Viszont itt egy ismerősöm levele a többszázezer új munkahelyekkel kapcsolatban:
>>Na mondjuk akkor én megmagyarázom ) Van mondjuk egy turista irodám, ahol voltaképpen ügynökként árulom nagy cégek külföldi útjait. Jelenleg öten dolgozunk az irodán. Ha lecsökkentik a TB terheket 33 %-al, akkor lesz annyi plusz pénzem, hogy felvehessek egy munkanélkülit dolgozni hatodik alkalmazottnak, hiszen a 6 alkalmazottam teljes költsége annyi lesz, mint jelenleg az öt alkalmazotté. Ez így igaz.
De vajon ezt fogom -e tenni ?
Nos, az ez évi elemzések alapján elmondhatom, hogy az irodám forgalma nőni fog 6 - 8 %-al, mert jó iroda és jó a reklámom is, a tavalyihoz képest máris ennyi az előjelentkezés nálam az utakra. Így az árbevételem 6 - 8 %al fog nőni, és 33 %-al csökkennek a terheim, akkor én nem veszek fel ujabb (és egyébként fölösleges) munkaerőt, hanem először emelni fogom az alkalmazottjaim viszonylag alacsony fizetését, a maradék többletből pedig beruházok új bútorra + PR-ra. A szolgáltatási szférában ugyanis akkor veszünk fel új munkaerőt, ha a meglévővel nem tudjuk minőségben kiszolgálni a szolgáltatást igénybe vevőt, nem pedig akkor, ha csökken a munkaerő költsége. Nos nálunk nem jön létre új munkahely, vagyis az elméleti közgazdászok ezt benyalták. <<
Nem tudom.... informatikus vegyészmérnök vagyok, nem közgazdász. A fogyasztási jellegű adók jól tervezhetőek, és be is folynak (kivéve Magyarország). A jövedelem jellegű adók közül az SZJA csak az egyik, mert lehet még vagyonadó is stb. Viszont egy lacsonyabb jövedelmű országban ugye ez a fajta bevétel kisebb mint a gazdagabb országokban...
Homályosíts fel! Úgy hallottam, hogy az Unió a fogysztási jellegü adók helyett a jövedelem jellegű adóztatást preferálja. A kérdésem az lenne, hogy ez miért jobb?
Így az eltitkolt jövedelmek adóztatása sokkal nehezebb.
Szinte mindenből túlkínálat van. A piac működik, aki nem tud lépést tartani az bezár. Persze baromság általánosítani, hogy ha nő az adó akkor az árak nem emelkednek. De van ahol igaz pl. autók.
Engem az érdekelne, hogy miként lehetséges túlkínálat, illetve mely temékek esetében? Ha túlkínálat van, akkor mi akadályozza a piacot az egyensúly helyreállításában? Ha növeled az ÁFÁt az a hagyományos megközelítés szerint csökkenti a túlkínálatot, valamint a termelői árbevételt, ha működik a piaci mechanizmus.
De ha túlkínálat van, akkor nem működik a piaci mechanizmus valami miatt. Akkor viszont az ÁFA növelés sem biztos, hogy befolyásolja ezt.
Ilyet én nem írtam! Nem is írnék. Az egykulcsos adórendszernek vannak hátrányai is az előnyei mellett.
Gondolom arra utalt, hogy a termék árát a piac határozza meg (illetve ahogy látjuk, néha a kereskedő), ezért egy áfa emelés nem biztos, hogy árnövelő hatású, ámbár mondjuk megnézem szegény gyártót, akinek emiatt kisebb lesz az árbevétele.
Úgyhogy szerintem ez a mondat, származzék bárhonnan is, elég nagyvonalú.
Az viszont igaz, hogy a kedvezményes áfabesorolás megmaradna, tehát azokat nem érinti.
Egyébként miért nem lehe ezeket az értékekekt kiszámolni ?
2) "természetellenes, homoszexualitás "reklámozóira" Szerinted ez olyasmi, mint a mosópor, hogy reklámozással szaporodnak a homokosok? Neked sem lehet túl fejlett a szexuális identitásod...
"Mint minden adókulcs, az ÁFA is 20 százalékos lesz. Azok a termékek, amelyek most 15 százalékos kulcs alá esnek, ezért nőni fog a forgalmi adója az egykulcsos rendszer esetén. Ezáltal a költségvetés évi 150-160 milliárd forint bevételhez jut a számítások szerint, viszont áremelkedés nem várható az adóemelkedés miatt, mivel ez olyan árukat és szolgáltatásokat érint, ahol túlkínálati piac van, és a verseny miatt lenyelik a különbözetet."
Jajj! Ezt valaki vezesse le! Marshall keresztet gyorsan vagy defibrillátort!