Héhéhéhé!
Akik ennyire utálják Ákost, azok minek írnak a topicba? (És ez nem csak az elnökúrnak szólt)
Nekem az a véleményem, hogy Ákos nem tudta kezelni azt a hatalmas siket, és hírnevet, ami Őt érte, és éri folyamatosan. És így reagálta le. Nemtom Ti hogy viselnétek egy idő után.
De ettől függetlenül nagyon érdekes a vita, folytassátok, csak egy kicsit kultúráltabban, ha lehet.
- Állandóan művészieskedik, pedig a giccses szövegeinek tartalma legtöbbször egy hatalmas nagy nulla.
- Zámbó Jimmy-n kivül Ákoska az egyetlen olyan általam ismert előadó aki minden egyes lemezének a boritőjára a saját pofáját teszi fel (ARC)
- Nagyon szánalmas tud lenni az állandó cinikusságával, a mélypont a Wanted-beli interjú volt, ahol Kispálék lemezeit fikázgatta (talán az fáj neki, hogy kispálék a siker ellenére is hitelesek tudtak maradni? )
Mindezek ellenére azt kell, hogy mondjam, hogy Ákoska "produkciója" még mindig jóval az átlagszinvonal felett mozog, és asszem, ez a kurva nagy probléma!
Szigi asszem ebben egyet kell értsünk....
1 a nagyképüség tényleg nem megbocsájtható
2 DM vs Bonanza asszem ez már eléggé ki lett tárgyalva (a mult és az elődök fel nem vállalása)
3 Erröl viszont nem ő tehet ez nem hozható fel neki negatívumnak
4 Morpet .... :)
5 Ez csak "promocio" de tény hogy megváltozott a médiához való hozzáállása...és nem túl szimpatikus irányba.
6 Ez pedig az én saját kategóriám...igenis nehezem emésztem hogy felvette ezt a "nyálasfejü menedzser " figurát...mintha belefáradt volna a lázadásba és inkább belesímul a tömegizlésbe.
Hogy miért utálják annyian? Talán azért, mert a tömeg nem vállalja önmagát. Inkább hasonul. Aki más az átlaghoz képest, azt kiutálják. Talán vele is ez van - és a többiekkel is, nem csak zenészekkel.
Helló Ákos fanok!
Na most jön egy érdekes dolog. Ugyanis van nekem egy nagyon jó ismerősöm, akinek meséltem erről a topicról. Ákos rajongó természetesen. De mivel Neki nincs ideje naponta idelátogatni, meg figyelni a válaszokat, megkért, hogy tegyem föl a nevében a hozzászólását. Hát ime:
Ákosról
Megragadom az alkalmat és tollat ragadok. A kérdésem hogy miért utálják annyian Ákost? Ti talán tudjátok a választ én is gondolom. Talán mert irigyek? Íme az én kis "CV"-m Róla.
Büszkék lehetnénk rá, hogy Magyarországon van legalább egy ember, aki elérte amit akart, és jól is csinálja. Mellesleg Ákos nem csak zenész és énekes, hanem közgazdász (és ne felejtsük el azt sem, hogy a Fazekas Mihály Gimnáziumba járt előtte, ami kicsiny országunk legjelesebb középoktatási intézménye) költő (Ő elsősorban ennek vallja magát) és ha a többit csak mellékesen említjük meg: gitározik, dobol (mondjuk ezt nem profi szinten) kiválóan beszél angolul és olaszul és még filmrendezői, forgatókönyv írói ambíciói vannak és filmkritikusként is megállja a helyét.
Mondjatok nekem még egy zenészt vagy énekest a magyar pop szakmából, aki ennyit el tudott érni élete eddigi 32 évében.
"Most szólok mert végül és újra
a dolgom az lett, hogy szavakból
rakjam össze, ami eltört
ami megvolt
tavam felszínén ragyogjon a mennybolt"
Angel
Ha valaki válaszolni, vagy reagálni szeretne, tegye meg, és én eljuttatom a címzethez.
Wallace&Szigi: A Ti véleményetek a kérdésben különöden érdekelne!
We are the legion of the Eastern Region
We are the priests of a new religion
We're unforeseen faces from the other side
You've got the money we've got the pride
C'mon start the Banzai
Let the whole house fall apart
Let the fever rule over
Your body and your heart.
Western is the music, but flies towards East
There's no barrier to stop it, the pressure has ceased
Sin with us, pray with us
We're gonna be a trend, so just stick with us
C'mon start the Banzai
Let the fever rule over
Once we're a jungle
Once we're a desert
Then we're invulnerable
And then we get hurt
Once we're a desert
Once we're a jungle
Once we're so selfish
And once we're so humble
C'mon start the Banzai
Let the fever rule over
Ezt akartad? Azért azt mindenképp közlöm, hogy Szigi lapjáról szedtem. Emberek! Mindenki látogassa meg azt a honlapot! A legjobb!
"2000. február 25-én, pénteken létrejött a MATÁV és Ákos, a sikeres és népszerű énekes közötti szponzori megállapodás, melynek keretében ebben az évben két single-t, a szeptemberben megjelenő nagylemezt és a budapesti lemezbemutató koncertet támogatja a MATÁV."
disp: Minden vélemény szubjektív... Nekem nem jött be az Ikon, de sokaknak másoknak igen. Viszont sokaknak nem jött be pl. a Régi és új, nekem meg nagyon is... :-)
De inkááb mondanám ujszerünek mint hogy
"az edddigi legbyengébb albuma"
Olyan hanghatásokkal és hangulatokkal tüzdelte tele amit eddig egyáltalán nem hallhattunk még........
Húúúúú, mennyi mindenre kell reagálnom, ezt már szeretem... :-)
Totyus: a barátnőm volt barátja bennfentes Ákosnál, így általában tudom a legújabb infókat hálistennek... Tőle tudom azt, hogy 3 koncert semmiképpen nem lesz. Nem tudom a magyarázatát. Talán azért, mert 93-ban a 3 napos koncertből végül két félnapos lett? (nem hiszem).
Ugyanmár: Köszönöm a gratulációt... Nem hittem volna egyébként, hogy van még egy ember, akinek a Régi és új a kedvence... :-)
A kritikáim valóban szubjektívek, és mivel általában elütnek a közizléstől (ez nem szándékos), ezért sokan vannak, akik meglepődnek a kritikáimat olvasva...
Wallace: Fantasztikus a kritikád! De magyarázd meg nekem, hogy mi az a "passzív"!
Az én véleményeim hozzáférhetőek (még mindig Some Strange Sites), de most mégis egy mondatban:
Induljon a banzáj!
Lendületes, hangulatvadász kezdet, érdekes dalsorrendben.
A jel
Profi, összeszedett korong, kissé talán túl kiszámítható, de nagyon jól, remek egységben szól.
1984
Provokatív, ismét hangulatvadász album remek számokkal, és nagyon gyenge lezárással... Jóval kevésbé szívhezszóló, mint az eddigiek.
Pillanat emlékműve
Töltelékalbum (bocs mindenkitől). Remek számok köré épített töltelékszámok, elsietett korong.
Live
Valahogy nekem nem jött át a koncertfeeling...
Elmondatott
Profi, igényes album, a B oldalon kiszámítható, új érzést és új színt nem hozó dalokkal (kiv. Vidám dal). "Hideg" hangzás és hangulat
Régi és új
Lendületes, energikus, szívhezszóló album. Nagyon jól sikerült mixek (Calypso és Ősi láng fényévekkel jobb, a többi kb. olyanolyan jó), és 5 nagyon szép új szám új hangszínekkel és felemelő hangulattal.
Jóslat
Új, Bonanzától idegen hangzás, s az eddigieknél jóval halványabb szövegek, ugyanakkor talán a legszívhezszólóbb album. Jónéhány remek dal, és gyönyörű búcsú.
Búcsúkoncert
Érdekesen összeválogatott dalok, nekem főleg az A oldal jön be, de a többi is jó. Sokkal jobb, mint a live.
Karcolatok
Mintha egy kávézóban szólna a háttérben... Gyönyörű, csendes gitárhangok, érett, kellemes szövegek. A leghallgathatóbb album.
Test
Energikus, kemény album, fantasztikus szövegekkel és hangulattal.
Indiántánc
Haloványabb alkotás. A legegyenletesebb színvonalú munka, amit valaha hallottam: mindegyik szám "jó", egyik sem rossz, de egyik sem kiemelkedő.
Élő dalok
Ismét fantasztikus A oldal és jóval gyengébb B. A koncerthangulat viszont átjön...
Beavatás
Megint erőteljesebb album, jóval kevésbé egységes, mint elődjei, sötétebb is, és jóval kevésbé hallgatható.
Újramix
Hallgatható, de nagyon egysíkú és gagyi
Ikon
Szürkébb a Beavatásnál, és Ákos kissé önsajnáltatásba kezd. Az eddigi legyengébb albuma.
Ismerj fel
Válogatás...
Niara: Persze, mindenki úgy értelmezi a számot, ahogy gondolja. Te más véleményen vagy, mint én, és ez így is van rendjén.
Viszont Ákos egyszer azt nyilatkozta, hogy "ez a dal arról szó, hogy valakiben nagyon szeretne minden ember hinni - akár egy rocksztárban, akár bárki másban. És ez a hinni vágyás hihetetlenül kiszolgáltatottá tesz. Ez ellen a kiszolgáltatottság ellen írtam ezt a dalt".
Jól becsomagolta a mítoszrombolást, mi?
Szerintem Ákos ellentmondásosságába simán belefér a rajongógúnyolás... Gondolj bele, már lehet, hogy tele van a töke a sok dedikálással, meg a rajongókkal... Vagy az is lehet, hogy a Beavatással (Azért vagy itt) túlzottan olyan albumot írt, amivel talán túlzott hitet is gerjesztett a rajongókban...
Vigor: Szerintem a "Nem lehet halott, ami ennyire élő", valamint a "Tudom hogy merre jársz" egésze halott édesanyjáról szól.
Na és akkor az "Ikon", hogy mit is jelent: (Merthogy ez a legegyszerűbb, csak legutóbb elfejeltettem, annyira egyszerű) (Figyelj, Patrona!)
Az Ikon albumborítóján egy kép látható, amely Ákost ábrázolja. Ez a kép úgy van megcsinálva, mintha egy templomban lenne egy kép - mintha egy Ikon lenne. Tehát Ikon=Ákos.
Szerintem Ákos egy ikont (talán éppen a rubljovi Szentháromságot) látott, és ez indította meg benne az ébredés lelki folyamatát. Mellsleg az Ikon elején az van (oroszul): "Mnogájá létá" - részlet egy orosz orthodox liturgiából.
Most, ahogy elég gyakran meghallgatom az Ikon-t és és az Ismerj fel!-t, rájöttem, hogy Ákos elvesztette a hitét, aztán újra megtalálta.
Szerintem Ákossal elhitették a modern idők tévelygését, mármint hogy a lelki tradíciók, Isten halott, és a világ teljesen a Sátán uralma alá került. Végigjárta ezt az utat, aztán rájött, hogy kegyetlenül becsapták:
"Nem lehet halott, ami ennyire élő" - Tudom, hogy merre jársz (Ikon)
Es végül a megtérés, a felismerés, hogy minden megpróbáltatás ellenére Isten végig vigyázott rá, és elvezette Magához - ezt hallom a Végre-ben.
Nem tom, lehet, hogy ezt az én vallásos perverz és elfogult hallásom okozta, de így látom a dolgokat.
A múlthéten történt. Bementem egy filmforgalmazó cég ajtaján, előttem ment közvetlenül egy pasi. Egyszerre értünk oda a recepciós pulthoz. Ő bemondta a keresett személy nevét, én is ugyanahoz mentem. Egymásranéztünk, én inkább meglepődve. A kislány megkérdezte tőle, hogy kit jelenthet be. Mire a srác kissé zavart hangon: Kovács Ákost. Na erre már jobban megnéztem. És lőn csoda, tényleg Ő volt. Ő feltepert a lépcsőn, én meg várhattam lent, amig végez Őkegyelme. Ákos elvett 20 percet a napomból:-) Na persze nem Ő tehet róla....
TELEVIDEO márkaboltokban. Pl.: Erzsébet krt. 30.
Mindkét BB kazit lehet kapni, legalábbis amikor én voltam, akkor volt mindkettő ( 3-4 hónapja )
Áruk:1600-1700 HUF. Természetesen az utolsó két klip ( Kezemet nyújtom, Barátom/BúcsúLIVE ) nincs rajta.
"A Búcsúkoncert nagyjából az utolsó lemezre épült, ami nem volt egy rossz választás, de túl dájdalmas a hangzása."
Sajnos az nem(csak) választás volt, hanem kényszer is.( Hungaroton-><-BMG - valszeg )
Uccsó albumnak egy kicsit színesebb dupla koncert CD-t tudtam volna elképzelni, amely egyfajta besztof is lehetett volna. Ettől függetlenül jó dalok vannak a búcsúkoncert CD-n, főleg az újjávarázsolt régi számok teccenek.
A LIVE-ok közül a az ÜNNEP '93 c. videokazi hanganyaga teccik a legjobban, amelyet kiírattam két CD-re. Sajnos nem tökéletes a minősége, ( nem azért, mert nem stúdióban készült, hanem mert a TELEVIDEO olyan SZAR kazettákat gyárt, hogy csak na ) mindenesetre mostanában ezt hallgatom a legtöbbet, na meg Kortársakat. EGÉSZEN ÁPRILIS 6.-IG.
Meglepett, amit az Ikonról írtál. Én a részemről teljesen más véleményen vagyok. -Bár igaz, hogy én nem vagyok sem fanatikus, sem rajongó. Sőt, Ákos nekem igazából csak az Ikonnal tűnt fel.
Én részemről inkább gondolnám vallásos témájúnak azt a "Tiszta fény" dolgot, és Ákost annak, aki keresi az utat és vakon hinne. Mert hogy szerintem egy költő ált. magáról ír, és aki a rajongókból él, az hülye lenne kigúnyolni és elzavarni őket.
A cinizmusnak meg tán volt pár életrajzi háttere.
Olvasd el Ákostól a Szív, Seb, Észt. Addig is idézek belőle: "Az ördögé vagy New York, megöltél engem. Mintha minden házfaladon az ördög szörnyű háromjegyű száma virítana, mint az anyám lábáról lelógó cetlin is, egy pesti hűtőkamrában."
Mellesleg meg a vallásos téma indokolná a címet is, és igazán nem lenne idegen Ákostól.
1989-ben kiadták első lemezüket, az Induljon a banzáj-t. A bakelit és a CD alapvetően tükrözi a zene hangulatát. Kár, hogy a kazettán nem az a szabadtéri kép szerepel. Az Induljon a banzáj befolyásolta a zenekarról kialakult képet: a szintetizátoros hangszerelés, a magyarországon még nem igazán meghonosított hangzást, melyet a három fiú nagyon ügyesen ki is használt. Az albumon szerepel a címadó dal mellett a Calypso, a Tánc, az Újra élsz, a Ladies From That House, melyeket folyamatosan hallhattunk itt-ott. A hangzás egyébként nagyon is meditatív a többihez képest, passzívabb zene. Ákos nagyot alkotott, mikor fináléként ráénekelte az Adjon Isten c. népdalt.
Következő lemezük, A jel talán már kevésbé sikerült. Bár ott van rajta az Ősi láng, a Jel, a Kihalt minden, azért lehetett volna talán igényesebb.
1991 jó év volt a zenekarnak, hiszen két stúdióalbumot is megjelentettek: az 1984 olyan politikai véleményeket tartalmaz, melyet a rendszerváltás előtt talán nem engedtek volna nekik. A Néma film, az 1984, a Szárnyas fejvadász, az Utolsó pillanat zeneileg, szövegileg igényes, és az első két album után nagyot dobott a zenekaron. És itt mintha új lenne a hangzás is: egy élettel teli, nagyon is aktív mondanivalóval rendelkező zene. Az 1984 fináléja, a Techno Forevere pedig a tipikus black metál hatást éri el, persze szintetizátoros hangzással.
4. albumjuk, a Pillanat emlékműve követi az 1984 mondanivalóját. A monumentum, az Apocalypse, a Rosszkedv, a Wartime, a Nincsen magyarázat igazi mondanivalóval rendelkezik, és zeneileg is igényes. Az 1984 koncertfelvételnek is jó helye van az albumon; igazán élővé teszi a gyűjteményt. A Valami véget ért a BB. balladák közül az egyik legjobban sikerült.
1992-ben folytatódtak a sikerek, bár a Live mintha gyengébb lett volna a többihez képest. Bár jól lettek összeválogatva a dalok, azért lehetett volna jobb is.
1992 stúdióalbuma az Elmondatott volt, mely folytatta a megkezdett sikereket. méltón a zenekar mércéjéhez nagyon jól képviselte a fiúkat. Különösen a 101-es szoba, a Berlin, az Elmondatott. Érdekes a Persze hajnal van megint vokálos nyitása. Mindig is élveztem Ákos hangját, így több szólamban egyenesen mennydörgő.
1993-ban, Ákos első szólólemezével valami már megbomlott köztük, bár a hangzás még mindig igényes. A Régi és Új mintha visszatérne az első album passzív hangzásához. Az első oldal "Bestof" jellege jó ötlet, bár hiányolom róla a stúdióalbumok közül az Elmondatott valamelyik számát. De a Calípso, az 1984, az Ősi láng, a Nem érdekel, a Valami véget ért jó választás volt, többnyire az eredetinél is jobbak. Szerintem ez alól csak az 1984 kivétel. És a Valami véget ért talán célzás lett volna valamire?
Aztán 1994-ben a Jóslattal már egyértelmű volt, hogy kinőtték magukat. A zenei hangzás alapvetően más a többihez képest. Fájdalmasabb, és érzékenyebb. A szövegekben is érezni, hogy nem sokáig maradnak. A talán legjobb szám, a Kezemet nyújtom, egy végső segélykiáltás lehet. Megmondom őszintén, ez a finálé nem méltó egy olyan zenekarhoz, mint ők. Büszkén kellett volna levonulniuk. Királyként, hiszen azok voltak a maguk módján.
A Búcsúkoncert nagyjából az utolsó lemezre épült, ami nem volt egy rossz választás, de túl dájdalmas a hangzása.
Ha valami nem volt elég világos, jelezzétek.
Szigi101 ezt a Campona melleti művelődési házban benutatós hírt hol hallottad? A Z+ Aranyzsiráf műsorában ennek a felvétele lesz, vagy addigra elkészül a videocsip. És 3 miért nem lehet semmiképen sem? Mondjuk ha 7 koncert lesz, akkor én 7-re megyek, legfeljebb nem kajálok abban a hónapban semmit.:-)
Gratula a honlapodhoz, nekem nagon tetszik(bár az albumkritikáidon lehetne vitatkozni, de ez eléggé szubjektív dolog). Ahogy hallgattam az új Ákos-számból a részleteket, nagyjából kialakult bennem az egész. A hallott részeket már leszedtem zongorán, már csak a címe érdekelne, de az nagyon, na meg hogy miről is szól pontosan.
A Régi és új szerintem is a legjobb Bonanza album, Ákos bá'-tól pedig leginkább a Beavatás tetszik(A sámán szól nálam a favorit).