Ha jol vettem ki a korabbi hozzaszolasokbol a ferjed nem most erkezett es neki mar van mindenfele paprja (szamla st). Probalkozzatok egy "déclaration sur honneur"nevu papirossal. Ez nagyjabol arrol szo, hogy a ferjed ir egy papirt ( lehetoleg kezirassal) amin becsuletszavat adja, hogy x idopont ota nala laksz.
mert bizony engem érdekel minden, ami itt történik emberekkel, új életkezdetükkel kapcsolatosan, vagy akár régen itt élők sztoriai, beilleszkedés, örömök, gondok... bla, bla, bla.
ha másért nem, mert infóhoz jutok, vagy láthatom, olvashatom, hogy esetleg olykor nem csak én vagyok elkenődve, mert hiányoznak hazai emberek, dolgok. meg egyáltalán... a reggeli kávé mellé ez amolyan kis csevegés féle is nekem, ha már senki nem jelentkezik a környéken élők közül, hogy te lüke, én szívesen megiszom veled olykor egy kávét és én is szívesen dumálnék... vagy csinálhatnánk közös programot vagy mit tudom én....
Magyaro. , határ + pecsét és egyebek. erről azt hiszem mindenki sokat tudna mesélni. de azt én már tényként állítom, hogy ha itt vki tud annyit, hogy Magyaro. Európában van, az már informáltnak számít vagy földrajzilag jól képzettnek. mert nekem eddig még midenkinek el kellett magyaráznom, hogy hol is van a mi kis hazánk. (akinek nem, annak azért nem, mert szemmel láthatóan szégyelte megkérdezni és ezzel napvilágra hozni tudatlanságát.)
és hogy fényezzem magam (már megint :-P ), egy ilyen földrajz lecke kíséretében, amikor elsoroltam Magyarországgal határos országokat, magyarázatot fűzve hozzá, hogy melyik honnan határolja (csak mert többen egyáltalán nem tudták hová tenni), csak néztek elképedve, hogy én ezt tudom? aztán kicsit flegmán vki rákérdezett, hogy Franciao.-val határos országokat tudnám -e hasonló képpen ... tudtam. néma csönd volt a válasz.
oké, elismerem, hogy azért Afrikával már bajban lennék, de talán ez nem akkora bűn, mint amikor annak a földrésznek az országaival sincs vki tisztában, ahol lakik. (könnyű az ausztráloknak, hehhee.)
és nem ragoznám tovább ezt a kérdést saját részről (pedig tudnám), de szívesen olvasom mások sztoriat ezzel kapcsolatban. is.
A cigányzene mint olyan egy műfaj, amit sokan szeretnek talán töben nem! Én őszintén szólva a hagyományokon alapuló cigányzenét nem annyira kedvelem, meg tudok lenni nélküle. A 100 tagú zenekar érdemeit el kell ismernünk hiszen hosszú évek óta zenélnek és tényleg minden műfajban otthonosan mozognak. Ráadásul azt gondolom a tagjai konzervatóriumott végzett zenészek és nem bárokban kitanult "zenészek".
Na de a fontosabb!
Beirattuk a lányokat oviba itt Libourneba. Van itt egy francia ismerőse a férjemnek és együtt pikk pakk bementünk az irodába ahol ezt intézik és már fel is vették a csajszikat a listára. Majd augusztus 8.-án viszem őket orvoshoz mert az is kell a jelentkezési lapra.
Ami viszont nem túl jó az az hogy voltunk ma vital kartyát intézni és nem igen jutottunk előrébb. Ugye a férjemnek van és szerettünk volna nekem is kérni, mert ugye arra szükség van az orvosnál. Nagyon érdekes volt hogy az ügyintéző pasi aki amúgy nagyon jó fej volt, kereste az útlevelemben a pecsétet hogy mikor jöttem az országba, előtte megkérdezte unioba tartozik e Magyarország. Na de hát ennek a nem tudása nem róható fel neki. Na de hogy pecsét! Határok nélkül! Aztán nézte a bérleti szerződést, az sem volt jó neki mert csak a férjem neve van rajta. Tehát én aki fizikailag ott voltam az irodába nem vagyok itt hivatalosan mert nem tudok felmutatni sem vonatjegyet sem repülőjegyet sem semmit hogy átléptem a határt. Hát erről mi a véleményetek? Velem volt a francia ismerős aki beszélt az ügyintézővel és van erre megoldás de ezt már nem értettem(tanulom a nyelvet) úgyhogy majd a férjemmel beszélik meg telefonon hogy mi legyen tovább! Simax kártyám van ami szintén egészségbiztosítási kártya, de az nem elég. Amikor a simax megcsinálta a kártyámat(amin a gyerekek is szerepelnek) semmit nem kérdezett. Űrlap kitölt, elküld, kártya jön. Szuper! Erre a férjem jogán vagyok jogosult. Neki van fizetve ez de mi is jogosultak vagyunk rá. Bár egyenlőre erről nem tudok többet. Majd kikérdezek erről a simax kártyáról is hozzáértőket a férjem cégénél.
Nagyon érdekes volt a játszótér is! Voltunk a csajokkal játszón és egy nagyon helyes kislány jött oda hozzám és próbálta elmagyarázni hogy én angol vagyok. Mondom nem én magyar vagyok. Persze nem tudta miről beszélek. A modern kor vívmánya az androidos telefon segített! Megmutattam neki térképen hol van Anglia és hol van Magyarország. Jó fej volt a kislány! Éreklődő, kedves és nagyon udvarias.
Vannak nagyon jó benyomásaim az emberekről, az országról. Egyenlőre nem hiányolok otthonról semmit. Vagyis igen! A gyerekorvosunkat! Ami meg nincs azt meg kell szokni hiszen nincs más megoldás. Postán nem küldethetek mindent! Majd pótolom mással!
Remélem van olyan akit érdekel a mi új életünk itt Franciaországban. Nincs benne politika, rasszizmus csak minden ami francia.....és minden ami egy magyar családdal történik itt!
Azt akarod ezzel mondani, h a magyar lànyok nem szépek ??? Hàt azt hiszem, nem sokan osztoznak a véleményedben. Mert azt még a franciàk is elismerik (akik jàrtak màr Magyarorszàgon), hogy a magyar nôk a legszebbek (természetesen a francia nôk utàn)! :)
:) Nekem jòl esik olvasgatni a hozzàszolàsokat, fölfedezni a különbözô embertipusokat, de nem élem magam bele a vitàkba, hogy ne legyenek ràm rossz hatàssal. Végül is nem àll velünk szemben az illetô, azt ir amit akar. Nem biztos még az sem, h a sajàt véleményét irja.
teljesen igazad van. egyszer még Budapesten voltam egy koncertjükön, akkor nem nyűgőztek le az első perctől az utolsóig. talán ezért is írtam azt amit, bár pontatlanul fogalmaztam.
Lol...a mai napom már nem lehet xar ; P
Elöször azt olvasom egy blogertöl, nem érti, Chandler Hosszu álomjában mi a durranás...utána gyopárka honleány kulturtörténeti mérföldköve a 100 tagu cigányzenekarról...aztán a csucs, "mee aszonta a szöke cigány vauvááá, hogy a Mága (Menuhin) asztalnál meghalna (ez a Schumi se tud vezetni, Palik Laci futtassa)....végül, letiltották Atomvillanást, aki Mekkmekk Karcsika legjobb barátja...megalol.
Ez az ország nem fog elrepülni, annyi gyökér kapaszkodik bele :)
Amugy meg,, a képen simán lehet vadászpuska, a magyar mértékadó médiumok (MMM) fegyverarzenáljai hamar átalakulnak két légpisztollyá meg egy flóbertté
igen, pontosan igy van!!! annyi de annyi sztoryt tudnek meselni magyarokkal valo talalkozasomrol, mindig ugyanaz.....
nem tartunk ossze!!! igen, mert irigyek vagyunk ha a masiknak szebb van vagy jobb van, nem tudunk csak orulni mas boldogsaganak.
szurja a szemunket ha mas tobbet keres, es lenezzuk azt aki kevesebbet, lenezzuk az otthoniakat, meg ha magyar szot hallunk inkabb nem beszelunk magyarul nehogy a masik magyar rajojjon hogy itt all egy honfitars egy meterre tole, mindig nagyobbat akarunk mondani a masiknal!
soha nem kertem segitseget magyartol itt, csak siman ajanlottak mindent az elejen akikkel talalkoztam (majd en elintezem neked, ne aggodj...blabla) pedig en nem is kertem, csak mondtam hogy most jottem nem reg se szallasom se munkam...de a 2-3 ilyen eset utan rajottem hogy ezekbol az igeretekbol semmi nem lesz! mindent egyedul inteztem el, albi, melo, betegkartya, bankartya.....es nagyon bonyolult a rendszer, ha egyedul kell mindenre rajonni! de ha valaki (magyar) aki uj azt mondana nekem hogy segitsek neki alberletet keresni vagy akarmi vagy garanciat az albihoz vagy barmit, nem tudom hogy miert ne segithetnek!
egyszer ezt olvastam valahol '' kulfoldi magyarnal nincs rosszabb''
sajnos
pedig amennyit szenvedett a nepunk masok miatt, pont ezert kellene annyira osszetartani!!!
En meg azt olvastam a Facebook-on, h Orbàn azt mondta volna: "ellenforradalom" készül. (?) Csak nem cigànyok szervezik ???
Ez még viccnek is rossz.
Egyébként tartsuk vissza magunkat, mert ez a topik végül is a franciàkrol kell h szoljon. Ha nem vigyàzunk, szò nélkül kitiltanak bennünket örökre, topikrombolàs vàdjàval (mint ahogy tették "Alpesi sassal", aki a legjobb baràtom volt). :(
Térjünk vissza Franciaorszàgba. Tudja valaki, h meddig tart még a "ramadan" ? Màr kezdem unni. Egy HLM-ben lakom és a szemben lévô hàztömbökben elég sok észak-afrikai lakik. Nyàri idôszakban mindig nehezebb toleràlni a hangoskodàsaikat, de most még ràadàsul "ramadanoznak" is. Ha valaki nem tudnà, tàjékoztatàsul: ez az islam-nak a legfontosabb szokàsa, ami szerint nappal nem szabad enni egy falatot sem és inni egy korty vizet sem, csak amikor a nap lemegy; akkor viszont bepotoljàk és éjjel élik vilàgukat. Làt valaki ebben a szokàsban valami ràciòt ? Mert én nem. A böjt maga több vallàsban is létezik és vallàs nélkül is szoktàk csinàlni az emberek pl. tél végén, h kitisztitsàk szervezetüket, de ilyenkor pontosan, h vizet sokat kell inni, hogy kimossa a mérgeket szervezetünkbôl. De ahogy a muszlimok csinàljàk, annak semmi értelme ! Mit ér a nappali böjtölés (viz nélkül!) ha éjjel meg telezabàljàk magukat? Aki ezt kitalàlta nem volt valami bölcs. (Vagy én nem tudom csak, mire hasznàl ez ?)
Namàrmost, ma reggel azért ültem a gép elé, h elpanaszoljam: éjjel 1-kor még nem tudtam aludni az arab szomszédok miatt, akik mivel jò idô van, kitelepedtek a hàztömbök elé, hogy ott menjen az eszem-iszom, nagy hangoskodàsok közepette. Mit is szàmit ezeknek, h egyesek màsnap dolgozni mennek és aludni szeretnének ! A "ramadanozòk" munkateljesitményét is megnézném közelebbrôl! Aki egész nap nem eszik, nem iszik (ebben a hôségben) az csak ténferegni tud a munkahelyen, dolgozni nem sokat. :(
Kösz az infokat! Nem àrt ismerni a dolgok màsik oldalàt is. Ez a Màga jòl megtévesztett engem is. En kis naiv. Minden csak szinjàték, politika. Fôleg ami a porondon, tv-kben zajlik. Semmit nem szabad elhinni, komolyan venni.
En különben nem is bànnàm ha màr eltûnne a süllyesztôbe a "100 tagu" ! Miota is léteznek ezek ?
Tudom hogy nem vigasz azoknak akik távolabb élnek Párizstól, de szombaton lesz magyar összejövetel Párizsban. Facebookon van párizsi magyarok csoport, ők szervezik.
"de úgy döntöttem, ez azért tényleg nem az én műfajom"
Melyik?
A száztagú cigányzenekar képzett zenészekből áll akik hihetetlen virtuozitással képesek váltogatni a műfajokat a klasszikustól a népzenén (nem csak cigány!) keresztül a legdivatosabb slágerekig.
(Azért azt nem titkolom el, hogy én is potyajeggyel láttam.)
Ez a mi nagy hibànk, magyaroké. Ezért is fogunk szétmorzsolodni a vilàgban. Màs nemzetek fiai bàrhovà mennek, megtartjàk identitàsukat, összetartanak, segitik egymàst. Mi miért nem tudunk igy csinàlni ? :(