Na jó, persze így igen, meg még sokaktól lehet hozzájutni, nem is hiszem, hogy közöttünk lenne, akinek nincs, csak "igazi" virágboltban nem..., és ez a nevezetes példány már nem kicsi..., szóval ha egy nénitől vette, lehet egyik sem, lehet a néni magonca volt, csak nem csinált neki reklámot! :-) Hány ilyen lehet szerte a világon! Gondoljuk csak el, ahol bárhol kinőhet egy-egy magoncka a földből! Mindig próbáljuk őket beazonosítani, pedig hát végtelen a lehetőség! Ha nem jön az internet, én is csak magamnak nevelgettem volna a leandereimet, a felesleget meg valószínűleg kidobtam volna.
Egy Szirmabesenyőben leanderező nénitől vagy kaptam magoncként ajándékba, vagy vettem dugványként tőle . Már nem emlékszem pontosan , mert volt ez is az is. Már elköltözött a faluból , mivel a házát eladta.
Érdekes, de élőben összetéveszthetetlen a két virág, de így képről tényleg nehéz megállapítani. A levélzet mindenesetre inkább Fahajasra hajaz, de kérdés, lehet-e neked olyan, hiszen kereskedelemben nem kapható, egyedi francia útszéli fajta, amiről egyik topictársunk hozott néhány évtizede pár hajtást.... Nem mintha az Agnes Champbell olyan gyakori lenne..., de az legalább egy nevesített, ismert fajta, árulják kertészetekben. De szinte kizárt, hogy ilyen formás fácska készíthető belőle. Szóval rejtély a köbön! :-)
Köszönöm a tömör gondozási ismertetőt!:-) Másnak is hasznos lehet. A tápozás terén én még mindig bizonytalan vagyok, hogy mi a helyes. Nem szeretném, ha nagy hajtásokat hoznának, felnyurgulnának, de a sok virágot szeretem. Tudom, hogy Kálium kell a virágzáshoz, de nyílván nem monokészítményként kell adni. Még ugatom a szakmát.
Köszönöm! A fajtáját nem tudom. Üveg alatti tuning nem volt. Délnyugati fal előtti tuning van. Fekete felmelegedő cserép. Laza talaj. Némi bogyós táp van benne. Bőséges locsolás , mert naponta kiszárad a föld teteje. A tuning : egy darab 370liters szüretelőkád, időnként egy kis bögre (kb 30 dkgr) akármilyen kevert műtrágya bele nyakig töltve (lehetőleg eső-) vízzel . Ezzel öntözöm a cserepeseket és a kinti paradicsom tövét. Kimosási fázis van, mert a kutyvalékot vízzel hígítgatom, aztán ha megunom , akkor kiszedem csutkára az egészet és szétöntözöm ( a meszes alja megy ki tuningnak a rózsák tövéhez) és csinálok egy új löttyöt. Én metszeni a betelelés előtt szoktam kb 3 héttel és minden egyedet úgy , hogy a felét kb tarra vágom, de az idén , meg tavaly nőtt újabb részeket pedig meghagyom. Telelés a fekete pincében. Télen 3x locsolás. Kitelelés után a beteg levelek és ágak eltávolítása, magtokok leszedése. Azonnali permetezés cuproxattal. Egy hét múlva permetezés felszívódó rovarölő és atka elleni combóval. Kb ennyi.