Palántázással: a kiültetésre alkalmas állapot a 6-8 leveles korra tehető. A palántanevelés ideje 5-6 hét
Vetés ideje: március 20-30. ültetés : május15-30. Sortávolság: 40-60 cm.
Az optimálisnál sűrűbb térállás esetén a virágzás, kötés, érés egyaránt elhúzódó, a növények termőképessége csökken, nő a meddő növények aránya.
Növényápolási munkák: sorköz lazítása, porhanyítása kultivátorral vagy kézi kapával. Legfontosabb ápolási munka az öntözés, mely a determinált és féldeterminált fajtáknál kiemelt jelentőségű, sekélyebb gyökérzetük miatt. A folyamatos vízellátás nem megoldott volta esetén inkább folyton növő fajtákat termesszünk. A virágzás-terméskötés ideje kritikus időszak. Az érés kezdetétől már káros a vízutánpótlás, mert a tenyészidő nyúlik és a minőség is csökken.
A tápanyag utánpótlás vázlatos menete a következő: Alaptrágyázás: őszi mélyszántással szerves trágya bedolgozás 4 kg/m2, ezzel együtt általában a foszforigény 2/3-át, a kálium 2/3-át, míg a nitrogén negyedét szántjuk be. A pontos műtrágyamennyiségek megállapításához talajvizsgálatot célszerű végeztetni.
Indítótrágyázás: a tavaszi talajmunkákkal együtt dolgozzuk be a fennmaradó műtrágya mennyiséget.
A tenyészidő alatt végzett esetleges fejtrágyázások során a nitrogén vegetatív növekedést segítő hatását, a foszfor kötődésben játszott előnyös szerepét, míg a kálium termésérést segítő hatását használjuk ki.
Betakarítás: A bogyók szedése biológiai érettségben történik. A rövidebb tenyészidejű fajták (determinált) korábban érnek, mint a hosszabb tenyészidejűek (folyton növő). A palántázott technológia 2-3 hetes koraiságot biztosít, így még a folyton növő fajták biztos beérésére is mód nyílik. A túlzott tápanyagellátás, öntözés és növénysűrűség a termésérést késlelteti. A korábban szedett termések minősége is jobb általában a későbbi szedésekénél (festéktartalom!). Az érés gyorsítását a korai fagyok megjelenése indokolja.
Utóérlelés: A fűszerpaprika termésfalában az érés során 2-3 g/kg a festéktartalom, amely az utóérés során éri el a maximumot (7-8 g/kg). Csak az ép bogyók utóérlelésére kerül sor. A géppel betakarított fűszerpaprikát azonnal szárítják. Az utóérlelés során alakulnak ki teljes mértékben a festékanyagok, íz és aromaanyagok a bogyókban. Több módszert alkalmaznak:
Füzérek készítése: (a) e módozat a legmunkaigényesebb, de a legmagasabb minőség így érhető el
Műanyag zsákhálós érlelés: (b) a munkaigény csökkenése mellett jó minőséget biztosít
Prizmás tárolás: 20-30 cm-es rétegben tároljuk a terméseket, a minőség nem jó
Ládás tárolás: alacsony minőséget biztosít
padozatos szikkasztás: hideg és meleg levegőt fújatnak a bogyókra, így csökkentik a víztartalmat, a penészedés kockázata nagy, jó minőség csak a hibás csövek kiválogatásával nyerhető
Na én mint írtam a piacon vettem a szálas fűszerpaprikákat (2015-ben ÉÉÉÉÉn nevelem ) és fogalmam sincs a fajtákról de a magház nem volt bordó inkáb olyan narancsos mint a mag maga.
Teszek ide egy kimásolást :
A fóliás, hajtatott hibrid-fűszerpaprika termesztése
A Szegedi Paprika Kutató Intézet által kifejlesztett 5 hibridfajta:
Délibáb F1 enyhén csípős Sláger F1 csípős Boleró F1 édes Jelölt 1 F1 édes Jelölt 2 F1 édes
Védett körülmények között fóliasátrakban és üvegházakban termesztik; hosszú tenyészidejű, áprilistól november végéig; 3 méter magasra is megnő; egy szálon megterem 160 paprika is, ami kb. 4 kiló; ellenálló a betegségekre; tisztasága, minősége és színe kétszer jobb a szabadtéren termesztett paprikával szemben; nem igényel sok élő munkaerőt; a szedésnél nem kell annyit hajolni; a szedést az ember idejéhez lehet igazítani; tiszta munka, ha esik az eső, akkor is lehet dolgozni; nem utolsósorban anyagilag határozottan megéri.
A Magyar Élelmiszerkönyv a fűszerpaprika-őrleményt 4 minőségi csoportba sorolja:
A hibridfajtáknak a festéktartalma 180300 ASTA között van.
Szabadföldön is próbálkozni kell az intenzív termesztéssel (hibridek használata, fóliatakarás, fátyolfólia, víztakarékos öntözés és tápanyagutánpótlás, ami hasonló a fólia alatti termesztés technológiájára stb.). A szabadföldi termesztésnél 3-4 hét eltolódás van a magvetésnél, a palántázásnál a fólia alatti termesztéshez képest. Ennél a termesztéstechnológiánál nem kell metszeni.
1. Palántanevelés
A vetés február 20-25-én, melegágyban vagy szaporító ládában történik, kelés után 2-3 szíkleveles állapotban tűzdelés. Ajánlott végleges helyre, 1 pohárba 1 magot vetni. A magok vetéséhez a következő földkeveréket használjuk: 1/3 részben palántanevelő tőzeg, gyepföld (vakondtúrás), érett istállótrágya (telek, komposzt). 100 kiló keverékhez 1 kiló Ferticale I. Nagy figyelmet kell fordítani a palántanevelésre, mert ez kihat a növény későbbi fejlődésére is. 30-32 Celsius-fokos hőmérsékleten 5-7 nap alatt kel ki. Április 10-e körül a palánta eléri a 6-8 levelet és 20 centi magasságot. Heti locsolásnál ajánlott a Ferticale I levéltrágya.
2. Ültetés
Április 10-15-én fűtetlen fóliába, az időjárás függvényében. A talajfertőtlenítés szükség esetén végzendő el. Ültetés ikersorosan, 70 x 50 x 50 x 70 centi sortávolság és 30 centi tőtávolság zigzagban. 4,5-5 palántát ültetünk 1 négyzetméterre. Az ültetésnél egy olyan kónikus szerszámot használjunk, hogy a poharakból kivett földlabda illeszkedjen a lyukba, így nem sínyli meg a palánta az átültetést.
3. Növényápolások
Szükség szerint 1-3 alkalommal kapálunk. Később a lomb teljes takarást biztosít.
4. Irányított növénynevelés
A növény 3 ágra nő, egyet lecsípünk, 2 ágra felkötözzük, és a zsineg köré tekerjük. További kacsozást nem igényel. A növényeket kordában kell tartani, ezért 8-10 méterenként karókat helyezünk a földbe, 50 centi magasságonként vízszintesen zsingeket húzunk. Ezek után arra kell ügyelni, hogy a zsinegen belül kell tartani a növényeket.
5. Öntözés, tápanyag-utánpótlás
Feltételezzük, hogy a talaj kapott 20-30 kiló istállótrágyát és alaptrágyát.
A beöntözés történhet előszőr sima vízzel. Új csepegtető csöveket használunk, a vízpompához szűrőt. Kezdeti fejlődési időszakban foszfor alapanyagú műtrágyát használunk, ami elősegíti a gyökér fejlődését. Fejlődés és virágzás időszakában a vízben könnyen oldódó NPK-t és Ferticale III. műtrágyát használunk. Ajánlott a baktériumtrágyák használata, ez elősegíti az istállótrágya bomlását, a műtrágyák jobb felszívódását, a N megkötését, és a P mobilizálását, így növeli a termésmennyiséget és minőséget. Levéltrágya 3-5%-os használata hetente. 1 tonna termés eléréséhez 10 kg NPK-műtrágya szükséges, de számolni kell a veszteséggel is.
6. Szellőztetés
A 20 méteres fóliasátrak jól szellőző rendszerek. Ennél hosszabb sátraknál közbenső szellőzést kell biztosítani. A nagy meleg esetén árnyékolunk mésszel vagy hálóval.
7. Növényvédelem
Általában nincs szükség. Csak megelőző védekezést használunk. A berepülő kártevők ellen védőhálót használunk.
8.Betakarítás
A betakarítást emeletenként ajánlott elvégezni, célszerű július 15-én elkezdeni. Az első szedés után a növény erőteljesen növekszik (fejlődik). Továbbá 10 naponta kell szedni. Nem romlandó termék, ezért a szedést el lehet végezni az ember idejétől függően. Tapasztalatból tudjuk, hogy 1 m2-en 8-10 kg terem, de volt már 15 kg-os termés is négyzetméterenként.
9. Érékesítéshez való előkészítés
Ha nyersen értékesítjük, szedés után rakhel zsákba tesszük, majd a vásárlóhoz szállítjuk. Ha otthon dolgozzuk fel a szedést követően a paprikát, 2-3 nap múlva felfűzzük zsinegre, és három hétig szikkasztjuk. Szárítás előtt nem kell gőzőlni, mert mikrobiológiailag tiszta, nem ér a talajhoz, szikkasztás idején nem romlik és védett a légtéri szennyeződésektől. A feldolgozás, szárítás, őrlés során az élelmiszer-biztonsági követelményeket be kell tartani.
10. Szárítás
Szárítóban 10-12 napig szárítjuk, 45-50 0C hőmérsékleten, ügyelve a megfelelő szellőztetésre. Nem szabad túlszárítani, az ideális szárítás 94%-os.
11. Darálás
Kalapács-, verőcsapos vagy kődarálóval egyaránt végzhető. Először összetörjük, eltávolítjuk a zsineget és a csumát, majd első lépésben 3,5 milliméteres szitán keresztül daráljuk, ezt követően kétszeri alkalommal 0,7 milliméteres szitán daráljuk. Kiterítjük, másnapra a levegőből felveszi a nedvességet és másnapra az őrlemény megkapja a végleges színét. Műanyag zsákokban tároljuk fénytől, nedvességtől és páralecsapódási lehetőségtől védve.
Az viszont tuti, hogy pár évtizede, amikor még több paprikát szárítottak levegőn, mint szárító kamrában, akkor a paprika termesztő vidékeken kiváló bevételi forrása volt az asszonyoknak meg a gyerkeknek, hogy napszámba jártak csumázni.
(Olyankor volt piros a tojássárgája is, mert majd' minden háznál a tyúkokkal etették fel a friss csumát.)
De lehet, hogy itt van a "régi" meg az "új" fajták közti egyik különbség. Az újakba bele kell darálni, hogy igazi paprika íze/illata legyen (cserébe viszont fakóbb, nehezebben szárad, de nincs vele annyi kétkezi munka), a régiben meg éppen elegendő aroma volt csuma nélkül is (cserébe több meló volt vele, de intenzívebb volt a színe, meg könnyebb volt szárítani.)
Tényleg fogalmam sincs, csak tippelek. :o)
Asszem, tényleg az a jó, amit írtál: ki kell próbálni így is, meg úgy is.
Nekem is először van, de azért jól körbejártam én is a témát. Több helyen szerepelt az, hogy kell bele a mag az olajtartalom miatt, mint ahány helyen az, hogy "nem szabad". Itt a fórumon is ellentmondtak sokszor egymásnak a tanácsok. Ezért most az első adagokba beledaráltam. Így pontosan olyan a színe, mint amit termelőtől vettem, az étel színe és íze viszont sokkal jobb. Azért majd fogok darálni mag nélkül is, meglátom, hogy mennyivel szebb a színe (ha ugyan), illetve mennyire hiányzik a mag az ízből...
A magház... Amikor szétvagdostam a paprikákat a szárításhoz, még feltett szándékom volt hogy majd a magházat ki fogom szedegetni, mert rémlett, hogy valahol ezt írták. De az egész olyan szép egyöntetű bordó volt, mint maga a paprikahús, ezért sajnáltam volna kiszedni. Lehet, hogy ez fajtafüggő? Kíváncsi vagyok, Tintus mit mond erre a magház dologra, illetve hogy ő milyen fajtát ültetett?
Az említett emberkék azt is mondták, hogy az újabb fajták aromája sokkal gyengébb, mint a régieké. Hogy mi minősül "újnak" meg "réginek" azt nem kérdeztem, mert akkor éppen nem érdekelt. Ugyanis kaptam egy jó marék magot, amiről az adományozó barátnémék is csak annyit tudnak, hogy valamikor kapták, és évek óta ezt vetik vissza. :o)
Jócskán maradt belőle, remélem, még csíraképes lesz jövőre is.
Még sosem volt saját fűszerpaprikám, viszont (mivel az idén "majdnem lett") kérdezgettem néhány embert a témáról.
Most az a furcsa nekem, hogy a beszélgetésetekből az jött le, hogy bele őrlitek a magházat és a magokat is. (Vagy rosszul értettem?)
Nekem az is, aki régóta nagyban paprikázik, meg olyanok is, akik csak saját célra temelnek, azt mondták, hogy az édes fűszerpaprikát kicsmázva (a magházat mindenestől kivágva) szárítják, és így őrlik. Ettől olyan intenzív és sötét a színe. (A nagybani termesztő azt is mondta, hogy ipari feldolgozásnál benne maradhat a magház, de azt gyengébb minőségűnek osztályozzák.)
A csípős paprikába viszon bele kell darálni a magházat magvastól, mivel attól lesz csípős, viszont emiatt jóval fakóbb a színe.
Én a ZKI-tól a Palotás F1-et vetettem, és maradok is ennél, meg vagyok vele elégedve. A 11 tőből 70 deka az hozzám képest nagyon-nagyon jó, nekem sokkal több tőből lett 1 kg. Ebből Te sokkal-sokkal többet tudtál volna kihozni a profizmusoddal:)
A konyharuha alatt is szellőzött, de megvédte a portól, légytől stb. Néha kézzel átforgattam, de mondom, napok alatt megszáradt a radiátor közelében így.
Én négykéses után még a kétkésessel is megfuttattam, az szétvitte teljesen a magokat is, de ez már ízlés dolga. Kíváncsi voltam, hogy tudja-e a daráló produkálni a "piaci" kinézetet - és tudja. Nem daráltuk le az egészet, hanem majd csak adagonként fogjuk. Addig egy abrosszal bélelt papírdobozban lakik, sötét is, száraz is... Lehet, hogy a következő darálásnál én is kipróbálom úgy mint a Tied, úgy is biztosan finom lesz.
A 4 késesben őröltem meg, hát nem lett liszt finomságú örlemény és nem olyan bordó mint a bolti (ez nincs festve) viszont az illata az felséges !!!!!!!!!!
A két késes se őrölné apróbbra szerintem. Te melyikkel csináltad ???
Ma itt volt mind a 3 lányom , becsukott szemmel megszagoltattam velük, hogy tudják mihez hasonlítani a boltit. Érdekes mind egyik kitalálta, hogy mit dugtam az orra alá.
Élesbe még nem próbáltam. Nekem 70 deka lett tisztán. a 11 tőről. Szerintem ez kevés.lehet, hogy valami más fajtát kellene jövőre próbálnom, de ebbe nincs tudományom. Melyik fajtának vannak vajon nagy termései ? Mert az enyémeket a piacon vettem szállas palántának. Ezek a szállasok igaz, hogy olcsók de sokkal lassabban térnek észhez. Jövőre magam nevelem a palántákat. Javasolsz valamilyen jó fajtát?? Mivel járok jobban a folytonérővel vagy a bokrossal. Idén mindegyiket a fóliában ültettem.
Akkor a konyharuha alatt se füllednek be a tepsibe?.
Tintus, ez nagyon szép:) Nálam nem volt muslinca, pedig jó sűrűn raktam meg a tálcákat - lehet azért, mert korábban aprítottam. Szobalevegőn száradt, konyharuhákkal letakarva, az is átengedi a levegőt. Ott az utolsó képen ugye a darabolóban van? Ez után én még az őrlő pohárban is megfuttattam kicsit, az a magokat is teljesen szétvitte. Milyen érzés saját fűszerpaprikával főzni - mert gondolom, felavattad már?
összesen 70 deka lett de az illata csodás. Nekem a szárítással van gondom.A sütőzés nem olcsó, ha meg tálcán szárítom jönnek rá a muslincák. Valamivel takarni kéne sűrű szövésüvel , hogy szellőzzön is.
Kentaur kamrája egy kuriózum, ezért lett volna jó látni:) Az én készítményeim már a szélrózsa minden irányában kuksolnak a család polcain. De menet közben mutogattam, amiről éppen aktuálisan szó volt, részemről maradok is ennél a gyakorlatnál. De szívesen nézegetném meg a savanyúságaidat, meg mások büszkeségeit is:)
Nagyon szeretnem latni azt a Kentaur fele kamrakepet! Veszett jol nezhet ki, valosagos boltocska. Te is sokmindent tettel el, nem? Olyan jo lenne ha ezentul mindenki feltenne az eltett cuccai kepet, az sem baj ha egy-ket uveg, ki mire kepes, mennyi a nyersanyaga. En egy vodor kaposztaval toltott paprikat tudnek megmutatni meg egy masikat vegyes savanyusaggal tele, na meg nehany lekvarosuveget....Nagyon jol lehetne a topikot zarni a kamrafotokkal...Ezt teremtettuk a sajat ket kezunkkel, viszontlatasra az elso cseresznyek eresenel!
A tokelvesbe nem kell sargaborso... az a sargaborso levesbe kell :))
Hagymat, sargarepat parolok a tokkel egyutt. Fuszerezem - so, bors, szaritott gyomber vagy szerecsendio. Alaplevel feleresztem, es mikor puha, kesz. Turmixolom... talalaskor teszek a tetejere piritott magot: fenyomagot vagy tokmagot es piritott kenyerkockat.
Nekem is van effele kavedaralom csak privitivebb kiadasban mert van vagy 40 eves de azert dolgozik. Hat majd hasznalom. A paprika szaritasi otleted nagyon ugyes, fogom alkalmazni!
Hű de szépek a paprikáitok! Én meg most sárgulok az irígységtől! :o)))
Bárcsak nekem is a szárítás/őrlés lenne a gondom! De tavasszal úgy elcsesztem a melegágyat, hogy alig pár szem fűszerpaprika mag kelt ki, az is kisült pár nap alatt... Így aztán idén (is) vásárolnom kell az őrleményt.
Én is azon agyaltam, hogy megpenészedhet, mire a zöld szárrész is megszárad. Ezért vágtam le, ezzel utat kapott a levegő a paprika belsejébe. Az ötletet onnan merítettem, hogy láttam régi néprajzi anyagokban, hogy fateknőkben valami fa szerszámmal törték a paprikát. A levágástól számítva napok alatt száradt csörgősre szobahőmérsékleten.
Ezt úgy hirdették, hogy kávé, dió, mandula, zöldfűszerek stb. Két darálófej van, az egyik kávénak, a másik az egyebeknek. Nem sok fér bele egyszerre, 85 gramm, de mi ráérünk megdarálgatni.
Aztán amikor már kint nagyon párásak voltak a reggelek (az ott az erkélykorlát mögött a Duna), behoztuk a lakásba, de itt meg még nem volt (táv)fűtés. Hogy nehogy elkezdjen penészedni, ollóval levagdostam CSAK A ZÖLD RÉSZT, hogy megnyissam a paprika belsejét a levegő számára. Na ekkor találtam néhány penészedő belsejű darabot, ezeket kidobtam. A mag és a magház, erek benne maradtak. Aztán tálcákra szétterítettem egész laposan, ekkor 6 tálcán "laktak" az ebédlő asztalán. Amikor már jó kis ráncos volt, de még elég rugalmas, a TV előtt ülve ollóval szépen összevagdostam ilyen kis darabkákra, amiket az előbbi, lenti képeken látsz. Néha kicsit átforgattam őket, és így már szinte napok alatt megszáradt szép csörgősre. Persze közben elkezdődött a távfűtés is...