Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Arra azért kíváncsi lennék hogy valóban egyforma e a két pajzs, mert a GYS adatai nagyon korrektek (azt kell hogy mondjam hogy ha valóban ezt tudja akkor indokolt az ára)
Műszaki adatok: Induló sötétség: DIN 3,5 Hegesztő sötétség: DIN 5 - 9 / 9 13 Szűrő osztályozás: 1/1/1/2 Látómező: 100 x 93 mm Reakció idő: 0,01 ms
Tuti más kazetta mert a szürés/áteresztés/optikai tulajdonságok adatai is másképp vannak megadva. A Linde 1/3/1/2 az esab jobb, ott 1/2/1/2.
Az esab Aristo technél láttam a legjobb értéket, ott 1/1/1/1, de annál meg attól fosok hogy csak napelemes, abban sincs elem. (amit Guszti linkelt Optrel OSE satellite-t is azért nem mertem megvenni, az sem volt cserélhető elemes)
A kis Speedglas 100V sem rossz, az is 1/1/1/2 ráadásul világos állapotban 3-as, nem 4-es mint a többi.
Fejből próbáltam hogy tm vagy d-stm :), kijelző nélküli új házas 200-as lesz.
Bakter1234:!Gondoltam, hogy náluk van még raktáron. Azért innen rendeltem, mert itt volt jobb áron pajzs, meg más is amit akartam. Ma meg nem volt időm körbenézni, hogy van-e még a megatoolnál így rámondtam a 200asra, miután felhívtak, hogy legyen az...
Normál hőmérséklet van a kis műhelyben 10-16 fok közt, éjjel sem megy 10 alá mert megy a fűtés, szóval szerintem kezd beszarni az amúgy sem világmárka pajzs :-) (cseh MAGG márkájú 20e-es kategória) Pillanatnyilag csak awinál szopat, ha a kerámia kitakarja az ívet, vagy alacsonyabb áramnál.
Kicsit lejjebb volt téma a 200-as hanyec féle co, az új szerzemény Alfaweld TIG 200QT, és a láng amiről a varga vágópisztoly kapcsán pár mondatot írtam neked "endrebá" társalgójába.Tudom nem egy profi szerelés, de kevés dolog van amit ne lehetne velük meg csinálni. A bevontról egy érdekesség,a fehérvári köfémbe öten egymés mellett hegesztettünk 20-as lemezből vágott és L alakba össze heftelt 50x60cm x 6m-es tartót, meg az akkor készülő (1980) hengermű leendő pincéjének belemezelésén pár hét.
Ja, nekem a régi pajzsom így 6 év után már kezd awi-nál bevillanni, nem esik jól. Sajna ebben nem cserélhető az elem :-(
Megy az agyalás hogy mi legyen helyette, mert hirtelen (így hogy épp kezd a síszezon is) nincs rá 60-70-100 hogy speedglas, optrel vagy hasonló legyen, középtájt 30-50-et meg nem szívesen pengetnék el egy ideiglenes megoldásra. (esab warrior, esab aristo tech, vagy gce eclipse 3)
Ja, ha valaki Esab warriorban gondolkodik, van egy új 20-ért a jófogáson:
Hát van ilyen sajna :-( ki tudja milyen régi széria a lehet az elem, meg mennyire "no name". Szerencsre ez nem nagy tétel, de jogosan bosszantó.
A gépnél meg igen, sajna ezen az áron nem szabad nagyon "minőségi" tartozékokat várni. (gondold el hogy az IWELD gépek 160-asban 60 felett vannak és kapsz hozzá 1,5m testkábelt, meg elektródafogót .. vicc, nem értem miért nem fér az árba minimum 2x3-3,5m ami már valóban használható lenne)
Szerencsre ugye le van akciózva, a különbözetből kijön 2x3m 25mm2-es kábel, csak azt kell kicserélni, a dugók, meg a csipesz az gondolom korrekt. (esetleg +2db dinse dugó + 2db lengőaljzat, és akkor toldható, nem kell az eredetit megbontani)
A hálózati kábelt sajna csak a garancia lejárta után javaslom cserélni.
Szerdán délután megrendeltem, és csütörtök délben már meg is érkezett. Nagyon gyorsan ment :)
Első tapasztalatok: Nagyon formás kicsi, strapabíró, masszív háza van a gépnek, a ventilátor hangja is elfogadható.
Nagyon könnyedén lehet vele ívet fogni, szépen, könnyen lehet vele hegeszteni. Érezni, hogy van benne erő :), 60-80A-ral gyönyörűen megy a 2.5-es elektróda.
A hálózati kábele sajnos nem gumis, így egy kicsit merev. A hozzá adott két kábeleknek a hossza nekem elég lenne, de sajnos ezek is műanyag bevonatúak.
Összességében nagyon elégedett vagyok vele.
Teljesen más: Felkaptam az Iweld Fantom4-es pajzsomat, majd fogtam egy ívet. Utána leraktam mindent, majd 5 percet vártam hogy újra lássak. Nem tudom mitől, de úgy lemerült a pajzsban a gombelem, hogy már a LOW BATT sem világított (vagy esetleg hibás?). Lemerült elemnél a pajzs nem sötétedik be hegesztéskor. Elemcsere után már jól működött. Az a furcsa, hogy a kazetta gyártási éve 2014, és gépkönyvében az van írva, hogy az elem várható élettartama 3-5 év. A kivett elemen terhelés nélkül 2.6V-volt.
A 2000 DTM az a kijelzős változat, jó gép csak az már kicsit drágább. (ezért nem szoktuk ajánlani, meg azért mert sokszor az 1600-as is bőven elég)
A 2000TM az meg ugyanaz a széria mint az 1600TM (kijelző nélküli, új dizájn) ugyanaz csak erősebb ugye. Mindegy melyiket veszed ha megfelel a pénztárcádnak.
73-ban gyújtottam az első elektródámat,a nyolcvanas évek óta co és láng,úgy hogy nem is olyan érdekes már.Nem a hegesztés a fő meló az csak szükséges a melókhoz.A jelenlegi melóhelyemen májusba leszek 17 éves. http://www.budaiplato.hu/ Rideg tartáson tart a főnök, a nyitó oldal tetején azt az autómentőt is én terveztem gyártottam, meg billencsek darusok kicsik nagyok...... jelenleg 2 db 3,5T nissan, horganyzott segéd alváz, alu plató, de sürgős mert vár az autómentő utánfutó amihez rendelés alatt az anyag.Rajz semmihez sincs, 6 betüs melók "oldmeg" ugye már nem is olyan érdekes.
Az a tanfolyás tényleg unalmas lehet, volt szerencsém párhoz, de tényleg vannak páran akiknek új a dolog.
Az awi nekem is új, év vége felé vettem egy gépet ez még egy darabig érdekes lesz.Fél palack ment el wolfram köszörülésre (kell csináltatnom egy szemüveget) mire kezdtem ráérezni.
Nem hinném, hogy röhögni kéne. Igazából a tanfolyamról érdeklődtem volna,azt írtad beiratkoztál egy tanfolyamra.Pont az ellenkezőjére használod az awit mind én, igyekszem minél vékonyabb anyagokat összedolgozni.úgy mint réz, rozsdamentes anyagok, lemezek, bringa váz, gyorsacél......a vastagabbakat és alut hegesztek egész nap a melóhelyen.
A funkciót értem, de még nem beszéltem olyannal aki használja is. 1- 1,2-es "drótót" ajánlottak nekem is, bányához hegesztettek vele valamilyen pajzsokat.Nem kellett, nekem az túl vastag idáig elég volt a 0,8 mindenre.