oldalirányban kb. 4-5 méter helyet kellene benőnie majd, de még olyan kicsi, hogy szerintem jobról és balról beültetek mellé kellő távolságra egy-egy japán birset, vagy hortenziákat, amiket aztán 5-10 év múlva, ha elég nagy már a magnolia zokszó nélkül kiveszek, és vagy átültetem őket,ha lehet, vagy mennek a levesbe... :) Van vörösfenyőm, ezért lesz lehullott lomb majd a savanyításhoz.
Ma ültetett a kertész két egész kis bokrot a kertünkbe,az egyik valamilyen fehér vigárú, a nevét nem tudta megmondani, a másik pedig bordó lesz. Mekkorára nőnek meg majd ezek a virágok? A bordót félárnyékos helyre, egy kb. 2 m fal mellé ültettük olyan 1 m-re a faltól, a másik viszont a terasz előtt van, ahol elég sokáig, kb. 15.00-ig süti a nap. próbálok holnap du. képeket csinálni, és felrakni róla, hátha a levélzete alapján valaki felismeri őket. Elég kicsi gyökérzetük volt, remélem meg fognak maradni. A talaj elég meszes, de majd valahogy rendezem, mert nem akarok lemondani ennek a szép növénynek az évezetéről :) Úgy vannak elültetve, hogy van két v, vagy u alakú hajtás, és ez van párhuzamosan a fallal, mert gondolom, hogy ebben az irányba fog szélesedni a növény, ugye?
Jajjjj! A cég neve majdnem lemaradt... Már mástól is hallottam, hogy nem voltak megelégedve velük; túl kicsi a fa, ahhoz képest túl drága... Nos, ezt mindenki magának vállalja be természetesen, hisz nem akkor tudják meg az árát és a nagyságát, amikor kiküldik. Én is pl azért rendeltem meg ezek ellenére, mert máshol nem jutottam volna ahhoz a fajtához. A baj az, hogy a Treemail tetves, tehát nem egészséges növényt küldött ki, ami viszont elég nagy arcátlanság szerintem. Nem tudom, hogy ez náluk tendencia, vagy pont "szerencsésen" belefutottam egy ilyen egyedbe, dehát azért mégis... Mindenkinek szép napot!
Én is gondolkoztam már a tripelatán, de elég "groteszk" képet mutatna egy lakásban. Kissé kinőné magát, ha nem is hosszában, hát széltiben mindenképp, de nekem is nagyon tetszik, hogy ekkora levelei vannak. Elég undorítónak tartom, hogy valaki ilyen pofátlan legyen, hogy szerencsétlen növényt így megcsonkítson... Nem tudom milyen szándék vezérelte, de ha mondjuk magának akart csinálni belőle egy másik fát, akkor legalább valami ágat törjön le, de az is elég kiábrándító, de hogy 1 métert, eléggé felháborító, ha meg csak szimpla rosszindulatból, az meg minősíthetetlen. De szerintem lehet már optimális összegért is kapni szép, egészséges fasikolák által szaporított egyedeket. Nagyon klassz lehet a Kertészeti Egyetem, majd oszd meg velünk mit tanultál, nagyon kíváncsi vagyok - meg szerintem minden fórumozó is- minden új infóra. Engem minden tavasszal elkap a magnolia-mániám, feltehetőleg jövőre én is veszek 1-2 új példányt. :-) Egy kissebb-nagyobb magnolia gyűjtemény nekem is nagyon kedvemre való lenne, dehát ahhoz kertesház is kéne, ahhoz pedig egy light-os lottónyeremény. :-) De én már annak is örülök, hogy amim most van, az megmaradt lakásban, mert eleinte csak amolyan kísérlet szerűen ptróbáltam, hogy hátha bírja, mert annyira szerettem volna már liliomfát, hogy bevállaltam. Azt gondoltam, ha mégsem, akkor odaadom az egyik ismerősőmnek a telkére, de számomra csoda történt, és megmaradt.
Neked 1 'Nigra'm van. szépen fejlődik tavasszal 1 gazfickó letörte a vezérhajtásást kb 1 m-t. azóta bokrosodott de még mindig 1,5 m körüli csak. előkertben van ami nincs bekerítve.
M. grandiflorám firss szerzemény idén a télikertben telel majd jövőre ültetem csak ki.
Jövőre veszek 1 M. tripelatat a nagy levelei miatt.
szeptemberben kezdek a kertészeti egyetemen ott biztos sok új infót hallok a Magnoliákról is. ha tehetem mindig veszek 1-1 növény. talán később lesz magnolia gyűjteményem is.
felháborító amit a növényküldő cég csinált. én a helyedben ideírnám a cég nevét hogy megkíméljem fórumtársaimat az ilyenfajta meglepetésektől.de örülök hogy rendbehoztad.
Legelőször egy Nigra büszke tulajdonosa lehettem, majd egy Leonard Messellel lettem gazdagabb, és végül rendeltem egy Elizabeth-et, de megfogadtam magamban, hogy soha többé. Csakis kizárólag személyesen veszek magnoliát. Amikor kicsomagoltam, eléggé elborzadtam; be volt görbítve egy négyszög alakú dobozba, ami levele volt, az mind levéltetves volt, valami silány földbe görbén elültetve... A földre számítottam, hogy nem lesz valami leányálom, de az, hogy tetvesen, koszosan képesek kiküldeni, ráadásul nem csekély összegért... Egészen elképesztőnek tartottam. Levágtam a leveleit (mert nem akartam permetezni, meg egyébként sem volt rajta túl sok levél), átültettem, a gyökerei közül a kukacokat kiáztattam, majd odaraktam a másik két liliomfa közé, hogy valami kellemesebb mikroklíma alakuljon ott ki számára. Azóta hál' istennek hozott új leveleket és úgy néz ki jól megvan. Télen az erkélyre kiraktam, de most ki akarom próbálni, hogy hogyan viselkednek fűtés szezonban, de ha valami gond van, akkor rögtön mennek az erkélyre. És neked milyen magnóliád van/ vannak? Igen, én is sokat tanultam a fórumból, sokat segített, főleg mikor még csak annyit tudtam, hogy liliomfa a neve, és mesébe illő virágai vannak. :-) További szép napot! :-)
Nálam is járt így egy-két kis bokor mostanában... de rájöttem, az az oka, hogy a férjem este locsoláskor - jószándékúan - az egész növényt spricceli a hideg csapvízzel... forróságban felhevült leveleknek tiszta sokkhatás.
Teljesen egyetértek veled, azokban, amit leírtál. Én is ismerem a magnoliák igényeit és tűrőképességét bizonyos esetekben. De! Én úgy érzem, hogy csak úgy, mint embereknél, állatoknál, így növényeknél is , attól, hogy egy fajba tartoznak, nem biztos, hogy az egyéni felépítése, bírja azt, amit egy másik ugyan olyan társa igen, továbbá, ahogy te is mondtad, nagyban függ az adott terület talajminőségétől, napsütéses órák számától, a körülötte lévő növényektől, stb. Egy szó mint száz, nem szeretek általánosítani, egy adott fajon belül is lehetnek eltérések az egyéni igény palettáján. Természetesen ezzel nem azt szeretném kifejezni, hogy te így állsz hozzá, csupán azt szeretném mondani, hogy számolni kell azzal a lehetőséggel, amit elöző hozzászólásomban mondtam, nem feltétlen kell elvetni, csak azért mert egy okos ember egyszer azt írta bírják a közvetlen napütést.. Mindenkinek ki kell tapasztalni szerintem, hogy a saját növényének mik az igényei. Nekem pl. a Rustica Rubrám nem szerette a tűző napot és bizony égtek el levelei miatta. Továbbmegyek. Nekem nincs kertes házam, mégis van három csodaszép magnoliám... Annak ellenére, hogy kerti növények, tökéletesen érzik magukat lakásban is, próbáltam mindent biztosítani számukra, amit úgy éreztem szükséges az egészséges fejlődésükhöz, és az egyik nekem is most másodvirágzott, a másik vagy 40-60 cm-t nőtt kb 3 hónap alatt... Szóval furcsa a természet, csak figyelni kell, és meg kell "hallani"/érezni, hogy mi kell a növénynek.
szia! Szombathelyen sok helyen tűző napon vannak Magnoliák és szuprerül vannak. nekem a nyi házfaleéőtt déltől napnyugtáig tűzi a nap most remontál(másodvirágzik) SEMMI BAJA. lehet azért látom másképp mert nálunk nem olyan magas a napsütéses órák száma mint máshol + alapból savanyú a talaj magasabb a pára több a csapadék.
de abban igazad van, hogy a Magnolia a természetes élőhelyén a 2. lomkoronaszintban foglal helyet. tehát árnyékban is kitűnően megvan, a történethez hozzátartozik hogy nálunkénál déebbi szélességi fokon él. több a napfény de kap árnyékot.
Szhelyen M. kobusból fasor van.semmi gondja se vizet nem kap persze se semmit.
a vashiány hogy fordulhat elő? adjatok a Magnoliának évente 1 jó adag komposztot abba minden megvan amit csak kellhet neki + fenyőkéreg takarás az még savanyítja is a földet.(nálam legalább is semmi gondja)
Szerintem a liliomfádnak a közvetlen napsütés a baja, próbáld meg árnyékolni valahogy/valamivel, vagy ültesd át egy másik helyre, ahol árnyékolva van. Ez nem vashiányos tünet,az teljesen másképp néz ki... Nekem az a tapasztalatom, hogy hiába mondják, hogy szeretik/elviselik a nyílt napsütést, inkább a félárnyékos, szórtfényes helyeket kedvelik, ahol éri őket fény, de nem tűző napsütés.
Én is permeteztem,meg öntöztem is vascheláttal, savanyú földben van, kapott tözeget, tavasszal rhodi tápot is, tegnapelött meg aláöntöttem egy vödör rozsdás vizet. Különben közvetlenül egy kivágott hatvanéves fenyö tövébe van ültetve. 3 éves, eddig jól volt. Talán mostérte el a savanyú föld határát:-(
Ezek a levelek betegségileg kísértetiesen hasonlítanak az én liliomfáméhoz. Gondoltam vashiány, kapott permetet, erre leégtek a levelei... Szóval azt ne! Viszont az aláöntött vasat, úgy tűnik, meghálálja, még mindig világos színű és amorf leveleket hoz, de legalább megindult. Ősszel átültetem egy méterrel odébb (védettebb hely), bőséges A típusú virágfölddel, addig nem nagyon tudok bármit is tenni. Sajna.
Sziasztok! Kellene egy kis segítség. Nem régen vettem (talán egy-két hónapja az OBI-ban) egy liliomfát. A cimkére csak annyi volt írva, hogy magnólia (mix). Világos zöld levelei vannak, nem fényesek. Virágfölddel jól feltöltött helyre ültettem a kertbe, kb. 60 cm magas, rendszeresen öntözöm, minden héten tápoldattal is, az új levelei szépek. Szeretném tudni milyen fajta és mi kell ahhoz, hogy egészséges maradjon. Ha jön a tél kint hagyhatom? Olvastam róla, hogy nagyon kényes. A segítséget előre is köszönöm!
Én már másodszor locsoltam be ecetes vízzel,túlélte.Sőt,mivel az előző helye egy hosta társaságában volt (a hostát imádják a csigák),pár lyukas levél után gyorsan áttelepítettem a végleges helyére.
Hörpi sajnos nálam is ez a helyzet. Tavaly kezdte idén nem is virágzott olyan gazdagon. Már legalább 5 fajta tápot kipróbáltam semmi.:( Talán a vasgálic a tövére egy picit segített, de a levelek nem nőnek vissza.
A belocsolás azért nem föltétlenül szerencses, mert vashiány esetén éppen az a helyzet, hogy a mész jelenléte folytán nem tudja fölvnni a vasat, következésképpen a belocsoltat sem.