Keresés

Részletes keresés

csereháti48 Creative Commons License 2014.05.09 0 0 1418

Azt hiszem nem, de már nemsokára fog virágozni. Ilyenkor inkább bujtással érdemes foglalkozni, őszre legyökerezik.

Előzmény: marinmegye (1417)
marinmegye Creative Commons License 2014.05.09 0 0 1417

lenne hozzátok 2 kérdésem:

- Meg lehet most (májusi állapotában) különböztetni a mini-öntermős kiwi növényeket a porzo-termős fajtáktól?  levél, terméskezdeméyn alakja stb...

- most májusban szaporithatok kiwit dugványozással? vizben lehet gyükereztetni minikiwit,fásszárat vagy zöldhajtást?

köszi előre is.

Sándor111 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 1416

Az angolul tudóknak itt egy nagyon jó (egyébként eredetileg lengyel) összefoglaló a mini kivikről (a linkekre kattintva) sok-sok fényképpel. Meglepett a helyenként feltüntetett 8-10 méteres hossz.

http://www.clematis.com.pl/en/encyklopedia?nazwa=+kiwi+

Arth_ur Creative Commons License 2014.04.24 0 0 1415

Szerintem ne kötözz semmit, hagyd, hogy a súlyuk lehúzza őket vízszintesbe.

Ha túl sűrűn vannak, esetleg megválogathatod a hajtásokat, és arra figyelj, hogy ne találjanak támaszt maguknak, amin tovább tudnak felfelé menni, illetve egymással se támaszkodjanak össze, amivel felfelé segítenék egymást.

Előzmény: zuluteam (1414)
zuluteam Creative Commons License 2014.04.24 0 0 1414

Azt elfelejtettem Hayward-Tomuri fajta

zuluteam Creative Commons License 2014.04.24 0 0 1413

Segítséget kérek! Tavasszal vizszintesre  elhúzott vesszőkből 30-50cm-es vesszők hajtanak de függölegesen az ég felé. A kérdésem hagyjam felfelé nőni és majd magától elfekszik /félek,hogy a szél letöri/ Vagy finoman lekötözéssel segítsek rá, hogy vízszintes közeli állapotba kerüljenek.  Köszönöm

URobi76 Creative Commons License 2014.04.24 0 0 1412

Az elfagyott pozóim,tőről elkezdtek hajtani,hála az égnek,így nem kell megint járkálni új után

Előzmény: URobi76 (1395)
fecso77 Creative Commons License 2014.04.21 0 0 1411

Valami történik 3 év után :)

stark_100 Creative Commons License 2014.04.21 0 0 1410

Március elején metszettem vissza. A téllel szerencsém volt, bár jól leszalmáztam. Tehát ha az alsó erős hajtást hagyom meg, akkor visszavághatom odáig vesszővel együtt,

vagy csak távolítsam el a felső hajtást?

Előzmény: bombaba (1409)
bombaba Creative Commons License 2014.04.20 0 0 1409

Nem a szokásos úton haladsz, egy erősebb tél el is vihette volna a kiviket.

Inkább tavasszal szokás kiültetni, még inkább metszeni. A metszés ideje korán van, kb február-március, amikor még nem indult meg a nedvkeringés.

A kérdéseidre: a legerőteljesebb hajtást szokták meghagyni, és nem valószínű a felesleges hajtás gyökereztetése.

Előzmény: stark_100 (1408)
stark_100 Creative Commons License 2014.04.20 0 0 1408

Sziasztok!

Tavaly májusban kaptam egy Hayward Tomuri párost. Nem nagyon foglalkoztam velük, ezért feltekeredett és vékony indát növesztett.

Ősszel kiültettem szabadföldbe 2 méteres távolságba. Tél vége felé visszametszettem, meghagyva kb. 4 szemet (30-40 cm-t).

Most így néznek ki!

Ez a termő! Melyiket hagyjam meg? Az alsó vagy a felső hajtást, vagy mindkettőt?

Az alsó hajtás erősebbnek tűnik egy picivel!

Ez pedig a porzó! Itt is ugyanaz a helyzet. Az alsó itt is erősebb egy picit.

Tehát a kérdésem, hogy melyik hajtást hagyjam meg és mi utána a teendő. Mellé szúrtam egy 2,5 méteres vascsövet.

Továbbá, ha levágom a felesleges hajtást, le tudom gyökereztetni?

Köszönöm a válaszokat!

mohl72 Creative Commons License 2014.04.15 0 0 1407

Köszönöm szépen hát még gondolkodok akkor rajta

bombaba Creative Commons License 2014.04.15 0 0 1406

Nem tudom, mi az igazság. Nekem volt, nem termett.

Ebben a topikban többen írtak már Jenny telepítéséről, de termésről még nem olvastam beszámolót.

Korlátozott helyre egy Issay minikivi lenne jó, jobban bírja a minuszokat a szőrős kivinél, és valóban öntermékeny.

Előzmény: mohl72 (1405)
mohl72 Creative Commons License 2014.04.15 0 0 1405

Sziasztok kérnék egy kis segítséget találtam egy kiwit Actinidia chinensis 'Jenny'azt írják hogy ez egyedül is terem nem kell hozzá porzós igaz ez mert valahol azt olvastam hogy igazándiből öntermékeny kiwi nincs sajnos helyhiány miatt nem tudok többet venni.Válaszotokat előre is köszönöm mindenkinek szép napot kívánok.

bombaba Creative Commons License 2014.04.12 0 0 1404

A szőrös kivi szaporítása még nem megoldott, csak kísérletek történtek.

Ha minikivire gondolsz, akkor Gyula20 hozzászólásait olvasd el, ő sikeresen szaporítja a minikivit.  

Előzmény: Venk Károly (1403)
Venk Károly Creative Commons License 2014.04.11 0 0 1403

Tudnátok nekem segíteni?

Valaki beszámolt itt a fórumon sikeres kivi dugványozásról, esetleg valaki nem emlékszik rá, nem szeretném újra végigolvasni a fórumot :-P

Előzmény: bombaba (1399)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.04.07 0 0 1402

Sziasztok!

Tápanyafutánpótlással hogy áll a kivi? Tartok tőle, hogyha a permetszerekre hiperérzékeny, akkor nehogy egy lombtrágya pl megégesse...

Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.04.07 0 0 1401

Vajon miért a 881-es látszott nálam utolsó hsz-nak???

Előzmény: Lactarius Curtis (1400)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.04.07 0 0 1400

De, a Haywardnak kell porzó, a Tomuri.

Igen, a boltokban ezt árulják. Magról ne ültess, mert a 90% porzós lesz.

Nagyobb kertészetekben kapható, keress rá.

Előzmény: L.Laszlo0 (881)
bombaba Creative Commons License 2014.04.05 0 0 1399

Sikeres bujtásról még nem számolt be senki, emlékeim szerint.

Előzmény: Nikica77 (1398)
Nikica77 Creative Commons License 2014.04.05 0 0 1398

Igen, azt szeretnék, végig is olvastam, de nem sikerül sajnos a dugványozás. Gondoltam a bújtásra, de 3/4 év alatt annak sem nőtt gyökere. Igaz nem csináltam vele mást, mint lehúztam az ágát és kicsit megkapartam a kérgét. 

Előzmény: bombaba (1397)
bombaba Creative Commons License 2014.04.05 0 0 1397

Mini kivit szeretnél szaporítani? Annak a dugványozásáról volt itt már leírás.

Előzmény: Nikica77 (1396)
Nikica77 Creative Commons License 2014.04.05 0 0 1396

Szia!

Némi igazad lehet, hogy van, de ilyen kivit például én is vettem, mert 1000 forint volt, és sokkal de sokkal szebbet választottam, mint ami a nálunk lévő kertészetben kapható. 

Egyébként az Auchanból egyszer hoztam haza olyan növényt, ami nem maradt meg, és szó nélkül, kérdés nélkül visszakaptam az árát. 

Abban tudnátok segíteni, hogy hogyan bújtassak kivit? A dugványaim nem maradtak meg, és amit lehúztam ágat tavaly, azon sincs egy darab gyökér sem. Esetleg csavarjam, törjem meg, vagy bontsam meg a kérget rajta? 

Előzmény: bombaba (1392)
URobi76 Creative Commons License 2014.04.04 0 0 1395

Bezzeg a mini kivik,és a Jenny-nek semmi baja nem lett!

A tomuri,és az atlasznak is kampec

Előzmény: URobi76 (1394)
URobi76 Creative Commons License 2014.04.04 0 0 1394

Na ez a jó lkezdet!

Az összes porzósom kifagyott az őszi fagyok hatására(2x hajtott ki,és jött a fagy 2x)annyi!!!

Most vehetek újat,mert a termősök nagy része túlélte.

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.04 0 0 1393

Nostino néven találsz porzós  játáékkivit a baumaxban.

Előzmény: d.sophie (1391)
bombaba Creative Commons License 2014.04.02 0 0 1392

Ok :)

Kizárt, hogy az Auchanban vagy hasonló helyen megvennék egy növényt, amit nem ismerek. Auchan nincs a környéken, a többi hasonlóban nagyon ritkán fordulok meg.  

Inkább több időt szánok a neten előzetesen az olvasásra, aztán többnyire - szintén a neten - megrendelem. (Kertészeti katalógusból semmi pénzért!.) 

Előzmény: d.sophie (1391)
d.sophie Creative Commons License 2014.04.02 0 0 1391

Jaj, elírtam, bocsánat. :)

Utólag már észre vettem az elírásokat, miután elküldtem a hszt, de ahogy hirtelen láttam, nem lehet módosítani, ezért meg nem akartam új hszt írni.

Igen, annyit én is utánaolvastam tegnap óta, hogy tudtam, hogy a weiki jó lesz hozzá, ezért is mentünk a lent részletezett kertészetbe, mert a honlapjukon láttam, hogy náluk van.

Konkrétan az általad linkelt oldalról vettem az infót, szóval igen, a gugli a barátom, csak fél nap alatt azért nem lehet kivi tudóssá válni. :)

(meg azért had tegyem hozzá, hogy anyámék a 60-70 évükkel, nem egy fát/növényt ültettek, és amióta eszüket tudják, mindkettő kertes házban él, szóval nem kezdő kocakertészek, csak éppen kivit nem termesztettek még. Ha az auchanban van jó áron  olyan növény, amit szívesen megvennél, szerintem te se hagynád ott csak azért, mert nem egy kertészetben vagy, hanem elhozod, és utána utánanézel.)

Előzmény: bombaba (1390)
bombaba Creative Commons License 2014.04.02 0 0 1390

Önmagában egy Issai jó választás lett volna, megfelelő helyen, mert az öntermékeny.

DE "Cipőt a cipőboltból", kivit meg növényestől, pl. itt:

http://dmkert.hu/kereses?s=mini+kivi&x=0&y=0#

ahol van 4 féle, és mindegyiket porzóssal együtt adják.

A beporzásról röviden: az alapkérdés, hogy a virágzás egy időben történik-e a termő és porzó tőnek. Ha nem, akkor nincs további kérdés.

"Végül egy waikit és egy ananasnajat hoztunk el párban." - korrekten Weiki a fajta, olvasni itt tudsz kicsit róla:

http://tunderkertje.hu/?modul=shop&reszletes=18001

és itt van 12 féle mini kivi, köztük a Weiki, amiről olvasható, hogy  Ken's Red-hez megfelel porzónak.

... stb. (Barátod az internet, ezért nem másolok ide mindent.)

Előzmény: d.sophie (1388)
bombaba Creative Commons License 2014.04.02 0 0 1389

Valószínű a származása a minikividnek ugyanaz, mint itt:

http://www.lidl.de/de/kiwi-ken-s-red-inkl-befruchter-2-pflanzen-actinidia-arguta-kiwipflanze-winterhart/p173449

2 felállásban árulták, két növényt (termő+porzó együtt) vagy egy termőst.

A porzós, amit árultak hozzá,  "Nostino®" névre hallgat, még sosem hallottam, de ettől még létezhet :) 

Előzmény: d.sophie (1383)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!