Az a köze, hogy Jánossy Lajos a marxista filozófia alapján próbált fogást találni a relativitáselméleten, és ennek érdekében attól sem rettent vissza, hogy hatalmáva visszaélve hallgattassa el azokat, akiknek más volt a véleményük. Tipikus bolsevik tempó, még ha az ilyen desktrukt-féléknek nagyon is tetszik.
Csak azt nem értem,hogy a tiszta fizikának, vagy matematikának, mi köze ahoz, hogy valaki kommunista ,vagy nem. Szerintem tök mindegy ,hogy mi a világnézete valakinek.Ha a törvények megállják a helyüket. A többi csak bla bla.
lattam. ez legyen elete legnagyobb orome. azert emberileg is rendesen leszerepelt ezekkel a megnyilvanulasaival. kezdve a kommunistazassal, amivel kapcsolatban tudjuk h ...(nemiromle), ezt kovetoen meg be is panaszol teged es miutan bebukta az x-et, engem is. mert nem akkor ment panaszra, amikor eloszor olvasta, hanem miutan valaszoltam az x-re adott blod valaszara.
ha most leirnam amit gondolok rola, nem egy hetre tiltananak. de nem irom le, es tudtommal a gondolat meg teljesen szabad. es nem ugy mint a regi viccben, h
'szabad orszagban, szabad emberek azt mondjak amit szabad.'
csak finoman jelzem, h nincs nagy kulonbseg azon ket kijelentes kozott, h
''' kisstilu karrierista, akit a kommunista elvtarsak ultettek pozicioba'''
es a
''' szarmazasan alapulo pozitiv diszkriminacio miatt kapott egyetemi katedrat''''
max anny, h az elso kifejezetten lejarato kontextus, a masodik meg mogottes tartalom nelkuli tenymegallapitas.
ugy saccra, construct harom oyan kijelentest is tett, amihez hasonloert kulon kulon is panasszal elt es tiltottak minket.
mondjuk ahoz is pofa kell, hogy bonyallal frocsogve kommunistazzon valaki, aki - elmondasa szerint - abban az eraban futott be karriert, amikor koztudott, h kulonosen az oktatasban, ehhez nem csak partagnak kellett lenni, hanem aktivan reszt is venni az eszmeisegben.
mielott barki a modikhoz szalad e velemenyem miatt, felhivom az alaptorveny azon szakaszara a figyelmet, h a volt parttag, kommunista parttagsaggal kapcsolatos minden velemenyt turni koteles, amig az valotlansagot nem allit.
Aha, biztos muszáj volt hazajönnie Rákosi elvtárs hívására, és csak kényszerűségből volt a Központi Bizottság tagja és törte derékba nem egy tehetséges fiatal pályáját.
Szépen mutatja valódi lelkületedet, hogy ő az istenített példaképed.
Ezek a mondatok egy vakhitű bigott relativista szájából elég furcsának tűnnek.
Nagy tétbe lefogadnám, hogy akkoriban "párttag" voltál, mert sokan léptek be az előrejutás miatt. Én nem voltam soha az MSZMP tagja. Ha te vezető voltál valamelyik intézetben (és nem portás, ahogyan iszugyi mondta), akkor biztos, hogy beléptél. Most meg teli pofával szidod Jánossyt, pedig fogalmad sincs, hogy ki volt ő, és csak "áttételesen" ismered.
Jánossy már elismert szakember volt a hazatérése előtt is, a kozmikus sugárzás kutatása révén.
Éppen ezért hívta haza Rákosi, mert ilyen emberekkel akarta feltölteni a KFKI-t.
Ha Jánossy törtető lett volna, akkor lelkesen támogatta volna a relativitáselméletet, ahogyan te is.
Belőled hasonló stupid szektás gondolkodás süt, mint az elvtársakból, ugyanazok a lózungok, amiket a minden magyar egyetemen kötelező ideológiai tantárgyak oktatói daráltak. Én csak rajtuk keresztül áttételesen ismertem ezt a agyrémet, s nálam az összes jegyzetük úgy végezte, hogy vizsga után beléjük vágtam a baltát. Míg belőled ötven évvel később is ez az áporodott szelem árad.
Jánossy pedig csak egy kisstílű karrierista volt, akit a nevelőapjának elvtársai ültettek bele egyszerre professzori, akadémikusi és KFKI igazgatói székekbe, a nála nagyságrendekkel tehetségesebb, elismertebb és becsületesebb fizikusok nyakára. Az ő emléke és könyvei is a szemétdombon végezték. Én csak az egyik angolul is kiadott könyvét nem dobtam ki még, a pitiáner emberi törtetés meg a butaság szánalomraméltó mementójaként.
Én nem jártam a foximaxira, de te gyanúsan sokat emlegeted. Nosztalgia?
Egyébként, ha ismernéd Jánossy életét és munkásságát (nem csak a felszínt), akkor tudnád, hogy Jánossy nem volt marxista-leninista, mert élete korai szakaszát nyugaton töltötte. Viszont az igaz, hogy materialista volt, de a kettő nagyon nem ugyanaz.
Mikor 1950-ben hazatért, itt éppen a Rákosi rendszer dühöngött. Egy kommunista főideológus nevelőapával, elég korlátozottak voltak a lehetőségei. Egész életében küzdött benne egyrészről a racionális tudós, aki tudta, hogy a relativitáselmélet baromság, másrészről a kommunista rendszerhez fűződő kötelező lojalitás, amely szerint Einsteint szent és sérthetetlen.
Jánossynak voltak nagy tévedései, de voltak olyan új felismerései is, amelyet a mai "modern" fizikusok még messziről sem ugatnak. Jánossyt ugyanolyan kevesek értették csak meg, mint Einsteint.
"a tér görbítgetése valóban nem egyeztethető össze a materializmussal. Ezt a kérdést Jánossy Lajos tette rendbe, aki kimutatta, hogy a relativitáselmélet tényleg idealista elképzelés, mégpedig objektív idealista."
Rajtad meglátszik, hogy valami foximaxi esti egyetemen művelődtél.