Viszont a szarvasmarha testi felépítése is lényegesen különbözik az emberétől... :)
Valami: azt szeretem, hogy itt mindig le vagyunk húsevőzve. Ma marharagu volt az ebéd nálunk. Kétszer annyi volt benne a zöldség, mint a hús (kukorica, borsó, sárgarépa, zöldbab, gomba, kelbimbó, ugyan főzve, de mégis zöldség) köretnek krumpli, hozzá uborka, az egész ebéd egyharmada nem volt hús. Szóval én nem vagyok húsevő, vegyesen táplálkozom, erre utal a fogazatom is. Legalábbis valami ilyesmit tanultam. A gyomrom sem összetett.
Attól függ, mit tekintesz érveknek. Ha a lovak korát, a menstuáció károsságát és a 100 éves szaparodó növényevő nőket, meg a nemhúsevő ókori egyiptomiakat, akkor tényleg nekik vannak érveim.
Az nem érv, hogy valamikor az emberek csináltak valamit, amiről mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy káros. Az oroszlán pedig húsevő mely testi felépítéséből következik s mely lényeges eltéréseket mutat az emberétől.
Húst nem enni nem ugyanaz, mint magokon és füvön élni...
Dicséretes, amit csináltál. Azt ugye azért tudod, hogy ennyi erővel van ártatlanság kora is. És hogy a lovak kora azért továbbra sem túl tudományos meghatározás. :-)))
olyan ervekre gondolsz kedves, mint a lovak kora, meg a nem menstrualo, 100 evesen gyereket szulo nok, vagy eleg lesz a tortenelemkonyvekben emlitett husevese az egyiptomiaknak, a fogkefeik, valamint az, hogy az oroszlan hust eszik?
'és próbálj csak bekerülni a magyar orvosi kasztba, ha nem vagy orvos '
Nem is biztos, hogy jó volna ha valaki belekerülne, aki nem orvos... legalább is engem ne gyógykezeljen olyan, aki mondja. Egyébként az orvos a bába stb. szakmájánál fogva sudra(érinthetetlen) kasztbeli, mert vérrel kerül kapcsolatba.
Ha arra gondolsz, hogy orvos nem orvossal, netán nem is diplomással házasodik azért nem jár kiközösítés. Egyébként a 'magyar orvosi kaszt' nem is kaszt, csak társadalni réteg.
Vajon mi lehet a neve annak a titokzatos kis falunak ? Melyik országban van?
Mennyi ott az átlagéletkor, mennyi a szórás ?
Hová is építetett az a hálás milliárdos kórházat? És főleg minek, ha ott mindenki egészséges. Ha ez tényleg igaz, akkor nosza menjünk mind oda kúráltatni magunkat!
Kedves vitatkozók !
Végig olvastam a mai termést :)
És azt látom, hogy a két csapat közül csak a vegánok támasztják alá állításaikat érvekkel. A másik csapattól kérem, hogy ha komolyan gondolják ezt a vitát, szintén érvekkel adjanak nyomatékot állításaiknak. Persze ha csak egy kis hétvégi szórakozásnak tekintik ezt a fórumot, akkor tekintsék észrevételemet semmisnek.
ezt most komolyan mondod?????? ugye csak viccelsz?
ne erts felre, en is adtam a gyerekemnek hust, mert en is eszek. de abban az idoben is ismertem olyat aki nem adott es mara 27 - 28 eves egeszseges csodaszep felnottek.
az itteni baratnom kislanya 4 eves mult es akkora mint egy 6 eves, nagyon ertelmes, franciaul es magyarul beszel tokeletesen, gyonyoru kislany. eleteben nem evett hust, de meg a szulei sem sok-sok eve!
Kedves Nettomazsola!
Aranyos a neved. :)
Erdekesen modon vannak olyan emberek, akiknek egyes rogeszmeket nem lehet kiverni a fejukbol. Ilyen az is, hogy egy gyereknek kell hus. Hiaba jossz a peldakkal, hogy ez lehetseges, hiaba jon mas 10 ember is a peldakkal hogy ok is ismernek 10-10 embert, nem hogy egyik fulukon be, a masikon ki, hanem egyszeruen be sem jut ez az informacio az agyukban.
Ha ilyet mondasz, akkor legtobbszor csak hallgatnak, ugycsinalnak mintha nem hallanak, vagy valamit boffentenek ra, aztan ha azt is hiszed hogy valami megragadt a fejukben, ket nap mulva ugyanazzal a teorival jonnek, hogy a gyerekeknek kell hus, mert kulonben hulyek es csokottek maradnak, ha nem halnak meg.
Itt a topikban ugye sokszor elmondtak hogy ez lehetseges, vannak elo peldak ra, ujsag internet szinten azt mondja hogy ez lehetseges, csak oda kell ra figyelni, ennek ellenere 3 naponta mindig feljon itt vki a topikban azzal, hogy igen igen, de a topik arrol szol, hogy lehet e a gyerekeknek hust enni.
Azt mar ugye eleve hiaba mondja nekik az ember, hogy ahol ennek tradicioja van, ott 100 ezer es millio szamra vannak ilyen csaladok, es hogy ez teljesen termeszetes es szokvanyos ezekben az orszagokban ...
Ez van, szerintem a vegetarianussag helyett az ilyen embereket kellene tanulmanyozni.
Probalok kedveskedni az itt levoknek, igy kicsit szolok egy temarol, amire en bevallom bardolatlanul neztem hogy ez miert problema masoknak.
A lovak kora. :)
Ez egy spontan es lenyegtelen dolog volt temperamentumos hozzaszolasomban, ami arrol szolt, hogy vannak vegetarianus gyerekek, akik azota felnottek, es akiknek vannak gyerekei, azoknak pedig szinten gyerekei. Ezt utobbi felmondatot igy nem irtam le, ez most egy kis plussz, de azt igen, hogy a hus eves valaszthato egy gyereknel. Ugye a lenyegre, amiert a topik is indult, nem jott normalis valasz .... 1162-es volt ez a hozzaszolasom.
Ilyen reagalasok jottek csak hogy minek jovok az USA-val, meg mi a lovak kora. Ja, meg, hogy hol vannak a milliok meg szazezrek, akik hus nelkul nottek fel. Mert ha csak 10 000 lenne, az valszeg sokaknak nem ok arra, hogy ez elehetseges legyen. De szerintem van az 100 000 - millio is, meg tobb is, a vallas miatt. Akik ugye sokak szerint ehezok. Meg ugye jott nehany baromsag amihez nincs sok kozom, de ez nyilvanvaloan egyeseket nem zavar. Javaslom nekik hogy ok ennyi erovel egy villanyoszloppal is vitatkozhatnak ....
Persze sokan masok is leirtak itt a topikban is, hogy ismernek olyanokat akik sosem ettek hust, lasd 1642-es hozzaszolas, az ilyenek egyesek fejeig nem jutnak el ....
No mindegy, a lovak.
En biztos nem problemaztam volna, ha ilyet hallok. Ha nem is olyan amit tortenelem oran hasznalnak, nagyon jol kifejezi azt amit mondani akartam vele, plane azzal, hogy a kovetkezo mondatomban ezt ugye biztossa tettem, hogy mit is akarok ezzel.
Persze azt volt mar szerencsem megtapasztalni, hogy sokaknak maskent mukodik az agyamint nekem, meg mas normalisan es logikusan gondolkodo embereknek, akiknek ha nincs velemenyuk valamirol vagy olyan ervet hallottak amit nem lehet megcafolni csak elfogadni, akkor nem a lenyegtelen es a temahoz nem kotodo dolgokba kotnek bele, plane balgan hogy ezzel lejaratjak magukat.
Gondoltam hogy mondom hogy kerdezzetek meg az elso osztalyos gyereketeket, hogy mondja meg nektek hogy mit is takar ez a kifejezes.
Ha ezt a lovak korat valaki is tenyleg komolyan kerdezgette, akkor az szerintem nagyon sekelyes gondolkodasra utal ....
No, habar ez egy spontan kifejezes volt tolem, arra hogy milyen talalo, es milyen kifejezo, es hogy mennyien hasznaljak, ide rakok nehany linket.
Ugye magyarul nem sok minden van a neten, level kis orszag vagyunk es masok ugye nagy tomegekben mar regebben hasznaljak az internetet mint mi magyarok.
Igy az angol keresesem az ami 1000-vel dobta ki a talalatot hogy rengeteg helyen hasznaljak a lovak kora kifejezest, mint ami szemleletesen es erthetoen irja le, hogy mire is celzott vele az aki hasznalja.
Ezt potyogtem be a google-be: Era of horse. Era az a korszak, a horse a lo, az of-al birtokos eset. Ha tobbesszamban irom be, era of horses, arra is 1000-evel kapom a talalatokat.
Ha meg mindig nem erti vki, hogy mit is takar ez a kifejezes, a lovak kora, az szerintem sok mindenrol lemarad ami a vilagban tortenik, gondolkodasi merevsege es benultsaga miatt.
Jó, túlbeszéltük. Az álláspontom nem változott. :)
Az aszkéta persze csak egy példa volt, lehet rajta lovagolni.... De szerintem egy ilyen csoport csak akkor tudja elkerülni a változást, ha a külső behatásoktól a legteljesebben védi magát. Ha meg nem védi magát, az lesz a veszte.
Már értem, csak rosszul fogod meg. Ezek az emberek nem aszkéták, nem vallásosak, nincs ideológiájuk, nem olvasnak életmódmagazinokat stb. Olyanok mint egy kalocsai ember, csak fiatalon is, öregen is egészségesek. Nagyon öregen is azok. Egyszerűen élnek, de ahol élnek, vagy ahogy élnek, táplálkoznak abban rejlik a titok. Aki odamegy, az is úgy fog élni ahogy ők, mert másért nem érdemes.
Ha beengedik a mekdonácot, akkor megváltoznak, de erről szó sincs.:) Szerintem már túlbeszéltük.
Ahogy értesültünk a létezéséről, abban a pillanatban már nem a "világtól elzárt kis falu". Amint zarándokolni kezdenek oda, már nem "aszkéta" az ősz öreg az erdőben. Mert azáltal, hogy érdeklődtünk és ő fogadta az érdeklődést, minden megváltozott. Nem feltétlenül az étrendje, de az életmódja mindenképp.
Az európai "orvosi kaszt" fogalomnek pedig kb. ugyanannyi köze van a hagyományos indiai kasztokhoz, mint a mi Medárd napunknak az ottani monszunhoz (laikusok azt is gyakran keverik, sajnos).
Szerinted a magyar orvosok tettlegességhez folyamodnának?!
A történetet pl. nem olvastam, Nat. Geo. csatornán láttam gyilkossággal kapcsolatos nyomozást, kb. fél éve.
És ne gondold ám, hogy India, az Új-Delhiben egy szálloda. Ott csak a pénzt veszik el, akitől lehet.
Ajánlott irodalom még: Nat. Geographic Magyarország, 2003 június, pp.: 38.-61.
Idézet: "A kormány nem hajlandó foglalkozni az effajta bajokkal, mint ez a ...ügy, mert azt mondják, a kasztrendszer jogilag nem létezik. Hát csak nézzen körül! Az emberek jobban bánnak az állatokkal, mint velünk és ez nem természetes. Mi csak emberi jogokat kérünk. (...)"