Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
A festésük némelyiknek nagyon gyenge, nekem a csavarok alatt jött le a festék. A natúr lemez nincs letakarítva rendesen, olajos aztán ráfújják a festéket az meg kis idő után lepereg. Van amelyiken a feliratok vannak el mosódva, vagy hiányos. Szerintem nem egy helyen készülnek, de ár érték arányban jó gépek. A Weldi gépekről nem pereg a festék mert az teljesen színterezett, de viszont árban jóval drágábbak.
Vettem egy újat helyette, mivel már gari idő után voltam fizetnem kellett érte 2ezret. A kicsi 120x120-as árában számolta, ez 170x170-es Xindafan márkájú, csak ez a fajta volt éppen raktáron.A régi SZJZ venti masszív fémházas, testcsavarral, vastag kábellal a Xinda műanyagházas, testcsavar nélküli, hajszálvékony kábellal. Ettől még lehet jó, a 170x170-es Xindát egyébként 4000-ért adják.
Tapasztalatom szerint a hűtőventillátorok nem típusspecifikus gépelemek. Szabványos a méret, (60, 80, 92, 120 mm stb.) a felfogatás, de még a védőrács is. Trafós hegesztőgépekben általában 120-as van. Nekem is van itthon egy aluöntvény vázas, 120-as Sunon ventillátorom. Ez tényleg jófajta cucc. Vegyél bele egyet, 2-3000 Ft egy 120-as AC 230V
Amit használnak az kopik is! ne szégyeld magad.A gépem még egy éves sem volt, és még egy 5kilós dob se ment el rajta mikor fényképeztem.Igaz,igényes vagyok a gépeim, szerszámaim állagára jóságára és tisztaságára.
Karbantartásról annyit, hogy a gáp hatalmas ventillátora egész lenn van,így az érzékeny részeket mint az elektronika, mágneskapcsoló,potméter, és a fokozatkapcsoló kikerül a venti sodrából igy nem is nagyon koszolódik.Gondolkoztam azon hogy lenejlonozom a potit és a fokozatkapcsolót, de rájöttem hogy felesleges.Kifúvatni levegővel szerintem elég vagy három 15kilós drót után.
A ventivel nem kell foglalkozni ha esetleg pár és mulva ha nagyon nyekereg akkor a fedőcimke lehúzása után olajozni lehet a csapágyat.ha utána is zavar a hangja akkor sajnos csere.
Sajnos az enyém csapágyas lett, ami neked van az Sunon, azok jó fajta ventilátorok. Nekem egy Xindafan ventilátort tudtak adni a Fortransnál a régi helyet, ami elég gagyinak néz ki, de hátha bírni fogja. Egy olyan mint a tiéd jobb lett volna.
Csak hébe-hóba csinálja, nem állandó.Lehet ez az áramingadozás dolog.A ventilátor zörgéssel kapcsolatban, nem lehet, hogy fellazult valamelyik csavar, vagy mindkettő?
Én is mikor az enyémet, vettem 30ezer-el kellet volna megpótolnom hogy olyat vegyek mint a tiéd. De azon gondolkodtam hogy úgy sem fogom kihasználni azt a több beállítási lehetőséget. Igaz erről a segédtrafós dologról nem tudtam hogy nincs az enyémben, most már lehet másként döntenék. Végül is az enyémben is van segédtrafó, csak a vezérlőpanelre van ráépítve (egy kis doboz).
Állítólag az előtolómotorok sokáig szokták bírni. Hajtsd fel huzalszorítót, üresen had menjen a motor (terhelés nélkül is csinálja) és nézd meg hogy így mit csinál.( Ezeknél a gépeknél a tolómotor a főtrafóról megy, és ha netán áramingadozás van előfordul hogy nem egyenletes a huzaladagolás, picit ugrál. A drágább gépekben van segédtrafó, ott asról kapja a feszültséget a tolómotor így nem olyan érzékenyek az áramingadozásra.) Esetleg nem húztad meg nagyon a leszorítót hogy nem bírja tolni a motor a drótot.
Nekem újkorában ért hozzá az első görgő a réz hüvelyhez, de nagyon hamar lekoptatta azt a pár mm-ert. De azért kintébb csavartam a hüvelyt egy picit hogy ne érjen a görgőhöz. Én nem érzékelek ilyesmit a gépemnél.
A BLM gépek általában megbízhatók, és korrekt az ügyfélszolgálatuk is. A garanciális gépért futárt küldenek, ha megmekken. De nagyon nem jellemző rájuk a meghibásodás. Nekem egyedül az AC/DC gépükkel gyűlt meg a bajom. De úgy hallottam, nem csak nekem. Vagy valami rossz szériába nyúltam bele, vagy konstrukciós hiba lehetett. De ez már nem derül ki, legalább is számomra, mert megváltam tőle.