Keresés

Részletes keresés

bubu88 Creative Commons License 2004.11.03 0 0 5214
Akkor írd a keresztevét a Frau helyett :)
Előzmény: Sinbiciklis (5212)
bubu88 Creative Commons License 2004.11.03 0 0 5213

Ha nem haragszol, belejavítok egy picit, bár én sem vagyok egy német Sprachmeister :)

Javítva:

Sehr geehrte Frau Deubner!
Ich habe in einem Forum gelesen, dass man bei Ihnen Eisenbahn Kurier/Gesamtprogramm 2005 besetellen kann. Können Sie es mir nach Ungarn schicken?
Hier ist meine Adresse:

Ide írtam a nevem, címem... (németben a címet így írjuk: házszám, utca, város, irányítószám, ország)

Bitte schreib mir in eine mail, ob es geht, oder nicht. Oder muss ich etwas zahlen (z.B: für Post)?
Danke alles, und entschuldigung für meine Deutschkentnisse. 

Előzmény: Bgute (5211)
Sinbiciklis Creative Commons License 2004.11.03 0 0 5212
Bocsi, de biztos, Frau? Hátha Fraulein?
Előzmény: Bgute (5211)
Bgute Creative Commons License 2004.11.03 0 0 5211

Én ezt írtam. szerintem jó, bár nyelvtanilag biztos nem tökéletes:

Sehr geehrte Frau Deubner!
Ich habe in einem Forum gelesen, dass bei Ihnen mann Eisenbahn Kurier/Gesamtprogram 2005 besetellen kann. Können Sie es mir nach ungarn schicken?
Hier ist meine Adresse:

Ide írtam a nevem, címem...

Bitte schreib mir in email, geht es, oder nicht. Oder muss ich etwas zahlen (z.B: für Post)
Danke alles, und entschuldigung für meine Deutschkentnisse. 

Erre a mailcímre írtam, így lesz jó a megszólítás:

franziska.deubner@eisenbahn-kurier.de

Azt írtam még hogy legyen kedves jelezzen nekem vissza emailon, hogy müködik-e a dolog.

HA kérdésetek van akkor a nyelvben egy kicsit tudok segíten...

Előzmény: sínbohóc (5210)
sínbohóc Creative Commons License 2004.11.03 0 0 5210

Ezt bárki ingyen megkapja postán, aki ír egy e-mail-t :

Egy rövid mintaszöveget nem írnál a német nyelvet nem beszélők részére?

Előzmény: Törölt nick (5209)
Törölt nick Creative Commons License 2004.11.03 0 0 5209

Pár perce kaptam meg az Eisenbahn Kurier, ingyenes különszámát, Gesamtprogram 2005.

Ezt bárki ingyen megkapja postán, aki ír egy e-mail-t :

- Franziskla Deubner-nek a franziska.deubner@eisenbahn-kurier.de

vagy

- Manuella Edelmannak a, ..manuela.edelman@eisenbahn-kurier.de

címre.

A kiadvány a legigazibb VASÚTMÁNIÁS ( tehát ON topic) mű, 88.oldalas, szép színes, telis tele könyv, video, film, stb. ajánlatokkal.

Célszerű olyan férfi egyedeknek is, akik már unják, hogy szeretteik a közelgő ünnepeken az n+1-ik inggel és az n+2-ik nyakkendővel lepik meg őket.

Csak rá kell bökni a 400valahány kiadvány egyikére, egy : Ezt kérem szíívem sóhajtással............:-))

amica, Rg7-né, pulettke figyeltetek ?

A mellékvonalak, vicinálisok kedvelőinek ez az ingyenes kiadvány, = aranybánya.

Többszáz kiadvány, könyv, video, tipuskönyv, szól egy-egy vagy csak valamelyik mellékvonalról, vagy a -csak - mellékvonalakon közlekedet, vagy most ott közlekedő járművekről .

V63 002 Creative Commons License 2004.11.02 0 0 5208

Útátjáró, fénysorompó, inframozdony, vörpiros...

Már nem is annyira fontos, hogy járnak-e vonatok Dudarbánya - Zirc között.

[:-)]

DGKUm Creative Commons License 2004.11.01 0 0 5207
Ezért nincs gépkocsivezetői emgedélyem. Villamossal meg nagyon régen jártam az 50-es vonalán. A kerékpárnák meg nem kell komolyan venni...
Előzmény: FOMA (5204)
mestska Creative Commons License 2004.11.01 0 0 5206

térképgyüjtőknek térképajánló:

http://www.vatera.hu/item/view/index.php?cod=1168978

sínbohóc Creative Commons License 2004.11.01 0 0 5205
Nagypallnál sokan nagyot néznek! :-))))
Előzmény: FOMA (5204)
FOMA Creative Commons License 2004.11.01 0 0 5204
... és akkor ezt így ebben a formában próbáld +értetni a KRESZ-tanfolyam hallgatóival. A le1szerűbb: Hölgyeim és uraim, a vasúti átjáróban soha nem lehet tudni, hogy jön-e a vonat vagy sínbohócék drezinája, ezért tessék körülnézni, és ha nem jön semmi, akkor lehet továbbhaladni.:-)
Előzmény: DGKUm (5202)
DGKUm Creative Commons License 2004.11.01 0 0 5203
Ez biztos?!

Nem biztos. Csak a KRESZ se tudja, mit akar.
Előzmény: István Gyuri (5198)
DGKUm Creative Commons License 2004.11.01 0 0 5202
Nem is állítottam, hogy abszolút szabad jelzés lenne, mert ezért mondja a 39. §. 3. a.), hogy /meg kell állni, ha/ "bármely irányból vasúti jármű közeledik; ... a vasúti átjárót biztosító jelzőberendezéstől, annak működésétől, vagy jelzésétől függetlnül...".

Viszont a 39. §. 5. ezzel nincs teljesen összhangban: " Biztosított vasúti átjáróra járművel csak abban az esetbe szabad ráhajtani, ha
b) a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér fényjelzést ad;"

Ugyanígy a 19. § 8) " A továbhaladást - a 39. § (1) bekezdésben foglaltak megtartása mellett - engedélyezi
a) a fénysorompó villogó fehér fényjelzése," és a 39. § (1) szerint "csak" körül kell nézni, a (3) tartalmazza a mindenkori megállási kötelezettséget, erre pedig a 19. § (8) nem utal.
Előzmény: FOMA (5199)
ZE Creative Commons License 2004.11.01 0 0 5201
Nomostan megint tévedtem... Ezen a részen állandóan "tekernek" egyet-kettőt...:

19. § (8) bek. "A továbbhaladást - a 39. § (1) bekezdésében foglaltak megtartása mellett - engedélyezi

a) a fénysorompó villogó fehér fényjelzése,"
"
Előzmény: ZE (5200)
ZE Creative Commons License 2004.11.01 0 0 5200
OK. álmos voltam; így pontos; amit írni akartam az annyi, hogy a villogó fehér nem "szabad jelzés".
Előzmény: DGKUm (5196)
FOMA Creative Commons License 2004.11.01 0 0 5199
Igen, valóban ez szerepelt benne. Aztán később módosították arra, hogy a villogó fehér fény szabad jelzést jelent. Azonban a 39. szakasz 3. bekezdésének a) pontja szerint a vasúti átjáró előtt meg kell állni, ha bármely irányból vasúti jármű közeledik. Ezért született meg a 39. szakasz 1. bekezdésének a módosítása, amely szerint a vasúti átjárót csökkentett sebességgel kell megközelíteni. Ebből következően a villogó fehér mégsem jelent teljes és abszolút szabad jelzést, csak a megfelelő feltételek fennállása esetén.
Előzmény: István Gyuri (5198)
István Gyuri Creative Commons License 2004.11.01 0 0 5198

DGKUm: A villogó fehér fény azt jelzi, hogy a berendezés üzemel és a vasúti átjáró felé vasúti jármű nem közeledik. (KRESZ 19. §.)

Ez biztos?!

Vasúti átjárót biztosító jelzőberendezések

Előzmény: DGKUm (5196)
DGKUm Creative Commons License 2004.11.01 0 0 5197
A kedvedért - az infrasorormpó analógiájára - bevezetjük az inframozdony fogalmát. Látni egyiket sem lehet. :-)
Előzmény: manhattani (5189)
DGKUm Creative Commons License 2004.11.01 0 0 5196
Ezt ne kezdjed újra.
A villogó fehér fény azt jelzi, hogy a berendezés üzemel és a vasúti átjáró felé vasúti jármű nem közeledik. (KRESZ 19. §.)
Előzmény: ZE (5195)
ZE Creative Commons License 2004.10.31 0 0 5195
És a fehér az azt jelzi, hogy _üzemel_.
Előzmény: FOMA (5187)
Sinbiciklis Creative Commons License 2004.10.31 0 0 5194
Az volt bennem, hogy utról nézve az utat.
Előzmény: Sinbiciklis (5193)
Sinbiciklis Creative Commons License 2004.10.31 0 0 5193

Bocsi, én a másik lobbi oldalról gondolkodtam. Sajnos nem vagyok mv.

Sinről nézve útátjáró, utról nézve vasuti.

Előzmény: FOMA (5191)
FOMA Creative Commons License 2004.10.31 0 0 5192
Ja, és a KRESZ meg a vörös szót kerüli kínosan, ott csak piros szerepel minden jelzésnél, így a félnysorompónál is. Fel itt osztva kérem a piac két lobbi között, csak mi szoktunk összebalhézni a vörösön-piroson.:-))
Előzmény: manhattani (5188)
FOMA Creative Commons License 2004.10.31 0 0 5191
Nem. Úgy látom, hogy sikerült végre totálisan összekeverni a közúti és a vasúti fogalmakat.:-)))

Az 1/1975. KpM-BM együttes rendelet (népszerű nevén KRESZ) fogalommeghatározása szerint:
"Útkereszteződés: két vagy több útnak azonos szintben való kereszteződése, egymásba torkollása, illetőleg elágazása."

Amire gondolsz, az a vasúti átjáró, ebbők a KRESZ kétfélét ismer:

"Biztosított vasúti átjáró: a közúti járművek forgalmát teljes sorompó; teljes sorompó és piros fényt adó kiegészítő berendezés; hangjelző berendezés; fénysorompó; félsorompóval kiegészített fénysorompó; jelzőőr szabályozza.

Biztosítatlan vasúti átjáró: a közúti járművek forgalmát az előző pontban meghatározott berendezések vagy jelzőőr nem szabályozza."

Az útátjáró az tkp. a vasúti átjáró, azonban a vasúti "KRESZ" meg a vasúti átjáró fogalmát nem ismeri (pontosabban az F.2. szépen helyreteszi, hogy a vasúti átjáró az az útátjáró), ami nyelvtanilag teljesen logikus is.i

A fénysorompó szót viszont kivételesen ismeri a közúti jogszabály és a vasúti utasítások is.:-)

Az útátjárójelző teljes anyakönyvi neve meg: fénysorompót ellenőrző útátjárójelző.:-)

Szóljon aki nem érti.:-)))

Előzmény: Sinbiciklis (5190)
Sinbiciklis Creative Commons License 2004.10.31 0 0 5190

Útátjáró?

Ez, nem az útkereszteződés?

Előzmény: manhattani (5185)
manhattani Creative Commons License 2004.10.31 0 0 5189

Fénysorompó: ahol nincs sorompó, csak fény :))
Az irtóztató mozdonyhiány esetére javaslom a következő megoldást: az első teherkocsi elejére ül egy paker, és egy zseblámpával előre világít.

Mi ez? Fénymozdony. Tolató.
Vonali mozdony helyett három lámpa kell.

manhattani Creative Commons License 2004.10.31 0 0 5188
>... és nem vörös, hanem piros.:-))) Ez a nyavalyás vasúti lobbi már a közúti szakkifejezéseket is meg akarja változtatni?! Nahát!:-)))
No. Azt tudtam, hogy a MÁV pirosat nem mond (csak nagyon indokolt esetben). De azt nem, hogy megtiltja a vörös nem vasúti célú alkalmazását (bár már volt, aki a szóért jogdíjat akart kérni).
Fénysorompó: ez teccik :)) Valaha egy (nem fél)katonai szervnél valaki jelentette, hogy feldőlt a fénymajak (lesz, aki ezt érti). A jelentés átment sok csillagon, végül a minisztériumból jött vissza: „Mi a francot csinált az a vacak??” Bocs az OFFért, bár ez is közlekedés...
Előzmény: FOMA (5187)
FOMA Creative Commons License 2004.10.31 0 0 5187
... és nem vörös, hanem piros.:-))) Ez a nyavalyás vasúti lobbi már a közúti szakkifejezéseket is meg akarja változtatni?! Nahát!:-)))
bubu88 Creative Commons License 2004.10.31 0 0 5186

Fénysorompónak hívják :)

manhattani Creative Commons License 2004.10.31 0 0 5185
>Hát, ha az útátjárójelző fehéren villog, akkor viszont a fénysorompó pirosan...
Aha, értem.
Akkor hogy hívják azt a közúton lévőt, ami alul hosszú, felül háromszögletű, és vagy egy fehéret, vagy két vöröset tud villogtatni?
Előzmény: FOMA (5184)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!