Keresés

Részletes keresés

cingi Creative Commons License 2007.08.27 0 0 2978

Nincs lezárva novembertől sem, bátran bevállalható gyerekekkel is(havernak 1 éves ült a nyakába). Folyamatosan emelkedik az út a vízesésig, nem árt vagy kétszer pihenni megállni.

Nem sokkal van messzebb itthonról, mint a Szlovák Paradicsom(10-15km).

Előzmény: rov220 (2977)
rov220 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 2977
Köszi az infókat, majd még körbejárom a témát, nagyon tetszik. Még annyit: konkrétan a vízeséshez vezető út le van zárva nov 1-től, illetve mennyire húzós (mondjuk gyerekkel való túrára gondoltam)?
Előzmény: cingi (2975)
tjum Creative Commons License 2007.08.26 0 0 2976

Ha Besztercebánya felöl mégy Rózsahegynél Dolny Kubin, s még Rózsahegyen a híd után egyszerre jobbra egy viszonylag szűk úton majd ki lesz írva hol kell balra fordulni. Ha Rózsahegynél elmégy Poprád felé akkor Ivachnova felé és ott balra tartva ismételten ki lesz írva hol kell jobbra kanyarodnod. Rózsahegytől kb. 13 - 14 km.

A falu közepén található, közvetlenül elötte van a parkoló. Parkolási díjat belépőt nem kell fizetni. Érdemes egy kicsit felsétálni a meder mellett.

Én innen Poprádra mentem, a Liptói tó északi partján autókáztam végig ez is nagyon szép út.

Előzmény: Pistike (2973)
cingi Creative Commons License 2007.08.26 0 0 2975

Megközelítés:

Losonc-Zólyom-Besztercebánya-Rózsahegy-Dolny Kubin. Itt Martin irányába kell menni, Kralovány után jobbra kell fordulni Sutovo faluhoz. Dolny Kubin -Kralovány utszakasz is szép, közvetlen a Vág folyik mellette.

Van parkoló, innen kb 4,5Km gyalog a vízesés. Annyi a hátránya, hogy itt nincsenek doronglétrahidak, ennek ellenére megéri elmenni.

A hegy túloldalán van a Vrátna völgye, biztos sokan ismerik(síközpont), itt is jókat lehet túrázni. Ilyen kép tárul elénk: 

Előzmény: rov220 (2974)
rov220 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 2974
Cingi! Még a Malá Fátrában nem jártam, viszont nagyon felpiszkálta ez a döbbenetesen szép és hatalmas vízesés a fantáziám (a sutovsky vízesés). Túraleírás röviden, vagy esetleg hol találok ilyesmit?
Előzmény: cingi (2966)
Pistike Creative Commons License 2007.08.26 0 0 2973
írhatnál kicsit bővebben róla... (pontosan hol, merre, milyen úton lehet odajutni, mennyi idő alatt, tapasztalatok, stb.)
Előzmény: tjum (2972)
tjum Creative Commons License 2007.08.25 0 0 2972

Aki Ruzomberokon keresztül igyekszik a Tátrába kis kitérővel elérheti a Lucky-ban lévő csodás vízesést.

cingi Creative Commons License 2007.08.25 0 0 2971

Egy darab egeret sem láttam, persze lehet, hogy azért mert én is az idővel voltam elfoglalva. Sokaltam az odautat, kaját meg nem is vittünk magunkkal(majd éhen pusztultam). Egyébként mindenhol nagyon kedvesek voltak velünk, a nyelvi nehézségek ellenére türelmesek és készségesek voltak. Egyedül Zahradky lanovka pénztáránál vágott pofát a hölgyike, mert nem értettem amit szlovákul visszakérdezett (angolul próbáltam komunikálni).Az Oravai tutajtúrán is megkérdezte a "hajókapitány", hogy mondja-e angolul a tájékoztató szöveget. Sajnos magyarul nem tudtak. 

Előzmény: bopat (2970)
bopat Creative Commons License 2007.08.25 0 0 2970
Mi voltunk itt a tavaly. Felfelé kb 2 - 2,5 óra volt az út (kisgyerekekkel) lefelé zuhogó esőben , alig 40 perc :)))
Erre nagyon emlékszem, mert ennyire soha nem áztam el életemben, a gyerekekről nem is beszélve...
Szerencsére az eső csak a vízesésnél kapott el így egy ideig élvezhettük a vízesést.
Az egereket láttátok? AMikor ott voltunk több százat ha nem ezret láttam az ösvény mindkét oldalán.
Előzmény: cingi (2966)
bopat Creative Commons License 2007.08.25 0 0 2969
Nagyon jól látod a dolgokat. Soha senki nem tenne rosszat (nem is tudok ilyenről) egy turistának, legyen az bármilyen nemzetiségű.
Csak úgy kell viselkedni, ahogy az ember otthon elvárja a turistáktól.
Nem káromkodni, mellet veregetni, nem balhézni és akkor nem lehet baj.

Érdekes a magyar turisták Ausztriában soha nem viselkednek úgy mint néha a szlovákoknál.
Nem hát, mert azonnal alsórészen lennének rúgva.
Előzmény: Pistike (2964)
bopat Creative Commons License 2007.08.25 0 0 2968
Péntek déután kb. 3-4 körül sikerült elpucolni a sok fát az útról. A rádióban folyamatosan tájékoztatták az autósokat.

Amúgy Poprád mellett ugyanez volt a helyzet, ott afák a házakra és villanyvezetékekre dőltek. Nem is vol áram pénteken sehol a környéken.
Előzmény: cingi (2967)
cingi Creative Commons License 2007.08.25 0 0 2967

Elfelejtettem leírni, hogy csütörtök éjszaka orkán erejű szélvihar söpört végig kint is.

A Certovica-hágón átvezető uton (péntek délután jártunk itt) erdő részeket tarolt le a vihar. Amikor megálltunk megnézni a pusztítást, akkor vettük észre, hogy felettünk rángatózik a villanyvezeték az oszlopon. Pár száz méterrel odébb keresztbe akadt kábelok szikráztak. Valószínüleg a reggeli órákban még járhatatlan volt az út, mivel sok fa keresztbe volt dőlve, egyszerűen kivágták az utra eső szakaszt.  

cingi Creative Commons License 2007.08.25 0 0 2966

Egy kicsit off-os a téma, de hátha valakit érdekel:

Ha valaki Dolny Kubin közelében jár megtekintheti a Malá Fátrában a sutovsky vízesést. Nem nagy túra, de nagyon szép. 38m magasról zuhog a víz, mellé állva még a levegőt is tolja a tüdőbe. A kép nem nagyon szuper róla, de a nagyságát érzékelteti.

Egy másik Lucky falucskában van (Dolny Kubin és a Liptói-tó között), bár ez nincs akkora, de hűsölni lehet benne. 

Műhód Creative Commons License 2007.08.25 0 0 2965

Nekünk vasárnap a Börzsönyben az útjelzés fogyott el a fákról. Kénytelen voltam elővenni a térképet és az iránytűt.:)

Viszont itt hoszúkásak a lapulevelek, a parában kerekebbek, és erősebb az illatuk.:)

Előzmény: jgtlrh (2941)
Pistike Creative Commons License 2007.08.25 0 0 2964

Évek óta ott van, nem mostanában kerültek fel. Én nem foglalkozom vele...

A buszmegállókat elhagyva felérünk a gerincre, kőbánya, aztán érdemes megcsodálni balra azt a gyönyörű üdülőt, hatalmas parkjával, és ahogy kijövünk a hosszú egyenesből, ahogy kanyarodik az út egyszer csak előttünk van Poprád és mögötte magaslik a Magas-Tátra. :D

Nagyon tanulságos volt volt nekem egy tavaly tavaszi történet. Elindultunk Kassára, de útközben hallgattuk a rádiót, és hallattuk, hogy egy szlovák Lada leszorított az útról egy magyar trélert (ha nem így kell írni, akkor bocs). No, jobb a békesség. Akkor inkább irány Füzérradvány. No, persze, ha már arra jártunk, akkor átugrottunk Borsiba. A Fejedelem kastélyának gondnoka igen csak gondterhelt volt, mert nem értette, hogy miért és milyen hangulatkeltés folyik nálunk ellenük, hiszen nincsennek náluk terroristák, meg bérgyilkosok, és nem is akarják megtámadni Magyarországot. És ez a mostani dolog is úgy történt, hogy a tréler felcsapta a követ, ami betörte a Lada szélvédőjének üvegét, amit a magyar sofőr nem vette észre(?), és biztosítási lap miatt mentek utánuk... És egyébként is. A magyar tursitákből igencsak szép bevétele van a Szlovák államnak, a vendéglátóknak, és így aztán senki sem szeretné, ha elmaradoznának.

Megjegyzem, nekem nincs rossz tapasztalatom. Mindenütt kedvesek voltak, de legelábbis, segítőkészek. Soha nem éreztem, hogy engem másként kezelnek. Igaz, igyekszem is úgy viselkedni. Mindenkinek köszönök, igyekszem megadni a tiszteletet. Nem ,,magyarkodok". Ha látom, hogy nem beszélnek magyarul, általában angolul - különösen a fiatalokkal - mindig szót értek.

Előzmény: bopat (2958)
tjum Creative Commons License 2007.08.24 0 0 2963

Elképzelhető, hogy igazad van! Én valamelyik éven beszélgettem egy kassai magyar származású idegenvezető hölggyel, aki azt mondta, hogy Őnekik szlovákiába az lenne a legjobb ha Mo.-n nem foglalkoznának a szlovákiában élő magyar nemzetiséggel, hanem hagynák őket nyugodtan élni saját életüket. S ez nagyon sok tanult értelmiségi véleménye is egyben akik nem vesznek részt a politikai életben.

Hát én is ezen a véleményen vagyok de hát nem lehetünk egyformák. Egyébbként meg utálom a mai politikai életet és politikusainkat is függetlenül attól, hogy milyen párt állásuak!

Műhód Creative Commons License 2007.08.24 0 0 2962

Én is ott láttam először a vihar után, azóta még a jégbarlang környékén is.

Most is úgy gondolom, hogy ez a kint élő magyarság reakciója az állampolgárságra

vonatkozó népszavazásra.

Haragszom a grafosokra, de hála Istennek kint a szepességi városok falát

még nem csúfították el.

Előzmény: tjum (2961)
tjum Creative Commons License 2007.08.24 0 0 2961

Én ilyen ocsmányságot a Bilikova Chata mellett láttam, vihar állatal kidöntött fán.

Ilyen barmok miatt van az, hogy fél az ember magyarul megszólalni.

bopat Creative Commons License 2007.08.24 0 0 2960
Erre nem pazaroltam az energiámat...
Előzmény: softi (2959)
softi Creative Commons License 2007.08.24 0 0 2959
Ezt én is láttam 1 ilyet, gondolkoztam is megálljak-e lefényképezni.
Előzmény: bopat (2958)
bopat Creative Commons License 2007.08.24 0 0 2958
Sajnos van egy idevágó, mai tapasztalatom...
Előre kijelentem nem a politikai üzenet érdekel hanem a tény és a helyszín.

A mai napon Poprad és Vernar (Szlovákia) között utaztam és minden egyes buszmegálló és betonfalon Gyurcsányt ocsmároló graffittik voltak. Nagyon sok és nagyon nagyok, mindent elleptek.
Aki ezt odaxarta hogy ott szakadjon le a keze, a büdös k..va nénikéjét ennek a szélsőséges baromnak.
Annyira feldühített a dolog hogy majd szétrobbantam mérgemben.
Miért kell ilyet tenni? Miért jó ez bárkinek? Miért kell külföldre vinni a mocskos magyar politikát , ocsmányságot, szembenállást?
Ha már ennyire beteg a magyar a magyar társadalom akkor legalább maradjon az országon belül.
Mint Szlovákiában élő magyar állampolgár, mélyen szégyellem magam emiatt.

Mindenkit kérek, ha ilyet láttok, azonnal törjétek be az ilyen emberek fejét és pucoltassátok fel velünk.

Az ilyen ember maradjon otthon, ne utazzon.
Műhód Creative Commons License 2007.08.24 0 0 2957

A különleges felvételek a Para albumból valók.

A Tamásfalviról nézve találgattuk, hogy mi lehet ott az a magas nyiladék,

barlang, vagy hasadék.

Hát az az Ördöglyuk a Gömör-Szepesi-Érchegységből.

Persze lehet, hogy ez csak nekünk újdonság.:)

Előzmény: softi (2956)
softi Creative Commons License 2007.08.24 0 0 2956
Szóval ez az Ördöglyuk?
Előzmény: Műhód (2951)
softi Creative Commons License 2007.08.24 0 0 2955
Köszi!
Nagyon jó képek!
Előzmény: Műhód (2950)
Műhód Creative Commons License 2007.08.24 0 0 2954
Azt sajnos nem tudom, hogy lehet topikot lementeni, de az Ördöglyukkal kapcsolatban megnéztem, hogy a Halstatt kori (kora vaskori).
jgtlrh Creative Commons License 2007.08.24 0 0 2953

Na jó, közben rájöttem, hogy mivel épp 3000 alatt vagyunk ezért 6 500-as adagba belefér ez.

Annyit még kibírok :-)

De ha vki tudja, hogy kell egyben lementeni, ne tartsa magában!

Más fórumnál még jól fog jönni.

Előzmény: jgtlrh (2952)
jgtlrh Creative Commons License 2007.08.24 0 0 2952

Nem tudja vki, hogy lehetne az egész fórum tartalmat egyben lementeni (mondjuk HTML-ben)?

Offline nézegetéshez, kereséshez kellene.

A legjobb, amit tudok, hogy 500-asával egyenként mentegetni, de az egyáltalán nem szimpi.

Műhód Creative Commons License 2007.08.24 0 0 2951

A Tamásfalvi-kilátóról láhatjuk a szemben lévő Ördöglyukat.

Kő-, bronz- és halstatt-kori leleteket találtak benne.

Műhód Creative Commons License 2007.08.24 0 0 2950

A Kysel lezárt szakaszai a Jirousek albumból.

Sajnos a gyenge nyomdai minőség miatt ilyenek a képek.

Sorrendben: Barikád vízesés,

Kápolnás vízesés,

Roklina,

Óriás vízesés.

Az utolsó képnél kinagyítva, felül -balra középen- felfedezhetjük azt hidat,

ameddig most bejárhatjuk a Kyselt.

Műhód Creative Commons License 2007.08.24 0 0 2949

Bocne Piecky

Előzmény: softi (2940)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!