Részben elfogadható alapigazságokról írsz, de a "puskád már alig várja..." finoman szólva is egy nem éppen visszafogott és csak a rend érdekében tevékenykedő, hanem már megbocsáss, egy más híján élvezetből macskára lövöldöző egyént sejtet. Bár lehet, Te igazi vadász vagy, de annyit én is tudok, nekik sem lehet mindig mindent lőni, kivéve macskát, annak mindig szezonja van, igaz?
A vadászterület a határban van. Tartozik hozzá erdő, mező, nádas, de nem tartozik kóbór kutya, kóbor macska. Ott senki sem lövöldözik, hanem célzottan lő. Ezt pontos szabályok alapján teszi. A vadász óvja a vadállományt az előbbiektől, az orvvadászoktól, az árvizektől, télen etet, búvóhelyet épít a vadaknak. A kutya-és macskatartók pedig óvják az állataikat, semmi keresnivalójuk a házon kívül. Ezt rendnek nevezik. Kéretik betartani, ne vitatkozzunk alapigazságokon.
azt nem értem, hogy a lövöldözési mániádat miért nem mondjuk egy paintball pályán éled ki? ott aztán lövöldözhetnél kedvedre... ja, vagy hogy ott vissza is lőnek?
Megbocsátok ! Gyermeteg felnőtteknek, gyermekeknek bármikor. De kis húszas puskám már alig várja, hogy a határban, jól elébetartva, karikába bukfenceztessük az ártatlan cirmosokat.
Ökológiailag nagyobb is, mert legalább egy őshonos állat alfaja a házimacska. De innéttől a kérdés már filozófiai; értékes-e az élet és szabadság csak úgy önmagában, akkor is ha nem képvisel felettes célt vagy értéket? Ha igen, akkor csak az ember élete értékes önmagában is, vagy kiterjeszthetjük a gerinces állatokra is? Én mindkettőre igennel felelnék, van aki csak az elsőre, van aki egyikre sem.
És szegény új-zélandi madarak, értük tényleg a macskák is okolhatók. De:
Sorolj fel magyarországi röpképtelen madarakat!
Sorolj fel új-zélandi őshonos ragadozó emlősöket!
Ha ezek megvannak akkor elkezdhetünk aggódni.
Ok macskából sok van, de egy jelentős részük lakásban él, más részük nagyon lusta. Elenyésző számú valódi "vadorzó" macska van. De ezt hiába írom, amikor az erre vonatkozó kutatási eredményeket sem akarod elhinni, csak a saját igazadat. Egyébként a macskák territóriumot tartanak, így már eleve csak azok a macskák jöhetnek szóba, amelyek erdőszélén lévő településszélén élnek. A teljesen elvadult erdőben élők, ha ugyan túlélnek, akkor a vadmacskák helyét töltik be, és nem is lehetnek többen, mint a vadmacskák lennének. Ezek a dolgok persze kutatás nélkül is teljesen logikusak, ökológiai, etológiai stb. alapvetéseken alapulnak.
A vadőrök meg csak azért lőnek rájuk, mert féltik a kisfácánokat meg a nyúlfiakat, irtják a konkurenciát.
A macska nem lakásba való és nem is lehet pórázra kötni. Én azon szoktam csodálkozni, amikor valaki 2 szobás sokadikemeleti lakásban 2 kutyával meg 3 macskával él összezárva. Nem hiszem, hogy az állatoknak ez jó, és az embernek sem feltétlen.
Mondtam, hogy nem gyűlölöm őket. A macska a házba, a kutya a kertbe való, nagyon jóban vagyok egy-két ismerősöm kutyájával és macskájával. A természetbe viszont nem valók, ennyi. Miért gyűlölném őket? Engem érzelmileg nem befolyásol ez a téma, veletek ellentétben.
"Ugye nincs feleséged, gyermeked és nem vagy tanár..."
Miért? Hogy jön ez ide? Feleség, gyerek egyelőre nincs, viszont zenetanár vagyok.
Dodó (kihalt), kakapó (majdnem kihalt), takahe (majdnem kihalt) stb.
Magyarországon nincs ilyen madárfaj, de ez nem a macskákon múlott, hanem a vadőrökön, akik sikerrel irtják a macskát. Ha ezután nem irthatják, majd lesz egy-két magyar példa is a kihalt madárfajokra.
Már mondtam: a szelektálás egyszerű. Amelyik macska kijár, annak bumm, amelyik nem, az életben marad. Engem nem érdekel, hogy melyik lusta, melyik nem, csak az, hogy ne járjon ki.
"Figyu..ha ismernéd a macskákat és nem gyűlölnéd főleg, akkor tisztában lennél avval is, hogy az ivartalan macskák is hajlamosak messzebb kirándulni. Egyszerűen mert roppan kíváncsi állatok.."
No de állítólag kevesebb bennük ez a hajlam. De oké, meggyőztél, akkor őket is le kell lőni, ha házon kívül találkozik velük az ember. :-)
"Egyébként meg arról, hogy melyik állat hova való és hova nem asszem évekig vitathatnánk és emlegethetnénk a végén Noét, Istent és Isten tudja kit még... Mellesleg kiirthatnánk a fél élővilágot a növényeket is beleértve. Mert pl. a fenyő "tájidegen" növény nálunk..."
Csak a te fejedben ilyen zavaros a helyzet, amúgy végtelenül egyszerű: a kutya és a macska háziállat, tehát nem valók a természetbe. Ennyi.
Nah...innen is látszik, hogy nem ismered a macskákat. Mert attól, hogy kövér esetleg csak simán whiskas vagy kedvencként tartott cica még kijárhat az erdő szélére egy macska. Főleg ha az mellett lakik... Nem feltétlenül vadászni, egyszerűen mert kíváncsi..vagy csak territóriumot jelöl...
Magambóóól? Hát milyen állatot akarok én bárhonnan is eltüntetni?
Figyu..ha ismernéd a macskákat és nem gyűlölnéd főleg, akkor tisztában lennél avval is, hogy az ivartalan macskák is hajlamosak messzebb kirándulni. Egyszerűen mert roppan kíváncsi állatok..
Egyébként meg arról, hogy melyik állat hova való és hova nem asszem évekig vitathatnánk és emlegethetnénk a végén Noét, Istent és Isten tudja kit még...
Mellesleg kiirthatnánk a fél élővilágot a növényeket is beleértve. Mert pl. a fenyő "tájidegen" növény nálunk...
"Ám a kóbormacskák kilövését börtönnel honorálnám."
Nem vagy te egy kicsit fanatikus macskaimádó? Még a macskával ellentétben ökológiai értéket jelentő állat (pl. egy veszélyeztetett faj példánya) kilövéséért is csak pénzbüntetés jár (pedig ezért valóban járhatna börtön), addig a mihaszna macskákért zárjanak be embereket?
"Igen, ez a vadászat. A földön fészkelő madarak sorsa, hogy többségüket a ragadozók likvidálják."
Csakhogy a százezres nagyságrendben kóborló házimacskák nem tekindendők természetes ragadozónak. De persze ez az a pont, amit hiába mondok, nem érted meg.
Én nem vagyok macskagyűlölő. Ne magadból indulj ki, nem gyűlölök semmilyen állatot. Egyszerűen csak ahová nem való a macska, onnan eltávolítandónak tartom.
A gazdik szomorkodása cseppet sem érdekel. Tartsa otthon a macskát (pl. ivartalanítással), akkor nem lesz miért sírnia.
Hmm..Te a macskagyűlőlő..akinek a kertjébe nem engedett be még macskát Tee biztos ismered!
Akkor nem lőnél rájuk!!!
A macsakirtás nem kegyetlenkedés. Persze, ha a gazdája nem sír érte hónapokon át és ha sikerül a lövés. De ne haragudj..egyikben sem bízom, mert nem találnánk akkor annyi lövéstől sérült cicát és nem olvasnék annyi szomorú levelet...