Aki nem több 10hektáros nagyságrendben gazdálkodik, annak egy egy szer, vagy hatóanyag kivonása után még van lehetősége egy kis ügyeskedéssel beszerezni a "kedvenc" cuccát, de ilyenről nem diskurálunk egy nyilvános fórumon és előbb utóbb így is, úgyis valami termékkel helyettesíteni kell.
Nem volt jég nálunk, úgy látom, így ma nem permetezek. Mai napra hasonló esőt jósolnak. 2hete permeteztem negyedik alkalommal, kedden szerintem most már időszerű lesz!
Sajna nem tudom. Én ugyanott vásárolok, mióta világ a világ. Nem csak szerződésem van, hanem azt hiszem, barátinak nevezhető a munkakapcsolat. A növényorvos egyben a bolt tulajdonosa is. Így egy helyen van minden.
(Valami változás van a levegőben, mert a napokban mondták, a Folpanra vigyázzak, nagy kincs lesz, de nem tulajdonítottam ennek az elszólásnak jelentőséget. Megszűnt? Nem lesz már? Nekem van bespájzolva, arra az esetre ha beüt a baj, azonnal tudjak vele permetezni.)
Brutális idő volt az éjjel. Dorgott- villámlott, fújt a szél. Látom a csapadékmérőnl, lecsurrant 16mm eső, remélem jég nem volt ,mert akkor azonnal permetezek. :-(
A golyóallósagról pedig annyit hogy hiába vastag a héj a direktermokon tavaly a darazsak a delevarit is kikeztek amit eddig még soha ..... Idén az irsai fürtöket már külön hallottam :/ szerencsére csak 75 tő van..
Szia!itt két fajtától van szó a rothadás nak induló az Othello a repedezett a Hibernal. Így egy hét után a repededezes megállt a rothadás kis mértékben terjed . Ma átvizsgálta. Leszedtem a rothadó nak induló bogyokat és fürtöket és holnap kap cantus+folpan kombót és meglássuk mi lesz.
Karathane Star, Bumper, Topas, Bordói lé, és idén a Ridomil helyett egy másik felszívódót kaptam, ezekkel szoktam nyomulni, meg lombtrágyával. Két hete kapott utoljára felszívódót.
Tehettem volna még valamit?
Egyébként a környező szőlőkön hasonló a helyzet. Ők nem tudom mivel fújják, mert az öregek nem mondják el...
Látok a képen olyan repedést, amilyet már többen is kérdeztünk. Az idei évre jellemző, Othellon és Noah-n is találtam, pedig ezek eddig golyóállók voltak. Talán ezek a repedtek voltak amik megrothadtak. Látok továbbá egy töppedt, megfeketedett bogyót, az meg, ha nem jön le könnyen, fekete rothadás.
A ráncosodás miatt talán peronoszpóra, de fotó alapján nehéz megállapítani. A színe alapján lehetne akár fakórothadás is, annak viszont a kifolyó lé és a visszamaradó szölöhéj a jele, a primer fertözéshez kell seb is, amin a fertözés bejuthat a bogyóba. Hasonló színe van a nyári botritisznek is, de az át szokott terjedni a kocsányra is.
Mindegy, hogy mi, most már nem igazán lehet védekezni ellene, max. a fertözött fürtöket, bogyókat eltávolítani az ültetvényböl.
Biztosan nem Eszter, megjelenésében a Nerora hasonlít, de a fürt méret nagyobbnak látszik. Nekem még most terem először a Nero, így a pontos érési idő és fürt méret még nálam ismeretlen, csak azért kérdeztem a Csabagyöngyét, mert az érési időket mindig az adott helyen érdemes összehasonlítani. Nálam minden kb 2héttel előbb érik, mint pl. Miskolcon. De a fajták érési sorrendje nem nagyon változik egy termőhelyen. Ha nálad a Csabagyöngye később érik és a Nero fürtjei kisebbek akkor ez tényleg rügy mutáció lehet. Lehet hogy én is kérnék belőle vesszőket a télen. Magja, íze, héja milyen?
Megerősítelek. Az estheren nekem már vannak teljesen kék fürtök, tegnap pont kóstoltam, még legalább egy hét meleg, napos idő kell neki, de inkább kettő.
A Néró nekem is hasonlóan néz ki, mint a képen (több még a zöld), de az a tavalyi korai indulású, meleg évben is csak aug. közepére érett, egyébként inkább aug. második fele szokott lenni. A Néró rügymutáció így akár stimmelhet is, egy korai, nagyobb fürtű valami. Egyszer majd kérek egypár csapot, leoltom a Néró ültetvényem közé, és összehasonlítom.