" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Tedd be őket a kedvenceid közé és ott mindig látszik az új hozzászólás. (Nálam 72 van bent ás itt baloldalt a sárga sávban egyből láttam most is, hogy jelentkeztél.)
Mert nagyon zavar az, hogy csoportokra osztották a kertészeti topikokat, megszüntetvén annak a lehetőségét, hogy mindig láthassam egyszerűen a frissült tocsikokat.
A kaki szerintem nem tíz éve jött be, max. akkortól lehetett rendszeresen kapni. Én több mint 20 éve ettem először, nagymamám hozott haza pár darabot a boltból, hogy olyan mint a paradicsom, de állítólag ha szekrény tetején érleljük, mint a birset, akkor nagyon finom lesz. És az lett. :) Utána pár évvel voltam a kertészeti egyetemen, az akkor még rendszeres kiállítás- és vásáron, ahol valaki árult ilyen fát. Semmit nem tudtam róla, viszont de jó, ez itt is terem felkiáltással megvettem (arra emlékszem, megfizethető áron volt, szabadgyökeres jó méretű oltvány). Elültettem, megmaradt, akkoriban sem fórum, sem más nem volt, annyit tudtam az eladótól, hogy kezdetben érdemes takarni télire, meg alul érdemes egy "fagycsapot" hagyni rajta. Megnőtt, rendszeresen termett, egyik nagyobb tél vitt el pár kisebb ágat. Nekem nem is volt ez olyan hű, de nehezen tartható növény, mivel semmi gondot nem okozott, kivéve, amikor alá kellett támasztani, mert túl sok volt a gyümölcs rajta. Később olvastam, hogy mennyi probléma lehet vele. :)
A fajták: Musa Nana, Musa Paradisiaca, vagy Musa Cavendishii. Szerintem a virágüzletekben be tudod szerezni őket.
A termesztés rém egyszerű .Tápanyagigényes növény. Laza szerkezetű talajban 4,5-7,5pH között jól fejlődik, rendszeres öntözést igényel, vízigényes de a pangó vizet nem szereti. 20-25C°-on fejlődik a legjobban, 15C° alatt a fejlődése leáll.
Sajnos most a szkennerem megmakacsolta magát, és nem tudom elküldeni a Nálunk is megterem idevonatkozó részét, de ha érdekel megoldom, és elküldöm.
Köszönöm a fotókat, és a tájékoztatást. Jól néznek ki.
Nálam már érnek az idei dugványon a termések, igaz még nem olyanok mint az anyatövön, habár most azon sem olyanok mint elfagyás előtt. Se színben, sem méretben.
Örülök hogy beérett az Egerágid, és hogy láthatom. Elég fakó színe van ha ilyen éretten, de ha mondod hogy finom, én elhiszem neked. Hajlamos az aszalódásra? Nálam ici-pici, hozott 2 cm-es hajtást, és leállt. majd jól betakarom földdel télire, hátha megmarad.
Mutatom én is a mai állapotot:
Ezek egy bokron vannak. Mintha olyan lenne mint nálad az Osborn. Nem? Én barna aszalódónak neveztem el, mivel nem ismerem a fajtát. Aszalódik, de nem annyira mint a zöld fán aszalódó. Nagyon finom. :)
Vagy inkább ez Osbornos?
Most terem először.
Az utolsó a Kurdi Laci féle. Sajnos most kezd színesedni, szorítok neki hogy beérjen.
Többször elgondolkodtam rajta,hogy kellene már idehaza egy kisebb üvegház, kifejezetten banánnak. No nem eladásra, mert ahhz súlyos hektárok kellenének, mert a világ összes banánját képes vagyok befalni. Habár az üzletekben elérhető áron megkapható, mégis biztos vagyok benne, hogy a saját finomabb lenne.
Ezért ha van konkrét leírás, fajta ajánlattal, termesztés technológiával, azt nagyon szívesen venném, ha nem publikus, akkor privátban.
Nem én gyártom az ellenséget, én csak nem tudok elmenni amellett hogy egyesek "önfényezni" járnak a fórumra, bedobnak egy egy képet vagy írást, Mondván "nesztek írígykedjetek" aztán kérdezhetsz te bármit lese sajnálnak. Arra sem méltatnak hogy válaszoljanak!
Vagy a másik sikerét leszólva saját magát tolja előre. "Én vagyok a szakértő! Nélkülem nincs, nem volt, és nem is lesz semmi. Ti egy genetikai selejt vagytok én a felsőbbrendű majd megmondom! Cselekszem helyettetek okosan, ti csak tapsoljatok"
Ilyen "barátra" nincs szüksége úgy vélem senkinek! Akkor már inkább legyen örök harag:))