Keresés

Részletes keresés

halaloszto Creative Commons License 2016.01.27 0 0 1661

a rajzon nincs ellenállás a doksiban.

mi az hogy nem megy? a modul webszerverét sem éred el?

a modult nem áramtalanítod, csak az ethernetkábelt húzod ki meg vissza?

Előzmény: kanes45 (1659)
vfp Creative Commons License 2016.01.27 0 0 1660

Elég összetett a tudása, kíváncsi vagyok mivel oldották meg.

Kár, hogy nem látni a procit a leírásban.

Előzmény: kanes45 (1659)
kanes45 Creative Commons License 2016.01.27 0 0 1659

Sziasztok!

dht-22 páramérővel nem boldogulok,megy 1-2 órát és vége.

Kihuzom a csatlakozót/telefon/ visszadugom és megy megint.

Olvastam több fórumot is kipróbáltam 4.7k és 10k ellenállással külön 5v táppal de semmi változás.

Mi lehet a probléma?? lLehet hogy rossz az érzékelő?

Ezzel a vezérlővel használomhttp://www.tinycontrol.pl/en/pliki/manual_v_313_LAN_Controller_V20_LANKONT-002_En.pdf

/bocs nem arduino/

Vargham Creative Commons License 2016.01.27 0 0 1658

Ezzel az átalakítóval az a baj, hogy nincs kivezetve rajta a DTR és az RTS vonal. Az ESP feltöltő szoftver pedig ezeket használja arra, hogy elindítsa a bootloader-t.

Ha csak AT parancsokkal akarod használni, akkor is érdemes megtanulni firmware-t frissíteni rajta. Mire ideér Kínából, már sokkal újabb AT parancsértelmező is elérhető hozzá.

A másik probléma pedig az, hogy 3,3 Voltos kimenete nem tudja ellátni árammal az ESP modult. Mindenképpen külső tápot kell adnod neki. Vagy teljesen máshonnan adsz neki 3,3 Voltot, vagy az átalakító 5 Voltjából csinálsz 3,3-at. Legyen rajta puffer kondenzátor is. Ja, és az ESP táp bemenetről ne felejtsd le a hidegítő kerámia kondenzátort. 100 nF jó lesz. A CH_PD lábat és a RESET lábat inkább egy 10 kOhm ellenálláson át szokás Vcc-re húzni. A GPIO_0 és GPIO_2 szintén legyen 10 k-val Vcc-re húzva. Azt mondják, jót tesz a stabilitásnak, ha ezek nem lebegnek.

USB TTL átalakítóból ezt ajánlom:

http://shop.tavir.hu/product_info.php/alappanelboard-usb-soros-illeszto-3v35v-cp2102-chipset-mini-p-400

Én ilyeneket használok. Minden lába ki van vezetve. Ha Kínából rendeled, nincs egy dollár darabja.

Előzmény: sotcsa (1655)
Vargham Creative Commons License 2016.01.27 0 0 1657

Igen, a képen nem Silabs, hanem Prolific chipes cucc van.

Azt, hogy stocsa pontosan milyet kapott, csak ő tudja. Nézze meg nagyítóval a chip típusát, és aszerint töltsön le driver-t.

Mondjuk nekem alapvető, hogy erős nagyítóval átnézek minden kínai hardvert, mielőtt bedugom a számítógépembe...

Előzmény: halaloszto (1656)
halaloszto Creative Commons License 2016.01.27 0 0 1656

először csak a soros adaptert tedd rá a gépre. amíg az nem látszik egy új sorosportként az eszközkezelőben, nincs értelme továbblépni.

jó kis szívás az ilyen kínai usb sorosportokat beüzemelni. lejjeb a dx-en a kommentekben írják hogy nem cp2102 hanem prolific pl2303 chipes, és ott azt mondják a PL2303_Prolific_GPS_1013_20090319.exe nevű driverrel megy. először tedd fel a drivert, utánna dugd be, akkor normálisabban megtalálja a windows.

ezután jöhet az esp.

Előzmény: sotcsa (1655)
sotcsa Creative Commons License 2016.01.27 0 0 1655

Próbálkozok egy ESP8266 ESP-01 es CP2102 USB to TTL Serial UART Module párossal.

Ott akadok el, hogy összekötöm a kettőt, és bedugom az USB-t a PC-be.

A Windows felismeri ugyan, de nem használhatónak jelöli, lásd csatolt kép.

Lehet, hogy hibásat rendeltem? (http://www.dx.com/p/381749)

Eszerint kötöttem össze őket:

GND — GND
TX    — RX
RX    — TX

VCC      — 3.3V

CH_PD — 3.3V

RST      — 3.3V

Valamit rosszul csinálok?

Ha csak a CP2102-t dugom rá az USB-re, akkor már jól kell a Windowsnak felismernie?

Előre is köszönöm!

halaloszto Creative Commons License 2016.01.26 0 0 1654

én most ezzel az esp8266-al játszom. wifi, iszonyat overkill, de nagyon olcsó, és nagyon lankás a tanulási görbe.

Vajk

Előzmény: Prof (1653)
Prof Creative Commons License 2016.01.26 0 0 1653

Szervusztok!

Hogyan oldanátok meg egy pár egymástól kb. 6 méterre lévő, de gipszkarton fallal ellátott rendszer távirányítását a lehető legegyszerűbb módszerrel (hifit kellene távirányítai gombnyomással, csak Mute/Unmute szintjén). Infra elvileg megoldható a vevő oldalon, de ahhoz kicsit ügyeskedni kell a megfelelő kódsor meglelése végett.

IR adó és vevő oldal is van a fiókban, de vezeték nélküli cucc szinte semmi (illetve ami van, az fejlesztőkártya, BT-n meg nem feltétlenül ügyködnék ilyen erős vassal (MT LinkitOne).

Köszi,

Prof

Törölt nick Creative Commons License 2016.01.25 0 0 1652

Ma megérkezett a 2db sainsmart nano, a korábban már tárgyalt módszerrel átégettem a bootloadert, most uno-ként működik a wdt, a fűtésvezérlőben folyik a teszt élesben.

Vargham Creative Commons License 2016.01.25 0 0 1651

USB TTL soros átalakítóval.

Egy terminál programmal kapcsolódj, és beszélgess vele.

CoolTerm

Előzmény: spiler0078 (1650)
spiler0078 Creative Commons License 2016.01.25 0 0 1650

Szia Vargham!

Azt még nem próbáltam...

Ilyen kapcsolással kéne számítógépre dugnom?

http://electronut.in/an-iot-project-with-esp8266/ 

Előre is köszi

Előzmény: Vargham (1649)
Vargham Creative Commons License 2016.01.25 0 0 1649

Ha az ESP modult közvetlenül a számítógépre dugod, akkor tudsz vele beszélgetni?

Előzmény: spiler0078 (1648)
spiler0078 Creative Commons License 2016.01.24 0 0 1648

Sziasztok!

Kezdő Arduino-s vagyok (azért nem ez az első áramköröm, de még van mit tanulnom...) .

Szóval van egy Mega 2560-om, amivel most különböző hőmérsékleteket és páratartalmat nézek. Ezeket az adatokat most SD kártyára mentem, és ezt szeretném most egy mysql adatbázisba menteni.

Vettem egy ESP8266 wifi modult, amivel szeretnék a hálózatomra kapcsolódni és egy itt található NAS adatbázisába tölteni az adatokat...

Találtam is mintaprogit és kötési rajzot az ESP8266 és a MEGA 2560 összekötésére amit meg is csináltam, de azt mondja a hogy a modul nem válaszol...

Szóval tudnátok segíteni, hogy kezdjem a hibakeresést, vagy mi lehet a bibi?

Itt a link ami alapján dolgoztam.

http://www.arduinoclub.de/2015/01/19/esp8266-baudrate/

Előre is köszi a segítséget

spiler!

szatti Creative Commons License 2016.01.24 0 0 1647

Ez egy hatvezetékes bontott léptetőmotor. Igazából nem tudom miből származik, már régóta hevert a padláson.

Előzmény: CyberLacee (1633)
g.galilei Creative Commons License 2016.01.24 0 0 1646

köszi a hozzászólásokat, próbálkozom, jelentkezem mi lett a vége

Előzmény: Vargham (1643)
Prof Creative Commons License 2016.01.23 0 0 1645

Messze túlmutat a tudásomon a kérdéskör... :-)Úgyhogy figyelek tovább.

(Mentségemre legyen szólva, hogy nem néztem előzményt.)

Vargham Creative Commons License 2016.01.23 0 0 1644
Vargham Creative Commons License 2016.01.23 0 0 1643

> Akkor készítesz a Print-ből leszármazott objektumot.

> Annak van két write metódusa(virtualis).

> Azokat implementálod.

Ez egy jó ötlet.

:-)

Előzmény: titusz99 (1642)
titusz99 Creative Commons License 2016.01.23 0 0 1642

No!

Akkor készítesz a Print-ből leszármazott objektumot.

Annak van két write metódusa(virtualis).

Azokat implementálod.

A programodban meg használod kiiratásra  a saját objektumodat.

Előzmény: g.galilei (1639)
halaloszto Creative Commons License 2016.01.23 0 0 1641

biztosan van olyan printf ami egy stringváltozóba ír, nem a kimenetre. aztán a stringgel azt csinálsz amit akarsz.

nem a serial kezelő olyan okos hogy tudja hogyan kell floatot kiírni, hanem a libc-ben a printf. és azt a printf-et te is használhatod.

Vargham Creative Commons License 2016.01.23 0 0 1640

HardwareSerial.cpp  végzi!  Ebbe kellene belepiszkálni ha nincs jobb ötlet.

Ez nem jó ötlet.

g.galilei Creative Commons License 2016.01.23 0 0 1639

Igen!

Az elágaztatásról van szó! Debug okok miatt pl. sok infót küldünk ki Serial.print(), Serial.println(),  vagy Serial.prinf() segítségével. Ezek vagy csak egyszerűen karakterként megjelennek a soros port Tx lábán, vagy komoly feldolgozás, formázást követően. Tehát az Tx láb nagyon sok irányból és sok előfeldolgozás után jelenít meg adatokat, amiket aztán egy egyszerű soros monitor programmal bárhol megnézhet az ember.  (Miért érdekes ez? mert pl  egy float változó egyszerű kiirása mögött is komoly átalakító folyamatok vannak, mire pl 6 számjegyű, tizedesponttal ellátott ASCII formában jelennek meg a Tx lábon)
Mindez a Tx adópufferbe betöltött adatokból történik. Ha meg lehetne találni azt az (esetleg 1 konkrét sort amelyik ténylegesen a Tx pufferbe írást végzi, bármely irányból jött is a kérelem a Tx portra írásra) akkor ott talán a Tx bufferbe írás után azonnal be lehetne iktatni egy új utasítást, amely egy másik pufferbe is ír. 

A cél hogy a Tx porton megjelenő infók egy másik pufferből bármikor kiküldhetők legyenek bárhova, pl Ethernet kártyán keresztül bárhova. Tehát most nem tárolási kérdésről van leginkább szó.

Az eddigi turkálásaim szerint a Tx buffer írását a ..Program Files (x86)ArduinohardwarearduinoavrcoresarduinoHardwareSerial.cpp  végzi!  Ebbe kellene belepiszkálni ha nincs jobb ötlet.

Előzmény: halaloszto (1637)
Vargham Creative Commons License 2016.01.23 0 0 1638

Én még nem próbáltam. Úgy olvastam, hogy egy vagy két sort át kell írni a bootloaderben, és onnantól kezdve működik.

A flash-t csak a bootloader írhatja. Ezért lehetővé kell tenni, hogy a normál programodból meghívd a bootloader egy funkcióját. Tulajdonképpen meghívod a bootloader memóriaterületen tárolt függvényt két paraméterrel, mit és hová akarsz írni. A rendszer pedig hagyni fogja, mert az adott kód a bootloader részen helyezkedik el.

Előzmény: Prof (1636)
halaloszto Creative Commons License 2016.01.22 0 0 1637

jahogy arduino-ból!

azért nem is szóltam hozzá, mert úgy tűnt egyelőre nem is az a kérdés hogy hova, hanem hogy a konkrét stdoutot hogyan kell elágaztatni.

Előzmény: Prof (1636)
Prof Creative Commons License 2016.01.22 0 0 1636

Mezei Arduino IDE-n keresztül fordított, feltöltött, futó kódból?

Előzmény: Vargham (1635)
Vargham Creative Commons License 2016.01.22 0 0 1635

> A Flash nem játszik, ugyan létezik és nem is kicsi, de szoftverből nem tudsz bele írni.

Dehogynem. A bootloader is pont ezt teszi. Normál programhoz is van hack. Kérdés, hogy érdemes-e.

> EEPROM -- ez az MCU saját belső EPROM-ja. (Elvileg) bárhányszor írható

100 000 írást garantál a gyártó.

> SD kártya

Ez a legjobb ilyen célra.

Előzmény: Prof (1634)
Prof Creative Commons License 2016.01.22 0 0 1634

Szia,

Attól függ, mennyi adatról van szó (mintavételezés gyakorisága, minősége) és azt hogyan, mennyi idő után és milyen biztonsággal akarod kiolvasni.

Beépítve kettő alternatíva van:

-- SRAM -- ez az alap operatív memória, hátránya, hogy kicsi (2 kB az alap) és resetkor vagy áramkimaradáskor törlődik. A módszer kb. annyi, hogy egy kvázi végtelen méretű mátrixot nyitsz és ebbe írogatod be az adatokat (2 kB-ba nem sok fog beleférni),

-- EEPROM -- ez az MCU saját belső EPROM-ja. (Elvileg) bárhányszor írható, olvasható, kikapcsolás után is megmarad. Hátránya, hogy elég kicsi (1-4 kB).

(A Flash nem játszik, ugyan létezik és nem is kicsi, de szoftverből nem tudsz bele írni.)

Külső megoldások lehetnek többek között:

-- EEPROM -- mint a belső, csak kábelezni kell. Elvileg feltornászható egészen kellemes méretre is, elvben 4 MB környékére.

-- SD kártya -- nagy vonalakban végtelen lehetőségek, mindent megőriz, ha van kártyaolvasó a PC-den, akkor megfelelő formátumban kiírt fájl olvasható rajta.

-- felhő -- pl. plotly, ez viszont már IoT kategória és úgy hardveresen, mint szoftveresen erős bástya kell mögé.

Egyéb:

-- http://www.instructables.com/id/Sending-data-from-Arduino-to-Excel-and-plotting-it/

-- http://playground.arduino.cc/Interfacing/GoBetwino

És persze biztosan van olyan, amire nem gondoltam.

Előzmény: g.galilei (1632)
CyberLacee Creative Commons License 2016.01.21 0 0 1633

Milyen motort használsz? Hasonlóban gondolkozom én is nanoval.

Előzmény: szatti (1631)
g.galilei Creative Commons License 2016.01.20 0 0 1632

Van valami ötletetek rá, hogyan lehetne a mindenféle  Serial.print() kiírásokat, melyek a soros portra kimennek, majd  megjelennek  IDE  Serial monitorán,  eltárolni egy átmeneti bufferba?

Valahogy a Serial.print() kimenetét, ami a soros TX bufferbe ír, hogyan lehetne meggyőzni, hogy a TX bufferbe kiírással  egyidőben  ugyanabban a sketch-ben lévő, egy másik bufferbe  !! is !!  berakjon minden általa kiküldött bájtot.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!