Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Nincs felpöndörödve de ettől függetlenül szerintem ez perzselés. Tipikusan a levél szélén áll meg a lé, az új levelek szépek. Vagy nem volt jól felkeverve vagy valamit kombináltál amit nem szabad.
Szerintem kiheveri, a hónalj hatásokkal pótolható a beteg levél.
Azért sokan vannak úgy hogy azt hiszik, egy kis guglizás vagy facebokon bejelentkezés egy egy csoportba és kis olvasás után az adott szakma csínnya- binnya mar ott is van előttük.
Csak hát amíg egy fékbetétet vagy kerékcsapagyat egy youtube videó alapján egy békásmegyeri lakótelep parkolójában ki lehet cserélni, több kevesebb sikerrel, addig valahogy ez a kertészkedősdi nem olyan.
Mára már hulla vagyok és nincs erőm kimenni az autóig, de ooooooooooolyaaaaaaaaaaan növényvédelmi kisokost hoztam az egyik boltból, hogy ha a fotóját ide beszúrom, képes lesz alapvetően megváltoztatni itt mindenki életét. Egy a/4es lapra az egész növényvédő tudományt megpróbálták összefoglalni.
Egy mondattal finoman megjegyeztem, hogy ez a szakmai leegyszerűsítése. Erre azt válaszolták, igazából ez a kiskerti felhasználók kedvéért készült. Persze ott ordít rajta I-es szer is.
...és velem ott birkóztak, hogy a vényem nem érvényes, mert azt már beváltottam.
Tehát sikerült mindnet okosan osszefoglalni egy A/4re!
Tényleg nem értem, minek elmagyaráznod bármit is olyanoknak, akik azt gondolják, ha 2x (többször) reggelenek és 2014 óta olvassák a Fórumot akkor az a kényszerképzetük lesz, hogy itt bármire, gyorsan, garanciával helyes választ kapnak.
Csak simán el kell irányítani a mindenbensegítünk@szolo.hu-ra.
Nem vazze, képzeld el, hogy a kitenyésztett rezisztzens gombáid spórái a levegöben terjednek.
Az meg mindennek a teteje, hogy pofátlanul elvárod, hogy valaki azonnal, de izibe, jó esetben egy bélyeg nagyságú fotó alapján megállapítsa, hogy nálad mi lehet a gond. A szölönél sok tünet lehet egymáshoz hasonló, de ha nem látod a saját szemeddel heteken keresztül, akkor távdiagnózisban majdhogynem lehetetlen megmondani, mert lehet vírus, lehet gyomirtó, lehet rovar, lehet atka.
Viszont ha ilyen hangnemben követelözöl, akkor ne is számíts arra, hogy segítséget kapsz. Ide mindenki önszántából, a szabadidejében ír, senkinek nincs válaszadási kötelessége, ez nem a növényorvos fogadóórája.
Azt csináltam, hogy levagdostam az összes levelet, meglátom az új hajtás milyen lesz, ha nem javult, akkor kiszedem, elégetem.
"Tapasztalt szakikat" látom hiába keresek itt. Vagy lehet még nem értek ide , mert sok a munkájuk. Annál inkább permetszeres okoskodókat. Minden évben ez megy itt, nem unjátok még? Még mielőtt pattognék, vannak helyek és módok, hogy mindent IS be lehet szerezni minden hókuszpók nélkül.Ha már itt tartok, akkor arra talán választ kapok, (én mint fogalmatlan kiskert tulajdonos), hogy mi köze van az én kiskerti rezisztenciámnak, bármelyik borvidékhez? Áthordják a méhek, vagy mi? Nincs kedvem netet böngészni miatta, hátha így gyorsabban kioktattok.
Az olvtársozásért ( tudom mit jelent) meg szívesen megismerkednék az olvtársakkal.
Azért nem látsz lisztharmatot, mert általában csak virágzás után bontakozik ki, ahogy jön a meleg. Közvetlen virágzás előtt kell megkezdeni a megelőző permetezést. A bogyókra legveszélyesebb a betegség. amikor már éppen látod őket. Az esőt nem szereti a lisztharmat, vissza is szorulhat, a nedveség árt neki, szemben a peronoszpórával. A lisztharmat a meleget, és a párás levegőt kedveli, ami 70-80% páratartalmat jelent és 25 fok hőmérsékletet nagyjából
A védekezés nem könnyú mahapság. A meleg, fülledt zivataros időkben teljességgel megvédeni a szőlőt szinte lehetetlen, pláne, hogy szorgalmasan tiltják be a hatékony szereket. A lisztharmat a bogyókra nagyon veszélyes, ha megrepedtek már nincsen segitség. Csak a megelőzés a hatékony.
Felszívódó szer + kontakt, esetemben Topas + Karathane. A kénnek nem vagyok a barátja mert alacsony, kb. 60% a hatékonysága, ráadásul egyes fajtákat, sokszor nem tudjuk melyiket perzselheti, főleg ha meleg van.
A strobulinok nagyon hatékonyak voltak kezdetben, ma rezisztens törzsek alakultak ki. A gazdaboltokban, ahol a bevétel a lényeg, ajánlgatják a kiskert tulajdonosoknak a Qudrist, ez mindenre jó. Még az sem telik ki tőlük, hogy figyelmeztessék a csávót, hogy valami kontaktot tegyenek mellé. Persze már az sincsen, mert a mankoceb hatóanyagot is betiltották.
Szóval a siker egyik titka, hogy állományunk, rezisztens, vagy kevésbé fogékony fajtákból álljon.
Az idén eddig még nem látok lisztharmat kárt, de rengeteget kellett érte permetezni, és gondolom, még nincs vége. Minthogy idöjárástól is függ a gombakártevök megjelenése, érdeklödnék, hogy mi a fontosabb szempont, a permetezések közti idötartam betartása, vagy az idöjárás veszélyei? Gondolom, ezutóbbi most tetözhet a párás meleg hatására.
Ugyanitt: hajtásválogatásra írnátok néhány fontosabb iránymutatást?
Szerintem ne pattogj, mert ha a kínálat a közeli bolt raktárkészletére korlátozódik akkor javasolhat bárki bármit úgyis a kínálat határozza meg mit tudsz használni. Véleményem szerint erre jobban fel kell készülni és előre beszerezni amit jónak látsz, nem akkor, mikor már fújni kellene. Javaslom nézd meg Kulicz videóit mert ő legalább beszerezhető szereket javasol.
Én sem értek egyet azzal, hogy van_persil az egyénnek rója fel hogy a strobik már nem hatékonyak, mert igazság szerint a gyártók jöttek rá későn, hogy rezisztenciára hajlamos, emiatt nem annyira csodaszer mint látszik, de akkor sem gondolom, hogy egy "ne tedd" tanács értéktelen lenne.
Szerintem most rám is meg fogsz haragudni de kérlek nézz magadba is hogy jól felkészültél-e.
3 évvel ezelőttig nem mertem 2x egymás után ugyanazt a hatóanyagot használni (és mindig volt mellette kontakt szer) illetve ha nem volt engedélye szőlőre és/vagy csemege szőlőre akkor sem.
Senki sem tudta megmondani, hogy csak nem akartak a gyártók/forgalmazók kifizetni egy rahedli pénzt a szélesebb körű engedélyezésért vagy pedig másfajta kísérő anyagok miatt amelyek nem alkalmasak a szőlőre...
Tudom, hogy nem egyszerű a házi kerti növényvédelem (néhány száz tőkés gazda is ezzel küzd) de megéri jobban odafigyelni még ha az ember a családját látja el. Szeretek vásárolni idősektől a piacon de csak virágot mert simán lehet, hogy 3 nappal korábban kértek meg valakit, hogy fújja már le a cseresznyét mert tetves...
Csak 1 adalék van_Persil megjegyzéséhez, úgy gondoljuk, hogy a pár növényünkkel nem tudunk gondot okozni a világnak, pedig igen...
n+1 évvel ezelőtt Károly herceg (akiből nem lesz király) felkarolta az idegen országokból/kontinensekről a lakosság által behozott növények elleni harcot mert egy ellenőrzés nélkül bevitt nővény vírusa teljesen kipusztította az ősi - más szóval tősgyökeres ;-) - britt szilfát.
Ha rosszul használjuk a kemikáliákat akkor rezisztencia alakulhat ki aminek hatása lesz a nagyüzemre is akik még "keményebb" szereket lesznek kénytelenek használni amit majd a végén majd mi fogyasztunk el.
Sajnos mindennek mindenre hatása van...
Amúgy meg ha kiigazgatjuk egymást az segíthet a később csatlakozó fórumosoknak pl. ha rákeresnek a Mister-re ;-)
Figyeltem a vadszőlőt, meg a direkt termőket, és ahhoz igazítottam a permetezést. Csakhogy aztán a csemegék egy hetet csúsztak, késtek, így a virágzás végére nem igen lettek volna védettek. Bár végül az eső elmaradt, legalábbis eddig.
Eléggé hasonlít arra, amit a nemrég mutattam. Azóta tapsztalt éedekesség, hogy a kitörő oldalhajtások, normális levlet hoznak, míg a fő hajtás folyamatosan torz.
Most próbáltam, 1 számomra új oltási módszert, ZÖLDBE ZÖLD SZEMZÉS, a szemet kivakítani majd a 4 centis csapot felette kell megvágni, a levél rajta marad. ide kell betolni a zöld szemet, majd kötözni.
Zárt terület, fallal körülvett kert. Mellette több oltvány lett ültetve, azoknak semmi baja, csak ez az 1 ami ilyen. Én nem gyomírtózom a kertet, azt hiszem ez kizárva, pedig elolvasva amit linkeltél, meg a képek alapján is hasonló.
Azt megfigyeltem , hogy induláskor mikor már a levelek kicsik voltak, már akkor is észrevehető volt hogy valami gebasz van vele. Kapott kis ként meg atkaölőt, Május elején , de továbbra is ilyenek az új levelek. Talán valami vírus , nem tudom, ezért kérdezném a tapasztalt szakikat. Ja és a kertben van sok több 10 éves tőke, nagyon sok fajtával.