Ugyanúgy készült, mint bármelyik alvószemzés más fásszárú növényeken.
Az ízközön, (ahol, még nem fásodott a kéreg, de már nem is éretlen a vessző) T alakú bemetszést készítettem és az így készűlt sebzésen keresztül toltam a héj alá a már fásodott vesszőről vágott szemet, majd bekötöztem.
Tavasszal mikor kopaszra metszettem az alanytőkét és feldaraboltam az oltványkészítéshez a vesszőket ezt a részt külön tettem, mert már nem kell oltani csak gyökereztetni.
"A honyalj hajtást kitörted és a rügyet ültetted bele a már valamennyire megfásodott vesszőbe?"
Egyébként az alanyvesszőn nem nagyon szokott nőni hónaljhajtás.
Én - bízva az enyhe télben - nem csirkéztem fel az őszi telepítést. Ezt olvasva lehet, hogy jól tettem... (Persze biztosat csak a kihajtás után tudok majd mondani.)
Néhány nappal ezelőtt bontottam ki az őszi ültetést. Még szerencse, hogy hiánypótlásként ültettem és csak 4 tőről van szó. Mind berothadt a sok nedvességtől. A nemes rész és a rajta lévő szemek is feketék. Szó szerint megrothadtak.
Én azért óvatosabb lennék a kiültetéssel.Meg kell várni a hajtásnövekedést, ezután hozzá kell szoktatni az oltványt a külső hőmérséklethez kb 4-5 nap,és ha az időjárás engedi, akkor ki lehet már ültetni a megeredt oltványokat.De a végső siker csak a nyár folyamán folyamán fog kiderülni.
Igaz nem tőlem kérded, de megprobálok válaszólni. Szerintem a vad szőlőt rakd vízbe meleg helyre párába (inkubátor) egy pár napra hogy induljon meg a nedv keringés. Majd a nyugalomban levő vesszöket oltsd rá angolnyelvesen majd továbbra is tartsd párás helyen, hogy forradjon össze, majd mehet nyirlas homokba.
A barátom vadszőlő lugasáról kaptam vagy harminc vesszőt, ezeket szeretném gyökereztetni és beoltani. Hogy csináljam szerinted, eddig csak zöldre fásoltást meg gyökérnyakba oltásokat készítettem erős, több éves alanyokba. Oltóvesszőm van a hűtőben. A fajta nevét nem tudjuk igazán, eszméletlenül fut, apró festőlevű fajta, de a bornak mellékízt ad. Lehet, hogy Bakó.
Amennyire én tudom: gyökérről nylon le, visszametsz 6-8 cm-re és elültet... A viasz réteg marad rajta, védi az oltás helyét és a fiatal nemes részt a kiszáradástól, széltől, tavaszi fagytól, stb. Az új hajtást pedig nem akadájozza mert az áttöri majd.
segitséget kérek,kaptam egy tő magnélküli szőlőt,agyökere nylonba csomagolva,a szára bevonva viasszal.Kérdésem,hogy az ültetésnél mit csináljak ezzel a védőréteggel.A gyökér ázik már egy napja,de nem merem elültetni a védöréteg miatt.Mit tegyek?
Szerintem, ha van már gyökerük akkor meleg, párás helyen már egy hét után a rügyekből kezdet volna hajtani, ha lenne rügy. Én azt "mondom", probáld meg egy hét után oltani. Nem lett vastagabb az alany mint amiket a hütőbe tároltál?