Penészgomba bárhol előfordulhat. Azt kellene figyelni, mekkora a páratartalom a lakásban és ha magas, akkor stzellőztetni. Esetleg javasolnám a higroszabályozású szellőzőrendszereket.
Egy kérdés, a zárófödémed felett padlás van? Hány centiméter hőszigetelés van a zárófödémedben? A hőszigetelés rátakar a koszorú tetejére is? A homlokzati hőszigetelés gondolom a dobozolt eresz aljáig megy fel. Ha így van, akkor a dobozolás felett is meg kellene oldani a hőszigetelést, mert ott hőhíd van.
Gondolom azért a klímában telepedett meg a penész, mert ott van tartósan nedvesség.
Szerintem egy festés - jó minőségű festékkel - azért nem ártana. Mi most ezzel próbálkozunk, és egy párátlanító beszerzését is tervezem (szárító helyett). Tapasztalatok majd pár hónap múlva.
Problémám a következő. 2006-ban lett felújítva a lakásunk, műanyag nyílászárók, hőszigetelés, stb, úgyhogy telente mosás után megjelent pár penészfolt a mennyezet és a falak találkozásánál. Vettünk penészölő spray-t, és pár havonta befújtam, ha megint előjött. Aztán idén januárban jött a remek ötlet, hogy egy szárítógép mellett majd nem lesz annyi pára, és akkor valszeg penész se. A dolog be is vált, azóta nem nagyon kellett a fürdőszobán kívül penészre vadásznom, de aztán a nyár közeledtével egy Daikin márkájú klíma is felkerült a falra. Először azt hittem, hogy most aztán jól kifogok a penésszel, mivel a klíma is szárít, és a szárító is a pára ellen dolgozik, de sajnos visszafelé sült el a dolog, és jelenleg a klíma az egyetlen dolog, ami penészedik a lakásban. Sőt, annyira, hogy kb 2 hónappal egy teljes belső pucolás után már ismét szabad szemmel láthatóak rajta a kis penésztenyészetek. A szerelő szerint a klíma erről nem tehet, és inkább a lakást kéne újra felújítani, de mivel máshol már hónapok óta nem láttam penészt ezért kicsit furcsának tűnik az egész. Létezik, hogy egy klíma 'túlérzékeny', vagy a szerelőnek van igaza, és inkább el kéne költözni innen? Meg lehet mérni bárhogy, hogy mennyi penészgomba lakik titokban a lakásban (festék/parketta alatt, stb)?
Üdv Mindenkinek! Két éve vettem egy kb.40 éves házat. A problémám az, hogy az egyik szobában az egyik északi sarokban alul nedvesedik a fal, és úgy fél méterre alul a padlómentén folytatódik. A padlótól felfelé, úgy három-négy centire húzódik fel. A festék nem pereg le róla, nincs só kicsapódás, eddig a penészt is megúsztam. Az érintett területet ha megkopogtatom üreges hangot ad. Gondoltam hőhíd miatti pára lecspódásra, vagy alulról ázna? Szerintetek mivel állok szemben és mi a teendő? Előre is köszi a segítséget.
szellőztetéssel nem hiszem hogy probléma lenne,április óta éjjel-nappal nyitva avnnak az ablakok, az előtt megcsak éjjelre volt bezárva.. volt egy szakember megnézni és azt mondta hogy a külső vízszigetelés nem stimmel,nincs van túl régen volt már csinálva.....
Mindenképp, mielőtt bármire is pénzt költenél ki kell deríteni, hogy mi okozza a nedvességet. Lehet, hogy egy ejtőcsatorna elvezetés megváltoztatásával megoldható a nedvesedés problémája. Ha a vizesedés okainak megállapítása nélkül kezdesz felújításba, lehet, hogy kidobott pénz lesz az egész.
Lehet, hogy az épület körüli tereprendezés is orvosolja a problémát. Lehet, hogy egy épület felé lejtő járda az egész oka. stb. stb.
A salétromos vakolatot mindenképp le kell verni a tégláig. A salétromosodást vegyileg közömbösíteni kell és utána lehet eldönteni, a nedvesedés okának ismeretében, hogy érdemes-e újravakolni a falat. Ha állandóan vizet kap a szerkezet, akkor nem érdemes levakolni, max 1 évet fog bírni és kezdheted előlről (esetleg spéci vakolat 2-3 évet).
Igen azokat próbáltam,de már nem érnek semmit mert szinte már nem is penészes hanem salétromos. Málik le a vakolat....Teljesen egyértelmű hogy vizes a fal,mert pince és ne jó a külső vízszigetelés. Csak az a baj hogy eddig ahány céggel beszéltem senki sem volt túl meggyőző ez ügyben,hogy mit lehet tenni..... Most már nem tudom mi lenne a megoldás..
Elsősorban a pince szellőzését kell megoldanod. Ha nincs szellőzés és a pincefal nedvesedik mindenképp dohos lesz a pincéd, bármilyen festékkel is kened be a falat. Ha a talaj felöl jön a nedvsség (amire jó esély van) akkor ha le is kened a falat, a vakolattal együtt le fogja dobni a nedvesség az egészet. Meg kell nézni a nedvesedés okát (tereplejtés, esővíz elvezetés, járdák lejtése, talajszint alatti víz, csatorna vezetékek állapota, páralecsapódás, talajnedvesség stb) és az alapján lehet megmondani, hogy mi oldja meg a problémádat.
Van valakinek tapasztalata a KOPROX cement festékkel???? Egy 4 em.téga lakás alatt van egy pince helységem ami nagyon vizes és tiszta penész az egyik fala....ezt az anyagot ajánlották...jókat hallottam róla.. Aki tud valamit erről kérem írjon!!!!!
Házunk,régi parasztház,sóskúti kőből épült.Idén lett kívülről szigetleve,gyapottal.Eddig is 2-3 évente penészedett az egyik falunk a nappaliban,de idén a sok eső miatt,brutálissá vált a helyzet.Én elsőkörben lekapartam a falat az érintett helyekről,és fújjom hypoval rendszeresen.Szellőztetni,mivel nem vagyunk napközben otthon,csak este van módunk.Vártam,hogy itt a jóidő és kiszárad a fal,de nem nagyon látszik javulás.
Mit ajánlanátok?
Mivel fújjam?
Lassan festetnék,festeném a szobát,de így?Vettünk fürdőszobai vízálló festéket is már,hátha az jó lesz...de előtte ki kell száradnia gondolom.
Felolem! De egyreszt egy onjelolt blogolo leirt egy VIZfelvetelre (pl. talajbol) vonatkozo adatot - alameritesre vonatkozik, amit ideztel, legalabbis legjobb emlekeim szerint -, amit te rogton PARAfelvetelnek ertettel. Masreszt meg attol meg a fizika az fizika: az a franya para meg szo nelkul engedelmeskedik neki. Tulbiztositasbol meg soha nem lett baja az epitesznek, csak legfeljebb feleslegesen draga a megbizonak, de ha kifizeti, nem reklamal. De en csak egy hulye forumozo vagyok, ugyhogy ne is zavarjon, hogy miket mondok.
Fogadjunk, hogy szalas hoszig-et arulo ceg honlapjan olvastad! Teged ugy latom, a fizika se gyozne meg, ugyhogy akkor maradj meg a tevhitedben. Ettol meg a forumon 99% ki fog rohogni a "lelegzo" faladdal egyutt (nem te mondtad ezzel a szoval, de ez a kifejezes is pont arra a marketingcelra jott ossze, amit te mashogy fejeztel ki).
EPS: Az expandált polisztirol habok alapanyaga a kőolajból előállított, hajtógázt és speciális adalékokat tartalmazó sztirolgyöngy. Mivel az EPS habok 2-4 térfogatszázaléknyi vizet is felvehetnek és ez a hőszigetelés értékét lerontja, úgy kell őket beépíteni, hogy nedvességhatás vagy páralecsapódás ne érje. Az expandált polisztirol habot ott célszerű alkalmazni, ahol a hőszigetelés egyúttal teherhordóként vagy további rétegek aljzataként is funkcionál (padlók, lapostetők, homlokzati bevonatrendszerek).
Nálunk is sajna ez van. Most 11 cm szigetelés van a falon, mégis folyik a víz belülről. Szellőzés állandó légréses ajtó :) + konyhai elszívó kűrtőben, ami állandóan nyitva van, kazán kint a kazánházban. Belül többször festve a fal, de ősztől tavaszig mindig itt a pára a falon annyira, hogy folyik. Nem segít a Szavó sem (csak átmeneti). A páratartalom 50-52%. Egyébként zuglóban a panelházakban is megjelent a penész, ahol "hagyományos" nyílászárók vannak, de ugyanakkor szigetelt falak.
Hogy a peneszedest az okozza, hogy EPS-sel szigetelnek (pontosabban: arrol a tevhirol beszelek, hogy csak azzal, hogy szalas szigetelot meg mas paraatereszto retegeket teszel a _falra_, attol megoldodik egy atlagos csalad parajanak jol zarodo ablakok eseten is az eltavolitasa, vagyis hogy ez a horribilis beruhazas - onmagaban - a peneszveszelyt megszunteti; elvi szinten lehetetlen, mert a _keletkezo_ paramennyisegnek 3%-a tud tavozni a falon keresztul). Amennyiben valyoghazrol beszelsz, ott persze trivialisan nem szabad eps-t hasznalni, de teglafalnal, elegendo (minimumot meghalado!) vastagsagban hasznalva a harmatpont a hoszig. belsejebe esik, nem csapodik ki a paranyomas ellenere sem a falban semmi. Nem is nagyon tavozik, de a szalason keresztul is annyira elenyeszo, hogy attol meg sajna vigan peneszedhet a lakas (jo paraatereszto falaknal is lehet 70%+ paratartalmat elerni egy normal csalad mindennapi tevekenysegeivel, es az mar lecsapodik a geom. hohidakon). Tehat olcsobb hoszigetelesbol vastagabbat kell tenni, es a keletkezo paramennyiseg eltavolitasara - ettol fuggetlenul - kell megoldas (altalaban szellozes, kezi, allando passziv, allando aktiv, nagyon extrem esetben paramentesito gep). A rosszul zarodo ablakok, nyilt kazan vagy kandallo az allando passziv eset, ezert van, hogy gyakran a hoszigetelessel egyutt torteno ablakcsere utan az EPS-re fogjak a parat, pedig csak a jo ablak szuntette meg a szelloztetest.
Próbáljatok meg szálas szigetelőanyagot használni kívülre, ne nikecell-t! Belülre pedig szellőző, páraáteresztő festéket felvinni. Lehetőleg ne diszperzióst, mert az műanyagbázisú és teljesen légzáró!
Nekem az fura, hogy amikor otthagyjak a lakast, akkor is novekszik a belso para. Ezert tartom kevesbe valoszinunek azt, hogy nincs kivulrol vizfelvetel. De mint te mar tudod, most majd a kerdezo is, nekem aztan semmi kozom szakmailag ehhez a temahoz (programozo vagyok), szoval siman lehet hogy en tevedek, nagyot.
Lehet hőhíd, ami nyáron és télen is a talajjal érintkező fal hideg felülete miatt páralecsapódást okoz.
A nedvesség oka lehet egy padlóban, falban szivárgó víz, fűtés, vagy szennyvíz vezeték is.
Okozhat nedvesedést az épület alá visszafolyó esővíz a terepalakítás, vagy az ejtőcsatorna rossz elvezetése miatt is.
Látatlanba nehéz megállapítani a pontos okot. lehet, hogy nem lenne jó megoldás a vegyi falszigetelés, mert nem a falon jön fel a nedvesség. Egyébként egy ilyen vegyi falszigetelést kb 5-6 évente meg kell ismételni.