Keresés

Részletes keresés

janijani Creative Commons License 2011.07.23 0 0 610

Szedret, vagy málnát ültetsz? Mert most itt a szederről volt szó.

Előzmény: ZsuR (608)
ZsuR Creative Commons License 2011.07.23 0 0 609

Kosznom neked is - ha osszel ultetek, akkor is vissza kell vagnom tavasszal? 

Előzmény: Flanell (596)
ZsuR Creative Commons License 2011.07.23 0 0 608

Koszonom - malnat fogok ultetni... eloszor eletemben.

Előzmény: janijani (594)
janijani Creative Commons License 2011.07.22 0 0 607

Ez az, itt van amit írtam! Az enyém azért növeszt oldalágakat, mert 2 m-ig engedem felnőni és ott levágom. Ezért mivel felfelé nem nőhet tovább oldalágakat növeszt. A tied egyszálon nő ameddig tud és ezért nem növeszt oldalágakat. Ezt a művelési módot még nem próbáltam.

Előzmény: lali.hu (606)
lali.hu Creative Commons License 2011.07.22 0 0 606

A termés mindíg az oldalágakon van, de csak az egyéves növényen.

Termés nemcsak az oldalágakon van. Ezen pl. nincs is oldalág, a tetejét vízszintesen elhúztam a kerítés tetejénél.

Előzmény: janijani (590)
Flanell Creative Commons License 2011.07.22 0 0 605

Valamit rosszul csináltál, talán kevés volt a föld alatt, sok fölötte. Föld alatt legyen 30 cm, fölötte 1 rügy. A túl vastag vessző rosszabbul ered, jobb a közepes.

Száraz nyáron, locsolás nélkül is kell 50 %-os eredményt produkálni, odafigyelve 100 %-ot.

Előzmény: Midnightx (603)
janijani Creative Commons License 2011.07.22 0 0 604

Gyökérről szoktak kinőni hajtások a kertben a tövek 5-6 méteres körzetén belül, onnan szoktam szaporítani. De ha lelóg egy oldalkar vége a földre ott is legyökeresedik, azt is el lehet ültetni. Levágott vesszőt még nem próbáltam, de ha ilyet akarnék gyökereztetőporral csinálnám.

http://www.gazdabolt.hu/shop/novekedesszabalyzo/T01235-incit5-gyokerezteto-por-50-g-fel-fasszaru?TermekLimit=10&TermekOrder=nev

Előzmény: Midnightx (603)
Midnightx Creative Commons License 2011.07.22 0 0 603

Érdekes, nálam a tavasszal kapott tüskétlen szeder lemetszett ágak közül egy sem maradt meg. Pedig frissek voltak, szép vastagok. Dugványozás után a legtöbb kihajtott, de 2 hónapon belül fokozatosan elhaltak. Egyedül a gyökeres példányok maradtak meg.

Előzmény: Flanell (601)
janijani Creative Commons License 2011.07.22 0 0 602

Akkor ezt is megbeszéltük...

Nekem kb 2,5-3 cm vastag a szára,ezt is felhasználom, lepucolom és 2-3 évig karónak jó bármi mellé. Ezért sem kell pénzt adni.

Előzmény: Flanell (601)
Flanell Creative Commons License 2011.07.22 0 0 601

Így van, ha terem, akkor mindegy, hogy hogy.

Nálam szabadon, szélirányra merőlegesen áll a sor, jól átszellőzik, nem jellemző a rothadás, ha folyamatosan esik, akkor meg a szabadon álló szem is megbetegszik. Szerintem nem is hagyok rá sokkal több termővesszőt, mint te, csak én több egyszálas hajtáson.

Akitől én kaptam a lemetszett vesszőket (dugványnak), az úgy termesztette, mint te, csak folyamatosan árasztással locsolta, a 4 méter magas kordon tetején visszavágta, és elágaztatta. De még ezek a fenti elágazások is férfimutatóujj vastagságúak voltak, alul a fővessző meg vagy 4 cm átmérőjű. A termés is ehhez mérhető volt. Nálam locsolás nélkül csak esős időben közelíti meg, de azért így is sokan dicsérik a méretét.

Előzmény: janijani (600)
janijani Creative Commons License 2011.07.22 0 0 600

Nekem már szeptemberben abbahagyja a termést és október végére elszárad az öreg, a fiatal még zöldebb ilyenkor bár az is őszi szinekben van(lehet hogy nyáron locsolni kellene) Október végén szép napos időben kiszedem, februárban ki tudja milyen idő lesz és ilyenkor már indulnak a szemek, jobban sérülhet a munka során mert valóban úgy kell szétrángatni.  A fiatalt meg kikötözöm a lugashoz, így a vihar nem tesz kárt benne. Nyúl, vaddisznó, cigány nem jár a kertemben, körbe lakott, kerítések vannak és kutyák minden háznál.

Vesszőbetegség még nem volt nálam, tavaly lett egy tő beteg, sárgult és aprószemű lett a termés rajta. Az idén is ugyanilyen lett, kiástam amíg meg nem fertőzi a többit is. Pár évig nem ültetek oda másikat, most ott van az üres helye, ezért találtam ki, hogy a szomszédos tövet elhúzom oldalra.

Tapasztalatom szerint nem jó nagyon sűrűre hagyni eldzsungelesedni mert ha nagyon esős az idő megpenészedhetnek a szemek.

Biztosan lehet többféleképpen művelni, nekem így jó, sokat terem és egészséges.

Előzmény: Flanell (599)
Flanell Creative Commons License 2011.07.22 0 0 599

Én ezért nem vágom ősszel:

- amikor őszre leterem (sokáig húzza), akkorra már nem kell tovább nőni a sarjaknak

- könnyebb a száraz, törékeny szárakat kihúzni a kordon drótjai és a többiek közül

- a letermettek ágai tartják az újakat a téli szelek idején.

Amúgy 6-8 fiatalt is meghagyok tövenként, ahogy a könyvekben is írják. Nem vágom vissza őket, hanem inkább az elágazásokat töröm ki, hogy csak néhány maradjon (az erőseken), vagy egy sem (a gyengébbeken). Csak 1-et meghagyni veszélyes: vesszőbetegségek, vihar, nyúl, vaddisznó, drótlopó cigány, stb.

1-1,5 m-enként vannak a tövek 50 m-en. A februári metszéskor vágom ki a feleslegeseket meg a túl gyengéket, és akkor vágom méretre a megmaradókat. Legyezőszerűen húzom szét őket, az egymás melletti tövek egymásba érnek, és tartják a keresztező szálakat is.

Előzmény: janijani (598)
janijani Creative Commons License 2011.07.22 0 0 598

Biztos lehet februárra is hagyni a letermett kivágását, én szeretem ősszel megcsinálni.

Nem vettem észre semmi különbséget a tősarjak között, szokott lenni 4-5 db, amikor 20-30 centisek a legszebbet meghagyom, a többit kivágom.

Előzmény: Flanell (596)
janijani Creative Commons License 2011.07.22 0 0 597

Nem ugyanazok. A tősarjak a földből nőnek ki tavasszal a gyökerekből, az oldalágak meg a föld felett a szárából. Lehet hogy azért nem hozott oldalágakat mert hagytad az égbe nőni. Én az öreg töveket a lugas tetejénél szoktam levágni kb 2 m magasan, ha idei telepítés akkor most első évben levágtam volna már 1 m-nél. De mindegy, ha bírja hagyd meg ahogy gondolod de 2 m-nél ne hagyd magasabbra. Amikor levágod a csúcsát akkor nőnek az oldalágak mert nőni akar, felfele nem engeded, oldalágakat növeszt. Az oldalágakat sem kell hagyni a végtelenségig nőni, le kell vágni fél méteresre. Mivel az idén ültetted, most ősszel ne vágd ki, ez fog jövőre teremni. Az idén nem voltak tősarjak, de tavasszal lesznek, ebből hagyj meg egyet.

Előzmény: Midnightx (595)
Flanell Creative Commons License 2011.07.22 0 0 596

Amelyik szárnak a földből kihajtott függőleges részén levél van, az az idei hajtás, ami jövőre terem. (Ennek is vannak általában hosszú elágazásai, de a hegyük nem virágban végződik.)

Amelyiknek csak az elágazásain van levél, de azon termés is, azt kell majd kivágni tőből. Ennek az elágazásai rövidek, és virágban végződnek.

Én csak február táján szoktam metszeni különböző okokból, akkorra a letermett rész elszárad.

Előzmény: ZsuR (593)
Midnightx Creative Commons License 2011.07.22 0 0 595

Az oldalágak és a tősarjak ugyanazok, vagy 2 különböző dolog? Nekem idei telepítés és oldalágak vannak alul, de kizárólag csak ott, feljebb nincs semmi.

Előzmény: janijani (594)
janijani Creative Commons License 2011.07.21 0 0 594

Most képet nem tudok, de elmagyarázom: tavasszal van a szeder amelyik az idén fog teremni (egy függőleges vastag szár és rajta az oldalkarok). A tövénél a földből jönnek új sarjak szintén függőlegesen, ebből csak egyet hagyok meg. Amikor eléri a lugas magasságát levágom a tetejét. Oldalkarokat növeszt amiket levágok 50-60 cm-re. Ősszel ott van két egyforma szeder, az egyik a letermett és mellette az idén nőtt új. Az letermettet a főld szinénél kivágom, az újat pedig meghagyom.

Előzmény: ZsuR (593)
ZsuR Creative Commons License 2011.07.21 0 0 593

Tennel majd fel egy kepet, mit vagsz ki, mit tartasz meg?

Előzmény: janijani (592)
janijani Creative Commons License 2011.07.21 0 0 592

Persze, csak egyet hagyj mert egy őrült dzsungel lesz és ha nem szellőzik át megpenészedhet a termés. Nekem másfél méterenként vannak a tövek.

Előzmény: Midnightx (591)
Midnightx Creative Commons License 2011.07.21 0 0 591

"Mindíg hagyok egy újat ami tőből nő és a letermettet ősszel tőből kivágom."

Nekem tövenként 3-4 oldalág is nőtt. Akkor ezeket meg kell ritkítani?

Előzmény: janijani (590)
janijani Creative Commons License 2011.07.21 0 0 590

A termés mindíg az oldalágakon van, de csak az egyéves növényen. Mindíg hagyok egy újat ami tőből nő és a letermettet ősszel tőből kivágom.

Előzmény: Midnightx (589)
Midnightx Creative Commons License 2011.07.21 0 0 589

És a termés hol lesz, az oldalágakon? Az enyémeken is vannak oldalágak, de csak alul.

Előzmény: janijani (588)
janijani Creative Commons License 2011.07.21 0 0 588

Nem tudom milyen az a szedermálna, nekem tüskementes szedrem van a szőlőben. Ez is megnőne ha hagynám de amikor eléri a lugas tetejét lecsípem a végét hogy ne nőjön tovább. Az oldalkarokat is lecsípem 50-60 cm után. Egy tővel most kisérletezek,meghagyom nőni és elhúzom a lugas tetején oldalra. Jövőre fog teremni, meglátom mit eredményez.

Előzmény: Midnightx (587)
Midnightx Creative Commons License 2011.07.21 0 0 587

Amúgy mennyire normális, hogy az áprilisban kapott 15 centis szedermálna palánták közül a legnagyobb már 3 méteres? Naponta vagy 5 centit nőnek. Telepítéskor tettem alájuk érett marhatrágyát és komposztot jó bőven. Folyamatosan esővízzel locsolom őket, aztán úgy 2 hónapja elkezdtem nyomni őket tápoldattal is. Eleinte csak hetente egyszer. Aztán egyre gyakrabban, és odáig fajult a dolog, hogy már naponta kapnak, ráadásul dupla adagot. Tudom, hogy nem lenne szabad, de nem bírom leállítani magam. Szinte hallom, ahogy azt mondják, hogy "Még, még!" és nem bírok ellenállni nekik. Az egyik már kinőtte a 2 és fél méteres karót, úgyhogy létrára kellett másznom és meg kellett hosszabítanom. De ha így halad tovább, akkor 2 héten belül azt is ki fogja nőni. És még csak július van...

Midnightx Creative Commons License 2011.07.20 0 0 586

Köszönöm a segítséged!

Szedermálnáról van szó, ami csak jövőre fog teremni, tehát nem fontos, hogy bio-szer legyen. Csak az számít, hogy hatékony és olcsó legyen. És kis kiszerelés, mert 5 tő szedermálna miatt nem akarok több ezret költeni egy nagy kiszerelésű valamire.

Retro_Elizé Creative Commons License 2011.07.18 0 0 585

vagy a Dipel, ugyan azt tudja, nem is drága.

Előzmény: Retro_Elizé (584)
Retro_Elizé Creative Commons License 2011.07.18 0 0 584

a fehér szárnyas jószág az valszeg' üvegházi moly. 

az is undok egy dög, nehéz tőle megszabadulni, szaporodik, mint a fene (actara)

a katica ott van, ahol tetü is. (ártalmatlan a katica, de ezt talán tudod is)

a hernyó sző selyem szerű "hálót". nyilván az a ludas, igen.

mivel málnáról(ehető gyümölcs) van szó, valami biót használj, pl. ezt:

BIOBIT nevű készítmény, azaz a Bacillus thuringiensis.

Előzmény: Midnightx (583)
Midnightx Creative Commons License 2011.07.18 0 0 583

Épp ma láttam egy másfél centis, vékony, szürke hernyót rajta! De láttam pár apró, fehér szárnyas jószágot is (lisztharmat vagy nemtommi), illetve katicákat is. Akkor a hernyó lehet a hunyó? De most láttam először rajta. Illetve némelyiknek az alján fehér, pókháló szerű anyag van. Ez is hernyóra utal, nem? Mivel permetezzek? Tegnap lefújtam rovarölővel (Mospilan), de azt nem tudom, hogy a hernyó az rovar-e. 

Előzmény: Retro_Elizé (582)
Retro_Elizé Creative Commons License 2011.07.18 0 0 582

szerintem inkább hernyó.

a pókhálós részen nem látsz begubózva hernyót? az csinál ilyen pusztítást a növényen.

Előzmény: Midnightx (580)
Midnightx Creative Commons License 2011.07.17 0 0 581

Nincs ötlete valakinek, hogy mi lehet? Állati kártevő, vagy gomba? Fogalmam sincs, hogy mivel permetezzem le.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!