Az angolul tudóknak itt egy nagyon jó (egyébként eredetileg lengyel) összefoglaló a mini kivikről (a linkekre kattintva) sok-sok fényképpel. Meglepett a helyenként feltüntetett 8-10 méteres hossz.
Szerintem ne kötözz semmit, hagyd, hogy a súlyuk lehúzza őket vízszintesbe.
Ha túl sűrűn vannak, esetleg megválogathatod a hajtásokat, és arra figyelj, hogy ne találjanak támaszt maguknak, amin tovább tudnak felfelé menni, illetve egymással se támaszkodjanak össze, amivel felfelé segítenék egymást.
Segítséget kérek! Tavasszal vizszintesre elhúzott vesszőkből 30-50cm-es vesszők hajtanak de függölegesen az ég felé. A kérdésem hagyjam felfelé nőni és majd magától elfekszik /félek,hogy a szél letöri/ Vagy finoman lekötözéssel segítsek rá, hogy vízszintes közeli állapotba kerüljenek. Köszönöm
Március elején metszettem vissza. A téllel szerencsém volt, bár jól leszalmáztam. Tehát ha az alsó erős hajtást hagyom meg, akkor visszavághatom odáig vesszővel együtt,
Sziasztok kérnék egy kis segítséget találtam egy kiwit Actinidia chinensis 'Jenny'azt írják hogy ez egyedül is terem nem kell hozzá porzós igaz ez mert valahol azt olvastam hogy igazándiből öntermékeny kiwi nincs sajnos helyhiány miatt nem tudok többet venni.Válaszotokat előre is köszönöm mindenkinek szép napot kívánok.
Igen, azt szeretnék, végig is olvastam, de nem sikerül sajnos a dugványozás. Gondoltam a bújtásra, de 3/4 év alatt annak sem nőtt gyökere. Igaz nem csináltam vele mást, mint lehúztam az ágát és kicsit megkapartam a kérgét.
Némi igazad lehet, hogy van, de ilyen kivit például én is vettem, mert 1000 forint volt, és sokkal de sokkal szebbet választottam, mint ami a nálunk lévő kertészetben kapható.
Egyébként az Auchanból egyszer hoztam haza olyan növényt, ami nem maradt meg, és szó nélkül, kérdés nélkül visszakaptam az árát.
Abban tudnátok segíteni, hogy hogyan bújtassak kivit? A dugványaim nem maradtak meg, és amit lehúztam ágat tavaly, azon sincs egy darab gyökér sem. Esetleg csavarjam, törjem meg, vagy bontsam meg a kérget rajta?
Kizárt, hogy az Auchanban vagy hasonló helyen megvennék egy növényt, amit nem ismerek. Auchan nincs a környéken, a többi hasonlóban nagyon ritkán fordulok meg.
Inkább több időt szánok a neten előzetesen az olvasásra, aztán többnyire - szintén a neten - megrendelem. (Kertészeti katalógusból semmi pénzért!.)
Utólag már észre vettem az elírásokat, miután elküldtem a hszt, de ahogy hirtelen láttam, nem lehet módosítani, ezért meg nem akartam új hszt írni.
Igen, annyit én is utánaolvastam tegnap óta, hogy tudtam, hogy a weiki jó lesz hozzá, ezért is mentünk a lent részletezett kertészetbe, mert a honlapjukon láttam, hogy náluk van.
Konkrétan az általad linkelt oldalról vettem az infót, szóval igen, a gugli a barátom, csak fél nap alatt azért nem lehet kivi tudóssá válni. :)
(meg azért had tegyem hozzá, hogy anyámék a 60-70 évükkel, nem egy fát/növényt ültettek, és amióta eszüket tudják, mindkettő kertes házban él, szóval nem kezdő kocakertészek, csak éppen kivit nem termesztettek még. Ha az auchanban van jó áron olyan növény, amit szívesen megvennél, szerintem te se hagynád ott csak azért, mert nem egy kertészetben vagy, hanem elhozod, és utána utánanézel.)