Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Igen én is így láttam, ahogy írod és igazad lehet a Fritz-ekkel kapcsolatban, valószínűleg így vigyáznak a gazdaságukra.A német ebay-en sem láttam olyan kínálatot a kínai gépekből, mint az itthoni webáruházakban.Na mindegy, leírom neki a tanácsaitokat, aztán majd eldönti...
Az a baj hogy kint valamiért el vannak szállva az árak :-( A jasic cuccokat pld kint is lehet kapni de szinte dupla annyiba vannak mint itthon. (lehet rápakoltak valami extra védő vámot, vagy passz)
Gondolom ha az einhellt erőlteti akkor 200 euronál nem akar többet rá szánni. Amit linkeltél abból az AWM típusok hasonlítanak az itthoni IWELD HD-kra (csak ugye nagy kék lcd kijelzővel) a STAMOS márkájú cuccok meg olyanok mint az itthoni mastroweld gépek.
Én a helyébe vennék egy ESAB buddy 180-ast, ahogy nézem az 300 euro körül kb annyi mint itthon. (igaz hogy 2x annyi mint a BLM, na de erősebb is + jobbak a tartozékok, meg hát mégiscsak ESAB) A másik opció tényleg itthonról a BLM 1600TM, ami ugye pont egy 25 eurós futárdíjjal van leakciózva :-) (50.000 helyett 43)
Igen kb. ezeket elmondtam neki, mert ugye többször ki lett itt tárgyalva.Tényleg minden nap olvasom a topikot, bár nem tervezek mostanában gépvásárlást (itteni ajánlásra harmadik éve egy formig 175 boldog tulajdonosa vagyok).Azt is láttam, hogy Te is elégedett ex BLM tulaj vagy tehát ezt a kínai vonalat ajánlottam neki, noha az einhell is az de valahogy mindig az erősen véleményes kategóriába van sorolva.A sógi valamiért ezt az amazon.de-t
erőlteti, de ott nem láttam BLM ,Alfaweld, stb hasonmásokat.Lehet, hogy érdemes lenne innen kiküldeni egy, mondjuk BLM 1600tm gépet, csak ha garis probléma van akkor hamar nem is lesz olyan jó vétel mert kb 25 ojró a futár.
A BLM, Alfaweld, Astra, Iweld, Stahlwerk stb, ezek "csak" márkák. Vagyis ezek a cégek és a piacon kapható gépek kb 80%-a ugyanabból a kínai gyárból származik. Általában egy szűkebb, belföldi piacra korlátozódik a kereskedelmi tevékenységük, az Iweld, aki a környező országokban (pl. Romániában) is fellelhető. Ezek a cégek nem gyártanak, hanem saját jelmezbe öltöztetve gyártatnak Kínában. Ha alaposabban megnézel egy típust, biztos lehetsz benne, hogy találsz legalább 3 ugyanolyant, csak más színben, más logoval, más márkanéven. Így tudnak olcsók lenni. Ettől még nem rossz gépek, nekem eddig három BLM gépem volt és igazán csak az egyikkel volt problémám.
A következő fokozat a valódi, tradicionális gyártók, Miller, Kemppi, Fronius, Ergus, Merkle stb. termékei. No ezek már nem egy kaptafára készült átfestett gépek, hanem egyedi konstrukciók és komoly minőséget képviselnek. Ennek megfelelően az áruk is többszöröse a kínai gépeknek. Ennek ellenére az olcsóbb távolkeleti inverterek általában annyival nem rosszabbak, mint amennyivel olcsóbbak. Vannak közöttük igen jó, strapabíró konstrukciók is.
Az Einhell ugyanúgy kínai, mint a többi, ráadásul azokból is inkább az alacsonyabb minőséget képviseli a hegesztőgép műfajban. Amatőr szinten elmegy, vannak itt is akik használják, de ódákat senki sem zengett róluk. De legalább olcsók, ár-érték arányt tekintve jók. Nem is akar többnek látszani, mint ami.
Rendszeres olvasója vagyok a topiknak, így nagyjából képben vagyok.A sógorom szeretne MMA gépet venni otthonra, és ebben kérne segítséget.Mondtam neki az itt ajánlott gépeket BLM 1600 tm stb.
A dolgot az bonyolítja, hogy ők Németországban élnek és ott ezek a márkák nincsenek forgalomban.
Az einhell-t nézte ki, de ugye az felejtős....
Szerintetek ezek közül melyik lehet a vállalható kategória?
Ha minden paraméternek teljesülni kell akkor ez csak a BLM-re igaz (az ismertebbek közül)
Jó lenne az alfaweld is, de ott ugye nincs feltüntetve hogy tudja a generátoros üzemet és a hosszú hosszabbítót. Az Rilon, és az iweld nem fér az árba, szóval BLM 1600 TM.
Ja én azt nem is figyeltem, hogy dobos vagy sima. Nekem ez van, amit linkeltél csak a porvédő már nincs meg :) Dobos hosszabbítóm csak egy van, az a klasszikus négy foglalatos, arra van vagy 15m 2.5-es feltekerve.
Nem kell. El tudom kepelni. Csak ezzel az a baj hogy szinte sehol sincs..... Ahol meg van ott van 3 fazis is. Viszont a 250A alatti gepek mind 16A dugvillaval vannak szerelve.
Ha pontosak akarunk lenni a 3x1,5mm2 es kábel megengedett max terhelése 16A. De 20A is szokták bírni. Hegesztés közben néha fogd meg és ha nem melegszik nagyon akkor nem lesz baj.
Én magamnak szoktam készíteni hosszabbítót. 16A-ra 2,5mm2 es vezetékből 32A ra 4mm2 esből de van olyanom amit 6mm2 esből csináltam.