ZM szerint már nem választhatok, ugyanis " a szerződés anyagválasztást nem tartalmaz, annak lehetőségét a szerződésen felül biztosítottuk melyet Ön is igénybevett volna amennyiben az Ön által választott anyagokat kívánta volna beépíteni." (szó szerinti idézet)
/ZM fogalmazási stílusa magával ragadó, kicsit hasonlít - Isten bocsássa meg - a Bibliára: Ha egyre többet olvasgatod, egyre mélyebb értelmek, gondotattársítások tárulnak fel előtted.:))/
A mi konkrét esetünkre a Tptv. alábbi - a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának tilalmáról szóló – szakasza talán még inkább ráillik:
(Bár az általad idézett 23. § a) pont is jó lehet, már csak azért is mert már GVH hatáskör. Mennyire gyors a GVH eljárása?)
„8. § (1) Tilos a gazdasági versenyben a fogyasztókat megtéveszteni. E törvény alkalmazásában fogyasztó: a megrendelő, a vevő és a felhasználó.
(2) A fogyasztók megtévesztésének minősül különösen, ha
a) az áru ára, lényeges tulajdonsága - így különösen összetétele, használata, az egészségre és a környezetre gyakorolt hatása, valamint kezelése, továbbá az áru eredete, származási helye, beszerzési forrása vagy módja - tekintetében valótlan tényt vagy valós tényt megtévesztésre alkalmas módon állítanak, az árut megtévesztésre alkalmas árujelzővel látják el, vagy az áru lényeges tulajdonságairól bármilyen más, megtévesztésre alkalmas tájékoztatást adnak;
b) elhallgatják azt, hogy az áru nem felel meg a jogszabályi előírásoknak vagy az áruval szemben támasztott szokásos követelményeknek, továbbá, hogy annak felhasználása a szokásostól lényegesen eltérő feltételek megvalósítását igényli;
/és a lényeg:/
c) az áru értékesítésével, forgalmazásával összefüggő, a fogyasztó döntését befolyásoló körülményekről - így különösen a forgalmazási módról, a fizetési feltételekről, a kapcsolódó ajándékokról, az engedményekről, a nyerési esélyről - megtévesztésre alkalmas tájékoztatást adnak;”
Részletezéskérés már megvolt, részeredményekkel.
Majd elfelejtem, megkaptam ZM válaszát: A kivitelezői anyagokon belül nem lehet válogatni, azt csak akkor lehet, ha az extrák közül választ az ember.
:))))))) Ti is így emlékeztek? :)))
Sziasztok,
Ma rákérdeztem telefonon az átadásra, sajnos semmilyen infót nem tudtak adni, ZM írásban tájékoztat majd mindenkit. Albérletemben már nagyon várják az infót, így valószínűleg kénytelen leszek az egész decembert kifizetni, nem merem visszamondani:((
Groteszk,
Főkönyvelővel beszéltél? Csak konyhabútorról és tűzhelyről lehet vinni továbbra is számlát?
Egyrészt kérhetsz egy pontosítást, részletezést, hogy mi mennyi - anyag, munkadíj, segédanyagok stb. Jogod van hozzá!!!
Másrészt létezik egy Kisipari normajegyzék, amely az ilyen szakipari munkák árait tartalmazza. Persze ezt igyekeznek kikerülni, meg közölni, hogy nem hatályos stb. De minden műszaki szakértő ebből dolgozik, tehát igazándiból mégiscsak van alapja. Úgyhogy szerintem ha innen próbálsz közelíteni, akkor talán müködhet a dolog. Én azt vettem észre, hogyha nem hagyod magadat, akkor rájönnek, hogy nem megy a dolog és többnyire sikerül valamiféle kompromisszumos megoldás.
De a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés sajnos akkor is igaz rájuk nézve:
A gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalma
A gazdasági erőfölény birtokában tilos:
- az üzleti kapcsolatokban (pl. szerződésben) indokolatlan előnyt, vagy a másik fél számára hátrányos feltételeket kikötni;
-a termelést, a forgalmazást vagy a műszaki fejlődést a fogyasztók kárára korlátozni;
- a másik fél gazdasági döntéseit indokolatlan előny szerzése céljából befolyásolni;
- az árut indokolatlanul a forgalomból visszatartani (áremelkedés előidézése céljából);
- a versenytársak kiszorítását célzó, nem a kedvezőbb hatékonyságon alapuló túlzottan alacsony (dömping-) árakat megállapítani.
A harmadára csökkentették?? Akkor az egy nagyon szerencsés helyzet lehetett. Én eddig csak olyannal találkoztam, hogy: "Nem tetszik az árajánlatunk? Akkor ne tessék elfogadni!"
Melyik joszabályban vannak rögzítve az árajánlat alaki elemi? Tartok tőle, hogy sehol sem.
Melyik volt az a cég, akivel te voltál kapcsolatban?
Hát az nem árajánlat, hogy valami ennyibe kerül és kész. Jelen esetben mindehhez hozzátartozik a mennyiség megnevezése, az anyagár, és a munkadíj.
Minden árajánlatnak tartalmaznia kell ezeket az alaki elemeket.
Ellenkező esetben és amúgy is maximálisan igaz rájuk a Versenytörvényben megfogalmazott gazdasági erőfölénnyel való visszaélés.
Én anno kapcsolatban voltam egy a tietekhez hasonló céggel. Némi morgás után az árajánlatukat érdekes módon a harmadára csökkentették.
Szia! Hát, nekem is megjött a válasz, detto ugyanaz, mint amit neked küldtek.
Ezt küldtem el válaszképpen:
Tisztelt Zala Úr!
A mai napon megkaptam 2003. november 6-án kelt, november 7-én postára adott levelét, melyben a burkolási anyagokkal összefüggésben választási lehetőségről tájékoztat.
Örülök, hogy nem kívánnak hátrányos helyzetbe hozni, és biztosítják számomra a kielégítő információk birtokában történő választás lehetőségét.
Köszönettel élek a lehetőséggel és a kivitelezői anyagokat kérem a lakásomba beépíteni. Mivel a kivitelezői anyagokon belül is többféle színű anyagból lehetett választani, a november 6.-i levelében felhívott Ptk. alapelvekre is figyelemmel kérem, hogy haladéktalanul tájékoztasson arról, hogy erre a választásra mikor és hol fog sor kerülni.
(Ha az általam választott anyagok mellett döntöttem volna, a levelében közölt szombati határidőt értelemszerűen nem tudtam volna betartani, hiszen egy pénteki napon Budapestről Nyíregyházára megküldött levél szombatra a címzetthez nem érkezik meg. Kérem, hogy jövőbeli levelezésünk során – különös tekintettel az Ön által használt szűk határidőkre – a földrajzi távolságnak a postai forgalomra gyakorolt hatását is szíveskedjék figyelembe venni.)
További helyzetjelentés: ma is (vasárnap) erős munkásjelenlét, több munkást is láttam felbukkanni a 3. emeleten. Ráadásul bámészkodóroham is volt: rajtunk kívül éppen 2 másik család figyelte a munkálatokat. Csodálom, hogy nem paranoiások a melósók.
A zsalut valami szakmailag kompetensebb kolléga elmagyarázhatná (esetleg ZM, ha olvassa a topic-ot :) - a lényeg, hogy azok a fa lapok, amik megakadályozzák, hogy a beton (mivel az épület szerkezete vasbeton) mindenfelé elfollyo, amikor kiöntik.
Ma - szombat - du. 3 felé megint erős mozgás a terepen, legalább 5 munkást láttam csak a ház előtt. Most tűnt csak fel, hogy az erkélyünkön megvannak már a lámpák.
A II. ütemnél pedig zsaluzzák a földszintet. Persze jobban örülnék, ha előszőr a mi részünket fejeznék be, a többivel csak szépen sorjában!
Szerintem elsőkörben próbáld meg kérni ezt a részletezést. És nyugodtan meséld el nekik, hogy létezik Versenytörvény, és Fogyvédelmi Hivatal. Ez azért hatni szokott. Az árajánlatnak jogi értelemben vannak alapfeltételei, ha ennek nem felel meg, akkor azt nem hívják árajánlatnak.
Bocs, hogy beleszólok, de...
És részletezték, hogy mi mennyibe kerül pontosan? Tehát miért ennyivel drágább?
Arról már nem is beszélve, hogy ez szerintem ismételten kimeríti a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tipikus esetét.
A megküldött elszámolással kapcsolatban 2003. november 3.-án írt levelében foglaltak alapján természetesen a választás lehetősége Önnek biztosított, hogy semmilyen kár ne érje.
Így amennyiben nem tartja a burkolási árajánlatunkat megfelelőnek az alapszerződés szerinti burkolatot tudjuk biztosítani Önnek is.
Cégünk nem kívánja Önt hátrányos helyzetbe hozni, de a szerződésen kívül vállalt többlet tevékenységből mi sem szeretnénk veszteséget termelni.
A fentiek alapján a Ptk. irányelveit is figyelembe véve a kölcsönös megállapodás szerint kérjük 2003. 11. 08. 16 óráig írásbeli nyilatkozatát faxon (231-8005), hogy a jelenleg érvényes szerződés szerinti burkolatot kéri, vagy az Ön által választott burkolatot az általunk közölt többlet költség vállalásával kéri kiviteleztetni.
A fenti időpontig írásbeli válaszát nem kapjuk meg abban az esetben a szerződés szerinti burkolat kivitelezését tudjuk csak vállalni.
Link: (a href="http://akarmi.link.hu" target="_blank">) link szövege (/a)
Ennyi, csak a kerek zárójelek helyett < és >-t használj.
Remélem működik
:)
próba:
Hőn vágyott otthonunk oldala
Ne ezen felbuzdulva most beszéltem a Lavina főkönyvelőjével, rákérdeztem a számlára, válaszként ígéretet kaptam hogy lezsírozza az illetékesekkel és felhív amint tud valamit mondani a konyhabútor elszámolására.
ui. én nem fogok tudni konyhabútor számlát hozni az biztos. Ellenben kanapé, hűtő, tűzhely stb...
Most beszéltem Székelynével, átadás-átvétellel kapcsolatban még nem tudott infót adni, még nem egyeztetett Zalával.
Viszont rákérdeztem a számlára. Csak konyhabútorról és tűzhelyről szóló számlát lehet elszámolni, pl.: mikróról sem fogadnak el.