sajnos magadnak nem tudod elintézni a papírokat... ill. én így tapasztaltam. a munkaadók meg nem fogják törni magukat, mert 2006 májusig még a régi "megítélési" körbe tartoznak az új EU országok lakosai. és ha nem a közösségből választanak, meg kell indokolniuk, hogy miért akarnak 'EUn kívülit' választani... asszem én ki fogom várni 2006 májusát... remélhetőleg könnyítenek... azért sok sikert :) hova szeretnél menni?:)
ja, a lényeg: ezek szerint ki kell menni egy háromhónapos bulira, úgy hogy megegyezel a leendö munkaadóval, hogy elintézel mindent a három hónap alatt. Vagyis formálisan köttök egy háromhónapos szerződést. Amíg kint dolgozol, szerzel mindenféle papírt, a három hónap végén/közben pedig írtok egy határozott/határozatlan időre szóló munkaszerződést. Ehhh. --- c4
van ám :) múlt nyáron (2004) volt szerencsém kint dolgozni, és ezáltal szert tenni személyi számra és bankszámlára. nagyon boldog voltam, hogy sikerült és gondoltam jó lesz még a jövőben valamire... most is szerettem volna kimenni egy évre, és megérdeklődtem, hogy mégis hogy lehet kijutni újból. ha 3 hónapig szeretnél maradni , azt lehet, ha le tudod beszélni a munkaadóddal. 3 hónapnál hosszabb tartózkodás esetén már szükséges a munkavállalási engedély, melyet azután kaphatsz meg, hogy van munkád... munkát viszont akkor kapsz, ha van munkavállalási engedélyed. ha mégis megszereznéd valahogy a munkát.. akkor a következő lépés, hogy ténylegesen csak akkor kapod meg a munkavállalási engedélyed, ha van letelepedési/tartózkodási engedélyed - lévén olyat, aki nem lakik sehol nem alkalmaznak... de... a letelepedési/tartózkodási engedély csak akkor kerül kiadásra, ha már van munkavállalási engedélyed, merthát miért fogadnának be bárkit is, aki nem tudja magát eltartani? jaa.. és persze a letelepedési/tartózkodási engedélyt Izlandra érkezésed elött kell megkapnod.. természetesen úgy, hogy a helyi (ahol Izlandon lakán) rendőrkapitányságon veszed át :D
szóval sok sikert... nekem még nem sikerült elintéznem, hogy kimehessek - ha másnak sikerül, örömmel fogadom a módját :)
Az úriembert Óli Schramnak hívják ( skype-on is elérhető ) Nekünk a kocsi fejenként 5 napra 525 Eur.volt ( a terepjáró 6 személyes.) Megszervezte a programot és keresett útközben olcsó, de kényelmes, reggelis szállást is.( tudja, hogy a magyarok nincsenek túl jól eleresztve) Nagyon meg voltunk vele elégedve. Olyan helyekre is elvitt ahová az átlag túrista nem jut el. Csak ajánlani tudom. Ha tárgyalsz vele, nyugodtan hivatkozz rám. Angolul kitűnően beszél.
Már elkezdtük szervezni a jövő nyári izlandi körutazásunkat, ezért végigolvastam a téma levelezését, és eljutottam az általad írt sofor + autó beszámolóhoz. Egy ilyen megoldás minket is érdekelne (ne kelljen vezetni, csak nézelődni), ezért arra kérlek, hogy amit erről a témáról tudsz, oszd meg velem, légyszíves. (internet oldal címe, napi díj vagy km szerint kell fizetni stb.)
Én is bármikor visszamennék, remélem egyszer még az életben az autós körutat is be tudjuk iktatni a programba. Izland csodáit a gyerekemnek is meg akarom mutatni!
Ha minden igaz, akkor holnap fizetjük be az utat. Vagyis már ma! Mi a kényelmesebb megoldást választottuk, szervezet út, remélem azért így is jó lesz, hiszen minden nap egész napos programmok vannak, két ebéddel megtűzdelve.
Azért az ídőjárás sokat ronthat, vagy javíthat az úton. Nem marad más, csak a reménykedés!!!!!!
Reykjavikban vannak nagy élelmiszeráruházak, vidéken tényleg nem láttunk ilyeneket. Mi leginkább benzinkutaknál vásároltunk, ( úgy tünt a helyiek is ) ott is árulnak mindenféle élelmiszert. Az árak minimum háromszorosa az itthoninak. Minden gond nélkül ittunk csapvizet.
Nagyon ügyesek voltatok, hogy így megszerveztétek!
Azt hallottam, illetve olvastam, hogy a kaja árak nagyon magasak. Van-e kint olyan, mint közért, mert valaki még jóval előbb azt írta, hogy üzletek nem igen vannak kint. Furcsa.
Jaj, még egy fontos kérdés! Az víz iható kint? Gondolom én, hogy igen, mivel ott a környezetszennyezés elég ismeretlen fogalom. Nem?
Mi döntöttük el az útvonalat, de tudott közben olyat is mutatni amire mi nem is gondoltunk.Felvett a reptéren és oda vissza is vitt, végig velünk volt. Sok ilyen emberke van Izlandon aki ezzel foglalkozik, ( egyéni túristákkal ) lehet a neten keresgélni. Persze 2 embernek jóval drágább. Mi négyen mentünk és ott még csatlakozott egy pár, igy a kocsi tele volt és az ár hatfelé oszlott.
Nem titok :)) 200 ezer fejenként, ebben volt panziós szállás reggelivel ( minden nap máshol, amerre épp jártunk ), bérelt terepjáró sofőrrel, és bejártunk kb. 1500 km-t. Nagyon szép időt fogtunk ki. Fél nap eső kivételével napsütés, 10-15 fok.