Sürgős (életmentő) segítségre lenne szükségem. A lilomfám levele sárgult, ezért bepermeteztem enyhe vasoldattal. Minden növény túlélte a beavatkozást, ez viszont mintha elégett volna. A levelek fél nap alatt kilyukadtak és rozsdabarna foltok jelentek meg rajtuk. Maga a törzs egészséges, de a levélzet... Eddig csak sárgás volt, most meg katasztrofálisan néz ki. Nagyon aggódom, létezik gyógymód erre?
Magnolia tripelata a Kámoni arborétumban. lebilincselőn hatalmas leveleivel szép tavaszi virágaival és ősszel piros termésével hamar belopta magás a szívembe.
Úgy látom nem válaszol senki, akkor megpróbálok én :) Szerintem Nigrád lehet vagy Susanod. Legjobb félárnyékba ültetni ott tovább tart a virágzás, de a napot is bírja. Nem szereti az átültetést. Ültetés után locsolni kell első éven, második éven is ha nagy a szárazság. Ami a talajt illeti, arra meglehetősen kényes. A savanyú talajt szereti, ha nálad nem ilyen akkor javíthatod A-típusú virágfölddel, vagy tőzeges talajjal. Savanyú táppal kezeld, ez olyan ami a fenyőféléknek és a rhododendronoknak is kell. A levél sárgulást nem tom mi okozza, de lehet a talaj nem megfelelő, vagy vashiányos? De majd az okosok kijavítanak, ha hülyeséget írtam volna :)
Sziasztok. Kezdő magnoliás vagyok. Nekem egy bokrorm van, lilás virágokkal. Állandóan sárgulnak a levelei. Árnyékba, félárnyékba vagy napra kell ültetni? Milyen a vzigénye, illetev a talajigénye? Vajon mitól sárgulhat? Előre is köszönöm!
Mivel Nyíregyházán nem sűrűn járok, így sajnos nem egyhamar leszek a Főiskola könyvtárában sem, de ki tudja... Sajnálom hogy az elektronikus változat eltűnt, mert biztos nagyon sok hasznos dolog van/volt benne. Gratulálok a fiadhoz, és hogy ő is ennyire megszerette a Magnoliákat! Sikerült szereznem most egy Elisabeth-et és még rajta van a termése. Hátha sikerülne megérlelni. Egyáltalán ez igy szaporitható? És a stellata fajok bujtással szaporithatóak-e? A soulungianák úgy tudom nem.
Őt is megfertőztem.Ő is gépészmérnök ,de megszerezte a kertészmérnöki diplomát is.
A szakdolgozata a Magnoliág rendszertana, fajtái, nevelésük , élőhelyi szükségletük,szaporitási lehetőségük.Navelési tapasztalatok Mo.-on Kiemelten Fehérgyarmat térségére, mivel itt felszálló hegyvidéki klima van a Kárpátok közelsége miatt.A szakdolgozat nyilvánosan olvashazó a Nyiregyházi Főiskola
Kertészeti tanszék könyvtárában.
Sajnos gyakori számitógép cserék miatt a számitógépen lévő változat eltünt.
Virágozni szépen virágoztak. A levelek viszont nagyon sárgák, eddig használtam Chompo, Substralt. Most kifejezetten vaskelátott vettem, de még a borult idő miatt nem használtam. Remélem ma sikerül permetezni.
Előre is köszi a képeket. Nálam a magnolia g. még nem jelentkeztek vas hiányos tünetek, a többieken igen. nem is kicsit :( (magnoliák, rhodik). Épp tegnap vettem másik szert hátha használ nekik. Majd megírom a tapasztalatot.
Eddig csak a telelést másképp viselésük tünt fel...
Ráfogtam, hogy különböző helyen vannak.
Aztán mostmár a levélzetet is egészen másnak látom.
Majd hozok fotót.
Az egyik világosabb sárga, vékonyabb és nagyobb levélzettel / vagy vashiányos :DDD/
A másikon, sötétzöld és húsosabb, pozsgásabb a levélzet, és talán fényesebb is ?
Ez utóbbit hoztam vissza a majdnem teljes halálból, olyan rosszul tűrte az első telet, hogy most benn telelt, mert felszedtem :) Nem tudván előre, hogy mediterrán telünk lesz.