre a kajszik talán az idén jobb termés lesz mint az elmúlt években .
Ha ez a legfőbb szempont akkor a Kioto a jó választás. A Bergeronnak maximum a téli fagytűrése jó, a tavaszi teljesen átlagos (sőt, idén az van a legközelebb a nyíláshoz nálam).
90-es években volt harcot,bergeron,budapest. Volt hogy az egész környéken csak a budapest termett. Most gönci,bergeron,kyoto,meg vmi magról kelt ismeretlen van. Teremnek minden évben,de pl Esztergomhoz képest magasan vagyunk, ált 2 hetet késünk.
Gyakorlati tapasztalatom nincs, de szerintem nem ennyire kritikus a ráfagyott jég súlya.
Igaz, hogy ilyenkor még félig téli állapotban van a fa, de nincs lomb, nincs gyümölcsteher. Pl. ha csak -3, -4 fok van, az sem biztos, hogy egyáltalán kialakul jégréteg. A víz jóval 10 fok fölött érkezeik a fára, a fagyáshő nagy, vagyis sok hőt lead mielőtt kristályosodna. Ha folyamatosan megy a szórófej, vagy csak rövidek a szünetek, akkor nem is kellene jégnek lenni a fákon.
-8-nál már más a helyzet, de ha jól terít a szórófej, akkor szerintem vékony marad a jég a bevitt hő miatt. Ha mégis túl nagy a teher, le lehet állítani a rendszert, a jég jól szigetel. Biztos, hogy kevésbé fagy el, mint jég nélkül.
A fűtés, füstölés jó módszer, de szerintem a többség nem csinálja. Öntözést kicsi pénzből, házilag is lehet automatizálni és akkor is működik ha elalszik az ember.
Attól is függ, hogy hová. Nem fagyérzékenyebb más fajtáknál. Nálam későn kezdenek, most három napon is -9 alatt volt a hajnali hőmérséklet és a Bergeronon is egészségesek a bibék a bimbókban.
Minket is elért egy -8. Nézegettem a fákat. Az látszik, hogy fehérbimbós állapotban azért már nem szereti az ilyen fagyot.A wondert bántotta, de még így is van elég virág. Kb. fele elmehetett. A többi fajta zárt pirosban jól viselte. Kb. 20 százalék barna. Ehhez hozzátartozik, hogy kint voltam, és füstöltem, fűtöttem a fagyvédelmi masinával. A felhő, amit ígértek, megjött, csak kicsit későn, fél öt körül. Láttam, keleten elég jól takart.
A kajszi eleve nagyon esendő, könnyen pusztul. Az, hogy meddig bírja nálad egy sárgabarack, függ az alanytól, nemestől, tápanyagellátástól, ökológiai adottságoktól, szerencsétől. Az szinte biztos, hogy a kajszi pusztulását okozó betegségek a magyar és külföldi fajtákat egyaránt utolérhetik.