Mire Ura újra versenyzésre képes állapotba kerül, addigra a jonidan/jonokuchiban találja magát. Onnan nagyon keserves az út visszafelé. Elvileg nem lehetetlen, de nem is ez Ura legnagyobb problémája, hanem a térd keresztszalag-szakadása, ami most már másodjára fordult elő nála. Ez egy olyan sérülés, amely nagyon lassan gyógyul, de igazán soha nem lesz olyan már, mint előtte.
Szerintem Ura karrierjének vége. Lehet, hogy idővel megérkezik a makushitába, de ahhoz, hogy onnan továbbléphessen, nagyon erősen terhelnie kell a lábait, maximális teljesítményt kell nyújtani, abban pedig ott van a következő sérülés lehetősége.
Nagyon sajnálom, mert üdítő jelenség volt, de szerintem nem igazán fogjuk már őt a makuuchiban látni (ne legyen igazam!)
A másik rikishi, akit szívesen látnék még a juryo/makuuchi szinten az Chiyonokuni... nála is ugyanazt érzem, mint Uránál.
És ha már sérülések...
Yoshikaze térdét még júniusban operálták, a rehabilitációja azóta is tart, nincs versenyképes állapotban, szóval valószínűleg nem indul az Akin sem.
12 évet húzott le a makuuchiban, és egyszer sem esett vissza a juryoba, ami szerintem nagyon szép teljesítmény. Így viszont sanszos, hogy novemberben már a makushitában jegyzik, szóval az ő rövidtávú jövőjével kapcsolatban is szkeptikus vagyok (én kifejezettem kedvelem yoshikazét)
Tochinoshinnál is bajok vannak. Ugyan készül rendesen, legutóbb Mitakeumit verte 8:2-re (persze tudjuk, Mitakeumi általában elképesztően szar eredményeket produkál a felkészülési meccseken) viszont távolról sem volt magával elégedett. Még mindig csak a fél lábát tudja terhelni, ami nyilvánvalóan elég nagy hátrány egy erőszumósnak. A bal válla is sérült, Aoiyama ellen meg is kellett állnia az edzésen, annyira erős fájdalmai voltak...
Takakeisho folytatta a felkészülést, de még mindig nem sekitori erősségű ellenfelek ellen. Minden párharcot megnyert. Érdekesség, hogy a nem sérült térdén is megjelent egy bandázs, de kérdésre elmondta, az csak azért kell, mert ha csak az egyik lába van bekötve, akkor az akadályozza a mozgásban. (?!?!)
Ne legyen igazam, de olvastam már olyan hírt is, hogy Takayasu sem indul az Akin...
juryo alatt a rikishik ugye kapnak "kosztot és kvártélyt" kapnak némi zsebpénzt a jsa-tól, ha esetleg valamiért érdekesek, kaphatnak szponzori szerződést (makushita és alatta ez nagyon ritka)
érdekesség még hogy egyes boltosok tiszteletből néha nem kérnek fizetséget a bevásárlást végző rikishiktől, sőt ajándékokat is kaphatnak.
szóval ez nem túl sok. igazán jó pénzek a juryotól vannak, kb $9000/hó (ez mostani árfolyamon több mint 2.600.000 HUF) ami azért japánban sem rossz.
Ez mindig is érdekelt, Juryo alatt nincs jövedelem? Akkor Attila hogy tud megélni? Van valami másodállása a szumó mellett, vagy esetleg a szumó számára a "másod állás", tehát a "hivatása", amiért pénzt nem kap, és amúgy teljes munkakörben dolgozik valamit? Vagy hogy van ez az alacsonyabb rangú birkózókkal? Eleve egy istálló hogy működik? Önellátóak, vagy még Attilának kell fizetnie, hogy ott edzhessen? Na mindegy, egyszer szívesen meghallgatnék tőle egy interjút, mert piszok sok kérdésem lenne, és nála közelebb magyar ember nem volt még ehhez az univerzumhoz.
Nagyon jó ez a link, néha jó így kötetlenül végignézni az egész szumónapot, nem csak egy 15-20 perces összefoglalót belőle. Ennél már csak az lenne jobb, ha a Juryo is fel lenne ugyan így töltve. De látom, vannak korábbi adások is, Akebono és az Eurosport logó tűnt fel rögtön az egyik videóba, úgyhogy lesz mit csemegézni.
Kaisei hiányozni fog nekem a Makuuchi-ból, de tényleg elég rosszul nézett ki legutóbb, azt jó lenne valahogy kihevernie, és egészségesen visszatérnie. Csodálkozom hogy Toyonoshima nem vesztett egyáltalán rangot, de örülök neki. Jó néha ilyen igazi veteránokat látni, miután Aminishiki, Takekaze, és Yoshikaze sincs már az élvonalban.
Jut eszembe, tegnap Takakeisho elkezdte a kuzdo edzeseket es pont Masutoo ellen ment vagy 12 parharcban, mindet megnyerte.
Oszinten szolva nem tudom Attilanak mi a jo ebben. Mar nagyon benne van a korban, es talan most kerult eloszor a juryo kozelebe. jovedelem nelkul, tavol mindentol, tsukebitokent 30 felett...
Mi az alapvető oka annak, hogy egy Rikishi versenyzői nevet vált már az aktív versenyzői pályafutása
során ?
több oka is lehet.
a versenyzők pályafutásuk elején általában a családnevüket használják, de amikor elérik a professzionális (juryo) szintet, akkor a legtöbb beya megköveteli tőlük a névváltást.
persze vannak olyan beyák (pl kokonoe beya) melyek ennél jóval korábban, már sandanme divíziótól kezdve megkövetleik, hogy a náluk versenyző rikishi nevet váltson és a beyárea jellemző elő vagy utótagot használja.
a sadogatake beyánál általában már a belépéskor felveszik a versenyzők a "koto" előtagot általában családi nevük elé, míg az oguruma beyában küzdők pl a "kaze" karaktert veszik fel.
de a shikona nem csak a versenyző istállójára, hanem a születési helyére is utalhat, pl egyes hokkaidoról származó rikishik shikonája tartalmazza hokkaido első japán kakaterét (észak=hoku vagy kita) mint pl. hokutoumi kitanoumi esetében.
persze előfordul shikona váltás magasabb osztályban is, pl ama/harumafuji vagy takahanada/takanohana, stb. esetében, vagy azért mert az új shikonától jó szerencsét remél a birkózó, vagy pedig az adott istállóban szereplő felmenő rokon híres rikishik iránti tiszteletből, és persze más egyéb okokból is.
úgy látszik, ez egy "visszatérő" kupa, itt épen kakuryunak adják át. ahogy Murray Johnson megemlíti a közvetítésben, "magyar barátság kupa"
nem mellesleg, akik szeretnének többet látni a tornákból, azok könyvjelzőzzék ezt az oldalt, mbovo az összes torna összes napját élőben adja, aztán archiválja, (így később bármikor elérhető) mindezt angol nyelven.
Hát ez tényleg meglepő, és örömteli. Azt még tudtam, hogy a Formula 1-es magyar nagydíjra porcelánserlegeket adnak a pilótáknak a Herendiek (sőt, Vettel-t még díszvendégüknek is elfogadnák), de hogy ugyan ezt csinálják a tőlünk távol eső szumó-esemény számára, az valahol mindkét fél, és mindkét ország számára megtiszteltetés.
Mert akkor vagy ennek a mását adták át, vagy ha valóban ezt, akkor a Herendi Porcelán fizet a sumo szervezetének a reklámért. Különben nem tudom elképzelni, hogy hogyan és miért került ide vissza.
most értem vissza a balatoni nyaralásból. utolsó napon elég esős idő volt, ezért az asszonyka javasolta, menjünk el a herendi porcelánmúzeumba. eléggé húztam a számat, de a duzzogást elkerülvén végül belementem. nem volt rossz, de őszintén szólva annyira azért nem voltam lenyűgözve, szóval elég gyorsan haladtam végig a kiállított herendi remekműveken, amikor egyszer csak szembejött velem valami, amire aztán tényleg nem számítottam:
mint kiderült, a herendi porcelán manufaktúra 1986 óta (!) szállít trófeákat a sumo tornákra. ez a teáscsésze csészealjjal több mint 15 kg-ot nyom, és a kép tanúsága szerint a májusi tornán adták át a győztes asanoyamának.
Szerencsétlen Enho amilyen jól kezdett, és egy győzelemre volt a kachi-koshi-tól, most elég masszív vereségszériába került, talán le is sérült, nem biztos hogy meglesz az a 8-7... Tomokaze rendesen beköszönt, meg Terutsuyoshi is új reményeket ad az új generáció feltöréséhez. Eddig Mitakeumi, Takakeisho, korábban Hokutofuji voltak a nagy reménységek, és máris új kihívók jelennek meg. Persze, ez még nem jelent semmit, Yago-nak is szép volt az első tornája, de aztán azóta se láttunk tőle semmit.
Kaisei-re visszatérve, de Tochinoshint is érintheti a téma, kicsit utánanéztem, hogy a híresebb ázsián kívüli szumósok az utóbbi időből, persze akiket én ismerek, hány évesen vonultak vissza. Eszerint:
Baruto 28 évesen
Kotooshu 32 évesen
Musashimaru 32 évesen
Akebono 31 évesen
Alacsonyabb rangú birkózókból is ott van például Gagamaru, aki 29 éves kora után már masszív leszálló ágba került, és jelenleg három ázsián kívüli birkózó van a mezőnyben: Kaise, Tochinoshin, és Aoiyama. Előbbi kettő úgy néz ki, komoly sérüléssel bajlódik, és mindketten a "kritikus" 31-32 éves korukban vannak, ami a legtöbb esetben az ázsián kívüli birkózók legvégső szakasza volt eddig. Aoiyama 33 éves létére még tartja magát, úgyhogy ő lehet ennek az elméletnek a szerencsét hozó megcáfolója, de mintha tényleg az ázsiai népeknek hosszabb lenne a szumó fénykora. Persze az is lehet, hogy mivel ők vannak elsöprő többségben, így közülük nagyobb a merítés, hogy sokáig talpon maradjanak.
Nagyon sajnálom Takayasu sérülését, neki valahogy soha nem akar összejönni a tornagyőzelem, de komoly esélye is talán csak egyszer volt, amikor is Takakeisho elhappolta előle. Ha ránézek az eredményeire, stabil Ozeki mérleget mutat, de mégis mindig közbejön valami. Ha nem sérül le, állhatna 9-1-re, ami abból a szempontból hogy Hakuho se 100%-os, és Kakuryu esélyes, hogy el fog fogyni a végére (nem mintha bármi jelét mutatná ennek, de rengetegszer láttuk már hogy az utolsó 5 napon kifúj), most lenne itt a nagy esély. De inkább én is azt mondom, lépjen vissza, és gyógyuljon meg legközelebbre.
Kaisei-el valami nagyon nem stimmel. Ebből Juryo lesz, és talán itt nem áll meg a dolog. Lehet hogy ez a karrier itt most befejeződik?
tomokaze, újabb kachi-koshi, sorrendben a 14. eddig még egy tornán sem volt negatív eredménye. a korábbi bashokhoz képest én mindenféleképpen előrelépésnek tartom, hogy egyre jobb, és eredményesebb a mawashi sumoja, érdemes a srácra figyelni, simán benne van az ozeki rang lehetősége.
takayasu. győzött, így megvan a kachi-koshi és pont ezért nagy összegben mernék fogadni, hogy holnaptól már nem látjuk. látszik rajta, hogy a tamawashi meccs közben összeszedett könyöksérülése miatt nagyon szenved, szerintem bölcs döntés lenne a kyujo.
kakuryu 10:0 továbbra is veretlen.
hakuho egészen biztos vagyok benne, hogy a könyök sérülése nem gyógyult rendesen, ami újra előjött a torna közben. az utolsó négy meccsén gyakorlatilag feladta a mawashit és más technikákkal, hatakikomi tsukiotoshi, stb. próbálkozik.
most is biztosra ment, a tachiai után egyből egy balhorog szerű pofonnal indított, amit közvetlenül követett a jobb vállával tamawashi állára bevitt csapás. szegény tamawashi azt se tudta hol van, nem volt ko, de tamawashi láthatóan totál össze volt zavarodva.
alakul a basho, hakuho betlizett, kakuryu az élen, takayasu (még tegnap) rásérült a könyökére, shodai ellen el is ment a meccse.
közben hírek tochinoshinról. a diagnózis szerint a következő sérülései vannak:
bal váll: ficam
bal lapocka: izomszakadás
jobb térdszalag repedés
jobb térd: porcsérülés
jobb térd: kopásos izületi gyulladás
állítólag egy hónap alatt gyógyulhat.
kasugano oyakata szerint a tornától való visszalépés primer oka tochinoshin régi lábsérülésének kiújulása volt. "egy ozeki státuszban már nem megengedhető a néha nyerek, néha vesztek hozzáállás. sokat kockáztattunk, ami sajnos rosszul sült el. sajnos az erejének csak az 50%-át volt képes kihozni magából, ennek okán nem a sumoja volt csalódáskeltő, hanem az, ahogy az egymás utáni verségek pszihés terhe összetörte. mindennek van határa, be kellett fejezzük. a kyujot az asanoyamától elszenvedett versége után döntöttem el. már a ryuden elleni vereség után is felmerült a visszalépés, de akkor tochinoshin kérte, hogy próbáljuk még meg a következő küzdelmet, hátha a győzelem új erőt ad, de sajnos ez sem sikerült."
hozzátette, hogy tochinoshin a vállsérülése valójában a régi térdsérülésének a következménye, mivel a sérülése után tochinoshin nem tudta egyenlően terhelni mindkét lábát és ebből alakult ki a vállizmok és izületek abnormális fejlődése.
ex-ozeki terunofuji (makushita57) felépülni látszik a korábbi, elég komplex egészségügyi problémáiból. már megvan a kachi-koshija, miután keitenkait kotenagével (kb. kardobás) verte a mai napon.
"minden bashoval egyre jobban megy a sumo, egyre jobban megtalálom a régi önmagamat. nem sokat gondokozom ezen győzelem/vereség dolgon, inkább sokat edzem ezekkel a srácokkal"
a reggeli keikok során még MINDIG nem tud minden gyakorlatot elvégezni, de amikor sikerül, akkor ráadásképpen az edzés után tovább gyakorolja, 8 kilót fogyott az előző bashohoz képest.
"ilyen mély zuhanás után ismét kezdőnek érzem magam, mindent előről kell kezdenem"-tette hozzá.