Nekem valahogy nem igazán tetszik, se nem FED, se nem Szmena, annyira nem érdeklődtem utána hogy csak most néztem meg a CCCP kamerás oldalon a jellemzőit.
Vajon miért készítették cserélhető obis változatnak ?
Bocsi mindenkinek, egy ideig nem volt nettem (csomagváltásos história).
Pedig volt szalmakalap is, és alatta fotós is........ Így van ez amikor nagyon izgató élmények érik az emberfiát, mégpedig nagyon töményen.
Általában próbálok rendszerezetten végigmenni legalább egy alkalommal, de amikor új dolgokat veszek észre a második/harmadik körben, akkor jövök rá hogy bizony sok mindent nem vettem észre először.
Azért egy kisebb létszámú találkozó kialakult, hasznosan eltöltöttünk egy jó órát a számunkra oly kedves eszközök között.
Ha picit utánanéz bárki látja, hogy hamisítvány. (Gallér az exponálógombon, nincs nyakpántakasztó a vázon, stb., stb.)
Mégis volt aki megvette ennyiért és ez a jó ember meg a maga igazolását látta a sikeres eladásban. Már amennyiben igaz a sztori. Jó hogy nem írtam neki, hogy ez egy zorkij...
Szó sincs arról, hogy lebecsülném a Zarya-t a távmérő hiánya miatt.
Az az igazság, hogy saját meglátásom szerint nem vagyok valami remek a távbecslésben ezért inkább nem is érdeklődöm "saccográfos" gépek után. Van egy újszerű Smena 8M a gépeim között ami még Nagyapámé volt így kötelező darab, és alkalmanként kis is szeretném próbálni, de ehhez is szeretnék még a használatba vétel előtt egy hozzá való távmérőt venni.
Ha jól néztem a vaterás gép a kisebb ablakos későbbi kivitel, és nekem úgy tűnik, hogy nincs vészesen lelakva.
Ha látok valahol megkímélt olcsóbb darabot, akkor mindenképpen jelentkezni fogok!
Azért a Zarya egyáltalán nem lebecsülendő, csak azért mert nem távmérős. Amint tudjuk, ez egy „lebutított” Fed 2 és mivel rövid ideig gyártották viszonylag kevés darabszámmal, ezért értékesebb is mint a Fed 2.
Egyik fórumtársunk kedvenc kifejezésével élve; „kötelező darab” (nélküle nem teljes a Fed sorozat) Mielőtt még valaki félreértene, nem én árulom!
Itt is hasonló a helyzet, mint a Zorki 4 – MIR esetében. Ritkaságánál fogva a MIR jóval értékesebb az egyébként nagyobb használati értékű Z. 4-nél!
A vaterás képek valóban nagyon ramatyok, ráadásul az eladó pont a lényeget nem láttatja. Többek között pl. a front oldali kereső-ablak méretét csak saccolni lehet. Mert az sem mindegy, hogy a kisebb 15x9 mm. vagy a jóval ritkább 15x11 mm.
Egyébként ez utóbbi valamikor (talán a nyár végén) szerepelt itt. Sajnos az sem az enyém volt. :-)