Egy darab egeret sem láttam, persze lehet, hogy azért mert én is az idővel voltam elfoglalva. Sokaltam az odautat, kaját meg nem is vittünk magunkkal(majd éhen pusztultam). Egyébként mindenhol nagyon kedvesek voltak velünk, a nyelvi nehézségek ellenére türelmesek és készségesek voltak. Egyedül Zahradky lanovka pénztáránál vágott pofát a hölgyike, mert nem értettem amit szlovákul visszakérdezett (angolul próbáltam komunikálni).Az Oravai tutajtúrán is megkérdezte a "hajókapitány", hogy mondja-e angolul a tájékoztató szöveget. Sajnos magyarul nem tudtak.
Mi voltunk itt a tavaly. Felfelé kb 2 - 2,5 óra volt az út (kisgyerekekkel) lefelé zuhogó esőben , alig 40 perc :))) Erre nagyon emlékszem, mert ennyire soha nem áztam el életemben, a gyerekekről nem is beszélve... Szerencsére az eső csak a vízesésnél kapott el így egy ideig élvezhettük a vízesést. Az egereket láttátok? AMikor ott voltunk több százat ha nem ezret láttam az ösvény mindkét oldalán.
Nagyon jól látod a dolgokat. Soha senki nem tenne rosszat (nem is tudok ilyenről) egy turistának, legyen az bármilyen nemzetiségű. Csak úgy kell viselkedni, ahogy az ember otthon elvárja a turistáktól. Nem káromkodni, mellet veregetni, nem balhézni és akkor nem lehet baj.
Érdekes a magyar turisták Ausztriában soha nem viselkednek úgy mint néha a szlovákoknál. Nem hát, mert azonnal alsórészen lennének rúgva.
Elfelejtettem leírni, hogy csütörtök éjszaka orkán erejű szélvihar söpört végig kint is.
A Certovica-hágón átvezető uton (péntek délután jártunk itt) erdő részeket tarolt le a vihar. Amikor megálltunk megnézni a pusztítást, akkor vettük észre, hogy felettünk rángatózik a villanyvezeték az oszlopon. Pár száz méterrel odébb keresztbe akadt kábelok szikráztak. Valószínüleg a reggeli órákban még járhatatlan volt az út, mivel sok fa keresztbe volt dőlve, egyszerűen kivágták az utra eső szakaszt.
Egy kicsit off-os a téma, de hátha valakit érdekel:
Ha valaki Dolny Kubin közelében jár megtekintheti a Malá Fátrában a sutovsky vízesést. Nem nagy túra, de nagyon szép. 38m magasról zuhog a víz, mellé állva még a levegőt is tolja a tüdőbe. A kép nem nagyon szuper róla, de a nagyságát érzékelteti.
Egy másik Lucky falucskában van (Dolny Kubin és a Liptói-tó között), bár ez nincs akkora, de hűsölni lehet benne.
Évek óta ott van, nem mostanában kerültek fel. Én nem foglalkozom vele...
A buszmegállókat elhagyva felérünk a gerincre, kőbánya, aztán érdemes megcsodálni balra azt a gyönyörű üdülőt, hatalmas parkjával, és ahogy kijövünk a hosszú egyenesből, ahogy kanyarodik az út egyszer csak előttünk van Poprád és mögötte magaslik a Magas-Tátra. :D
Nagyon tanulságos volt volt nekem egy tavaly tavaszi történet. Elindultunk Kassára, de útközben hallgattuk a rádiót, és hallattuk, hogy egy szlovák Lada leszorított az útról egy magyar trélert (ha nem így kell írni, akkor bocs). No, jobb a békesség. Akkor inkább irány Füzérradvány. No, persze, ha már arra jártunk, akkor átugrottunk Borsiba. A Fejedelem kastélyának gondnoka igen csak gondterhelt volt, mert nem értette, hogy miért és milyen hangulatkeltés folyik nálunk ellenük, hiszen nincsennek náluk terroristák, meg bérgyilkosok, és nem is akarják megtámadni Magyarországot. És ez a mostani dolog is úgy történt, hogy a tréler felcsapta a követ, ami betörte a Lada szélvédőjének üvegét, amit a magyar sofőr nem vette észre(?), és biztosítási lap miatt mentek utánuk... És egyébként is. A magyar tursitákből igencsak szép bevétele van a Szlovák államnak, a vendéglátóknak, és így aztán senki sem szeretné, ha elmaradoznának.
Megjegyzem, nekem nincs rossz tapasztalatom. Mindenütt kedvesek voltak, de legelábbis, segítőkészek. Soha nem éreztem, hogy engem másként kezelnek. Igaz, igyekszem is úgy viselkedni. Mindenkinek köszönök, igyekszem megadni a tiszteletet. Nem ,,magyarkodok". Ha látom, hogy nem beszélnek magyarul, általában angolul - különösen a fiatalokkal - mindig szót értek.
Elképzelhető, hogy igazad van! Én valamelyik éven beszélgettem egy kassai magyar származású idegenvezető hölggyel, aki azt mondta, hogy Őnekik szlovákiába az lenne a legjobb ha Mo.-n nem foglalkoznának a szlovákiában élő magyar nemzetiséggel, hanem hagynák őket nyugodtan élni saját életüket. S ez nagyon sok tanult értelmiségi véleménye is egyben akik nem vesznek részt a politikai életben.
Hát én is ezen a véleményen vagyok de hát nem lehetünk egyformák. Egyébbként meg utálom a mai politikai életet és politikusainkat is függetlenül attól, hogy milyen párt állásuak!
Sajnos van egy idevágó, mai tapasztalatom... Előre kijelentem nem a politikai üzenet érdekel hanem a tény és a helyszín.
A mai napon Poprad és Vernar (Szlovákia) között utaztam és minden egyes buszmegálló és betonfalon Gyurcsányt ocsmároló graffittik voltak. Nagyon sok és nagyon nagyok, mindent elleptek. Aki ezt odaxarta hogy ott szakadjon le a keze, a büdös k..va nénikéjét ennek a szélsőséges baromnak. Annyira feldühített a dolog hogy majd szétrobbantam mérgemben. Miért kell ilyet tenni? Miért jó ez bárkinek? Miért kell külföldre vinni a mocskos magyar politikát , ocsmányságot, szembenállást? Ha már ennyire beteg a magyar a magyar társadalom akkor legalább maradjon az országon belül. Mint Szlovákiában élő magyar állampolgár, mélyen szégyellem magam emiatt.
Mindenkit kérek, ha ilyet láttok, azonnal törjétek be az ilyen emberek fejét és pucoltassátok fel velünk.
2007.08.14. 18:50-i leírás alapján hajtottunk végre a túrát. 11 kor indultunk 19.20 ra értünk vissza a parkolóba. Pedig volt fényképezés is. Ahogy leértünk a fehé patakhoz ittam belőle. Csak az nem tudom iható-e. Az ize nagyon jó volt.