Keresés

Részletes keresés

Jani71 Creative Commons License 2013.03.22 0 0 449

Sziasztok!

Idén szeretném kipróbálni a zöldbe fás oltást, ehhez keresek nemes vesszőt.

A következő fajtákról lenne szó: Pannónia kincse, Augusztusi muskotály, Flóra, Opusz.

Előre is köszönöm, ha tud valaki segíteni!

gempuci Creative Commons License 2013.03.21 0 0 448

lehet 1 honap is de 1 het is sokmindentol fugg milyen eros milyen stadiumban annak nekem a kezben oltottaak  kozul van ami 1 het alatt zold lett szep sorba kinlodnak

Előzmény: Flanell (446)
Flanell Creative Commons License 2013.03.21 -1 0 447

Tavaly a zöldbefásoltási szezon végén már csak viszonylag vastag vesszőm volt, nagyon vékony (3mm), földből előbújt alanyhoz. Jobb híján ráraktam, minden mindegy alapon. (Csináltam már korábban is ilyet amúgy.) Az egyik oldalt igazítottam össze, nem középre tettem.

Sikerült.

A nemes nem sokat vastagodott oltás után, az alany valamivel többet. Nem túl jól látni, de a vastag rész aljánál látható az eredeti vastagság, ahol a szoros kötözés nem engedte vastagodni az alanyt.

A képet tessenek balra fordított fejjel nézni.  :)  (Nagyon rossz lett a telefonos kép, és így fektetve legalább valamivel nagyobb maradt.)

Volt még mellett egy másik, amit nem fényképeztem le. Egy fél mm-es részen forradtak csak össze a részek, és a nemes a kötözéssel együtt lefittyedt a tél eleji fagyok után, csak némi háncs tartotta össze. Most vettem észre, hogy a nemes él! Gyakorlatilag azt hittem, hogy csak egy kis elhalt háncs van, de ezexerint élőből is van valami mikroméretű.

Visszaállítottam egyenesbe, szigetelőszalaggal körbetekertem, szerintem van esély a megmaradásra.

Volt már olyan, hogy ugyanígy lefittyedt egy zöld hajtás a kihajtott fás nemessel együtt (apám a kapával letörte), tíz perc alatt elfonnyadt, akkor visszavágtam, őszre már nem látszódott, hogy le volt törve valaha is.

Flanell Creative Commons License 2013.03.21 0 0 446

A gyökeres, földbe ültetett szőlő 10-15 fokos helyen mennyi idő alatt indul meg?

Tavaly egy oltványtelepen összeszedtem egy nagy marék olyat, amiről a rossz forradás miatt letört a nemes, és ebből ültettem be flakonba vagy 10-et. Ha lenne rügy, akkor mikorra kezdene kihajtani?

Mivel ebben az állapotban akarom ráoltani a hűtőben tárolt vesszőt. Csak hát rügy, ugye, nincs.

A diómagoncok rügyei egy hónap után kezdtek megmoccanni, a lótuszszilva 6 nap alatt egy centinél nagyobb zöld hajtást produkált. A szőlő melyikhez hasonlít ugyan?

gempuci Creative Commons License 2013.03.21 0 0 445

Sok bajotok van ezekkel az oltasokkal nem tudni miert en kaptam ali bacsitol a telen vesszoket omega olloval parositottam ossze es szimpla viasszall kentem tiszta perlitben vannak hajtanak igaz  futotesten melegben inkubalva nem szabad bojgatni meg piszkalni

Előzmény: gyfa50 (438)
gyfa50 Creative Commons License 2013.03.13 0 0 444

A tavalyi zöldbe zöld oltásaim a télen homokban voltak, január közepén inkubátorba raktam, majd az óta vízben vannak, várom, hogy gyökerezzenek is.

Ezek idényi kézben oltások

Előzmény: gyfa50 (378)
Falusi1 Creative Commons License 2013.03.09 0 0 443

Nekem sincsenek jó tapasztalataim vele.

Előzmény: etilalkohol (439)
etilalkohol Creative Commons License 2013.03.08 0 0 442

Köszönöm a válaszokat, akkor kihagyom... ha élni akar, úgyis kihajt:)

gyfa50 Creative Commons License 2013.03.08 0 0 441

Én még nem probáltam, úgyan is nálunk fele nem lehet kapni ilyen hórmonokat. Az oltás szemzés topikban bukfenc kisérletezett vele és Ő sem dícséri (8444 hozzászolás).

vlacko Creative Commons License 2013.03.08 0 0 440

Nekem nem működött.

etilalkohol Creative Commons License 2013.03.08 0 0 439

Van értelme gyökereztető hormont adni a vízhez, amiben a szőlővesszőt gyökereztetem?

gyfa50 Creative Commons License 2013.03.07 0 0 438

Szia!

Kézben fás oltással én is sokat próbálkoztam az utóbbi években, de csak az utóbbi két évben sikerült 3-4 drb. A szakkönyvek sok mindent leírnak, de mégse tud meg az ember mindent belőlük. Én is próbáltam  nylon zsákba, úgy ahogy Te. Szerintem azért nem sikerültek, legalább is nekem, mert a hajtatás, forradás nem indult be és az oltott rész hajtott ki a saját nedve meg az öntözés által. A lényeg szerintem az, hogy jó melegben legyen és párában, amíg a forradás létrejön. Én ezt, mint említettem az inkubátorral érem el. A vessző csak kb. 10 cm -re van vízben, tehát csakis onnan tud táplálkozni. Itt addig tartom, míg kezd gyökerezni. Akkor nylonzsákba teszem lyukasba, amit egy vederbe eresztek bele. Vizet öntök a zsákba (vederbe) belerakom az oltványokat és apránként feltöltöm homokkal, de csak az alsó 15- 20 -cm -et. Mind ezt már kint a szabadban, de árnyékos helyt, hogy meleg legyen, de napot lehetőleg ne kapjon. Csak az alsó része lesz homokba, de mivel árnyékban lesz, remélem jól fognak fejlődni nem száradnak ki.

A tavaly nyáron készítettem zöldbe -zöld oltásokat több mint 15 drb -ot, volt olyan is amelyik meg is gyökerezett az alany ág le volt húzva a földre és be volt takarva homokkal. Egy hónapja vízbe raktam és már több mint 10 cm -es hajtásaik vannak a többinek. 

Előzmény: saba40 (437)
saba40 Creative Commons License 2013.03.05 0 0 437

Szia

Tulajdonképppen inkább az érdekel, hogy később mit csinálsz, miután megtörténik a forradás. Amint irtam, már kétszer is nekifogtam oltani. 7-8 éve valamikor április vége fele oltottam, nylon zsákba tettem, alul homok, felül fürészpor. 80-90% összeforrt. Végig a zsákban hagytam, őszre egy se maradt meg. A tavaly tul korán oltottam, a késői fagyok elintézték. Most egy hungarocell ládában akarom tartani, amig megindul, égőkkel biztositom a 25-28 fokot. Később ki akarom ültetni. Kb 120-150 darabot akarok oltani. Mikor kell kiültetni, hogyan, ez érdekelne, ha tudod( vagy tudja-e valaki).

Üdv

Sanyi

Előzmény: gyfa50 (436)
gyfa50 Creative Commons License 2013.03.05 0 0 436

Hát ami azt illeti írhattam volna bövebben is.

Szóval: az alannyakat kivakítottam a legelején csak a legfelső szemet hagytam meg amelyből a 2 hét alattmegindul a rügy. Oltáskor e rügy alatt vágtam az angolnyelvet. A kötözést náylon szallaggal vagy raffiával végeztem

Előzmény: gyfa50 (435)
gyfa50 Creative Commons License 2013.03.05 0 0 435

Üdv Sanyi!

Én az idén a küvetkező képpen alkottam az oltásokat. Két PET. palacknak levágtam a tetejét. Az egyíkbe vízet töltöttem abba beleállítottam az alany vesszőket (január közepén), majd a másikkal leborítottam (inkubátor) raktam bele füzfavesszöt is serkenti a gyökérképzödést.. Két hétre rá angolnyelves párosítással beoltottam a hideg helyen tárolt egy szemes oltóágakkal, majd újból inkubátorba tettem. Most már néhány ki is hajtott . Majd teszek fel képet is.

Előzmény: saba40 (434)
saba40 Creative Commons License 2013.03.05 0 0 434

Sziasztok

Szőlőt szeretnék kézben oltani, amint láttam többen foglalkoztatok vele. Én már kétszer próbáltam, nem sikerült, de gondolom hol hibáztam. Nektek hogy sikerült, hogyan oltottátok, mikor?

Sanyi

gyfa50 Creative Commons License 2013.02.28 0 0 433

Igen ez használható alanynak.

Előzmény: kolini (428)
Ali-bá Creative Commons License 2013.02.28 0 0 432

Addig tedd el anélkül, aztán fürdetés után vissza. (Ha szerencséd van gombaölőszer nélkül is kibírja, csak ha biztosra akarsz menni, ha nagyon értékes, vagy pótolhatatlan az oltóvessző, akkor muszály.)

Előzmény: etilalkohol (431)
etilalkohol Creative Commons License 2013.02.27 0 0 431

Köszönöm a gyors választ. Átlagos háztartásban fellelhető gombaölő és vesszőnempusztító szer létezik mint alternatíva? pl. ecet? Bár ha eddig kint gombásodtak, akkor pár napot kibírnak míg beszerzem...

Előzmény: Ali-bá (430)
Ali-bá Creative Commons License 2013.02.27 0 0 430

Párásítani nem kell, de ha megfürdeted gombaölőszeres vízben (pár perc, pl. Dithane), utána megszikkasztod (5-10 perc) és úgy teszed be a fóliazacskóba (amit légmentesen lezársz pl. gumigyűrűvel), utána a biztonság kedvéért még egy zacskóba, akkor biztosan eláll a hűtőszekrényben a felhasználásig.

Előzmény: etilalkohol (429)
etilalkohol Creative Commons License 2013.02.27 0 0 429

Sziasztok, hűtőszekrényes vessző tárolásnál kell valamivel párásítanom zacskón belül? Csak simán bezacskóztam... Ragasszam is le a zacskót?

Előre is köszi, etil...

kolini Creative Commons License 2013.02.27 0 0 428

Sziasztok!

Nálunk az ártéri erdőkben, rengeteg "vadszőlő?" van, kicsi kék terméssel a fákra felfutva, milyen szőlő ez, és használható alanynak?

Farang01 Creative Commons License 2013.02.26 0 0 427

Kedves Ali-bá!

Megérkeztek a vesszők, hálás köszönetem érte!!!

Előzmény: Ali-bá (419)
kersa48 Creative Commons License 2013.02.25 0 0 426

Metszés közben vagyok, mikor enged az idő! Tudok küldeni 10 db-on belül Favoritot, Narancs ízűt, Pölöskei muskotályt. Az utóbbi beérése nálam elhúzódik, így nem a legszimpatikusabb!

huszönökaratkter Creative Commons License 2013.02.25 0 0 425

Sokakhoz hasonlóan én is régóta olvasója vagyok a topiknak és követem a nálam sokkal tapasztaltabbak hasznos tanácsait.

A ház körüli telken van 3 sor már régóta termő csemege szőlőm, amit én ültettem és egy viszonylag hosszú sor, a telken már vásárláskor meglévő, számomra „nevenincs” fajtákkal. Feleségem ezt „mostohának” hívja, mert nem fordítok rájuk annyi figyelmet, mint az általam ültetettekre.

Ezek egy részét oltogattam át a saját és az ismerősöktől szerzett csemege fajtákkal. Volt sikeres zöldbe-zöld, zöldbe-fás oltásom, de a legjobb eredményeket a törzsbe helyezett „TBUD” (T szemzés) és „CHIP” (pajzs szemzés) módszerekkel értem el.

Azt átoltást szeretném folytatni de a szőlővel foglalkozó ismerőseim közül senkinek nincs Moldova fajtája, amiről sok jó hallottam és szeretném én is meghonosítani.

Nagyon hálás lennék, ha valaki tudna adományozni két-három db 3-4 rügyes oltóvesszőt ebből a fajtából.

Előre is köszönöm.

Tata01 

Farang01 Creative Commons License 2013.02.20 0 0 424

Köszönöm, úgy lesz!

Előzmény: gyfa50 (420)
Ali-bá Creative Commons License 2013.02.16 0 0 423

7. és 9. -nél tudok segíteni.

Előzmény: KKadam (421)
imkerei Creative Commons License 2013.02.16 0 0 422

Bár nem vagyok olyan tapasztalt, mint Ali-bá, néhány (100) tőkét már magam is átoltottam.

A tavaszi oltásoknál a zsenge vesszők, akárhonnan is származnak (világosrügy, sárszem, alvó rügy) könnyen törnek és vigyázva kell velük bánni. Ezért is tértem át a zöldoltásra, mert sokkal egyszerűbb biztonságosabb és jobb eredményt ad (nekem legalábbis).

Előzmény: medveger (414)
KKadam Creative Commons License 2013.02.16 0 0 421

Sziasztok! 

Először is új hozzászólóként szeretnék üdvözölni mindenkit és megköszönni az itt felhalmozott tudásanyagot. :) 
Hasonló cipőben járok, mint Farang01, a megörökölt szőlőmben 1 sort csemegévé szeretnék "varázsolni", elsősorban a család unszolására. Mivel a meglévő tőkék elég legyengült állapotban vannak, a kiszemelt sor pedig hiányos is, fás oltványokat is szeretnék készíteni az átoltás mellett. Alanyvesszőt a szomszédos telkeken elvadult tőkékről, illetve egy barátom hegyén megmaradt pár tő noháról gondoltam beszerezni. 
Próbáltam olyan fajtaválasztékot összeállítani, ami lefedi a július végétől októberig eső időszakot. Ez valahogy így nézne ki (érési sorrendben):

1. Csaba Gyöngye
  2. Irsai Olivér
  3. Narancs ízű
  4. Néró
  5. Suvenír
  6. Thompson seedless
  7. Attila
  8. Jupiter
  9. Modova
  10. Itália 

Az áthúzottakból nekem is van oltóvesszőm, a többivel viszont bajban vagyok, ezért szeretném a segítségeteket kérni. A költségeket persze én állnám, cserébe a 3 áthúzott fajtából tudnék küldeni vesszőket.

Előre is köszönök bárminemű segítséget!
Ádám 

gyfa50 Creative Commons License 2013.02.16 0 0 420

Üdv  Farang01!

Gratulállok elhatározásodhoz és sok sikert kívánok. Arra figyely oda, hogy minden vágás elött töröld meg a penge élét.

Előzmény: Farang01 (416)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!