A kertészetekben sem biztos, hogy tudnak segíteni... Ma voltunk az általatok már többször ajánlott, pest környéki kertészetben (direkt nem nevesítem).
Kb. pont annyira értettek hozzá, mint amennyit én megtudtam innen a fórumból... A címke alapján tudta megmondani, hogy melyik lehet a fiú, de hogy a mienkhez az jó lesz-e, arra már csak vonogatta a vállát mindenki. Arra a kérdésre pedig, hogy a többféle párosítás közül mi a különbség (volt pl. jumbo, anna, meg issai, és oké, hogy nagyjából eljutottam addig az utánaolvasásban, hogy kb. mi a különbség, de jó lett volna egy szakértőt is hallani.)
Végül egy waikit és egy ananasnajat hoztunk el párban.
(egyébként kiderült, hogy az auchanban két tő volt összvissz, nagyon akciós áron, ezért hozták el, amúgy nem szoktunk ilyen helyeken növényt vásárolni, pont ezért. Még jó, hogy anyám emlékezett, hogy mintha a kiviknél lenne valami "párosodási bonyodalom" különben várhatnánk a kivi termést... :)
Kétlaki kivi egyedül nem fog teremni, ez nyilvánvaló. Akát porzós, akár termős példánnyal rendelkezel. Ha pár hsz-t hajlandó vagy visszaolvasni, akkor látod, más is járt így, az Auchan-ban. Talán ha oda elmennél...
Mellesleg gyümölcstermő növényeket nem feltétlenül ilyen helyen kell beszerezni.
Szeretnék egy kis segítséget kérni.Tegnap voltam az Oázisban és beszereztem 2tő Actinidia purp.ken's red mini kiwit ezen kívül semmi nem volt a címkéjére írva most próbálok utána nézegetni itt is olvasgatva az oldalon hogy létezik ez egy porzós kiwi és még kell termőset is vennem hozzá.Kérlek aki ismeri ezt a fajtát adjon tanácsot hogy most ez így is fog teremni vagy még kell hozzá szereznem másikat.
Kell hozzá a porzós kivi is. Azt is árultak az Auchanban, rá is volt írva, hogy kell mind a kettő. (legalábbis nálunk) Ha éppen nem vettél szerintem bármely porzós minikivi fajta megteszi. Figyelj, hogy mini kivi fajta legyen, ne nagyszemű kivi. Sok sikert hozzá!
Szüleim vettek nemrég , egy "actinidia purp. ken's red" névre hallgató minikivit.
Két eladóval beszéltek, mindkettő teljesen mást mondott... Az egyik szerint nem kell más hozzá, majd a méhek beporozzák, a másik szerint kell, de szerinte együtt van a két tő.
Tudtok segíteni? Auchanban, oázis kertészetben kapható, "kisfiús" címkéjűről van szó, ha így esetleg tudja valaki. A nevén kívül semmi más információ nincs a papírján...
Próbáltam utánaolvasni, de nem egyértelmű, ezért fordulok hozzátok.
Nálam ugyanez volt: a feketerigó volt a ludas. Mini kivi: Geneva, Hayward: ezek voltak a kedvencei. A Tomuri valami csoda révén megúszta.
A kicsi, duzzadó rügyekre hajt, a nagyobb 2-3cm-es hajtások már annyira nem érdeklik. Nálam a megoldás (miután jól megijedtem): kisebb gallyakból sátorszerű építményt építettem a tő körül, ezt mindenféle elszáradt folyondár + egyéb szármaradvánnyal kiegészítettem, hogy már egy idő után csak ha jó alaposan megnéztem, akkor láttam, hol vannak a rügyek. Ezután békén hagyta őket. Az igaz, hogy az árnyékba került nagyobb hajtások elsorvadtak (ezek egy része úgy maradt meg, hogy a pockok ellen kb. 15cm-ig 0,5x0,5cm-es zöld hálóval körülvettem a töveket), de a kisebb rügyek valahogy feltalálták magukat és alkalmazkodtak, most már szépen nőnek. Még az ősszel vettem őket, most kezdtek el rügyezni először.
Itt ebben a topikban kerdezd meg hogy mi a problema a kividdel, keresd ninovargat akinek kiwi ultetvenye van, amit o nem tud errol a gyumolcsrol az nincs is.
Mind eddig sikeresen nevelgettem három különböző fajta kivit, most keresnem kellett olyan fórumot ahol okos szakértők gyülekezete van mert nem találok megoldást.
Az idén minden szép rügyet valami eltünteti, egyik nap már borsó nagyságú de másnapra csak egy csúnya árok van a helyén.
Próbáltam madárhálót rátenni hátha ők a ludasok de sajnos nem . Hernyó bogár nem található. :o(
Valami ötlet? Vagy lapozgassak vissza a hozzászólásokban mert már téma volt ? Segítsetek mert már leveleznie kellene, félek,hogy beszáradnak.
A Issai kivi nem nől olyan agresszivan. Inkább sűrű rövid 15-20 cm termő vesszőkön neveli a gyümölcsöt.Én virágoztattam ki 10 l-s vödörben mini kivit egy egyszerű kis falétrát készítettem számára és erre futtattam fel. Nyugodtan neveld dézsába nem lesz vele semmi probléma. Meg is mutatja a termését és legalább meg tudod kóstolni. Nálam is volt rajt 10-15 szem.Későbbiekben meg ki tudod ültetni.
E két dézsás növény mellett van kint a kertben egy fiú és másik 7 lány különböző fajtájú. Sajnos elég belvizes területen vagyunk és pár évente elég jól megszokott emelkedni a belvíz. És gondoltam megpróbálom. Ha nem fogja bírni, akkor ott a két dézsás növény, amiről tudok gyökereztetni.
Köszönöm a gyors választ bombaba! Tehát, akkor lényegében mindegy hogyan metszem, mert mindenhol képes termést hozni.
Igazából az enyém még csak harmadik éves, tehát nem is bánnám ha nem hozna sok termést.
Bár azért 1-2 darabot kinevelhetne, mert írtó kíváncsi vagyok már az ízére!:)
Nekem ebben a dézsás változatban az lenne a legpraktikusabb ha rövid 10-20 centis oldalhajtásokat hagynék csak. Kíváncsian várom az elkövetkezendő hónapokat, hogy látok-e 1-2 virágot!
Egy évvel ezelőtt kaptam pár gyökeres minikivivesszőt az egyik fórumtagtól.
Ha olvassa ezt a posztot, köszönöm neki mégegyszer!:)
A tavalyi év során sikerült felnevelnem majd két méter hosszúra. Mivel csináltam magamnak egy támrendszert és oda is ültettem 6-7 tövet vésztartaléknak meghagytam cserépben egy fiút és egy lányt!
Körülbelül jó egy méteresre visszavágtam és rátekertem egy rúdra. Most nagyon erőteljesen kezdett el nőni. Már 10 centisek a hajtások rajta.
Minikivinél a most növő oldalhajtásokon várható majd a következő évben a termés?
Csak azért kérdezem, hogyan hagyjam nőni. Körülbelül, vagy 30 helyen kifakadt, majd az összes szemnél, de az alsókat inkább letördeltem és fent is szépen megritkítottam, hogy jobban nőjön.
Mit ajánlotok, hogyan tartsam kordában? Inkább több rövidebb oldalhajtás, vagy kevesebb hosszabb? Hol fogja majd hozni a terméseket?
Arra jutottam a kivi magok csíráztatásával kapcsolatban, hogy a nem megfelelő eloszlású hő igen csak vegyes csírázást okoz! (kb 500 mag centiméterenként egymástól ) Negyedének 1cm felett van már, negyedének 0,5 cm, negyedének pár mm, és végül a maradéknak még csak most hasad fel a magja!
Ez az eltérés mennyire fog gondot okozni? Esetleg tud e valaki fűtési megoldást erre?
Arra gondoltam hogy terráriumi fűtést használnék ami több méter hosszú, és hajlíthato szinte bárhogy!
Ha tényleg kivit akarsz, amit a szomszédok, ismerősök irigykedve néznek majd, akkor a Hayward - Tomuri páros a nyerő. Öntermékenyként ajánlott apró termésű fajtákat nem ültetnék, még ha "előbb is érnek". A kivi az én olvasatomban nem cseresznye méretű. A görög ültetvényeken már június közepén 5 cm-es gyümölcsök vannak.
Köszönöm, ez már lényegesen könnyebben elérhető a budai agglomerációból.
A leírások alapján tervezek venni egy általánosnak mondott Tomuri porzót és Hayward termőt. Ezen kívül tudtok javasolni egy minél korábbi érésű termőt is?