Keresés

Részletes keresés

TINTUS Creative Commons License 2014.11.11 0 0 2624

Mariska : miért őrölne jobban a 2 késes mint a négy? 

 

Holnap a négykésessel őröltet apró levesszűrőn átszitálom  s ami fennmarad a 2 késessel átörlöm majd a 4-essel is.  Kiderül ami kiderül.

TINTUS Creative Commons License 2014.11.11 0 0 2623

És még egy :

 

Fűszerpaprika termesztése

Palántázással:   a kiültetésre alkalmas állapot a 6-8 leveles korra tehető. A palántanevelés ideje 5-6 hét

Vetés ideje: március 20-30.                ültetés :  május15-30.              Sortávolság:    40-60 cm.

Az optimálisnál sűrűbb térállás esetén a virágzás, kötés, érés egyaránt elhúzódó, a növények termőképessége csökken, nő a meddő növények aránya.

Növényápolási munkák:   sorköz lazítása, porhanyítása kultivátorral vagy kézi kapával. Legfontosabb ápolási munka az öntözés, mely a determinált és féldeterminált fajtáknál kiemelt jelentőségű, sekélyebb gyökérzetük miatt. A folyamatos vízellátás nem megoldott volta esetén inkább folyton növő fajtákat termesszünk. A virágzás-terméskötés ideje kritikus időszak. Az érés kezdetétől már káros a vízutánpótlás, mert a tenyészidő nyúlik és a minőség is csökken.

A tápanyag utánpótlás vázlatos menete a következő: Alaptrágyázás: őszi mélyszántással szerves trágya bedolgozás 4 kg/m2, ezzel együtt általában a foszforigény 2/3-át, a kálium 2/3-át, míg a nitrogén negyedét szántjuk be. A pontos műtrágyamennyiségek megállapításához talajvizsgálatot célszerű végeztetni.

Indítótrágyázás: a tavaszi talajmunkákkal együtt dolgozzuk be a fennmaradó műtrágya mennyiséget.

Lombtrágyázás:

Virágzás kezdetétől, 7-10 naponta, folyton növő fajtáknál 6-8 alkalommal, determinált fajtáknál 3-4 alkalommal.

A tenyészidő alatt végzett esetleges fejtrágyázások során a nitrogén vegetatív növekedést segítő hatását, a foszfor kötődésben játszott előnyös szerepét, míg a kálium termésérést segítő hatását használjuk ki.

 

Betakarítás:  A bogyók szedése biológiai érettségben történik. A rövidebb tenyészidejű fajták (determinált) korábban érnek, mint a hosszabb tenyészidejűek (folyton növő). A palántázott technológia 2-3 hetes koraiságot biztosít, így még a folyton növő fajták biztos beérésére is mód nyílik. A túlzott tápanyagellátás, öntözés és növénysűrűség a termésérést késlelteti. A korábban szedett termések minősége is jobb általában a későbbi szedésekénél (festéktartalom!). Az érés gyorsítását a korai fagyok megjelenése indokolja.

Utóérlelés:  A fűszerpaprika termésfalában az érés során 2-3 g/kg a festéktartalom, amely az utóérés során éri el a maximumot (7-8 g/kg). Csak az ép bogyók utóérlelésére kerül sor. A géppel betakarított fűszerpaprikát azonnal szárítják. Az utóérlelés során alakulnak ki teljes mértékben a festékanyagok, íz és aromaanyagok a bogyókban. Több módszert alkalmaznak:

  • Füzérek készítése: (a) e módozat a legmunkaigényesebb, de a legmagasabb minőség így érhető el
  • Műanyag zsákhálós érlelés: (b) a munkaigény csökkenése mellett jó minőséget biztosít
  • Prizmás tárolás: 20-30 cm-es rétegben tároljuk a terméseket, a minőség nem jó
  • Ládás tárolás: alacsony minőséget biztosít
  • padozatos szikkasztás: hideg és meleg levegőt fújatnak a bogyókra, így csökkentik a víztartalmat, a penészedés kockázata nagy, jó minőség csak a hibás csövek kiválogatásával nyerhető
TINTUS Creative Commons License 2014.11.11 0 0 2622

Na én mint írtam a piacon vettem a szálas fűszerpaprikákat (2015-ben ÉÉÉÉÉn nevelem )  és fogalmam sincs a fajtákról de a magház nem volt bordó  inkáb olyan narancsos mint a mag maga.

 

Teszek ide egy kimásolást :

 

A fóliás, hajtatott hibrid-fűszerpaprika termesztése

 

A Szegedi Paprika Kutató Intézet által kifejlesztett 5 hibridfajta:

Délibáb F1       enyhén csípős
Sláger F1          csípős
Boleró F1         édes
Jelölt 1 F1        édes
Jelölt 2 F1        édes

– Védett körülmények között fóliasátrakban és üvegházakban termesztik; hosszú tenyészidejű, áprilistól november végéig; 3 méter magasra is megnő; egy szálon megterem 160 paprika is, ami kb. 4 kiló; ellenálló a betegségekre; tisztasága, minősége és színe kétszer jobb a szabadtéren termesztett paprikával szemben; nem igényel sok élő munkaerőt; a szedésnél nem kell annyit hajolni; a szedést az ember idejéhez lehet igazítani; tiszta munka, ha esik az eső, akkor is lehet dolgozni; nem utolsósorban anyagilag határozottan megéri.

A Magyar Élelmiszerkönyv a fűszerpaprika-őrleményt 4 minőségi csoportba sorolja:

– Különleges – 130 ASTA 4 g/kg
– Csemege – 110 ASTA 3,5 g/kg
– Édesnemes – 100 ASTA 3 g/kg
– Rózsa – 65 ASTA 2 g/kg

A hibridfajtáknak a festéktartalma 180–300 ASTA között van.

 
Szabadföldön is próbálkozni kell az intenzív termesztéssel (hibridek használata, fóliatakarás, fátyolfólia, víztakarékos öntözés és tápanyagutánpótlás, ami hasonló a fólia alatti termesztés technológiájára stb.). A szabadföldi termesztésnél 3-4 hét eltolódás van a magvetésnél, a palántázásnál a fólia alatti termesztéshez képest. Ennél a termesztéstechnológiánál nem kell metszeni. 

1. Palántanevelés

A vetés február 20-25-én, melegágyban vagy szaporító ládában történik, kelés után  2-3 szíkleveles állapotban tűzdelés. Ajánlott végleges helyre, 1 pohárba 1 magot vetni. A magok vetéséhez a következő földkeveréket használjuk: 1/3 részben palántanevelő tőzeg, gyepföld (vakondtúrás), érett istállótrágya (telek, komposzt). 100 kiló keverékhez 1 kiló Ferticale I. Nagy figyelmet kell fordítani a palántanevelésre, mert ez kihat a növény későbbi fejlődésére is. 30-32 Celsius-fokos hőmérsékleten 5-7 nap alatt kel ki. Április 10-e körül a palánta eléri a 6-8 levelet és 20 centi magasságot. Heti locsolásnál ajánlott a Ferticale I levéltrágya.

2. Ültetés

Április 10-15-én fűtetlen fóliába, az időjárás függvényében. A talajfertőtlenítés szükség esetén végzendő el. Ültetés ikersorosan, 70 x 50 x 50 x 70 centi sortávolság és 30 centi tőtávolság zigzagban. 4,5-5 palántát ültetünk 1 négyzetméterre. Az ültetésnél egy olyan kónikus szerszámot használjunk, hogy a poharakból kivett földlabda illeszkedjen a lyukba, így nem sínyli meg a palánta az átültetést.

3. Növényápolások

Szükség szerint 1-3 alkalommal kapálunk. Később a lomb teljes takarást biztosít.

4. Irányított növénynevelés

A növény 3 ágra nő, egyet lecsípünk, 2 ágra felkötözzük, és a zsineg köré tekerjük. További kacsozást nem igényel. A növényeket kordában kell tartani, ezért 8-10 méterenként karókat helyezünk a földbe, 50 centi magasságonként vízszintesen zsingeket húzunk. Ezek után arra kell ügyelni, hogy a zsinegen belül kell tartani a növényeket.

5. Öntözés, tápanyag-utánpótlás

Feltételezzük, hogy a talaj kapott 20-30 kiló istállótrágyát és alaptrágyát.

A beöntözés történhet előszőr sima vízzel. Új csepegtető csöveket használunk, a vízpompához szűrőt. Kezdeti fejlődési időszakban foszfor alapanyagú műtrágyát használunk, ami elősegíti a gyökér fejlődését. Fejlődés és virágzás időszakában a vízben könnyen oldódó NPK-t és Ferticale III. műtrágyát használunk. Ajánlott a baktériumtrágyák használata, ez elősegíti az istállótrágya bomlását, a műtrágyák jobb felszívódását, a N megkötését, és a P mobilizálását, így  növeli a termésmennyiséget és minőséget. Levéltrágya 3-5%-os használata hetente. 1 tonna termés eléréséhez 10 kg NPK-műtrágya szükséges, de számolni kell a veszteséggel is.

6. Szellőztetés

A 20 méteres fóliasátrak jól szellőző rendszerek. Ennél hosszabb sátraknál közbenső szellőzést kell biztosítani. A nagy meleg esetén árnyékolunk mésszel vagy hálóval.

7. Növényvédelem

Általában nincs szükség. Csak megelőző védekezést használunk. A berepülő kártevők ellen védőhálót használunk.

8.Betakarítás

A betakarítást emeletenként ajánlott elvégezni, célszerű  július 15-én elkezdeni. Az első szedés után a növény erőteljesen növekszik (fejlődik). Továbbá 10 naponta kell szedni. Nem romlandó termék, ezért a szedést el lehet végezni az ember idejétől függően. Tapasztalatból tudjuk, hogy 1 m2-en 8-10 kg terem, de volt már 15 kg-os termés is négyzetméterenként.

9. Érékesítéshez való előkészítés

Ha nyersen értékesítjük, szedés után  rakhel zsákba tesszük, majd a vásárlóhoz szállítjuk. Ha otthon dolgozzuk fel a szedést követően a paprikát, 2-3 nap múlva felfűzzük zsinegre, és három hétig szikkasztjuk. Szárítás előtt nem kell gőzőlni, mert mikrobiológiailag tiszta, nem ér a talajhoz, szikkasztás idején nem romlik és védett a légtéri szennyeződésektől. A feldolgozás, szárítás, őrlés során az élelmiszer-biztonsági követelményeket be kell tartani. 

10. Szárítás

Szárítóban 10-12 napig szárítjuk, 45-50 0C hőmérsékleten, ügyelve a megfelelő szellőztetésre. Nem szabad túlszárítani, az ideális szárítás 94%-os.

11. Darálás

Kalapács-, verőcsapos  vagy kődarálóval egyaránt végzhető. Először összetörjük, eltávolítjuk a zsineget és a csumát, majd első lépésben 3,5 milliméteres szitán keresztül daráljuk, ezt követően kétszeri alkalommal 0,7 milliméteres szitán daráljuk. Kiterítjük, másnapra a levegőből felveszi a nedvességet és másnapra az őrlemény megkapja a végleges színét. Műanyag zsákokban tároljuk fénytől, nedvességtől és páralecsapódási lehetőségtől védve. 

 

Előzmény: Mariska néni (2620)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2621

Lehet, hogy fajtafüggő, én sem tudom.

Az viszont tuti, hogy pár évtizede, amikor még több paprikát szárítottak levegőn, mint szárító kamrában, akkor a paprika termesztő vidékeken kiváló bevételi forrása volt az asszonyoknak meg a gyerkeknek, hogy napszámba jártak csumázni.

(Olyankor volt piros a tojássárgája is, mert majd' minden háznál a tyúkokkal etették fel a friss csumát.)

De lehet, hogy itt van a "régi" meg az "új" fajták közti egyik különbség. Az újakba bele kell darálni, hogy igazi paprika íze/illata legyen (cserébe viszont fakóbb, nehezebben szárad, de nincs vele annyi kétkezi munka), a régiben meg éppen elegendő aroma volt csuma nélkül is (cserébe több meló volt vele, de intenzívebb volt a színe, meg könnyebb volt szárítani.)

Tényleg fogalmam sincs, csak tippelek. :o)

Asszem, tényleg az a jó, amit írtál: ki kell próbálni így is, meg úgy is. 

Előzmény: Mariska néni (2620)
Mariska néni Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2620

Nekem is először van, de azért jól körbejártam én is a témát. Több helyen szerepelt az, hogy kell bele a mag az olajtartalom miatt, mint ahány helyen az, hogy "nem szabad". Itt a fórumon is ellentmondtak sokszor egymásnak a tanácsok.  Ezért most az első adagokba beledaráltam. Így pontosan olyan a színe, mint amit termelőtől vettem, az étel színe és íze viszont sokkal jobb. Azért majd fogok darálni mag nélkül is, meglátom, hogy mennyivel szebb a színe (ha ugyan), illetve mennyire hiányzik a mag az ízből...

 

A magház... Amikor szétvagdostam a paprikákat a szárításhoz, még feltett szándékom volt hogy majd a magházat ki fogom szedegetni, mert rémlett, hogy valahol ezt írták. De az egész olyan szép egyöntetű bordó volt, mint maga a paprikahús, ezért sajnáltam volna kiszedni. Lehet, hogy ez fajtafüggő? Kíváncsi vagyok, Tintus mit mond erre a magház dologra, illetve hogy ő milyen fajtát ültetett?

Előzmény: neduddgi(én) (2618)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2619

Ezt a fajtát kipróbálom jövőre.

 

Az említett emberkék azt is mondták, hogy az újabb fajták aromája sokkal gyengébb, mint a régieké. Hogy mi minősül "újnak" meg "réginek" azt nem kérdeztem, mert akkor éppen nem érdekelt. Ugyanis kaptam egy jó marék magot, amiről az adományozó barátnémék is csak annyit tudnak, hogy valamikor kapták, és évek óta ezt vetik vissza. :o)

Jócskán maradt belőle, remélem, még csíraképes lesz jövőre is.

Előzmény: Mariska néni (2617)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2618

Megint kérdeznék. :o)

Még sosem volt saját fűszerpaprikám, viszont (mivel az idén "majdnem lett") kérdezgettem néhány embert a témáról.

Most az a furcsa nekem, hogy a beszélgetésetekből az jött le, hogy bele őrlitek a magházat és a magokat is. (Vagy rosszul értettem?)

Nekem az is, aki régóta nagyban paprikázik, meg olyanok is, akik csak saját célra temelnek, azt mondták, hogy az édes fűszerpaprikát kicsmázva (a magházat mindenestől kivágva) szárítják, és így őrlik. Ettől olyan intenzív és sötét a színe. (A nagybani termesztő azt is mondta, hogy ipari feldolgozásnál benne maradhat a magház, de azt gyengébb minőségűnek osztályozzák.)

A csípős paprikába viszon bele kell darálni a magházat magvastól, mivel attól lesz csípős, viszont emiatt jóval fakóbb a színe.

 

Szóval hogy is van ez?

 

Mariska néni Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2617

Én a ZKI-tól a Palotás F1-et vetettem, és maradok is ennél, meg vagyok vele elégedve. A 11 tőből 70 deka az hozzám képest nagyon-nagyon jó, nekem sokkal több tőből lett 1 kg. Ebből Te sokkal-sokkal többet tudtál volna kihozni a profizmusoddal:)

Előzmény: TINTUS (2614)
Mariska néni Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2616

A konyharuha alatt is szellőzött, de megvédte a portól, légytől stb. Néha kézzel átforgattam, de mondom, napok alatt megszáradt a radiátor közelében így.

 

Én  négykéses után még a kétkésessel is megfuttattam, az szétvitte teljesen a magokat is, de ez már ízlés dolga. Kíváncsi voltam, hogy tudja-e a daráló produkálni a "piaci" kinézetet - és tudja. Nem daráltuk le az egészet, hanem majd csak adagonként fogjuk. Addig egy abrosszal bélelt papírdobozban lakik, sötét is, száraz is... Lehet, hogy a következő darálásnál én is kipróbálom úgy mint a Tied, úgy is biztosan finom lesz. 

Előzmény: TINTUS (2614)
TINTUS Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2615

Még az erős cseresznyepaprikák örlése vissza van.

TINTUS Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2614

A 4 késesben őröltem meg,  hát nem lett liszt finomságú örlemény és nem olyan bordó mint a bolti (ez nincs festve)  viszont az illata az felséges !!!!!!!!!!

 

A két késes se őrölné apróbbra szerintem. Te melyikkel csináltad ???

 

Ma itt volt mind a 3 lányom  , becsukott szemmel megszagoltattam velük, hogy tudják mihez hasonlítani a boltit. Érdekes mind egyik kitalálta, hogy mit dugtam az orra alá.

 

Élesbe még nem próbáltam.  Nekem 70 deka lett tisztán. a 11 tőről. Szerintem ez kevés.lehet, hogy valami más fajtát kellene jövőre próbálnom, de ebbe nincs tudományom. Melyik fajtának vannak vajon nagy termései ? Mert az enyémeket a piacon vettem szállas palántának. Ezek a szállasok igaz, hogy olcsók de sokkal lassabban térnek észhez.  Jövőre magam nevelem a palántákat. Javasolsz valamilyen jó fajtát?? Mivel járok jobban a folytonérővel vagy a bokrossal. Idén mindegyiket a fóliában ültettem.

 

Akkor a konyharuha alatt se füllednek be a tepsibe?.

Előzmény: Mariska néni (2613)
Mariska néni Creative Commons License 2014.11.09 0 0 2613

Tintus, ez nagyon szép:) Nálam nem volt muslinca, pedig jó sűrűn raktam meg a tálcákat - lehet azért, mert korábban aprítottam. Szobalevegőn száradt, konyharuhákkal letakarva, az is átengedi a levegőt. Ott az utolsó képen ugye a darabolóban van? Ez után én még az őrlő pohárban is megfuttattam kicsit, az a magokat is teljesen szétvitte. Milyen érzés saját fűszerpaprikával főzni - mert gondolom, felavattad már?

Előzmény: TINTUS (2612)
TINTUS Creative Commons License 2014.11.09 0 0 2612

Ollóval levágtam a csumáját

 

felvágtam hosszába keresztbe

 

 

összesen 70 deka lett de az illata csodás. Nekem a szárítással van gondom.A sütőzés nem olcsó, ha meg tálcán szárítom  jönnek rá a muslincák. Valamivel takarni kéne sűrű szövésüvel , hogy szellőzzön is.

Mariska néni Creative Commons License 2014.11.05 0 0 2611

Kentaur kamrája egy kuriózum, ezért lett volna jó látni:) Az én készítményeim már a szélrózsa minden irányában kuksolnak a család polcain. De menet közben mutogattam, amiről éppen aktuálisan szó volt, részemről maradok is ennél a gyakorlatnál. De szívesen nézegetném meg a savanyúságaidat, meg mások büszkeségeit is:)

Előzmény: islamorada (2610)
islamorada Creative Commons License 2014.11.05 0 0 2610

Nagyon szeretnem latni azt a  Kentaur fele kamrakepet! Veszett jol nezhet ki, valosagos boltocska. Te is sokmindent tettel el, nem? Olyan jo lenne ha ezentul mindenki feltenne az eltett cuccai kepet, az sem baj ha egy-ket uveg, ki mire kepes, mennyi a nyersanyaga. En egy vodor kaposztaval toltott paprikat tudnek megmutatni meg egy masikat vegyes savanyusaggal tele, na meg nehany lekvarosuveget....Nagyon jol lehetne a topikot zarni a kamrafotokkal...Ezt teremtettuk a sajat ket kezunkkel, viszontlatasra az elso cseresznyek eresenel!

Előzmény: Mariska néni (2609)
Mariska néni Creative Commons License 2014.11.04 0 0 2609

Pedig azt ígérte, hogy megmutatja a "kész" kamráját:(

Előzmény: islamorada (2608)
islamorada Creative Commons License 2014.11.04 0 0 2608

Es tudsz Kentaurrol? Nem jon vissza?

Előzmény: TINTUS (2607)
TINTUS Creative Commons License 2014.11.03 0 0 2607

Nem ő nem Kentaur. Levélben lebeszéltem vele.  W-123  egy másik kolega.

Előzmény: islamorada (2606)
islamorada Creative Commons License 2014.11.03 0 0 2606

Azt hiszem ertem! Orulunkneked ismet a koreinkben.

Előzmény: w-123/x (2604)
ZsuR Creative Commons License 2014.11.03 0 0 2605

A tokelvesbe nem kell sargaborso... az a sargaborso levesbe kell :))

 

Hagymat, sargarepat parolok a tokkel egyutt.  Fuszerezem - so, bors, szaritott gyomber vagy szerecsendio.  Alaplevel feleresztem, es mikor puha, kesz.  Turmixolom... talalaskor teszek a tetejere piritott magot: fenyomagot vagy tokmagot es piritott kenyerkockat.

Előzmény: w-123/x (2604)
w-123/x Creative Commons License 2014.11.03 0 0 2604

587-s hsz volt az enyém.

 

Sütőtök(sonka) levest vki csinált már? 

Vmi rémlik , hogy sárgaborsó, zöldségek , húsleves alap de...

Előzmény: w-123/x (2603)
w-123/x Creative Commons License 2014.11.03 0 0 2603

Eredeti nick nevem w-123 amely kb 10 ezer kertes, gyümölcs hsz-e volt.

Előzmény: beetee (2573)
islamorada Creative Commons License 2014.11.02 0 0 2602

Nekem is van effele kavedaralom csak privitivebb kiadasban mert van vagy 40 eves de azert dolgozik. Hat majd hasznalom. A paprika szaritasi otleted nagyon ugyes, fogom alkalmazni!

Előzmény: Mariska néni (2596)
TINTUS Creative Commons License 2014.11.01 0 0 2601

Ugyan ez van nekem is !!!!  Szeretem  mindent visz.

Előzmény: Mariska néni (2596)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.10.31 0 0 2600

Hű de szépek a paprikáitok! Én meg most sárgulok az irígységtől! :o)))

Bárcsak nekem is a szárítás/őrlés lenne a gondom! De tavasszal úgy elcsesztem a melegágyat, hogy alig pár szem fűszerpaprika mag kelt ki, az is kisült pár nap alatt... Így aztán idén (is) vásárolnom kell az őrleményt.

Mariska néni Creative Commons License 2014.10.31 0 0 2599
Előzmény: Mariska néni (2596)
Mariska néni Creative Commons License 2014.10.31 0 0 2598

Én is azon agyaltam, hogy megpenészedhet, mire a zöld szárrész is megszárad. Ezért vágtam le, ezzel utat kapott a levegő a paprika belsejébe. Az ötletet onnan merítettem, hogy láttam régi néprajzi anyagokban, hogy fateknőkben valami fa szerszámmal törték a paprikát. A levágástól számítva napok alatt száradt csörgősre szobahőmérsékleten.

Előzmény: islamorada (2594)
Mariska néni Creative Commons License 2014.10.31 0 0 2597

Voltak jobbak is a kínálatban, de mivel ez nekünk csak egy kísérlet, nem akartam többet beleinvesztálni. Ez ingyenes kiszállítással 8 ezer volt.

Előzmény: Mariska néni (2596)
Mariska néni Creative Commons License 2014.10.31 0 0 2596

PROFICOOK KSW 1021, ilyen:

Ezt úgy hirdették, hogy kávé, dió, mandula, zöldfűszerek stb. Két darálófej van, az egyik kávénak, a másik az egyebeknek. Nem sok fér bele egyszerre, 85 gramm, de mi ráérünk megdarálgatni.

Előzmény: TINTUS (2593)
Mariska néni Creative Commons License 2014.10.31 0 0 2595

Egyáltalán nem volt sütőben. Először így száradt:

 

Aztán amikor már kint nagyon párásak voltak a reggelek (az ott az erkélykorlát mögött a Duna), behoztuk a lakásba, de itt meg még nem volt (táv)fűtés. Hogy nehogy elkezdjen penészedni, ollóval levagdostam CSAK A ZÖLD RÉSZT, hogy megnyissam a paprika belsejét a levegő számára. Na ekkor találtam néhány penészedő belsejű darabot, ezeket kidobtam. A mag és a magház, erek benne maradtak. Aztán tálcákra szétterítettem egész laposan, ekkor 6 tálcán "laktak" az ebédlő asztalán. Amikor már jó kis ráncos volt, de még elég rugalmas, a TV előtt ülve ollóval szépen összevagdostam ilyen kis darabkákra, amiket az előbbi, lenti képeken látsz. Néha kicsit átforgattam őket, és így már szinte napok alatt megszáradt szép csörgősre. Persze közben elkezdődött a távfűtés is...

Előzmény: TINTUS (2592)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!