Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
A vesefoltos böde (Chilocorus renipustulatus) nem túl gyakori hazai katicafajunk. Fákon - elsősorban lombhullatókon - él, kb 3-4mm, kerek, kicsit kihajló szegélyű bogár. Teljesen fekete, csupán két ovális piros folt díszíti szárnyfedőit. Lárvái kis mini-sünökre hasonlítanak, barnásak, hátoldalukon számos fekete tüskével. Mind a kifejlett bogár, mind a lárva apró termetű tetvek, atkák vadásza. A képek egy kecskerágón lakó kolónia tagjairól készültek, a növény rendkívül tetves volt, így érthető a rajta nagy számban található katicaféle jelenléte. Bebábozódáskor a levélre tapasztják magukat a lárvák, majd a felrepedt lárvabőr alatti bábbőr is láthatóvá válik. Amikor kibújnak a bábból, a levetett bábbőr üresen marad a levélen.
nem rég volt szó egy másik fórumon , meglátásaim szerint ugyanilyen "bogárról" itt a fotó is meg amiket írtak a kérdezőnek...
Válaszok:
"-Azok a katicabogár lárvái Jól tudnak csípni."
"-Azért annyira ne örülj, mert a lárváid kipusztítják az őshonos katicáinkat. "
"-De ahoz tudni kellen,EZEK melyik katica lárvái.Ezt hogyan lehet megállapítani egy laikusnak?"
"-Keress képeket a keresődben azzel a szöveggel : harmonia axyridis larva Ez az általunk behurcolt rossz. Utána írd be: coccinella larva Ez a mi hétpettyes katicánk lárvája. Sok más Coccinela fajé is hasonló. Látható a különbség. Mivel már nagyon gyakori a harlekinkatica, ha olyan lárvát látunk, ami úgy néz ki mint az övék (szín, erőteljes tüskék), az tuti az lesz. Vigyáz, mert vannak hibás képek! A második keresésnél is fogsz találni H. axyridis lárvákat, amiket Coccinella lárvának hisz a készítőjük! "
"-Nem a tápláléklánccal van a gond, hanem az emberrel. Mi hoztuk be ezt is, magától nem jött volna. És ahol eredetileg él, ott szerves része a társulásnak, harmóniában él a többi fajjal. Nesze neked okos Ember "
"-Teljes mértékben igazad van, kedves kolléga. Mit javasolsz? Likvidáljam a lárvákat? "
"-Nehéz szívvel, de én likvidálnám. Nem szeretek állatot ölni, de néha kell. Tényleg nagyon agresszíven terjed ez a faj. Gyorsan szét kell nyomni, akkor nem szenved, csak egy pillanatig. "
"-Nekem is ezt javasolták a h.katicákkal kapcsolatban. Lengyelf, amikor tavasszal felhívtad a figyelmem rájuk, felvettem a kapcsolatot az egyik oldallal, ahol beazonosították, és úgyszintén ezt a megoldást írták. Hiába agresszív tetűzabáló, ha a kedves hétpöttyös veszélyben van tőle...Sajnos a hétpöttyös lárváit is megeszi."
"-Sajnos sejtettem, hogy ez lesz a megoldás, nem vehetek nekik buszjegyet, hogy költözzenek már el oda ahová valók. Majd arra gondolok, hogy szúnyogok, mert én tudatosan csak szúnyogot ölök. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7d/Harmonia_axyridis01.jpg Ez mind a színváltozata. Leginkább abban különbözik a hétpettyestől, hogy nagyobb és az előtoron a fehér folt jóval kiterjedtebb. "
Tavaly annyira lerágtak néhány rózsámat, hogy vissza kellett vágnom teljesen. Mire öszre kihajtottak szépen, ezek a nyehenyöcék végre elmaradtak.
A KÉRDÉSEM EZ : tud valaki valami módszert, ami távoltartaná öket ? Semmi irodalmat nem találtam rá, azt írják, hogy a beporzó munkájuk ellensúlyozza a leveleken okozott, "nem életveszsélyes" kárt!
Ne haragudjatok, hogy nem várom meg a válaszokat az elözö kérdésekre, de gondolom, hogy nem muszáj sorba mennünk !
Egy hozzászólást láttam valahol a legelején, ami a SZABÓMÉHEKKEL volt kapcsolatos.
Nekem nagyon sok kárt okoznak ma is. A nyár elején ugyan felfedeztem 10-15 fészküket két házzal arrébb, és a tulaj boldog beleegyezésével ki is füstöltem (illetve habfürdöztem) öket.
Sajnos, egy-két hét szünet után újra megjelentek, de most IRÁNBA mentek. Egy másik irán(y)ba, ahová már nem megyek utánuk.
Annak idején a Gazlapon bemutattam ezt a szituációt. Persze - ottani szokás szerint - mindjárt akadt okoskodó, most nem részletezem.
Most egy pillanatra felfüggesztem az írást, megnézem, hogy egyáltalán átmegy-e ez a hozzászólásom?!
Hajjaj. Sokan vannak, ugrálnak és mikroszkopikus méretűek. Egyik. Másik meg repül, türelmes, de attól tartok nem jó irányból jön (wc szellőző?), nem jó dolgokat hoz magával (baktériumok az aranyos kis lábain, amivel korábban ki tudja min mászkált).
Persze...a 28 lábú ellenség (megeszi a növényeket, bemászik a fülembe, mérgező gázokat bocsátki) vagy barát (lelegeli a levéltetűket, elijeszti a csótányokat)? Ez a kérdés. Fogjak még egyet egy jobb fotóért?
Meg tudnátok mondani, hogy ez vajon milyen állat? Kecskerágó tele lett tetüvel és azóta telepedett meg rajta ez a rovar, gondolom valami tetüzabáló. :)
Gondolom, nem a pontos fajra meg a latin nevére vagy kiváncsi. Szóval ez egy százlábu-faj, sztem pontos meghatározás fényképről nem is biztos, h. lehetséges.
Pontos meghatározásról sejtelmem sincs, szerettem egyszer egy biológust, de elment, ennyi közöm van a rovarokhoz. Ja, meg az említett leányzó megtanított a nekem a coccinella septempunctata-t. Ennyi. Szóval jöhetne valami szakember, mert megszálltak bennünket a marslakók, csak rovaroknak álcázzák magukat. vagy nem?
Mi ez? Kb. 2,5 cm hosszú, 28 lábú (csápok nélkül). És a fürdőszobában a zuhanyzóban találtam rá. Meglehetősen mozgékony volt. Bár ennyi lábbal nem csodálom..:)
Akkor végképp megnyugodhatsz - a cikk tanúsága szerint csakis a szárazföldi tücskökre veszélyes az ocsmány húrférge :-))))
De amint az előző képen látom, Tücsök nem veti meg a jóféle, zsíros patkányt... azzal azért vigyázz, nehogy olyat szedjen össze, ami már bekajált valami mérget.