Épp tegnap plvastam, hogy szegény Phelps egy fórumon el lett mondva mindennek -majomnak, ufónak, torznak - csak azért mert le merte győzni CSeh Lacinkat.
Phelps biztos agyondoppingolta magát, de a mi Cseh Lacink biztos nem.
Én pl. -bocs, hogy moindig ide térek vissza, denekem ez a szyvem csücske -jobban szeretem nézni a tornász vb-ket, mint az olimpiát. Talán, mert ha a vb van, akkor többet láthatok belőle.
Én azt tapasztalom, hogy egyre inkább veszyt a varázsából.
Már túl sok sport vált olimpiai ággá.
nem beszélve arról, hogy az élsportnak az a közkedvelt gondolkodás sem tesz jót, hogy a kemikálilák versenyévé is vált. az meg ugye megint csak pénz kérdése.
A sport minden pénzt megér. A társadalom számára hosszútávon. Sőt ne csak a társadalomról beszéljünk, hanem az egész emberiségről is. Ugyanis roppant módon el tudok érzékenyülni, mikor látom a más nemzetekbeli vetélytársak baráti kézfogását és gratulációját. Sőt időnként még az ölelkezést és a vállonveregetéseket. És a puszikat is. A nemzetek meg vívják meg harcaikat, inkább a sportpályákon, mint sem a harctereken! Nem ellenségei vagyunk egymásnak, hanem csak ellenfelei. Ugyanúgy nemzetközileg is, mint nemzeten belül. Sőt sokszor még kicsiben a közvetlen környezetünkben is.
Az igazán nagy üzletet jelentő sportágakban már régóta nem az olimpia a legrangosabb verseny, sőt nem is igazán volt az.
Fociban (férfiaknál) mindig is korlátozták valahogy a részvételt, mostanság a 23 éves korhatárral. Így persze, hogy a vb jelenti a csúcsot, de a kontinensbajnokságoknak és a rangosabb klubkupáknak is nagyobb a respektje (Európában és Dél-Amerikában mindenképp).
Kosárlabdában ugyan ez a legnagyobb esemény a FIBA égisze alatt, és erősítette a mezőnyt az NBA-játékosok beengedése, de maga az NBA olyan szintű elitliga, hogy jelentőségében bármilyen más eseményt felülmúl a sportágban.
Jégkorongban hasonló a helyzet az NHL vonatkozásában.
Ökölvívásban az olimpia a legnagyobb amatőr esemény, de ott meg a profi szakág jelenti a bizniszt.
Teniszben nincsenek meg igazán a tradíciói, ha vesznek is részt nagyok, többe nézik a Grand Slam-tornákat, ha meg az országok képviseletéről van szó, akkor férfiaknál ott a Davis-kupa, nőknél a FED-kupa. Az olimpiára visszahozatal annyira jó volt, hogy megszületett a "Golden Slam" (Steffi Graf 1988), de az csak amolyan "hab a tortán".
Országúti kerékpárban ugyan beengedték már a profikat, de a hagyományok miatt a Tour de France jelenti a csúcsot, meg persze egyéb nagy körversenyek (Giro, Vuelta) is több érdeklődést vonzanak.
annyiban, hogy vannak sporágak, ahol nem is annyira hosszűtávuak ezek a befektetések és nem is olyan sok ideig arathatóak le a gyümölcsei.
Viszont én nem is ez ellen hoztam érveket korábbnma, hanem azrét, mert az élsport ma már sajnos a pénzről, a kemikáliákról szól és az olyan kemény edzésekről, amik tönkreteszik a szervezetet.
Miután pénzról szól a történet, ezért aztán legyenek befektetők, akik majd x idú után beszedik a sápot. Mind bármilyen más beruházásál.
nem véletlen, hogy mamár olimpiai sportággá minősítették pl. astrandlöplabdát is.
Teljesen elveszti az Olimpia azt a rangot, ami régen még megvolt.
Manapság adott sportban egy világbajnokság lassan értékesebb lesz, mkint egy olimpiai bajnokság. ami csak azért számít még mindig sokat. mert csak négy évente van.