Keresés

Részletes keresés

guzmen Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3154
Biztos, hogy mindenki elolvasta a topiknyitó topikleírását? Biztos, hogy mindenki megértette a mondanivalóját? Biztos, hogy akik elolvasták régebben, emlékeznek még rá?

A gondolatok, melyeket az utolsó hozzászólások többségében ideírtatok, jó gondolatok, helyénvaló problémákat, különbözőségeket feszegetnek. De nem itt! Minden témának meg van a saját topikja, ahol a felvetett gondolatokra hasonló gondolkodásmódú fórumtársak tudnak felelgetni. Ez a topik nagyon szép "ars poeticát"
fogalmaz meg, és egy jó ideig elég jól pörgött a kommunikáció, összhangban vele. Kérlek benneket, ne rontsátok el.

Kedves Lsr, ilyenkor hol vagy?
balacy Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3153
azert az orszag 99% a masra asszicialna, ha egy kapura ezt felirnam...
Előzmény: upi2000 (3151)
balacy Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3152
erdekes mod nemreg mastol elhangzo, de kozismerten masra rimelo dologbol lett nagy felzudulas: valami "egy nep.. " akkor sokak miert nem elemeztek, hogy elegge visszaszorult a nemet nyelv ismerete, hogy pontos es velos elelmzeseknek vessek ala a ket mondat kulonbseget?

---

bibliai műveltség is a perifériára került.

az altalad bibliai muveltsegnek nevezett dolog jobban elterjedne, ha el lehetne valasztani a sok kirekeszto egyhaztol. ertem ezalatt, hogy nehez hozzaferni mondjuk olyan bibliamagyarazo, komoly irasmuhoz, ami felekezet/egyhaz semlegesen targyalna a bibliai torteneseket es melyrehatoan, de olvasmanyosan is taglalna azokat. Altalaban egy egy adott vallas bibliai ertelmezese alapjan keszulnek ezek a konyvek es enyhen agitprop izuek.

---

OFF

A PR-telecom kabeltevenel van elofizetesunk, fel lett merve, hogy az 50 csatorna kozul melyik legyen lecserelve. erdekes mod a szlovak? vagy cseh? 24oras parlamenti kozvetites maradt, a TELEPACE olasz csatorna ki lett love.

ON
Előzmény: Nemo (3142)
upi2000 Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3151
Jn 8:32. 

És megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket.

maradjunk abban, hogy ezt Jézus mondta..

csak óvatosan az asszociációkkal:)))

kicsiborsh Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3150

"A BIBLIA SZEREPE AZ EURÓPAI
ÉS A KERESZTÉNY KULTÚRÁBAN" c. tanulmányt

Előzmény: kicsiborsh (3149)
kicsiborsh Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3149
bejuma Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3148

Számomra ezzel vált tagadhatatlanná, hogy Magyarországon a bibliai hit után a bibliai műveltség is a perifériára került.

Nézd, a bibliaismeret az általános műveltség része. Nincs olyan, hogy bibliai műveltség.De nem kell bebiflázni a bibliát, nem kell heteket szánni rá az irodalomórákon.

A nagyon helyes, hogy a hit a perifériára szorul. Nem lehet örökké egy mesével butítani a népet.

Előzmény: Nemo (3146)
mindenszentek Creative Commons License 2006.12.03 0 0 3147

A bibliai műveltség olyasmi, mint a műveltség általában....

"Én egész népemet fogom
nem középiskolás fokon
taní-
tani."

(Születésnapomra, 1937)

József Attila

nem olyan csak ezt elfelejtik megemlíteni  az iksolában.

a szt iratok nem racionális alapon nem a raciónak szólnak. csak hát nehéz átaváltani matek óra után irodalomra, hahaha

k....a nem olyan.

Előzmény: Nemo (3146)
Nemo Creative Commons License 2006.12.03 0 0 3146

A bibliai műveltség olyasmi, mint a műveltség általában, csak éppenséggel a Bibliában szereplő nevezetesebb eseményekre, mondatokra, esetleg eszmékre vonatkozik. Így például ha azt mondom rád, hogy "állsz, mint Bálám szamara", azt te általános műveltségeddel rögtön érteni fogod, mert ha Bálámról sosem hallottál még, a szamarat biztosan megismered. No akinek van bibliai műveltsége is, az ezen kívül azt is tudja, ki volt Bálám.

Ha figyeltél volna arra, amit írtam, nem vetetted volna fel sem az "azonnali" ráismerést, sem általánosan "az emberrel" nem példálóztál volna. Bizony, még Juszt Lászlónak is elnéztem volna a dolgot, és általánosságban mindenkinek, aki nem sokkal nov. 4-e (a tüntetés napja) után reagált, gőzös fejjel. De az Akadémia elnökének, a tiszteletreméltó tudósnak, egy hónappal az esemény után ugyanezt már nem nézem el. Kérdéseid nem mentik a kisebb kvalitású, de magukat nemes értelemben írástudónak tartó embereket sem, ha váltig azt kiáltozzák, hogy ez a mondat az auschwitzi láger kapujáról lett mintázva. És itt erről van szó, nézz csak utána a neten, ahogy én.

Előzmény: bejuma (3144)
Nemo Creative Commons License 2006.12.03 0 0 3145
Mondtam, hogy nem Orbán Viktor bírálata vagy védelme a célom.
Előzmény: Barátocska :) (3143)
bejuma Creative Commons License 2006.12.02 0 0 3144

Számomra ezzel vált tagadhatatlanná, hogy Magyarországon a bibliai hit után a bibliai műveltség is a perifériára került.

Bibliai műveltség??? Az meg mi? Bibliaismeret? Bibliaismeret olyan mértékben, hogy azonnal ráismerjen az ember akár egyetlen mondatára? Mi szükség lenne rá?

Miért kellene az embernek bebifláznia egy mesekönyvet?

Mi a gond azzal, hoy a mai világban a Biblia odakerült, ahová való? Egy fontos mű, egy a sok közül, mesekönyv.

Barátocska :) Creative Commons License 2006.12.02 0 0 3143
Azt figyeld meg, hogy néhány embernek minden (minden!) csak arra szolgál, hogy ALÁTÁMASSZA vele ideológiailag a saját cselekedeteit :(( Ha erre a Bibliában talál alkalmas mondatot, akkor azzal fogja ezt tenni :((
Nemo Creative Commons License 2006.12.02 0 0 3142

Kedves emberek!

Szigorúan a topikkiáltványban rögzítettek jegyében szeretném megdöbbenésemet

kifejezni amiatt, hogy abban a beszélgetésben, amit tegnap (XI. 30.) sugárzott az ATV, Jézus szavát egy hitleri lózunggal merészelték összekeverni. Arról van szó, hogy a közelmúltban valami fideszes tüntetésen egy ilyen transzparenssel meneteltek az utcán: "Az igazság szabaddá tesz." Tudjuk, ki ellen feszítették most ki ezt az evangéliumi mondatot, s most nem is érdekel ennek politikai alkalmazhatósága vagy kiragadottsága. Utánaolvastam az ezzel kapcsolatos vitáknak is, és noha volna mit mondanom róla, itt nem teszem.

Elfogadom, hogy a politikai táborok csak a maguk ideológiájához tudják odahajlítani még Jézus szavát is, miközben fittyet hánynak annak eredeti jelentésére. Azt is megértem, ha a riporter (úgy emlékszem, Juszt László) nem tudja azonosítani a forrást, bár a tüntetés óta megtehette volna. De hogy Kosáry Domokos, az Akadémia elnöke sem mutatott rá a forrásra, hanem kapásból az "Arbeit macht frei" náci jelmondatra asszociált, az több mint lehangoló. Számomra ezzel vált tagadhatatlanná, hogy Magyarországon a bibliai hit után a bibliai műveltség is a perifériára került.

balacy Creative Commons License 2006.11.15 0 0 3141
OFF OFF

keresek egy karacsonyi hajlektalan ujsaghoz Bibliai idezetet, ami arra sarkalna az embereket, hogy kicsit adakozobbak, szeretetteljesebbek legyenek.

Mondjuk szepirodalmi is johetne, vers pld. ami bemutatja a hajlektalanok sorsat.

OFF OFF
lsr Creative Commons License 2006.10.09 0 0 3131
javítás: Akit a szeretet vezet...
Előzmény: lsr (3130)
lsr Creative Commons License 2006.10.09 0 0 3130

"... noha mindenkivel szemben szabad vagyok, magamat mindenkinek szolgájává tettem, hogy a többséget megnyerjem. És a zsidóknak zsidóvá lettem, hogy zsidókat nyerjek meg; a törvény alatt valóknak törvény alatt valóvá, hogy a törvény alatt valókat megnyerjem; A törvény nélkül valóknak törvénynélkülivé, noha nem vagyok Isten törvénye nélkül, hanem Krisztus törvényében való, hogy törvény nélkül valókat nyerjek meg. Az erőtleneknek erőtelenné lettem, hogy az erőteleneket megnyerjem. Mindeneknek mindenné lettem, hogy minden módon megtartsak némelyeket." (1. Kor. 9:19-22)

Ha valamit kívánatosnak tapasztalunk az életünkben, akkor azt mindig meg akarjuk osztani azokkal, akiket igazán szeretünk. Így van ezzel Pál apostol is, aki a fenti sorokat lejegyezte. Azt mondja, hogy számára minden ember igen fontos, így mindenkivel meg akarja osztani azt, ami számára a legértékesebb, mégpedig a boldog örök életet. De nagyon jól tudja, hogy minden ember másképpen szólítható meg... Ezért ha szót akarunk érteni egymással, akkor alkalmazkodnunk kell, és ez nem képmutatás, ha az önzetlen szeretet késztet bennünket erre.

De hogyan tudná bemutatni Isten az Ő bennünk lakozó szeretetét mások számára, ha áthidalhatatlan mélységek választanak el bennünket egymástól?

Ha valódi szeretet munkál bennünk, akkor mindenkinek azt fogjuk adni, amit szívesen elfogad tőlünk, mert csak ebből tudja megérteni tettünk okát, ami nem más, mint a szeretet... Úgy tudunk egymáson segíteni, ha élvezzük egymás bizalmát, de ez csak ott alakulhat ki, ahol nincs gátja. Ilyen gátak a vallási-, társadalmi-, a nemzetiségi-, és a korosztályok közötti éles elhatárolódások is. Komoly alkalmazkodással áthidalhatóak az előítéletek, és ezek az elhatárolódások... de ez csak akkor sikerülhet, ha a tiszta szeretet késztet erre, mert ha nem, akkor képmutatássá korcsosul a jó szándék.

Aki Krisztust követi, az nem beszél "magas lóról" másokhoz... Akit a szeret vezet, az az embertársai érdekében eltűri a számára hiábavaló és nem kedves dolgokat is, de csak addig, amíg az örök élet elnyerése szükségessé teszi. Hiszem, hogy ez az alkalmazkodás csak az Isten tanácsait megtartva tölthető be úgy, hogy valódi haszon származzon belőle...

"... nincs különbség zsidó meg görög között; mert ugyanaz az Ura mindeneknek, a ki kegyelemben gazdag mindenekhez, a kik őt segítségül hívják. Mert minden, a ki segítségül hívja az Úr nevét, megtartatik." (Rm. 10:12-13)

lsr Creative Commons License 2006.09.28 0 0 3129

Sajnos előfordul, hogy túl érzékenyen írok. De a békesség megemlítésekor nem is erre gondoltam, hanem főleg arra, hogy nem félek a számomra ismeretlentől (jövőtől, próbáktól, élethelyzetektől, emberektől, stb.), sőt, van élő reményem. De úgy látom, hogy ez a békesség csak addig tart, amíg hallgatok a "halk és szelíd hangra"...

Előzmény: balacy (3128)
balacy Creative Commons License 2006.09.27 0 0 3128
Ma már van olyan békességem, amilyen sohasem volt... kaptam.

ez az irasaidbol is latszik. :)
Előzmény: lsr (3118)
lsr Creative Commons License 2006.09.27 0 0 3127

Szia pudingman!

Nem "szakterületem" a régészet, ezért nem is megyek bele a "Názáreti vitába". De az egyértelmű számomra, hogy sok olyan régészeti feltárás létezik, amelyek olyan tényként kezelt elméleteket cáfolnak meg, amik náluk korábbi feltárásokra támaszkodnak...

"Kiknek lett nyitva ez a topik? 1. Azoknak, akiket érdekel a Biblia. 2. Azoknak, akiknek őszinte tudásvágyból fakadó kérdéseik vannak a Bibliával kapcsolatban. 3. Azoknak, akik nem megcáfolni akarják mindenáron a Biblia létjogosultságát, hanem tanulni, és épülni szándékoznak általa. 4. Azoknak, akik nem más írások, és nem a teljes Biblia szövegkörnyezetéből kiragadott részek alapján, hanem a Biblia egészét figyelembe véve értelmezik magát a Bibliát..." (idézve a topikleírásból)

"Mi ezen az érthetö? Ellentmondások zagyvasága."

Ha az ellentmondásokat szeretnéd tisztázni, és tudod magadat tartani a topikleírásban foglaltakhoz, akkor válassz egyet, és megpróbáljuk kideríteni, hogy tényleges, vagy látszólagos az az ellentmondás.

Előzmény: pudingman (3121)
kicsiborsh Creative Commons License 2006.09.27 0 0 3126
vagy az emberiség?
Előzmény: pudingman (3123)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2006.09.27 0 0 3125
Főleg akkor látogass át abba a topicba, ha szereted a dinókat...:))))))
Előzmény: Tafkó Birgut (3124)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2006.09.27 0 0 3124
Gyere át a Miért igaz a Biblia topicba, ott pont ezekről folyik a ... :))))))))
Előzmény: pudingman (3123)
pudingman Creative Commons License 2006.09.27 0 0 3123

"Az emberek pedig ezt mondják: Mégis van az igaznak jutalma! Mégis van Isten, aki igazságot tesz a földön!"  (Zsolt 58:12)

Sztálin 73 évet, Hitler 65 évet élt. Pinochet most volt 90 éves. Naponta 30 ezer gyerek hal éhen, 50 ezer megvakul vitaminhiány miatt. De Ti prédikáljátok ezt az értelmetlenséget.

1000%-ra tudjuk, hogy Nazaret városát i.u. 170 körül alapították

Az kizárt dolog.)))

Nézz utána!!! Ez tény. A biblia szerint a föld kb. 5000 éves. Tudom, tudom, ez is kizárt dolog.

Előzmény: Tafkó Birgut (3122)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2006.09.27 0 0 3122

ott legalább a gonosz elnyeri méltó büntetését

"Az emberek pedig ezt mondják: Mégis van az igaznak jutalma! Mégis van Isten, aki igazságot tesz a földön!"  (Zsolt 58:12)

Ha jól emlékszem az újszövetség hivatkozik az ószövetségre...

Senki sem tagadta, h az Úsz az Ósz után keletkezett. (Ehhez nem kell régésznek lenni).

:)))

Pechetekre kialakult egy tudomány, amit úgy hívnak, hogy RÉGÉSZET.

Azért a bibliakritikusok koppantak már egypárszor:))

1000%-ra tudjuk, hogy Nazaret városát i.u. 170 körül alapították

Az kizárt dolog.)))

Előzmény: pudingman (3121)
pudingman Creative Commons License 2006.09.27 0 0 3121

A "Neandervölgyi" emberek megtárgyalása nem ennek a topiknak a témája (hiszen a Bibliában nincs szó róluk). A topik témája a topikleírásban olvasható.

Még szép, hogy nincs szó róluk. Mivel akkor még nem volt régészet nem tudták az emberriogató meséikbe beírni.

Mondhattam volna azt is, hogy a Bibliában, de azért nem tettem, mert szerintem előbb az újszövetségi részt kell megérteni ahhoz, hogy az ószövetségi rész érthető legyen.

Mi ezen az érthetö? Ellentmondások zagyvasága. Ha mesékhez van kedvem elöveszem Benedek Eleket, (ott legalább a gonosz elnyeri méltó büntetését). Ha már a megértésnél tartunk, ez pont fordítva van. Mint mesének az ószövetségnek van „értelme”, de az úgynevezett újszövetség csak a levegöben lógna a másik nélkül. Ha jól emlékszem az újszövetség hivatkozik az ószövetségre...

Pechetekre kialakult egy tudomány, amit úgy hívnak, hogy RÉGÉSZET. 1000%-ra tudjuk, hogy Nazaret városát i.u. 170 körül alapították, de a keresztények csak hajtogatják, hogy az a „jézuska” onnan jön.

Előzmény: lsr (3107)
pudingman Creative Commons License 2006.09.27 0 0 3120
Én mindig azon a véleményen voltam, hogy a kommunisták és a keresztények között nincs különbség. Ellehet kezdeni a kereszténységet és a kommunizmust is, CSAK MEGVALÓSÍTANI NEM LEHET!!! Sajnos. És, ha minket tényleg egy Isten teremtett, na ja, akkor nincs mentsége
Előzmény: balacy (3116)
pudingman Creative Commons License 2006.09.27 0 0 3119

Szia,

igazából a nemzedék szó szerepel, de valószínüleg ök is rájöttek, hogy a "nemzetségbe" több minden magyarázható. Különben emiatt kigúnyolták az akkor élt keresztényeket. A második Péter-levélben tudsz erröl olvasni. Megpróbálja kimagyarázni a dolgokat. "Az Úr elött egy nap annyi, mint ezer esztendö, és ezer esztendö annyi, mint egy nap. Nesze semmi fogd meg jól...

Előzmény: balacy (3117)
lsr Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3118

Nem is olyan túlságosan régen - amikor még teljesen hidegen hagytak a Biblia szavai - úgy gondolkoztam, hogy a világban lévő szörnyűségek velem, illetve az én hazámban nem történhetnek meg. Ez valamelyest nyugalmat adott, de valódi békességet nem találtam. Később még azt is be kellett látnom, hogy nincs felettem láthatatlan üvegbúra... Ma már van olyan békességem, amilyen sohasem volt... kaptam. Minél inkább bízom Istenben, annál inkább megtalálom azt a békességet, amit Ő készít el mindenki számára... Hát... ilyen ez az én hitem.

Előzmény: balacy (3116)
balacy Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3117
Mát. 24.34

Bizony mondom néktek, el nem múlik ez a nemzetség, mígnem mindezek meglesznek.

a nemzetseg szo nem csak ezt jelenti, mint amit leirtal. Jelentheti egy os(atyatol) szarmazo nepet is, akiket egy os nemzett, vagyis jelentheti a nemzetet/nepet is. ertheto ez ugy is (es inkabb ez az erdemlegesebb), hogy azalatt az ido alatt meglesznek a jovendolesek, amig az adott (zsido) nep/nemzet meg lesz a foldon. es ez joval kitolja a hataridot.
Előzmény: pudingman (3111)
balacy Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3116
A Bibliában azt olvasom, hogy egy olyan világ következik hamarosan, ahol az általad említettek már nem lesznek jelen.

mikorra varhato ez? Na jo, ma negativ vagyok, de szerintem a kr.u. 570-ben a Bibliat olvaso is ugy velte, hogy hamarosan eljon a jobb vilag, de mint tudjuk nem jott, inkabb azt mondanam, hogy a "gonosz" ereje novekedett. Szoval en is nagyon orulnek annak, ha igy lenne (marmint, hogy hamarosan), de ugy igazandibol nem latok realis eselyt ra.

Akik valóban hisznek ebben, azoknak legalább van egy komoly reménységük... és ez nem tesz szegényebbé.

ebben igazad van. ez is egy kapaszkodo, tamasz, manko (csak nezet kerdese, hogy melyik szot hasznaljuk) a vilag gonoszsaga ellen. ezt nehogy pejorativ ertsd, mindenkinek kell valami alapko, amire epiti az eletet, a remenyeit. Ha valaki az Istenhitre, vagy eppen Jezus tanitasara epitkezik es valoban hisz is benne, az egy eleg szilard alap.

De ha valaki abban hisz, hogy az őt és szeretteit bántó gonoszság örök, annak milyen lehet a jövőbe vetett bizalma?

Orok. :) En nagyon bizok a jovoben es az ad erot, hogy tudom, hogy az vilag altalaban gonosz indulatu, de vannak benne jo emberek is a kornyezetemben es ok tartjak fenn a remenyt, hogy az altalanos "gonoszsag" ellenere sikerul/sikerult egy olyan mikrokornyezetet kialakitani, amiben azert lehet meg normalisan elni. Ha nem lenne a kornyezet hm... enyhen szolva olyan, amilyen, akkor talan nem is tudnank orulni annak, hogy van masfajta ember, erzelem stb. is.
Előzmény: lsr (3109)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!