Keresés

Részletes keresés

JFEry Creative Commons License 2003.10.04 0 0 239
Srácok!
A füstkarika, az, hogyan működik?

Van elképzelésem, de túl labilis.

Törölt nick Creative Commons License 2003.10.02 0 0 238

Ez érdekes. Nekem kávétól szokott...
De teljesen! Nemrég kezdtem egyáltalán inni. Igaz, én nem könnyeztem, viszont volt asztmám. Szerintem a stressz hatásos: vizsgaidőszakban sosem volt allergiám, napokkal később igen. A kávé talán stresszel...
Előzmény: Blue_highway_ACE (237)
Blue_highway_ACE Creative Commons License 2003.10.02 0 0 237
Üdv!

Szálka van az agyamban, segítsetek kihúzni lécci!
A probléma a következő:

Pollenalergiában szenvedek, rengeteg fű-fa és egyéb növény porára vagyok érzékeny. Folyik az orrom, könnyezem, stb... szerencsére ebben ki is merül a dolog, asztmatikus rohamaim nincsenek.

Az utóbbi néhány évben vettem észre, hogy a dohányfüst (konkrétan a cigarettafüst) belélegzése enyhíti a tüneteimet. Hozzáteszem, NEM vagyok dohányos és a közvetlen környezetemben senki sem az.

Azt viszont sokszor tapasztaltam már, hogy az orrfolyásom és tüsszögésem jelentősen csökken, sőt gyakran el is múlik ha valaki rágyújt a közelemben ésa füstjét szívom, legyek akár zárt, akár nyitott helyen.

Emiatt ugyan nem fogok rászokni a bagóra, de odáig már eljutottam, hogy nyaranta inkább a dohányzó kocsiba szállok a vonaton, ha leutazom a nagyanyámhoz.

Ami külön érdekes, (és bizonyítja számomra hogy valóban van összefüggés a dohányfüst és az allergiás reakcióim enyhülése között) hogy másoktól is hallottam már erről a jelenségről.

Kérdés:
Mi van a dohányfüstben aminek ilyen hatása van és mi történik, hogy enyhül az allergiám?

Kérlek titeket, ha valaki tud segíteni, adjon nekem választ!

B_h_ACE

emp Creative Commons License 2003.07.18 0 0 236
jelölj ki magadon egy 10x10 cm - es felületet(szándékosan kerülöm a négyzetcentimétert), ahol nem okoz gondot neked az egy mázsa terhelés :)
Előzmény: bastyaelvtars (234)
JFEry Creative Commons License 2003.07.10 0 0 235
De buta vagy.

A 10 tonnától sem lesz más bajod, minthogy megfulladsz.

Előzmény: bastyaelvtars (234)
bastyaelvtars Creative Commons License 2003.07.10 0 0 234
Schoz:

"szerintem a vákuumot kibírja az emberi test.
(ha egy injekciós fecskend?nek befogod a végét, és kihúzod a szárát, akkor sem robban bele az ujjad, pedig ott is vákuum van, nem?) "

Tegyél az ujjad 1 négyzetcentis felületére 1 kg súlyt. Semmi bajod nem lesz. És ha befekszel 10 tonna alá? Pedig a nyomás kb ugyanakkora.

Ugyanez van fordítva is, ha belülről feszít szét 10 tonna.

Előzmény: Schoz (191)
Simply Red Creative Commons License 2003.05.23 0 0 233
Tudjuk, hogy alacsony hőmérsékleten fellép a szuperfolyékonyság és a szupravezetés jelensége. Mindkettő valami súrlódásfélének a megszűnését jelenti.
Kérdésem: Létezik-e "szupersíkosság" is, vagyis egy olyan jelenség, hogy alacsony hőmérsékleten két szilárd test egymáshoz viszonyított súrlódási együtthatója 0-ra csökken?
Platon Creative Commons License 2002.09.26 0 0 232
Kérdés:

Mikor kell elvégezni az sajátállapotredukciót?

Persze erre rávágják sokan hogy kölcsönhatáskor.

Azonban ez nem áll meg szerintem (aki meglehetősen laikus vagyok a témában) ugyanis a következő problémákat látom:

1, Ha modellezek valamit, akkor amig nem végzem el az állapotredukciót, addig nem tudom volt e kölcsönhatás.

2, Már a legegyszerübb kisérleti elrendezésnél is min amilyen pl. a kétrés kisérlet ellentmondás lép fel.

3, Ugyan definiálja már nekem valaki mit értünk kölcsönhatáson a kvantummechanikában.

Üdv!
Peti

beke Creative Commons License 2002.09.13 0 0 231
Gyerekkori ötletem a negyedik dimenzióba való be(ki)jutás:
gyorsítsd ( forgassad el) fel az anyagot fénynél nagyobb sebességre és mint ahogy a tarajos vízhullámok kijutnak a levegőbe,úgy kerülhet ki anyag a téren kívülre.Természetesen a téregyenletek minőségi változáson mennek keresztül.....
Előzmény: Nemozoli (230)
Nemozoli Creative Commons License 2002.09.12 0 0 230
Sziasztok!

A "vákuumban űrruha nélkül" szerintem eddigi legvalósághűbb filmes megjelenítése az "Event horizon" (eseményhorizont), magyarul asszem az elcsépeltnek ható "Halálhajó" című filmben volt.

A fazon kicsit befordulva kizsilipel az űrbe, de mielőtt kinyílna a külső ajtó, magához tér. A főnöke elmagyarázza, mit tegyen: fújja ki a levegőt, csukja be a szemét és gömbölyödjön össze. A másik zsilipen kiugrik a főnök űrruhában, és elkapja a ruha nélkülit, aki ténylegesen kb. 30 másodpercig van vákuumban. Visszazsilipelnek, utána kezelni kell ugyan az űrsérültet, az erek kicsit kidagadtak rajta, de életben van.

Az azonnali szétrobbanásos, megfagyásos históriák szerintem is a képzelet világába tartoznak.

Mondjuk a fenti film egyébként igen nagy blődli: a hajó hajtóművében egy mesterséges fekete lyuk található, azzal görbítik meg a teret az utazáshoz :-))))
a hajó persze meg se nyikkan közben...

Némó

JFEry Creative Commons License 2002.09.12 0 0 229
Nem "használok"! Egyszer-kétszer poénból, kíváncsiságból csináltam, és mechanikus, pontosabban az a a klasszikus ívcső-rugós volt.

JF

Előzmény: Paul Denton (228)
Paul Denton Creative Commons License 2002.09.11 0 0 228
Nem gondoltam semmi rosszra, esküszöm!:) Sajna otthon maximum a biciklipumpát tudnám fújni "dobhártyaszakadásig". Ugye nem higanyos manométert használsz?:)
Előzmény: JFEry (227)
JFEry Creative Commons License 2002.09.10 0 0 227
Hát!... be kell kapni a manométer csövét, és szívni, fújni dobhártyaszakadásig!
Utána kilehet számolni a fúvócső energiáját!

Mér' mire gondoltál?

Előzmény: Paul Denton (226)
Paul Denton Creative Commons License 2002.09.10 0 0 226
Ezeket hogy mértétek?:)
Előzmény: JFEry (225)
JFEry Creative Commons License 2002.09.10 0 0 225
Nem a sajátomból következtettem. Nekem megy a 0,5 bar. Fújni viszont csak 1,35-ot tudok!(pervezek kíméljenek)
JF
Előzmény: Platon (224)
Platon Creative Commons License 2002.09.10 0 0 224
:o)

Kishugom kisgyerkkorában valami impulzustól vezetve a méyhűtő belsejét nyalta meg.....
Az eredmény ugynez volt :o) Én nagyon jó szórakoztam a látványon (én is gyerek voltam még) de a szüleim már kevésbé.

"..A csajok kb 0,8 Bar nyomást szívnak, és nézd csak meg a nyakad akár fél perc után..."

:o)) Igazad van... Bár azért hozzátenném hogy ez azért mégse halálos sérülés. Én legalábbis még egészen jól átvészeltem idáig :o)

Azért érdekelne honnan van a 0,8 bar.
Lemérted a barátnőd szívóhatását? :o)

Előzmény: Anti Nomy (223)
Anti Nomy Creative Commons License 2002.09.10 0 0 223
Ehhez még folyékony nitrogén sem kell. Gyerekkorunkban azzal játszottunk korcsolyázás után az öltözőben, hogy ki meri megnyalni a korcsolyájának az élét. Jól odaragadt az ember nyelve!
Előzmény: Paul Denton (222)
Paul Denton Creative Commons License 2002.09.10 0 0 222
Igen, de ha pl. fémet hűt le a nitrogén, ahhoz NE érjünk hozzá, különben még a bőrt is leszedi rólunk. MAJDNEM sikerült megcsinálnom ma...
Előzmény: Silan (216)
Silan Creative Commons License 2002.09.10 0 0 221
Igen. Bar ez csak az egyik magyarazat a kb. ot-hat lehetseges magyarazat kozul.
Előzmény: Anti Nomy (219)
JFEry Creative Commons License 2002.09.10 0 0 220
És amikor a forrasztóónt golyócskát csippentem fel akkor a gőz a kezemből képződik! És büdös!
Előzmény: Anti Nomy (219)
Anti Nomy Creative Commons License 2002.09.10 0 0 219
Igen, ez az ú.n. Leidenfrost-jelenség. Állítólag ugyanez a magyarázata a tűzjárók mutatványának is (a lábukban lévő nedvességből képződő páraréteg szigeteli el a lábukat a parázstól).
Előzmény: Silan (216)
JFEry Creative Commons License 2002.09.10 0 0 218
amilyen szörnyen hangzik, kapos lenne!
Előzmény: Silan (217)
Silan Creative Commons License 2002.09.10 0 0 217
Hatha lehetne ebbol is egy ilyen extrem sportot csinalni, adrenalinon elo emberek szamara. Mint a gumikoteles szakadekba ugralas. Epitunk egy vakuumkamrat, es a jelentkezoket fejenkent 5000 forintert bedobjuk a vakuumkamraba 10 masodpercre. Szerinted lenne ra kereslet? Csomo faszi azzal akarna imponalni a csajanak, hogy mennyire birja a vakuumot.
Előzmény: JFEry (214)
Silan Creative Commons License 2002.09.10 0 0 216
Jegyezzuk meg, hogy eppen azert lehet belenyulni a folyekony nitrogenbe, mert az rogton felforr a kezed mellett, es egy hoszigetelo reteget kepez a kezed es a tenyleges folyekony nitrogen kozott. Tehat nem hul le a kezed. De azert ne tartsd benne fel percig, mert akkor mar valoszinuleg szilankokra torik.
Előzmény: Schoz (215)
Schoz Creative Commons License 2002.09.10 0 0 215
Nem, nem éget, s?t, semmit nem érezni (na jó, kicsit hideg :)) Azt sem érezni, hogy folyadékba nyúlkálsz, olyan, mintha hideg leveg?be dugnád a kezed. Bedugod a kezed egy folyadékba, kiveszed, és az tök száraz.
(A kezem mellett azonnal elforrt a nitrogén, s?r? felh?pamacsokat eregetve.)
Persze ez egy másfél másodperces kísérlet volt, 2x100 m gyorsúszásra azért nem vállalkoznék benne... :))))
Előzmény: Platon (212)
JFEry Creative Commons License 2002.09.10 0 0 214
Én is örülök, hogy ilyen jók az esélyeink, de azárt nem kellene a lú' túloldalára esni.
Legalább pamutzoknit tessék venni az űrsétához! Még meglevesedik' az orrotok!

Az űr vákuma, a hőcserénél azt adja, hogy nincs anyagkontaktussal közvetített hőmérséklet változás! Ezért elég logikusnak tűnik a sugárzásos hőátadás kizárólagossága, mind a melegedés, mind a hülés közben.
Azért azt a injetions fecskendős kísérletet, ne fogjátok fel korrekt támpontként. A csajok kb 0,8 Bar nyomást szívnak, és nézd csak meg a nyakad akár fél perc után! (akinek férfi létére még nincs ilyen tapasztalata, az igyekezzen beszerezni, mert az űrutazáshoz fontos)
Szóval, azért nem hinném, hogy bárkinek is kedve lenne a "meztelen" űrsétát többször is kipróbálni.

A filmekben, ott más . Ott a lényeg a látvány!

JF

Előzmény: Platon (213)
Platon Creative Commons License 2002.09.10 0 0 213
izé, az injekciós cső, az injekciós tű akart lenni. bocsi.
Előzmény: Platon (212)
Platon Creative Commons License 2002.09.10 0 0 212
Sziasztok!

Mondjuk ezen a szétrobbanás dolgon mindig is csodálkoztam, mivel nemhiszem hogy akad olyan ember aki ne csinált volna még úgy vákumot hogy befogta egy injekciós cső végét, és kihúzta a dugattyút. Namost ha a bőrünk (és az érfalak) olyan gyengék lennének, akkor gyoprsan megtelt volna szövetekkel, és vérrel.
Namost ennek ellenére mindig le lettem hurrugva ha kijelentettem hogy ez szerintem kamu, de most végre van mire hivatkozni...
Ki is nyomtatattam gyorsan a cikket :o)

Viszont ez a nitrogénes dolog elég meglepő.
Azért annyi kérdésem lenne, hogy milyen érzés volt belenyulni? Nem is égetett?

Előzmény: Schoz (210)
Filburt Creative Commons License 2002.09.09 0 0 211
Egy vilag dolt bennem ossze ettol. Eddig azt hittem, legalabb a fagyas tuti, de latom, hogy ha vki szerencses, meg csak nathas sem lesz. Az egyetlen kockazati tenyezo, hogy 30 faktoronal kisebb fenyvedoju napkremet hasznal......

Filburt

Schoz Creative Commons License 2002.09.09 0 0 210
gimnáziumban szórakoztunk eleget folyékony nitrogénnel. Beledobtam egy radírt, aztán kivettem (puszta kézzel persze)
vicces volt, hogy földhöz vágtam a radírt, és dirib-darabra tört... :)

(mellesleg a NASA cikk alapján lehet, mégsem akkora bl?dség a fortress2 film, vagy a galaxis útikalauz stopposoknak, ahol ugyebár kidobják a vogonok szegény delikvenseket az ?rbe, azok tudják, hogy fél perc múlva meghalnak, de 29 másodperccel kés?bb felveszi ?ket egy ?rhajó..)

Előzmény: Paul Denton (209)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!