Visszaolvastam a fórumot ismét, és lehet, hogy az okozott félreértést, hogy mosolygó maci egyértelműen megfogalmazta lentebb, hogy a szaporítókról beszélünk. Soraim érthetőbbek, ha ezt pontosítom: én is róluk beszélek. A kedvencként tartókkal, fajtarajongókkal még véletlenül sem keverem össze őket.
Erről már beszéltünk itt, és egyetértettünk. A laikusokat szeretem, elfogadom, segítem. Minden fórumon. Szeretik a fajtát, érdeklődnek, aggódnak. Már kifejtettem, belőlük lesz a jó tenyésztő, ha akarják. Sok-sok fundissal beszélgetek, levelezek folyamatosan. Elnézést, ha félreértettél, nem ez volt a szándékom, s eztán sem ez lesz. Bizonyára az is félreértés, hogy kölyköt kell szűretni. Csak akkor teszem, ha ragaszkodik hozzá a leendő gazdi, hiszen a továbbtenyésztéshez kérheti a leendő tenyészpár tulajdonosa. Amúgy ez egyedi döntése szerintem is. Szívultrahangoztatok komplett csapatot.
Laikusként azt gondolom, hogy ugyanakkora hiba összemosni a laikusokat a szaporítókkal, mintha a TENYÉSZTŐvel kevernénk össze őket. Persze egy TENYÉSZTŐnek lehet, hogy mindegy.
Továbbra is azt gondolom, pénzkidobás minden kölyköt cystinuria miatt szűrni, ha a szülők mentesek. Diszplázia és szívUH már más kérdés, ott a hordozók nem jól szürhetők.
Csak egy gondolat, a szó, hogy TENYÉSZTŐ, takar valamit. Ne keverjük össze a szaporítóval, a kedvencének kölyköt akaróval, és pláne ne a csalókkal. Lehet, hogy mosolygó maci szavai erősek, de nekem erről egy mese jut eszembe: A király újruhája. Sétálgat a semmiben és baromi csinosnak érzi magát pucéran a király, és egy őszinte gyermek kiált rá..."Jéééé, meztelen!" Maradjon csak mosolygó maci őszinte. És ne kelljen senkinek magyarázkodni, aki a fajtáért aggódik, tenni akar. Különösen ne egy fajtafórumon!! És pláne ne kelljen magyarázkodni a gazdinak, aki egy fundit akart, de nem olyan...nekem ez szent, a gazdi a legfontosabb!! Benne, vele teljesedik ki a munkám, együtt tudunk örülni, aggódni...kezébe adom, rábízom a kutyagyerekemet. A szaporítók és csalók ellen fel kell lépni, és inkább azon töprengjünk: hogyan. Pedig megtehetném, hogy azt mondom nem érdekel, hiszen régen átléptem a Mestertenyésztői szinteket, de akkora kárt okoznak a fajtának-kezdő gazdiknak, hogy felháborít.
zsófi:))
Tündériek a babáid, gratulálok hozzájuk! Teljesen jó a súlyuk, hetente átlagosan 1 kg-ot gyarapodik a fundi baba.
Kezdem a szakmai résszel, az egyértelmű. Az ultrahang attól függ, milyen a készülék, illetve a szakember. Persze meg lehet csinálni korábban is, de nem mindenki vállalja. Cystinuriáról nem azt mondtam, hogy nem kell szűrni, hanem, hogy, ha mentesek a szülők, akkor fölösleges minden kölyköt szűrni, mert nekik is mentesnek KELL lenniük. Én hordozóval nem tenyésztenék. (Azt inkább kérdésnek szántam, hogy mi nálunk a helyzet ezzel a betegséggel, mert már sok kutyát szűrnek, nyílván vannak eredmények.)
Én elfogadom azt is, ha valaki kér valamennyi pénzt az elvileg fajtiszta kölyökért, mert törzskönyv nélkül is sok idő és pénz van bennük. Persze, ha az élvezetért csinálja, talán nem kéne. Nagy fekete kutya sok embernek elég. És, ha beleszeretnek, legközelebb már talán több pénzt is áldoznak rá. - főleg, hogy a havi eltartási költséghez képest nem olyan horribilis. A tenyésztő sem tudja jobban igazolni, hogy tényleg azok a szülők, akik a törzskönyvön vannak. Nem akarok senkit vádolni! de tény, hogy ez bizalmi dolog, fizetsz érte némi pénzt és beírják, hogy ki volt az apa-anya. Nyílván egy magára adó tenyésztő sosem csalna ezzel.
Engem igazából az zavar, ha ezeket a nagylelkű szeretetteljes kutyákat kennelben, az embertől elzárva nevelik fel és tartják. Értük fáj a szívem, mert sajátjaimon azt látom, milyen fontos nekik az emberi kapcsolat. De ezt úgy a legegyszerűbb megálllapítani, ha körülnézel a kutyánál, egyből kiderül hol alkik, fél -e az embertől, stb.
Sziasztok! Sokat gondolkoztam rajta, hogy írjak-e a fórumba a mostanában felmerülő témával kapcsolatban. Mosolygós macival nem mindenben értek egyet.
1. nem mindenki teheti meg, hogy drága fundit vásároljon 2. fekete kutya és nincs törzskönyve az még lehet újfoulandi ha fajtiszta 3. lehet vásárolni kutyagyárosoktól kisebb összegben és lehet elismert tenyésztőktől már kicsit nagyobb összegben kutyákat.
Aki kutyagyárból vásáról könnyen megjárhatja ez saját tapasztalat, de lehet, hogy semmi probléma nem adódik a kutyussal. Elismert tenyésztőtől is lehet kutyust vásárolni, de ezt nem mindenki teheti meg. És ott van a törzskönyv kérdése: én például nem akarom tenyészteni és kiállításra hordani a kutyámat ezért nem érzem szükségét a törzskönyvnek. Feketepanda még véletlenül se érts félre, én látom mennyi időt, energiát, szeretetet és hatalmas költséget fektetsz a kutyáidba, ezért megértem, hogy nem lehet kutyagyáros áron eladni őket. Fáj is a szivem egy olyan gyönyörű fundi kislányért ami nálad kapható:)
Lényeg vagy vásárolsz olcsóért, de lehet,hogy olcsó húsnak híg a leve, vagy drágábban és minőséget. Szerintem mindenki maga dönti el, hogy mit engedhet meg magának vagy mit akar vagy mit szeretne.
Hunor aki egy nagy fekete törzskönyv nélküli talán újfoundlandi kutyus jól van, most múlt 6 hónapos. Sokat nyűglődtünk vele beteg is volt kb 1 hónapja már semmi baja étvágy is rendben. Megpróbálok 6 hónapos koráról felrakni képet, remélem sikerül. Kép később megy gyerekem már alszik.
Hülye fényképezőgép meg lemerült, nem hajlandó átmenteni a képeket!(((((
Nem akartam hinni a szememnek! Ma megmértem a kicsiket. Az normális, h egy hét alatt majdnem a dupláját érték el a születési súlyukhoz képest??? Átlag 600 gr-osan születtek, most 1150 gr-ot nyomnak!)))
Igen, kissé erősen fogalmaztam, de én ezeket a dolgokat amiket irtam a kutyagyárak vagy másnéven szaporitók ellen irtam.
Amúgy én egy jószándékú embert sem akartam megbántani, pláne nem csalással gyanúsitani. Ha valaki szeretne kutyáitól egy almot és a kölykökből mondjuk egyet megtart a többit elajándékozza azzal semmi bajom. Ha a kölyköket törzskönyvel adja és pénzt kér érte ezzel is minden rendben van. De ha a kölyköket pénzért adja törzskönyv nélkül , akkor itt már felvetődik az a kérdés, hogy ez-az ember esetleg nem csak babázni akart, hanem inkább keresni egy kis pénzt. Ezek az emberek számomra ugyanolyan szaporitónak számitanak, mint az aki évente 150-200 kiskutyát ad el kereskedőnek vagy megtévesztett vásárlónak.
Szivultrahang: Dr. Siver László Érd tel.: 06 23 378219 , akit érdekel Siver doki elmondja neki, hogy Új-foundlandi kölyköt már 7 hetes kortól lehet szivultrahangozni.
Cystinuria: Úgygondolom feketepanda leirta, hogy miért fontos ez a vizsgálat, az, hogy nem nagyon fordul elő, az nem azt jelenti, hogy nincs.
Én például tudok egy magyar fundiról aki Cystinuria hordozó, de rá kellőképpen odafigyelnek.
Végül megadom neked egy szaporitó telefonszámát: 06 30 527 9502, érdemes felhivni és neked is fel fog tünni, hogy milyen módon és mennyiért akarja rád sózni a törzskönyv nélküli "Új-foundlandiját".
Törzskönyv nélküli nagy fekete kutyára a gazdája azt mondja, hogy Új-foundlandi, az tényleg az?!
Azt gondolom nem szerencsés, hogy ilyen erősen fogalmazol, még ha van igazság abban amit írsz. Szerintem ebben a stílusban nehéz meggyőzni bárkit, viszont sok jószándékú, kutyaszerető embert megsértesz vele.
Nyilván azt kapod, amiért fizetsz, és ezzel jó ha tisztában vannak a tulajdonosok is, ez fontos, de ez nekem túl erős volt.
Nem korcs, legfeljebb keverék kutyáról van szó - és itt gyakorlatilag csalással gyanúsítasz meg sok jószándékú embert is. Aki nevelt már fel kölyköt, tudja, hogy milyen nagy élmény, számomra megbocsájtható, ha valaki szeretné ezt átélni saját kutyájával. Természetesen az ő felelőssége, hogy ezeknek a kölyköknek igazi gazdát is tudjon találni. Szívultrahangról én is úgy tudom egyszerűbb 3 hó körül végezni, de előbb is lehet, mint feketepanda írja.. Cystinuria: Ma már jól szürhetők a hordozók is, tehát nem értem miért kell a kölyköt az alomban vizsgálni: ha a szülők negatívak voltak, ő is az lesz. Nyilván ha később tenyészállat lesz nem árt, ha van róla papír is, de ezt én rábíznám a gazdira. (Azt olvastam egy tanulmányban, hogy a hazai újfoundlandi állományban nem nagyon fordul elő cystinuria, nem tudom, nektek mi a tapasztalatotok erről, volt-e már érintett kutyátok?)
Nagyon fontos valóban, hogy a gazdi tisztában legyen a kutyus tartási költségeivel. Hiszen nem csak nagy mennyiségű kaját fal be egy ekkora kutya, de az oltásokon kívül gyakorlatilag az összes gyógyszer (féreghajtó, bolhaírtó, vitaminok, antibiotikum, altató stb.) költsége is többszöröse egy kisméretű kutyáénak.
Ma délelőtt hagytam először felügyelet nélkül kis csapatomat! Mindig ők járnak az eszembe. Szerencsére minden rendeződött, lehet, h csak én aggódtam túl kicsit a dolgokat. Minden okés, már nem hurcigálja a kicsiket, szépen szoptatja őket! Nagyon szépek, a mama is rendben! Gond volt az étvágyával, de már az is visszatért!))
Kornél88! Rengeteg kép van már róluk, igyekszem feltenni párat, de annyi a tennivaló!:)
Olvasgatlak benneteket, elgondolkodom...és megvallom valahol örülök:) Fundik voltak-vannak- és lesznek:) Lesznek, mert itt váltotok szót róluk, beszéltek múltjukról és aggódtok jövőjükért. És megnyugtat a tudat, hogy mindannyiótoknak ott vigyorog...mosolyog...tombizik...ugat egy-egy vagy több az udvarában-kanapéján-kennelében. Véleményt formáltok, aggódtok a fajtáért, beszélgettek és vitatkoztok mi a jókról és hogyanokról. Magam is ezt teszem. Hogy ez jó vagy rossz talán nem is számít...egy fórumon talán nem. Szólásszabadság:) Ki vállalja magát, ki nem, mindenesetre megjelenik egy arculata ezen a fórumon.
Engi!
Leírom Neked egy 1990-ben született kanom adatait.
10 hetesen: 14 kg 6 hónaposan: 45 kg, 56 cm 12 hónaposan: 73 cm, 65 kg 18 hónaposan: 76 cm, 70 kg 2,5 évesen: 80 cm és 80 kg.
Purinán neveltem és tartottam. A Purina mellett kálcium kiegészítőt soha nem kapott!! Már akkor jó arányban tartalmazta a kálciumot és a foszfort. Adtam neki időt és teret megnőni. Vannak ma ennél jobb tápok és rosszabbak is. Egyre nem figyeltem sajnos, a súlyára. Kövér, nagy maci volt, 8 éves korában a sok kajázástól gyomorcsavarodást kapott...nem tudtuk megmenteni...verhettem a fejem a falba, őrjönghettem a fájdalomtól...maradt az emléke és a tanulság. 18 kiállításából 18x győzött...legenda lett. Akkor fogadtam meg, hogy nálam az arany középút az igaz. Sem sovány, sem kövér. Átesek persze időnként egyik-másik oldalra....magam szeme a mérce, viszont már tudom - több évtizedes tapasztalatom alapján - idő kell egy újfoundlandinak, míg eléri végleges kifejlettségét. 2,5-3 év. Ez a gazda felelőssége!!
Sajna "sovány" a felhozatal a neten magyar nyelvű cikkekből, javaslom ezt a cikket olvasd meg, felhívja a figyelmet kifejezetten az újfoundlandira benne, sőt említ egy 7x műtött kutyát is!!! Nem lettem volna laikus gazdája....horror költséggel járt az tuti!! És, ha mindezt túl is élte....az utókezelés, méltó élet ennek még többszöröse is !!!! Meglátásom szerint ezért kell valamennyi tenyésztésre szánt kutyát vérből szűretni. Egy teszt ára 14-20 000,-ft között mozog, minden kétséget, lehetőséget ezáltal ki lehet ezzel zárni. A vérteszt 3 eredményt közöl teljes bizonyossággal: 1. beteg (nem szabad vele tenyészteni) 2. hordozó (körültekintően lehet vele tenyészteni, kizárólag mentes tenyészpárral) 3. mentes (nyugodtan lehet vele tenyészteni)
Egyértelmű, hogy a két mentes tenyészkutya a legjobb variáció. Két beteg (esetleg tünetmentes!!) kutya halmozza a betegek számát, leendő gazdik költségeit (szőrön-bőrön-emésztésben-életvitelben rettenet tüneteket produkál).
Fiam szegény rengeteg idevágó cikket fordítgatott le nekem angol publikációkból, de magam csak annyit tehetek, tehettem, hogy megszűrettem-szűretem tenyészkutyáimat, és a leendő gazdik érdekében hoztam egy döntést...
Szívultrahang!
Én nem sorolom magam be a tenyésztői elismertségi körbe, viszont az orvos aki szűri kutyáimat, 8-9 hetes újfoundlandi almomat-almaimat teljes bizonyossággal doppleres ultrahangon megvizsgált már többször is sikeresen, vizsgálhatóak voltak!! Persze lehet vinni idősebben is, ezt nem én döntöm el, hanem a szakember, aki vizsgál! Mivel valóban kevesen vállalják be ennek költségeit, nyűgjét (6-8 babával elautózni szinte egész napra..."költözik a babaszoba"....kifizetni....kakáltatni...etetni-itatni a játékos csapatot. Nem én találtam ki, hogy a fajta nagyon terhelt öröklött szívkoszorúsér szűkülettel.
S az, hogy valaki, aki felvállalja ezeket hova sorolandó, vagy aki mindezek ismeretében figyelmen kívül hagyja vásárlásnál ezt hova sorolandó, nem tisztem eldönteni. Mindenki a saját, felelősségteljes döntését kell meghozza. S mindezek mellett a tenyésztés nem egy kétismeretlenes egyenlet:)) Egyet tudok csak, mindegy, hogy kiállításra megy-e vagy családi kedvenc, a fundika vigyorogva élje le életét...lehetőleg minél tovább.
A szaporítókról már kifejtettem "darázsfészekbe nyúlok" kezdettel ezen a fórumon véleményem, nem ismétlem meg magam, most is úgy gondolom:) Egy tuti...két nagy fekete kutyának többnyire sok kis fekete kutya lesz az utódja. Többnyire ragyogó szemű, imádnivaló szőrgombóc:) Csak lehetőleg ne csapják be a leendő gazdikat. Az újfoundlandi víziéletmentő, nyugodt családi kutya, aki a mai világban is feláldozza, ha kell az életét az emberekért...bár csinosan mozog a ringben:) Egyet ne feledjünk el...mi akarjuk ezt így. Csak csendben megjegyzem, mindegy, hogy hol, legyen ízig-vérig újfoundlandi. A felelősség a mienk mindkét esetben! Nincs külön standardja a kiállítási és a családi kutyáknak!
Mindenkinek sok örömöt a kutyusához
Pussza a sok fekete nózisnak és a gazdikanak is:))
Kedves mosolygó macik! Szerinted csak onnan lehet fajtiszta kutyát venni akiket megtalálsz az Újfoundlandilap.hu-n? Nem minden tenyésztőnek van rajta a neve!Nekem sincsen pedig 3 szukám van.Kiállításra jártam velük és a kölykökért sem mindig 120 000 Ft-ot kérek.A kanom pedig Skippers vérvonalú.A kennelnevem:Kelemenházi.Lehet,hogy kissé ódivatú,de 18 éve mikor kiváltottam még tetszett.Cystinuria, Szivultrahang ilyen vizsgálatokról még nem is hallottam,de biztos,hogy hülye vagyok esetleg nincs pénzem rá. Attól még egészségesek a kutyáim és eddig bár már a K betűnél járok a gazdiktól csak elismerő szót kaptam.Most is van 1 kan kiskutyám és a vérvonal miatt adom 120 000 ezerért.
Azért jöttem erre a fórumra, mert újfunlandi kiskutyát szeretnénk a közeljövőben.
De semmiképp NEM olyan helyről, ahol pénzeszsákot látnak benne. Azt hiszem Magyarországon hamar kihallna a kutyanemzetség, ha mindenki úgy gondolkodna, mint mosolygó m. Nekünk házikedvencnek kell!!! Új ház, nagy udvarral, jó helyre. Azt még nem tudjuk, hogy fiút-e, vagy lányt, de mindenképp kicsit. Várom az ajánlatokat. Köszi! V
Volt idő (sajnos) amikor még a 100.000 forint feletti összeg nekünk egy irreális álomhatárnak tünt. Mi is csak mostanában engedhettük meg magunknak, hogy ezen összeg (sokkal) többszöröséért vegyünk fundit. De hamár ennyire a tényszerű tájékoztatásra hagyatkozunk, el kell hogy mondjam, hogy 11 hetes kor elött a bordák zártsága miatt képtelenség megcsináltatni a szívultrahangot (ugyanis nem látszik a szív). Több elismert KUTYATENYÉSZTŐ véleménye az, hogy az újfoundlandiknál a legfontosabb vizsgálatok a DP szűrés, és a szívultrahang. Ezek a kötelező jellegűek, a többi csak ajánlott. Felhívnám szíves figelmüket azoknak akik kimondottan kiállítási fundit szeretnének és a késöbbiekben mint TENYÉSZTŐK kívánnak foglalkozni ezen nemes fajtával, azoknak számolni kell azzal a sajnálatos ténnyel, hogy egy jó szuka ára legalább 2000 dollár (saját tapasztalat). Ezen horribilis összeg kipengetése (esetünkben) nagyon sok lemondással járt. De higgyék el, érdemes. A kötelező oltások mellett rendkívül fontos a megfelelő, időszakos kullancs elleni védelem, valamint a kimagasló minőségű kutyatáp. Pl: Hills, Eukanuba. Ezek mellet nem árt még, fejlődő kutyusunkat rendszeresen úsztatni (mert akár milyen szépek és egészségesek is, de mégis csak vizimentőknek tenyésztették őket, nem díszkutyának), és ugyan megoszlanak a vélemények de az olcsóbb és silányabb minőségű takarmány mellett (pedigree, purina, darling, stb.) szükség van a táplálék kiegészítőkre (kálcium, vitaminok, stb.). Nagyon kell még figyelni az izületekre, mert az első egy évben "0"-ról 50 kg-ig nőnek. Ez mind saját tapasztalat és neves tenyésztő irányadó véleménye.
Tudomásul kell vennünk azt is, hogy a XXI.század fundi tenyésztői már az egészségre és a hosszú életre mennek rá (joggal) és ezért csinálnak (sajnos) 50-60 kolós "ölebeket" ezen egykor robosztus, lehetetlent nem ismerő, gőzmozdony szerű grizlikből. Mi amikor Hádészt vettük, nem makett medvét kerestünk, hanem azt a régi 80-90 kilós igazi grizli újfoundlandit (de az országban ilyen nincs). Ezért mondjuk mi azt, hogy a mostanában irreális összegekért megvásárolható gyönyörű és egészséges újfoundlandik már csak ránézésre hasonlítanak az igazira. Arra amire kitenyészetteték őket már csak nyomokban hajaznak. Viszont úgy riszálják magukat a versenyeken mint egy 18 éves kislány a plázában.
Még a kutyamentésről szeretnék pár szót szólni, mivel a férjemmel mindketten tagja vagyunk egy szombathelyi önkéntes kutyamentő szervezetnek (keretein belül újfoundlandi fajtamentés is a cél). Beállítottságunknál fogva mi nem azon emberek közé tartozunk akik csak a saját kutyáit szereti, hanem minden négylábú szőrgombócot, legyen az tök ingyen, vagy drágán. DE igazi elkötelezett hívei vagyunk a fundiknak és azon ami 12 éve bevált nem fogunk változtatni.
Azokat a dolgokat, amiket irtam elsősorban a fundik védelmében irtam. Ha valaki szőrnyűhelyről kiment egy fundit az nagyon dicséretes dolog, csak az a baj, hogy általában ezek a szőrnyűhelyeknek a tulajdonosai SZAPORITÓK, akik ezt a nemes állatot csak árucikként kezelik és ilyen körülmények között is tartják. Nem ritka, hogy ezeknek a kölyköknek nincs törzskönyvük sem, azaz mi rá a garancia, hogy az tényleg Új-foundlandi. Ha szörnyűhelyről vásárolunk potom pénzért fundi kölyköt, akkor hozzájárulunk ahhoz, hogy ezek a SZAPORITÓK tovébbra is fenn maradjanak, és tovább gyártsák futószalagon a fundinak mondot kutyáikat.
Tegnapi irásomban azért fogalmaztam olyan nyersen, hogy a lehető legvilágosabb legyen, hogy mit kockáztat az aki 30 000-es "fundi" mellett dönt.
Egyébként én a 120 000 Ft-os Új-foundlandi árát nem kiállitási kölyökre értettem, hanem olyan kölyökre akinek, meg van az összes oltása és a már emlitett szűréseken átesett. Ilyen kiskutyákat természetesen csak tenyésztőtől lehet vásárolni.
Továbbra is fenntartom, hogy akinek nincs rá elég pénze, hogy egészséges fundi kölyköt vásároljon leinformálható helyről, az inkább menjen el kutyamenhelyre és onnan hozzon "MENTSEN" Új-foundlandit vagy legalább is olyat ami ránézésre úgy néz ki!
12 évvel ezelött a férjem németjuhász kutyusa elpusztult, és úgy döntöttek, hogy szeretnének egy újfoundlandit. Annak idején szó sem esett kiállításokról, tenyésztésről, törzskönyvről, csak egy édes kis macit szerettek volna az udvarra. X összegért vásárolták meg 5 hetesen Apollót. Már akkor tudták, hogy korai, de az eladó azt mondta, hogy vagy elviszik ők, vagy elviszi más. Elég rossz körülmények között voltak a picik, és elhatározták, hogy legalább egyet megpróbálnak megmenteni arról a "szemétdombról". Apollón 7-8 hetes korában kiütött az alomfertőzés. Nagy nehezen sikerült egy szombathelyi állatorvosnak mementeni (aki nem nagyon akart vele foglalkozni, de sikerült "megdumálni"). Apolló a betegséget túlélte, de egész életére rátette a pecsétet. Mindenre - amire kutya lehet - arra Ő érzékeny és allergiás volt.
Kifejlettt, felnőtt korára egy 82 kilós medve lett belőle (és nem volt kövér!!!). Hatalmas mérettel és erővel rendelkezett. Egy balatoni nyaralás során próbára tették erejét, és háromszor, kb 800 méterről húzott ki a partra egy 4 szémelyes, közel 300 kilós fa csónakot úgy, hogy a férjem is benne volt (Én ezt a Hádésszal nem merném kipróbálni).
Annak ellenére, hogy Apolló katasztrófális helyről, potom pénzért került hozzájuk, mégis egy igazi társ, barát és testőr lett belőle. Nem hiába mondják, hogy a kutya az ember legjobb barátja, de ez szerintünk, fordítva is igaz. A férjem sokszor mesélt régi történeteket, hogy hányszor maradt alul Apolló ellen, egy laza játékos bírkózás során. Abban biztos vagyok, hogy a férjem ezt a 11 évet soha sem fogja elfelejteni.
Nem mindig csak azokra a babákra kell gondolni, akik jó helyről, jó helyre kerülnek, hanem azokra is akik a szörnyűből egy jobb helyre szertnének kerülni. Tény és való, hogy egy kiállításra szánt kutya legyen drága. De ha valaki társat, barátot szeretne, akkor nem biztos hogy ez a legjobb megoldás. Egy kutyát védeni, szeretni kell, ha világbajnok, ha nem akkor is. Nekik ez kell!!!
Elsősorban azoknak irok, akik Új-foundlandi kiskutyát szeretnének vásárolni, de nincs elég pénzük, azoknak felsorolnám, hogy mit tehetnek ilyenkor:
1. Gyüjtenek az árára
2. Kölcsön kérnek
3. Nem vesznek Új-foundlandi kölyköt!
A következőkben felsorolnám mit ne tegyenek:
1. Ne vegyenek 30 000Ft-ért Új-foundlandinak látszó korcsot törzskönyv nélkül.
2. Ne vegyenek 60 000Ft -ért olyan kölyköt, aminek ugyan törzskönyve van, de a szükséges vizsgálatokon(Cystinuria, Szivultrahang) és oltásokon nem esett át.
Ezeket a vizsgálatokat már 7-8 hetes korban el lehet végezni.
Aki Új-foundlandi kölyköt akar vásárolni az legyen tisztában annak árával, és tartásának költségeivel. Egy ilyen kiskutya manapság 120 000 Ft-tól indul és ezért a pénzért már nagyon szép és egészséges fundi kölyköt lehet venni. Mindenek előtt Tenyésztőtől vegyenek, ne szaporitótól! A tenyésztők kennel neveit meg lehet találni az Újfoundlandilap.hu-n.
Én mint Új-foundlandi gazdi, azért irtam ezt a pár sort, hogy a leendő gazdik elgondolkodjanak rajta, hogy egy szép és egészséges valóban Új-foundlandi kiskutyát, vagy egy kétes származású korcsot akarnak-e vásárolni.
Ha 1-2 embert sikerült meggyöznöm arról, hogy ne szaporitótól vásároljon,akor már megérte!
Ha jóhelyről választasz akkor Te is ilyen szép kutyust tudhatsz magad mellett:
Lehet, hogy hirtelen nagy neki a nyüzsi. Legyél vele nagyon türelmes, bele fog jönni. Lehet, hogy nem kényelmes neki a hely, ahol a kölykök vannak, ezért próbál mindig elcsenni egyet, ezen talán még tudtok segíteni. Ismerős, de védett zug kell, ahol nincs nagy jövés-menés. És persze legyen puha-meleg. Sajnálom a kölyköt, sajnos ez elég gyakori ilyen nagy kutyáknál. :-( Én az elején azt csináltam éjszaka, hogy 2 óránként szoptatásra összeengedtem őket, mamit meg közben kizártam. Nappal meg amikor volt felügyelet, akkor lehettek együtt, ha mennem kellett, akkor a szukát kiraktam. Kb 10 naposan már elég nagyok a kölykök/ügyes a szuka, én akkor hagytam őket teljesen a szukára. (Persze nekem olyan volt az időbeosztásom, hogy ezt megtehettem, tudom, hogy nem mindenhol működik.) A baj az, hogy az elején a szuka nem bír meglenni a kölykök nélkül, nálunk pl. az egyik ajtónk tök tropa, mert mindig ott próbált bejönni.
Igen ez az első alom. Mindig mellete vagyunk, amíg szoptat, kivárjuk, simogatjuk közben. Óránként megyünk hozzá éjszaka is, ennek ellenére ma reggelre egy kislányt összenyomott. Nagyon fáradt volt már, 4 napja alig aludt. Szinte mindig résen van. Nagyon mélyen aludt, amikor bementem hozzá észre sem vette, alig találtam meg a kicsit.(((
Nem értem miért csinálja, hogy egy kiskutyát miért visz el ? Olyan, mintha csak egy kellene neki. Kaptak a kicsik más szinű szalagot, figyeljük melyiket viszi, de mindig másikat. Ha megyek dolgozni jövő héttől nem merem velük hagyni.(8