Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Egyébként valószínű hogy ugyanaz az alfa meg a GYS, mert a GYS-nek utána néztem a saját honlapján, és ott ám nem 3,5 az alap sötétítés, hanem 4 mint az alfánál.
A kereskedő azt mondta hogy a pajzsot egy tapasztalt gyártó gyártja a lindének.
A látómező nem zöld, mint sok pajzsnál hanem aranysárga.
Awinál semmi gondom nemvolt vele, pedig hegesztettem már 5 amperrel is.
A bevillanás nem jellemző rá, de már volt rá példa induláskor.
(ezért a hegesztést úgy szoktam kezdeni hogy a neoncső felé nézek és attól besötétedik, utána kezdek hegeszteni)
Elemet nem tudom hogy lehet cserélni benne, mert nem láttam hol van.
Múltkor volt szó a fórumon márkásabb pajzsokról, akkor eljátszottam a gondolattal hogy a következő pajzsom talán más lesz, de 4-5×-ös árat nem adnék érte.
Arra azért kíváncsi lennék hogy valóban egyforma e a két pajzs, mert a GYS adatai nagyon korrektek (azt kell hogy mondjam hogy ha valóban ezt tudja akkor indokolt az ára)
Műszaki adatok: Induló sötétség: DIN 3,5 Hegesztő sötétség: DIN 5 - 9 / 9 – 13 Szűrő osztályozás: 1/1/1/2 Látómező: 100 x 93 mm Reakció idő: 0,01 ms
Tuti más kazetta mert a szürés/áteresztés/optikai tulajdonságok adatai is másképp vannak megadva. A Linde 1/3/1/2 az esab jobb, ott 1/2/1/2.
Az esab Aristo technél láttam a legjobb értéket, ott 1/1/1/1, de annál meg attól fosok hogy csak napelemes, abban sincs elem. (amit Guszti linkelt Optrel OSE satellite-t is azért nem mertem megvenni, az sem volt cserélhető elemes)
A kis Speedglas 100V sem rossz, az is 1/1/1/2 ráadásul világos állapotban 3-as, nem 4-es mint a többi.
Fejből próbáltam hogy tm vagy d-stm :), kijelző nélküli új házas 200-as lesz.
Bakter1234:!Gondoltam, hogy náluk van még raktáron. Azért innen rendeltem, mert itt volt jobb áron pajzs, meg más is amit akartam. Ma meg nem volt időm körbenézni, hogy van-e még a megatoolnál így rámondtam a 200asra, miután felhívtak, hogy legyen az...
Normál hőmérséklet van a kis műhelyben 10-16 fok közt, éjjel sem megy 10 alá mert megy a fűtés, szóval szerintem kezd beszarni az amúgy sem világmárka pajzs :-) (cseh MAGG márkájú 20e-es kategória) Pillanatnyilag csak awinál szopat, ha a kerámia kitakarja az ívet, vagy alacsonyabb áramnál.
Kicsit lejjebb volt téma a 200-as hanyec féle co, az új szerzemény Alfaweld TIG 200QT, és a láng amiről a varga vágópisztoly kapcsán pár mondatot írtam neked "endrebá" társalgójába.Tudom nem egy profi szerelés, de kevés dolog van amit ne lehetne velük meg csinálni. A bevontról egy érdekesség,a fehérvári köfémbe öten egymés mellett hegesztettünk 20-as lemezből vágott és L alakba össze heftelt 50x60cm x 6m-es tartót, meg az akkor készülő (1980) hengermű leendő pincéjének belemezelésén pár hét.
Ja, nekem a régi pajzsom így 6 év után már kezd awi-nál bevillanni, nem esik jól. Sajna ebben nem cserélhető az elem :-(
Megy az agyalás hogy mi legyen helyette, mert hirtelen (így hogy épp kezd a síszezon is) nincs rá 60-70-100 hogy speedglas, optrel vagy hasonló legyen, középtájt 30-50-et meg nem szívesen pengetnék el egy ideiglenes megoldásra. (esab warrior, esab aristo tech, vagy gce eclipse 3)
Ja, ha valaki Esab warriorban gondolkodik, van egy új 20-ért a jófogáson:
Hát van ilyen sajna :-( ki tudja milyen régi széria a lehet az elem, meg mennyire "no name". Szerencsre ez nem nagy tétel, de jogosan bosszantó.
A gépnél meg igen, sajna ezen az áron nem szabad nagyon "minőségi" tartozékokat várni. (gondold el hogy az IWELD gépek 160-asban 60 felett vannak és kapsz hozzá 1,5m testkábelt, meg elektródafogót .. vicc, nem értem miért nem fér az árba minimum 2x3-3,5m ami már valóban használható lenne)
Szerencsre ugye le van akciózva, a különbözetből kijön 2x3m 25mm2-es kábel, csak azt kell kicserélni, a dugók, meg a csipesz az gondolom korrekt. (esetleg +2db dinse dugó + 2db lengőaljzat, és akkor toldható, nem kell az eredetit megbontani)
A hálózati kábelt sajna csak a garancia lejárta után javaslom cserélni.
Szerdán délután megrendeltem, és csütörtök délben már meg is érkezett. Nagyon gyorsan ment :)
Első tapasztalatok: Nagyon formás kicsi, strapabíró, masszív háza van a gépnek, a ventilátor hangja is elfogadható.
Nagyon könnyedén lehet vele ívet fogni, szépen, könnyen lehet vele hegeszteni. Érezni, hogy van benne erő :), 60-80A-ral gyönyörűen megy a 2.5-es elektróda.
A hálózati kábele sajnos nem gumis, így egy kicsit merev. A hozzá adott két kábeleknek a hossza nekem elég lenne, de sajnos ezek is műanyag bevonatúak.
Összességében nagyon elégedett vagyok vele.
Teljesen más: Felkaptam az Iweld Fantom4-es pajzsomat, majd fogtam egy ívet. Utána leraktam mindent, majd 5 percet vártam hogy újra lássak. Nem tudom mitől, de úgy lemerült a pajzsban a gombelem, hogy már a LOW BATT sem világított (vagy esetleg hibás?). Lemerült elemnél a pajzs nem sötétedik be hegesztéskor. Elemcsere után már jól működött. Az a furcsa, hogy a kazetta gyártási éve 2014, és gépkönyvében az van írva, hogy az elem várható élettartama 3-5 év. A kivett elemen terhelés nélkül 2.6V-volt.
A 2000 DTM az a kijelzős változat, jó gép csak az már kicsit drágább. (ezért nem szoktuk ajánlani, meg azért mert sokszor az 1600-as is bőven elég)
A 2000TM az meg ugyanaz a széria mint az 1600TM (kijelző nélküli, új dizájn) ugyanaz csak erősebb ugye. Mindegy melyiket veszed ha megfelel a pénztárcádnak.
73-ban gyújtottam az első elektródámat,a nyolcvanas évek óta co és láng,úgy hogy nem is olyan érdekes már.Nem a hegesztés a fő meló az csak szükséges a melókhoz.A jelenlegi melóhelyemen májusba leszek 17 éves. http://www.budaiplato.hu/ Rideg tartáson tart a főnök, a nyitó oldal tetején azt az autómentőt is én terveztem gyártottam, meg billencsek darusok kicsik nagyok...... jelenleg 2 db 3,5T nissan, horganyzott segéd alváz, alu plató, de sürgős mert vár az autómentő utánfutó amihez rendelés alatt az anyag.Rajz semmihez sincs, 6 betüs melók "oldmeg" ugye már nem is olyan érdekes.
Az a tanfolyás tényleg unalmas lehet, volt szerencsém párhoz, de tényleg vannak páran akiknek új a dolog.
Az awi nekem is új, év vége felé vettem egy gépet ez még egy darabig érdekes lesz.Fél palack ment el wolfram köszörülésre (kell csináltatnom egy szemüveget) mire kezdtem ráérezni.