Keresés

Részletes keresés

successful77 Creative Commons License 2017.10.15 0 0 42297

 

Na igen, mar a tesco is elérte a coopos banán árszintet, 

erdemes lehet belevagni. Nagyobb keletje lenne mint a 

kakinak, mert azert valljuk be, hiaba ezek a finom gyumolcsok, 

azert a magyar szájíz nem fog egyszerre atallni az 

almarol a kakira. Miota bejott az orszagba ugy tíz éve (Pennybe, v Lidlbe 

lehetett felenk kapni eloszor) ugyan ugy megmaradt egy 

tálcás kihelyezesben es nem az ára miatt nem 

kapkodják el. Nem reg irtam a pawpawrol is, nekem 

pl evente egyszer eleg belakni belole. Ahogy nezem 

meg fog maradni az egy fás magantermelők kedvencének,

es a boltokban az egzotikus gyümölcsök kategóriájában.

Nem látom egyenlore benne az áttörő sikert, de ne legyen igazam!!!

Viszont a banán az első helyes egzotikum, es nem a 

harminc eves jelenléte, inkabb az egyszerűsége, állaga, 

íze miatt.

Előzmény: Berényi József (42294)
Jbori Creative Commons License 2017.10.15 -1 0 42296

És az ellenfélgyártásból több energia van mindehhez mint a barátságból?

Előzmény: Berényi József (42294)
Berényi József Creative Commons License 2017.10.15 0 0 42295

Megkaptam! Hálásan köszönöm!

Előzmény: Lakótelepi_kertész (42293)
Berényi József Creative Commons License 2017.10.14 0 3 42294

 

Ez az ültetvény Békés megyében, Kondoroson volt. A termelő nevére már sajnos nem emlékszem, Ő akkor középkorú volt.

 

A története úgy kezdődött, hogy kapott egy törpebanánt, ami kinőtte a lakást, és mivel virágot termel (kálát) fűthető sátorban, kiültette oda. Az optimális körülmények hatására gyors fejlődésnek indult, és viszonylag rövid idő alatt termést is hozott. Innen kezdődött a hódító útja, néhány év alatt annyira elszaporodott hogy birtokba vette az egész sátrat. A tulaj évente kétszer trágyázta érett marhatrágyával, ezt hihetetlen ütemű fejlődéssel, és komoly mennyiségű terméssel hálálta meg. az intenzív fejlődésnek köszönhetően rengeteg tősarjat hozott, ami az egyik fő bevételi forrás volt. Ez fedezte a kiadások egészét. Akkor még nem lehetett kapni merisztéma szaporított banánt, így nem okozott gondot a sarjak értékesítése. Én akkor a 60cm-es növények darabjáért 600ft-ot fizettem. A termés volt a tiszta haszon. Abban az időben a termés eladása nem jelentett gondot, hisz olyan kevés jött be az országba, hogy tonnaszám lehetett volna értékesíteni. Az ára is jó volt 56ft/kg. Ez a mai napig megmaradt:)

Ezen felbuzdulva én is nekikezdtem az előkészületeknek a saját banánbirodalom felépítéséhez. Beszereztem a szakkönyveket amiről úgy gondoltam hogy hozzájárulhat a sikerhez. A talaj élettantól a vízfüggönyös fóliasátron át a fóliás termesztésig mindent. Szorgalmasan tanultam és szövögettem a terveket, mikor utolért a rendszerváltás. a bajok azzal kezdődtek  hogy megjelent a piacon a merisztéma szaporított banán relatív olcsó áron, és minden virágboltban megvehetően. A következő csapás: elárasztotta az országot az olcsó banán, és már nem kellett sorban állni érte. Ez végképp zátonyra futtatta a terveimet.

Nem is terveztem újrakezdeni a projektet a közelmúltig, de néhány új elképzelés, az energia gazdálkodás terén, és a banán egyre borsosabb ára ismét bizakodóvá tett.

Mivel már nem a megélhetés miatt akarom csinálni, hanem a saját örömömre, arra gondoltam hogy egy 100m2-es területtel érdemes lenne próbálkozni.

 

A jövőre nézve a tervek között szerepel a füge termesztése fóliasátorban. A sátor lehetőséget nyújt a termés időzítésére,a későn érő kiváló fajták érésének korábbi indítása, a korai termés érést biztosít, tavasszal már május végén volt érett fügém. Ezenkívül nagymértékben megnöveli a vegetációs időt, kivédi a kora, és késői fagyokat, esős nyirkos időben is megfelelő klímát lehet biztosítani a növények számára a jobb minőségű termések érdekében. Ezenfelül a vázszerkezet lehetőséget ad a madár, és jégkár elleni háló használatára.

A termést frissen,  feldogozva dzsemnek, és aszalva akarom értékesíteni. Ehhez jól illeszkedne a banán is. Ezt is frissen és aszalva árulnám.

 

A terv ez, aztán majd látjuk. "Ember tervez Isten végez."

Előzmény: SándorTiszteletes (42291)
Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2017.10.14 0 0 42293

Írtam e-mailt, keresem és küldöm!

Előzmény: Berényi József (42292)
Berényi József Creative Commons License 2017.10.14 0 0 42292

Szia Lakótelepi kertész!

 

Neked megvan még Jeszenszky Árpád Kárpáti István A füge digitális formában? Ha megtudnád osztani, vagy elküldeni email-ben  nagyon hálás lennék:))

Előzmény: Lakótelepi_kertész (42290)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2017.10.14 0 1 42291

Erről a banán dologról mesélhetnél bővebben!

 

Előzmény: Berényi József (42289)
Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2017.10.14 0 2 42290

Ha valaki leírja a véleményét, akkor egyszerre oldalas hozzászólásokkal ajándékoz meg bennünket és kioktat egy igen is a növényekről szóló fórumon, addig pedig arra hivatkozik kedves fügeültetvényes Úr, hogy nincs ideje szakmai válaszokra. Ez eléggé méltatlan egy 7 hektáron gazdálkodótól. "Persze vannak érdekek, vannak sérelmek..." - sajnos ez a baj!

Előzmény: Floo2 (42286)
Berényi József Creative Commons License 2017.10.13 0 4 42289

Azért nem kellene így túlértékelni a saját szerepeteket, az egzotikus gyümölcsök meghonosításában. itt tartom a kezemben a Nálunk is megterem című könyvet, ami 1974-es kiadású, és a szóban forgó növények termesztését tárgyalja, hazai tapasztalatok alapján!

 

Én személy szerint 35 éve voltam egy hazai banánligetben, 40kg-os banánfüzérek  impozáns látványt nyújtottak. Igaz csak 200m2 terület volt, de szigorúan gazdasági alapon működött nyereségesen!  (Se támogatás se egyéb úri huncutság!) Előtte virágot termelt, de ez jobban megérte!

 

Több gyűjtőnél is voltam, és igazi egzotikumokat láttam náluk a nyolcvanas évek elején.

Ezért bizton állíthatom, hogy volt itt sikeres termesztés még ha ezt egyesek szeretnék is eltagadni.

Előzmény: Floo2 (42286)
successful77 Creative Commons License 2017.10.13 0 0 42288

 

Pedig moderator úr szólt h csitt!!!

Előzmény: zakkwylde873 (42287)
zakkwylde873 Creative Commons License 2017.10.13 0 0 42287

ezekszerint lesz  egy kiwiliget is! grat es hajra! :) ennyi azert kiwikivankozott belolem! :)

Előzmény: Floo2 (42286)
Floo2 Creative Commons License 2017.10.13 -2 0 42286

Most azonnal befejezni!!!!

 

Komolyan nyilvánosan kell egymást sértegetni és áskálódni egy ilyen nagy volumenű program kapcsán, mint a magyarországi kivitermesztés?

Idáig süllyedünk?

Mi is írhattunk volna olyan cikkeket, ahol leírjuk a történteket, és elindulhatott volna egy kölcsönös lejáratókampány, egy médiaháború, ami senkinek sem lenne jó.

Sok cikkünk született azóta, sokan kérdeztek is a kiviültetvényről, mégsem olvashattatok egyikben sem a múlt történéseiről semmit, nem célozgattunk senkinek, sem piszkáltunk senkit!

Mert az nem oda tartozik, nem ott van a helye!

Nem minősítettük eddig egyszer sem azt a viselkedést, hogy valaki az egyik fél véleménye után a másik fél meghallgatása nélkül nyilvánosan ítél!

Persze vannak érdekek, vannak sérelmek, de komolyan évek múlva kell előhozni ezt a témát?

Nem volt elég akkor?

Épp elég dolog van anélkül is, épp elég nehéz lesz keresztülvinni és megvalósítani a terveket közvetlen ellenségek nélkül is, miért nem tudja mindenki tenni a dolgát anélkül, hogy a másikkal foglalkozna?

 

Óriási siker küszöbén állunk, igaz 5-10-20-30 éve dolgozunk rajta, de most juthatunk el oda, hogy az álmaink megvalósulhatnak!

Mindenki beletette a saját részét, a pénzét, az idejét, a munkáját, a szaktudását, egyik sem több vagy kevesebb, mint a másik, mint a másiké!

Ugyanis egyik nélkül nem lenne a másik, egyik nélkül sem tartanánk sehol!

Varga János nélkül nem tartana sehol az egész történet, nem lenne sem kivi, sem káki, se semmi, támogatás, pályázat, ültetvény meg pláne nem.

Legalább ezt tiszteljük már!

 

Biztos vagyok benne, hogy magasabb szinteken is az az elvárás, hogy a saját sérelmeinket tegyük félre, és csak a cél vezéreljen bennünket, mert a háborúskodás nem viszi előre az ügyet!

 

Szégyellje magát MINDENKI (beleértve engem is!!), hogy ez a dolog idáig fajult!

Sokkal nemesebb célért küzdünk, sokkal több forog kockán, mint hogy a másik hitelét rontsuk!

Nem babra megy a játék!

 

Ne legyünk féltékenyek a másik sikereire, mert az egyik siker generálja a másikat, segíti az egész ügyet!

Mindenki tudna ártani a másiknak, de nem ez a cél!

Sőt!

 

Nem szeretnék ezek után sem írásban, se szóban sehol meglátni, illetve meghallani egy betűt sem ebben a témában!!!!!

Köszönöm!

successful77 Creative Commons License 2017.10.12 0 4 42285

 

 

“Mi is szeretünk a súlyos jellemhibáid ellenére”

 

Szerintem szeressük egymást tovabbra is, 

es ne csak önnön magunkat :-)

 

 

Előzmény: ninovarga (42283)
Berényi József Creative Commons License 2017.10.12 0 2 42284

...és hangoztassák a saját felsőbbrendűségüket. Ámen!! :))

Előzmény: ninovarga (42283)
ninovarga Creative Commons License 2017.10.12 -5 0 42283

Azt hiszem, már mondtam:

 

Én, a magam részéről szeretem az itteni, fórumbeli gáncsoskodókat is, mivel nálam teljes feloldozást biztosít számukra az a könnyen belátható tény, hogy nincsenek tudatában, mit tesznek. Mindenki mindenben csak a saját maga szellemi és etikai korlátai között képes megnyilvánulni/cselekedni. Ez nagyrészt genetikusan meghatározott körülmény. Olyan, mint a hajszín, vagy a termet, stb. Éppen ezért, akik jobb képességekkel és jellemmel vannak megáldva, arra ítéltetnek, hogy az előbbieket minél nagyobb türelemmel viseljék és HELYETTÜK IS helyesen cselekedjenek/járjanak el

Chilio Creative Commons License 2017.10.12 0 0 42282

Megjelent a Rojo brillante a Tacskóban! És rögtön 149ft-tal! :-)

successful77 Creative Commons License 2017.10.12 0 3 42281

 

 

Nem akkora baj, ha téved az ember, nagyobb 

baj mikor nem ismeri el. De ez nem a mi harcunk.

Mi csak tanulunk az itt olvasottakból. Nagy 

kár nem ér ha tévednék. De szerintem ültetvény 

szinten már milliós kár is lehet. Vigyazni kell mihez akar 

érteni az ember és mihez ért valójában. Tipikus 

suszter maradj a kaptafánál esete.

Előzmény: Berényi József (42279)
successful77 Creative Commons License 2017.10.12 0 0 42280

 

Nagyon tolod ezt a paw temat :-))))

Előzmény: diospyros (42278)
Berényi József Creative Commons License 2017.10.12 0 0 42279

Valóban profi!!

 

Szépen helyrejöttek a gyökérrothadás után. Még szerencse hogy a saját kezükbe vették az irányítást, "lecsapolták a mocsarat", mert mára már csak a mocsári gólyahír díszlene a kiviültetvény helyén:))

Előzmény: successful77 (42271)
diospyros Creative Commons License 2017.10.12 0 0 42278

Amúgy hivatkozatam egy (több) egyetemi cikkre is:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2890309/

 

Ez a Farmakognózia és Gyógyszerészeti Intézet cikke a Mississippi Egyetemről,

a cikk végén köszönetet mond a szerző a segítségért 

K.W. Pomper-nek a Kentucky State University-ről.

 

Egyébkén pedig attól, hogy EGYETEM, és hogy Dr. a kutató, még mindig nem lehetünk meggyőzve.

Gondoljunk csak Prof. Dr. Varga úrra és megosztó gyógygombájára.

 

A cikk ugyan a paw és a rákgyógyítás összefüggésének témakörében vizsgálódik, de

utal a hátásokra.

A vizsgálat nyers kéregkivonat alpján készült! nem gyümölcsből! (mintha krumliszárat használtak volna. amúgy néhai Béres J. doktor is vizsgálta mindennapi eledelünk a krumpli nyers változatának rákellenes hatását!!!)

 

- a pawpaw nyers kivonat gátolja a HIF-1 és célgénjeinek hipoxiás aktiválását

- gátolja az oxigénfogyasztást a T47D sejtekben a mitokondriális lélegzés visszaszorításával

- pawpaw nyers extraktum gátolja a HIF-1a fehérje indukcióját a [sejt]magban

[jaj de szép, tudományos szöveg, még jó hogy csak felét értjük! :]

 

szóval: ha ennyi mindent gátol,

honnan tudja a paw-paw hogy csak a rákos sejteket kell blokkolnia,

az egészségeseket nem?

hangsúlyozva még 1x, hogy a kéregből vették a drogot.

az érett gyümölcs nyilván nem volt alkalmas erre a célra.

 

középiskolai botanikához jól értő (és vele növény-túrázgattam) tanáromnak dicsekedtem, hogy gyógyteákat fogyasztunk. gondoltam, jó megdícsér, milyen egészségtudatos, minden nyavaját megelőző emberke vagyok.

jól leb...ott, hogy ne igyam naponta, vagy hetente se. -mit gondolok, kérdezte, miért gyógynövény a gyógynövény, mert nincs semmi hatása? akkor meg nem lehet nyakra-főre inni a teáját.

az olyan növény, mint a csalán, amit inkább táplálékkigészítőnek mondanék, sem ehető-iható non-stop, hagyni kell szüneteket. én ezt megoldom úgy, hogy tavasszal frissen szedve és télen szárítva eszem-iszom-dínom-dánom. nyár és ősz kimarad.

diospyros Creative Commons License 2017.10.12 0 0 42277

feldolgozva mégis:

 

paw puding:

http://foragerchef.com/paw-paw-pudding/

 

sőt paw-paw SÖR (lásd. paw pálinka kérdése :)

https://www.google.hu/search?q=paw-paw+beer&safe=active&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj8r8u7yOrWAhWoCMAKHdWUBpEQ_AUICygC&biw=1024&bih=675#imgrc=fQas7unY9I_NvM:

 

és cikk

https://insiderlouisville.com/lifestyle_culture/kentucky-brewers-farmers-ksu-to-collaborate-on-special-beers/

 

és, a paw gyógyítja a rákot (az előadó szerint):

https://www.youtube.com/watch?v=hD6MGd0Dz5o

(itt felmerül a kérdés, ha valami ennyire hatékony -LENNE vagy az is, valami ellen- akkor az már majdnem gyógyszer kategória, ergo nem kellene negy mennyiségben enni.

persze valószínűleg ez is olyan, mint pl. a cékla rákellenes hatása, biztos van neki olyan, de attól még megehetjük a céklasalátát pörkölt mellé...) amúgy sajnos -anyukám első férje- non-stop céklát evett, mégis meghalt sajnos rákban.

 

Előzmény: diospyros (42275)
successful77 Creative Commons License 2017.10.12 0 0 42276

 

Amugy nalam a pawpaw atcsapott a bőven elég 

egy evben egyszer kategoriaba. Kicsit túltoltam 

D. Miklósnál :-)))) 

Előzmény: diospyros (42275)
diospyros Creative Commons License 2017.10.12 0 0 42275

igen, jogos, hogy a Kentucky egyetem hitelesebb forrás, (de vajon vannak-e a honlapján kutatások az annonacin-nal kapcsolatban, vagy csak a nemesítésben illetékesek? sok időt elszúrtam már a témára, most nem tudom átböngészni)

az USA fórumot csak mint érdekességet ajánlottam, hátha mondanak valami józan paraszti ésszel is elfogadhatót, hivatkoznak valami használhatóra.

bár azért itt jegyezném meg, hogy a nemesítő kertészeti egyetem mennyire lenne érdekelt abban,

hogy rossz hírét keltse a gyümölcsnek? nem azt állítom, hogy adatokat hallgatnak el,

egyszerűen nem foglalkoznak a kérdéssel, mert ők nem táplálkozástudományi laboratórium, vagy fogyasztóvédelem, vagy ÁNTSZ. mivel az emberek úgy működnek, ha hallanak akár csak egy rossz hírt valamiről/valakiről, képesek "nem zörög a haraszt" attitűddel hozzáállni.

mindegy, hogy igaz-e, vagy nem. itt is voltak, egyszeriben többen is, akik megijedtek: kivágom a fát!

nem akarnak kockáztatni, ez érthető. de tényleg van-e kockázat?

én csak az állóvizet akartam felkavarni a témában, ha már fogyasztók vagyunk, tudjunk meg egy-két dolgot, gyarapítsuk tudásunkat, szélesítsük látókörünket, ne csak homokba dugjuk a fejünket. az persze igaz, hogy jelen fórumon is vannak álhírek, amit készpénznek vesznek pl. a kezdő kertbarátok, és így némi felelősség van a vállunkon, hogy mit írunk le. ez azonban még nem zárja ki azt, hogy "kérdéses kérdésekkel" :) foglalkozzunk, konstruktív kritikai hozzáállással.

szóval, ha pl. árulsz egy terméket, lehet, hogy nem említesz meg olyan dolgot róla, ami összezavarná, megijesztené az embereket. ez nem minősül hazugságnak. (azt azért elmondhatnák a kertészetek, mikor eladják a fát, hogy ha majd terem -és akkor a kertészet már nem lesz jelen, hogy elmondja- hogy kérem, így és így fogyassza, ha lehet, a gyümölcsöt :), lásd: kis evő-kalauzom.)

példa: a datolyaszilvát "gyilkos" szén-dioxiddal kezelik, hogy elvessze csersavasságát, ugyanakkor kemény maradjon, és így szállítható, tárolható. ha ezt fölöslegesen megemlítenék, akár kihangsúlyozva a vásárlónak, tuti, hogy megriadna, hogy akkor egy vegyszerrel (="méreggel") kezelt gyümölcsöt kap.

A bio-imádók egyenesen elkerülnék, sőt felhívnák a figyelmet, ne vedd, ne edd!

Közben a szén-dioxid széles kürben elterjedt, mint tartósító is, lásd védőgázas csomagolások.

És nem ártalmas. (Reméljük:) "Gyilkos"-t azért írtam, mert sokan így ismerik, hogy a pincékben kinyírja a szegény, (le)hajladozó gazdát. Pedig csak arról van szó, hogy kiszorítja az oxigént, ez teszi problémássá ott.

Előzmény: sbubu (42272)
successful77 Creative Commons License 2017.10.11 0 0 42274

 

Milyen szép gondozott terület, lenyírt fű, 

egyenesen nevelt törzsek! Ez igen!!!

ninovarga Creative Commons License 2017.10.11 -2 0 42273

Így indítottuk a "Becsehelyi profizmust"

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=126735646&t=9181283

sbubu Creative Commons License 2017.10.11 0 3 42272

Üdv !

 

Azt azért ne felejtsük, hogy a fórumokon bárki leírhat bármit, az USA-ban is és itt is(bocs).

 

Akit tudományosabban érdekel az Asimina Triloba jobban teszi, ha tudományosabb helyeken kutakodik, pl itt:

http://www.pawpaw.kysu.edu/

 

Nagyon sok növényünk bizonyos része mérgező, ezt tudjuk. Mégsem dobjuk ki, hanem azokat a részeit fogyasztjuk ami jó, finom és/vagy egészséges. Tegyünk így a pawpaw-val is !

 

Az Asimina Triloba ehető és nem utolsó sorban finom gyümölcs. Való igaz, hogy aszalás után igen komoly gyomorgörcsöket okozott. Ergo nem aszalom. Minden bizonnyal a hőkezelés tette ezt a gyümölccsel, valami átalakult benne. Tehát maradjunk a friss fogyasztásnál. Emiatt lekvárt sem csinálnék belőle vagy bármi olyat amihez magasabb hőt kap.

 

Frissen én már elég sokat megettem és a környezetem is, de semmilyen problémát nem tapasztaltam. Az tény, hogy laktató gyümölcs, én 1-2 szemnél többet nem kívánok egyszerre. 

A magja lehet, hogy mérgező, de nem kutattam ezután, viszont már nyeletem le egyben magot és semmi bajt nem okozott. Szétrágva lehet, hogy más lenne a helyzet, de ilyenekkel nem kísérletezem.

 

Konkrétan a cherimoya-ról(Annona cherimola) hallottam, hogy  a magja mérgező, de gondolom, ha egyben lecsusszan, akkor egyben el is távozik, remélhetőleg gond nélkül...

 

....és valóban, ha gond lenne a pawpaw-val az indiánok dobták volna az étlapjukról és aztán egy egyetem nem karolta volna fel a kutatását és nem csinálnának pawpaw fesztiválokat évente...

Előzmény: diospyros (42249)
successful77 Creative Commons License 2017.10.11 0 0 42271
Amita13 Creative Commons License 2017.10.11 0 0 42270

Abszolút off, de a szolaninról (krumpli) jutott eszembe:

Nemrég volt egy film a burgonya mint olyanról. Ebben ellátogattak származási helyére (Dél-Amerikába), és kiderült, van még olyan ottani indián népcsoport, aki az eredeti, mérgező, keserű verziót termeszti és eszi a nagy magasságú hegyekben, mivel ott csak az terem meg. Viszont arra is rájöttek (vajon hány ősük árán?), hogy lehet a méreganyagot a krumpliból eltávolítani: szedés után (lámaháton :)) felviszik a fagyhatár fölé, majd hagyják megfagyni a gumókat. Utána lehozzák, ott kiolvad, a sejtnedvekkel a méreg is kifolyik, majd ezt a töppedt izét szárítják és tárolják be. Ők esküsznek rá, hogy ez a finom, a riporter is megkóstolta az ebből készült főtt krumplit, látszólag ízlett neki. :) Az mondjuk felmerült bennem, hogy ma, amikor annyi fajta krumpli fajta van, nem létezik, hogy ne lenne egy rövid tenyészidejű, de nem mérgező fajta, ami kiválthatná a régit, de gondolom, a hagyományost nehezen válthatná le az újabb. 

Szóval igen, az ember hajlandó mérgező cuccokat fogyasztani, és ha jól csinálja, még túl is éli. :)

Előzmény: diospyros (42268)
diospyros Creative Commons License 2017.10.11 0 0 42269

"sárgabarackot vagy szilvát sem eszünk naponta, 2 hónapon át!"

bocs, töredelmesen bevallom, hogy ez nem volt igaz, és volt, hogy naponta akár 0,5-1 kiló kajszit is megettem jún vége-júl. vége között. :(

:)

[de akkor sem 30 napon keresztül]

Előzmény: diospyros (42268)
diospyros Creative Commons License 2017.10.11 0 0 42268

még élsz? ;)

komolyra fordítva, a viszgálat (ha lehet hinni neki) is azt írta, hogy az alanyok

akár napi szinten, gyerekkoruk óta itták a teáját!

tehát:

-naponta

-akár 60-70 éve

-és a mérgező részeket fogyasztották. (mintha krumlilevélből csinálnánk teát, bár annak tünetei hamarabb -egyből- jönnének.)

 

[nyersen] Mérgező zöldségek:

http://emberpalanta.hu/gyermekbarat-kert/mergezo-novenyek-gyermekbarat-kert/mergezo-zoldsegek/

 

itt van még a Goji bogyó, ami megosztó növény,

http://eletmodszer.com/blog/eheto-vagy-mergezo.html

és hasonló a paw-paw-hoz annyiban,

hogy az éretlen temést nem ajánlott fogyasztani, mert sok benne a szolanin. (aszalva kell enni).

a krumpli rokona, a Burgonyafélék -Solanaceae- családjába tartozik, mint a szintén jó ismert paradicsom.

"Paradicsom – Lycopersicon lycopersicum: a paradicsom szára és levele is mérgező. Ne engedjük, hogy az éretlen termést gyermekünk megegye! Mérgező anyagot, ún. szolanint tartalmaz, ami  az érés folyamán felbomlik. Ha zöld paradicsomot szeretnénk eltenni télire, semmi gond, a savanyítással tartósított paradicsomból ugyanis eltűnik ez a veszélyes anyag."

 

Úgyhogy -szerintem- KULCSok a PAW fogyasztáshoz:

(fogyasztói kalauz :)

 

1. csak a gyümölcsöt fogyaszd (levél, kéreg, mag, gyökér kizárva!

    de ez amúgy is könnyen megoldható :)

2. csak a fáról -az érés miatt- leesett, ÉRETT gyümölcsöt egyed

    azért még ellenőrizd is: tapintással (puha, benyomható), szaglással (erősebb "érett" jellegzetes

    illata van, ez kiismerhető.)

3. a héjat ne (és a magot se) fogyaszd el. hámozd meg. vagy kanalazd ki, de a héja mentén ne

    fukarkodj azzal, hogy "jól kikotrod a húst", és így a héj egy részét is megszed. a magot köpd ki!

    a héja bőr irritáló hatású lehet (mint a fokhagymának, citrusoknak, vagy a mangónak a héja),

    ne csinálj belőle arcpakolást! :))

 

3. feldolgozva ne fogyasszuk, bár lehet, hogy nem lenne rossz, de kockázatokat rejthet.

    turmix: mag vagy héj belekerül. aszalt paw: hasmenést, hányást okozhat -ki van próbálva :(

    pálinka: nem tudom, majd CSIxy megmondja.

    és: bár a zöld paradicsomot eltesszük télire, ezt azért nem javaslom a paw-paw esetében.

4. idő tényező a fogyasztásban: gyereknek szerintem ne sokat adjunk belőle. egyik lányom elsőre

    kihányta. bár másodszorra nem, és nagyon imádja (szeretné), évente (eldöntöttem :) 5 db-ot ehet.

    így meg van oldava a probléma, miszerint a tesztben lévő alanyok gyerekkoruk óta fogyasztották a

    levél-teát (!!!) és így (persze hogy) károsodtak. mintha paradicsom levél teát innánk gyerekkorunk

    óta... szüreti idő: "szerencsére" hamar romlik, így frissen fogyasztható. ebből jön, hogy csak érési

    szezonban esszük. ez csak 2 hét, ha pl. csak prima1216-od van. ha több fajta, akkor 2 hónap is

    lehet, ebben az esetben önmérsékletet kell tanúsítani. sárgabarackot vagy szilvát sem eszünk

    naponta, 2 hónapon át!

5. és végül a szabványszöveg: "Az étrend-kiegészítő nem pótolja a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet,

    az egészséges táplálkozást és életmódot!" :)

 

Aki hozzátenne valamit, vagy javítaná, kérem írjon.

 

 

Előzmény: bakonyi gyerek (42264)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!