Hali endi!
Nekem nem kell ajánlanod a DS-honlapot,mert szeretem a zenéjüket.Nem vagyok rajongójuk,de szeretem őket.Ugyanígy szívesen hallgatok mindenféle HANGSZERES zenét.Ezzel csak azt akartam írni,hogy nem csak Ákos létezik nálam,hanem elég sok minden.Ugyan ez most off,de mostanában Sting zenéje fog meg a kelleténél jobban.Nem tudjátok,hogy jön-e valamikor Pestre?Mert én úgy hallottam,hogy most februárban tervezett itt koncertet.Csak a BS-ügy miatt nem tudom,hogy hogy áll a helyzet.Mégegyszer bocs az offért.
Kedves Ákos rajongók!
Egy topic ajánlás: Dire Straits+rockzene...
Találtok ott több dalszöveget, amelyeket melegen ajánlok nektek...
Na meg a DS zenéjét is ajánlom...
Hali!
Nálam egyértelműen a Beavatás jön be a legjobban.Csak utánna következik az Ikon.A Karcolatokat pedig igazából olyan "még nem Ákos,már nem Bonanza" kategóriába sorolnám.Nem volt még kiforrott az az album.
szigi101:
Most már mosolyognom kell... :-)))) Nem elöször veszem észre, hogy - bár többnyire azonos zenekarokat, előadókat kedvelünk - az adott együttesen belüli ízlésünk szöges ellentétben áll egymással... :-)) No sebaj, nem jöhet be mindenkinek uaz, de érdekesnek találom a dolgot... :-))
Pl. a Nem c. dal szövege szerintem zseniális, zeneileg valóban szokni kell...
Féltelek, Öngyilkos Álom, Új világ: a legjobb dalokat soroltad fel a lemezről... :-)) Bár az Ikonról gyakorlatilag minden szám jó... :-))
Itt egy kicsit már Uselesshez is kapcsolódnék, ugyanis elsősorban a DM szeretetemmel (is) magyarázom, hogy ennyire "bejött" az Ikon album.
Az pedig, hogy a BB DM utánzat lenne, egyszerűen tévedés. Max. hangulatában lehet hasonlóságot felfedezni + hogy igen meghatározó és markáns feelingel SZÓLTAK a rajongókhoz. Zeneileg a BB nagyon le volt maradva a DM-tól. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem szeret(t)em aBB-t, albumonként igenis van 2-3 dal, amit kedvelek... :-))
Vissza Ákoshoz: Useless: szerintem egyikhez sem hasonlít.
Én is az Ikonn-al szerettem meg Ákos-t, az volt az első Ákos-lemezem, amit megvettem. Azelőtt csak annyit tudtam róla, amennyi a rádiókban ment. A BB-t sem szerettem soha igazán, én tulajdonképpen csak most ismerkedem a BB-vel. De azt soha nem tudtam megérteni, ha valaki azt mondta, hogy azért nem szereti a BB-t, meg Ákos-t, mert "Depeche Mode utánzat". Na és?? Miért nem valamit önmagért szeretni?
A fórumban jelenlévő Mode-sokhoz van egy kérdésem. Szerintetek melyik DM klipphez hasonlít Ákos Ismerj Fel című videója?
Érdekes, én 1999 nyarán kezdtem el hallgatni Ákost... Addig: "á, nem, rockzene, meg fénynekszenttüze... ne vicceljünk már", de aztán egy haver elkezdte eröltetni (mint most én teszem Morpetnek a DM topicban...). A Karcolatok még nem robbant akkorát, a Test viszont éjjel-nappal ment. Az Indiántánc színtelenebb volt, de még mindig jó, a Beavatás pedig megint erőteljesebb, de azért már van rajta pár kevésbé sikerült szám (pl. Nem), az Ikon viszont egyrészt megint kevésbé üt, másrészt Ákos valahogy több dalban önmagát sajnáltatja (Féltelek, Öngyilkos Álom, Új világ), ami nem a legszimpatikusabb dolog egy aranylemezen... Ráadásul itt van az Öngyilkos álom című dal, amit még nem sikerült igazán végighallgatnom... :-)
Albumlistám:
1. Test
2. Karcolatok
3. Beavatás
4. Indiántánc
5. Ikon
szigi101: lehet, hogy pont emiatt a váltás miatt tetszett meg nagyon az Ikon... Bár szerintem a "váltás" nem jó szó, messze volt ez az igazi váltástól, de valóban egy kicsit "újabb" lett zeneileg...
Mondjuk egy kicsit igazságtalan voltam a Beavatással (hiszen a címadó dal, a Táncolj a tűzön át, Azért vagy itt, Gyönyörű madár, Mum's dying nagyon OK), de összességében nem hatott rám úgy, mint pl. a Test, v. az Indiántánc...
Hozzá kell tennem, hogy kedvenc zenekarom a Depeche Mode, a "DM-on kersztül" jutottam el Ákoshoz, így a szintetizátor, ill. computer orientáltabb dalait mindig is jobban kedveltem és az Ikon album bővelkedik ilyenekben... :-))
Na, írok akko' má' én is egy albumlist-et:
1. Ikon
2. Test
3. Indiántánc
4. Beavatás
5. Karcolatok
Nekem mindig is volt (és szerintem lesz is) olyan, hogy "átugrottam" track-eket, melyek elsőre nem jöttek be, de ezek rendszerint többszöri meghallgatást igényelnek, s a végén beértek... (Pl. Játszuk el, Minden nap, Csillagok alatt)
Érdekes, én meg úgy emlékszem, mintha felkészülten vártam volna az Ikont. Sűrűn emlegette akkoriban a "csapásmérő" kifejezést mindenre ( lemez, koncertek, na meg az ínhüvelyre tényleg "csapást mérő" 10 órás dedikálás:-)). Nekem annyira nem okozott tehát meglepit az Ikon, mint album. Nagyon jónak tartottam, talán a legjobbnak, de nálam olyan korábban nem fordult elő egy még friss lemeznél, hogy átugrottam volna bizonyos számokat. Na itt pl. a Végre c. szám ( többek között ) olyan volt. Most meg az a kedvencem.
Nálam spec. az album toplista vhogy így alakul:
Az Élő Dalok egy külön kategória, az Újramixet ilyen sorbaállításnál, meg sem említem, nem mintha nem tetszene róla egy-két szám, de.......( a két koncertfelvétel azért nagyon tuti ).
Így hirtelen úgy rémlik, hogy a Minden nap c. számnál jobban kerestem az államat:), mint pl. az Ikonnál.
Én az Ikonnal ismertem meg Ákost. Addig is hallgattam néha, de éppen csak nem kapcsoltam ki, ezután meg majdnem fanatikus lettem. Én valami olyan erőt véltem felfedezni benne, hogy amikor a koncerten voltam egyszerűen őrjöngtem. Döbbenetes élmény volt. Felmerült még bennem az is, hogy valami történt ezzel az emberrel, valami negatív. Vagy elvesztett egy barátot, vagy hozzá közel álló valakit, vagy netán meg is halt az a valaki. De ennek nem tudtam utána nézni, de ez nem is az én dolgom. Mindenesetre azóta megvannak a korábbi lemezei is, és egyzserűen bármikor meg tudom hallgatni, nem kell hozzá speciális hangulat, mint azelőtt.
MarK: Nem tudom, tudod-e, de az igazán fanatikus rajongók között nagyon nagy lelki válságot okozott az Ikon című dal. Ők egy újabb pozitív hangulatú, hitet adó, irányt mutató, "Azért vagy itt 2"-t vártak, ehelyett kaptak egy eléggé cinikusan, hogy azt ne mondjam kegyetlenül énekelő Ákost, aki azt énekeli" "Csak olyan jelent hozol, amilyet a világ megérdemel", ráadásul - az én, és sok rajongó értelmezése szerint - mintegy kifigurázza az eddigi dalait. ("Itt bűn és erény csak képregény"). Ehhez vegyük hozzá a dal kissé tucituci alapját és a gyökeresen megváltozott image-et: és szinte közelebb jutunk szegény rajongók megvígasztalásához...
Mellesleg nekem inkább a régi Ákos tetszik (Test forever), a Beavatás - noha nekem nagyon bejön, különösen az első és az utolsó 3 szám - tényleg már erölködősebb lett, meg túltengett a tűz, meg a sámán meg ezek. Nekem viszont az eddigi messze leggyengébb albuma az Ikon... :-(
Nekem a Beavatás-feeling már nem nagyon tetszett. Voltak rajta persze jó számok, de összességében nem jött be annyira, mint a korábbi Ákos lemezek... Ennek megfelelően elég szkeptikus voltam az Ikonnal kapcsolatban. Emlékszem a Z+-szos bemutatóra, a dal eleje nagyon tetszett, többszöri meghallgatás után az egész klipet megkedveltem - nagy katarzist azonban nem érztem. Az csak az album végighallgatása után jött... Nagyon tetszett az egész Ikon album, visszaadta "Ákosba vetett hitemet" (pedig még anno az is megfordult a fejemben, hogy életemben elöször nem megyek Ákos BS bulira...), szerintem a legjobb lemez a művész úrtól...
Visszatérve az Ikon single-re: a klip jobban tetszik, mint maga a szám.
:-))
Hát nem tudom, de az kétségtelen, hogy az egyik legjobb dala, én pl. csak az utóbbi pár hónapban szerettem meg igazán. Mindenesetre érdekes lehetett, ha a Stranger után egyből jött a magyar verzió ( vagy fordítva ).
Csak hogy egy kicsit felnyomjuk a topicot:
Ákos ősszel a Körcsarnokban fog "turnézni". Két koncert tuti, de szvsz 4 is lesz abból.
( a körcsarnok befogadóképessége kb. negyede a BS-nek ).
Január 7-én Groningenben ( Hollandia ) az EUROSONIC 2000 fesztiválon lépett fel az Akosh-band, aholis nagy sikert arattak valamivel több mint 30 perces műsorukkal. A koncertet a Petőfi Rádió egy későbbi időpontban le fogja adni.
Most találtam rá a topicra, de nagyon halódónak látom, pedig a téma egész jó lenne.
Külön üdvözlet Useless-nek és MarK-nak... :-)
Mindenesetre azt teszem, amit Useless tett a legelején: leírom a top10-emet Ákostól...
1. Hold On (re-arranged)
2. Csillagok alatt
3. Beavatás
4. Végre
5. Azért vagy itt
6. Test
7. Átkozz el
8. Ki helyett szeretsz?
9. Csak a szerelmen át
10. Do We Bow?
na meg hát akkor már a Bonanzától is... :-)
1. Régi és új
2. Szerelemisten
3. Búcsúdal
4. To See Me
5. A vers mindig ugyanaz marad
6. Calypso (remix)
7. Ne titkold
8. Ősi láng (remix)
9. Újra élsz
10. Coming Around
Elég érdekes összefüggésbe hozni a német vaskeresztet a magyar nacionalizmussal. :) A névadásról: ha valakit Ákosnak hívnak, az valamennyire kötelez... :-P
Kérdeztem egyszer egy online beszélgetőfórumon politikai beállítottságáról (na nem ilyen direkt módon, hanem valami olyasmi keresztkérdést tehettem fel, mint "Hogy értékeled a választások eredményét?(98)" ;-)), de azt mondta, erről nem nyilatkozik.
Eddig 2x voltam Ákos-koncerten és mindkét alkalommal viszonylag sok kopasz-bomber-bakancs design-jú fiatalt láttam, feltűnt ez valaki másnak is? A másik véglet pedig, amikor Ákos-dedikáláson tőlem nem messze álló erősen skinhead-gyanús ifjak valami olyasmire biztatták egymást, hogy "Kérdezd meg tőle, hogy tényleg zsidó-e?"... =)))
Még régebben mondta, de szerintem ezen a téren nem változott a véleménye: utálja a politikát. Azt nyilatkozta egyszer szó szerint: a politika kilúgozza a művészetet.