Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Ha pontosak akarunk lenni a 3x1,5mm2 es kábel megengedett max terhelése 16A. De 20A is szokták bírni. Hegesztés közben néha fogd meg és ha nem melegszik nagyon akkor nem lesz baj.
Én magamnak szoktam készíteni hosszabbítót. 16A-ra 2,5mm2 es vezetékből 32A ra 4mm2 esből de van olyanom amit 6mm2 esből csináltam.
Ezek piszok jó hosszabbítók, mondjuk az áruk is szép. Nekem is van egy ilyen. Trafót 3-4 fokozatig simán elviszi, 2.5 elektróda. ESABot porbelessel már nem mertem kipróbálni vele. Oda 2.5-es t használtam!
Megrendeltem a blm1600-ast, meg egy 4 szenzoros blm pajzsot a szerszamoutlet.hu-ról, a pajzs itt volt olcsóbb, bár még a kiszállításra várni kell, kiváncsi leszek :).
Kérdésem még:
Van itthon egy 40m-es 3x1,5-es brennenstuhl ipari hosszabító, 16 amper, 3600w kitekerve. Ez elég lesz ehhez a hegesztőhöz, vagy ide már kell a 2,5-es?
Én meg nem játszom vele, tudom, hogy az eszi a gépet rendesen. Bár egy időben döglöttem a repülő szimulátorokért. Játékra vennék inkább egy masszív toronygépet. Terveztem a processzor zsírozást is megejteni, de megnéztem a neten egy "tutorial"-t és letettem róla. Nagyon szét kell szedni ehhez a gépet. Nem volt kedvem hozzá, mivel jelenleg enélkül is nagyon hűvösen viselkedik.
De én hegesztettem is az ünnepek között :-) Egy haverom hóláncának a sodronyáról lefittyedt egy zárógyűrű. Nekilátott hogy megforassza, de nem sikerült neki, csak összetaknyolta. Utána hívott engem, hogy segítsek. Olyan szépen meghegesztettem awival, hogy csak lestem. Gyönyörűen beolvadt az acélsodronyba. Jó volt két beigli között egy kis varratképzés :-)
Ilyen progikat én nem használok, de játszok vele(háborús játékok).A lényeg az hogy érdemes figyelni néha a feladatkezőt hogy kiszűrd a memó és proci igényes programokat.Az autómata indításra is éremes odafigyelni.
Az állandó géphasználatnál az évenkénti minőségi újrapasztázást se felejsd el.Minusz 15 fokot biztos jelent.
De hegesssssszzünk már.
Minuszos hőfokban van a műhelyem, úgyhogy bevittem a lányom szobájába a gépeket.Úgyis kinn van Dániában, nem jön haza csak a tanév végén.Az asszony meg kapja be, mert zsörtölődik(mindenhol csak a cuccaid vannak,olajszag van stb..).Neki meg mindenhol edények,meg mosógép, mosogató, meg ruhásszekrény van.
Nálam pozitív ilyen téren is a tapasztalat. Az otthoni laptopra (Core3-as Dell Inspiron) is feltoltam a full Office és a CS6 Adobe Design Collection programcsomagot. Ez elég gyilkos pakk, a profi videovágó, hangszerkesztő, kiadvány- és webszekesztő, grafikai programok találhatók benne. Az irodai Mac gépeinken is ezekkel dolgozunk. Ezek rendesen szívják a processzor vérét, de simán megy minden feltelepített progi. Egyedül az Acrobat Professional nem indult el, a 10-esen. De nem gond a Reader is elég otthon.
Én pont a melegedés miatt láttam neki a clean installnak, mert a 7-essel már úgy melegedett, hogy kezdtem aggódni. Tény, hogy kurva sok program megfordult már azon a rendszeren, biztosan maradt néhány processzorpióca, ezek is csinálhatták a fesztivált. Mindenféle rendszerkarbantartóval, víruspusztítóval rendszeresen kezelgettem, az erőforrás figyelő szerint egyáltalán nem küzdött a processzor. Mégis rohadtul melegedett a gép, sima internetezés alkalmával is. A lányom új ASUS gépe hasonló paraméterekkel rendelkezik, de még szellőző rácsokat is alig találtam rajta mégis alig volt langyos.
Ezért gondoltam, hogy nincs veszteni valóm, mert szerintem előbb-utóbb kifeküdt volna a gépem. Biztos, hogy a porosodás is számított, átfújtam sűrített levegővel szétszedés nélkül. Jött ki belőle, nem mondom, de közel sem annyi, hogy ilyen melegedést eredményezzen. Aztán felpakoltam rá minden progit és meglepetésemre teljesen kihűlt. Azóta alig melegszik, alig megy a ventillátor, nem pirítja le a gyíkomat ha az ölemben van akkor sem. Aztán, hogy ez most Windows 10, vagy porolás érdeme, azt nem tudom, mert külön-külön nem vizsgáltam, de nem is érdekel. Végre tök jó a laptopom is:-) Engem nem zavar a programfrissítés, simán megy a háttérben nem veszem észre, hogy lefogná a gépet.
Ebben a pillanatban végzett az újonc irodai gép (Core2 Dell Optiplex) is a Win10 telepítéssel. Megy mint a golyó. És simán elérem a Macintosh-ok hálózatából is. Ezzel mindig sokat szívtam XP-vel, 7essel. Itt megoldották. Én egyenlőre bírom a 10-est.
De kurvajót hegesztettünk :-)) ideje hazamennem...
A win10 az állandó, talán még kikapcsolhatatlan frissítés keresésével nagyon megnöveli az állandó akár 70%-os ra is felmehető procihasználatot.Asztali gépeknél az fm2-es foglalatú alaplapoknál, az AMD és amd-apu prociknál jön elő főleg.Kevés lesz a hűtés, és be throttlingol a gép.Ha még játszunk is rajta valami hardware igényes játékot akkor még hamarább jelentkezik a dolog,ha csak nem hűtéstuningoljuk a gépet.Win7-esnél is előfodul ilyen, de arra már írtak javítást.
A hugom gépét tette tönkre(alaplap,proci,gpu) az erőszakos win10, de még gariba cserélték.
Nekem teccik. Az ünnepek alatt a lányom új laptopjára is azt telepítettem fel, utána a sajátomon is lecseréltem a hetest és nekem nagyon tetszik. Most meg ide az irodába kellett vennünk hirtelen egy másik asztali gépet, mert az új számlázóprogramunk már nem futott el a régin. Gondoltam legyünk egy platformon.
Dolgozni mondjuk nagyon nem szeretnék Windows alapú gépen, (huszonéve Macintosh gépeink vannak), de ez a win tizes eléggé kezesnek tűnik.