Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Hát asszem itt az ideje, hogy másként gondoljunk a Varstroj-ra. Az új üzletükben most voltam először, hát leesett az állam. Ilyen profi és ilyen szép dizájnos gépeket nem sokat láttam eddig. Van még a sarokban a régebbi kocka trafósokból is, de már az új Daihen Varstroj gépek sorakoznak az első sorban.
Hát ez sem egy kis darab, igen testes, masszív, de gyönyörűen, precízen megépített gép. Ez megy egy- és háromfázisról is, ezért kacérkodom vele. Igazán csak egy jó alapgép, de már ipari kategóriás. Szimpla görgős - de elég komoly huzaltolóval van szerelve, hat fokozat, szakaszos hegesztés és itt a vége. Semmi extra. De nem olcsó. Bruttó 215 ropi. Két év teljeskörű garancia, munkakábel, testkábel és reduktor van az árban. Sajnos nem megy okosba :-(
Beszélgettem az eladóval, kérdeztem, az alura való alkalmazásáról. Ő is azt mondta, hogy a görgő, teflonbélés és áramátadó cserével elvileg lehet vele aluzni is de azért így nem az igazi.
Van itthon egy kiszuperált Whirlpool felültöltős mosógépem, azt kettévágjuk hogy ne hűtőszekrény legyen, csak sportosan molett :-) Beépítjük a gorrillát, meg vagy 20-25 kg esztrichtbetont az aljába hogy súlyban se legyen hiányérzeted :-)))
Viccen kívül majd kíváncsi leszek mit látsz a Varstrojnál, bár igazából a 251-es alattiak még gyengusok. (100% BI 45A) A 251-es vagy a 271-es az már korrekt a 100% BI 130A teljesítménnyel, meg van 2t-4t, de az nem lesz olcsó..
Most kiokoskodtam egy kis átrendezést, be tudnám szuszakolni. Még vergődöm, hogy egyrendes oszlopos fúrót vegyek, vagy egy fogyóst, a helyét ki tudnám alakítani. Nekem valahogy a fogyós az nagytestű kell, hogy legyen. Persze nem egy Bmax-os fridzsider, hanem olyan kis sportosan molett :-)
Láttam a Jófogáson egy régi Fronius-t, ekkor indult meg az agymenésem ismét. Illetve láttam a Daiken-Varstroj-nál egy nagyon pofás fogyóst, ez már a japán technológiás, nem azok a régi sárga kockák. Asszem ma délután elballagok a Varstrojékhoz, ha már itt laknak a városban. Ők a vezérképviselet, meg főszerviz, talán meg lehetne egyezni velük okosba.
A pegasus is HF, meg a qt is. Mindkettőnél a pisztoly gombjával kapcsolod a kétpólusú csatin keresztül.
Ezeknél a gépeknél csak HF van, nem tudod liftesre átváltani. (na de az esetek nagy részében ennek nincs jelentősége)
A QT-ben egy előre beállított lefutás és gáz utánáramlás van, a pegasuson ez mind állítható + van impulzus.
A pegasus már rég a piacon van, nagyon megbízható gép, könnyen javítható is, de nem nagyon romlik el. QT-ről még nincs hosszútávú tapasztalat de a rövid távúak jók itt a fórumon.
Inkább teszteld le az új (185 aluflux) gorillát :-) Azt ha nincs szolgálatban akkor könnyebb elpakolni, ha megunod, vagy mégis nagyobb gép kéne akkor egy gorilla bármikor eladható ... szerintem :-)
Csak azért kérdezem, mert megint elhatalmasodott rajtam a bírvágy, kellene (pedig igazán nem is) egy fogyós. Nézegetem a trafósokat és olyant szeretnék, amivel lehetne rendesen alut is hegeszteni. Néha hiányzik az AC/DC BLM.
Elvileg ez elég kell hogy legyen. (nyilván ha tud impulzust a gép akkor az jó XD) Szerzek már valami alu alapanyagot aztán lassan illene kipróbálni nekem is mert azon kívül minden van itthon.
A fogyóssal történő aluhegesztéshez kell valami speciális funkció, paraméter a trafós gépbe? A teflonbélés és a görgőcsere kivételével. Hogy ne csak fröcsköljön, kormoljon.
Én is mikor kérdeztem a kisboltban hogy milyen gépük van, mondja az eladó hogy Milwauke, mondtam hogy az nekem drága köszönöm. Erre mondja hogy tudja olcsóbban is , mondtam hogy úgy is drága lesz az. De végül is nem lett drága, a 34000 az jó ár.
Azért nem igazán van vélemény a Milwaukee- ról mert nem a mi zsebünkhöz gyártják.Érdekes, hogy nálunk csak 3 év a gari míg saját földön 5 év.Na de van ám nekik 2600W-os is.
Az öcsémék a pesti IFEX- nél is forgalmaznak Milwaukee gépeket, mint tűzoltó felszereléseket.Viszonyítás képpen a százezer feletti akkus fúró belső használatban több mint tíz éve bírja a gyötrést az eredeti akkuival.Az "aligátor" fűrész az eredeti lappal simán vágja a 16mm-es betonvasat közvetlenül a beton felett, a betont dörzsölve, fokba görbítve.
Szintén nem ebből a boltból, kb 29000ft-ért hoznák az AEG-et.
De több helyen is azt mondják az AEG a belépőmodell az ipari gépek közzé, vagy azt hogy mára már erős barkácskategória lett. Ha Metabot, Makitát,Hitachit tudnának ilyen jutányos áron hozni nem gondolkodnék rajta, nekem ezek a szimpatikusak. Ez a Milwaukee viszont nagyon jó árban van.
Ma meglett a fém szalagfűrészem. Végül nem egy zsír újat vettem, hanem ezt a használtat. Optimum fűrész.
Jófogáson volt, közel volt. És mint kiderült Muther egykori munkatársa hirdeti. Jól jártam :) Lett kiépítve a gépre elég profi módon egy kenő emulziós rendszer. Sajna ez az emulzió le is húzta a tálcáról a festéket meg itt-ott a gépről is. De ez nem befolyásolja a működést.
Továbbra is azt mondom hogy jobbat+olcsóbban a 2 linkelt Makitánál, nehezen kapsz.
Az meg hogy lágy indítás vagy sem ... nekem a Metabo W2000 az nem lágyindítós- nem lenne baj ha az lenne, de amikor vettem a WX egy tízessel lett volna drágább - 2000 vagy 2200W szerintem is majdnem mindegy. Az viszont hogy a metabom 5,9 kg, hát nem bánnám ha csak 4,7-4,8 kg lenne, bár szerencsére nem használom olyan sokat.
Milwauke nem rossz, de igazából nem is jobb mint a metabo, hitachi, vagy metabo, de a 230-as gépek ott is elég nehezek.
Ma találtam egy kis csavar boltot, ahol AEG és Milwauke gépeket tudnak szerezni beszerzési áron. Az eladó azt mondta az AEG visszalépet barkács kategória szintjére. Ez a Milwauke milyen szerintetek mert az ára az bizony elég húzós,(beszerzési áron viszont nem rossz) mennyire van ez elterjedve. A másik boltos azt mondja Hitaci jobb (a többi gyakrabban megfordul a szervizben) mint a Makita, Metabo, Maktec. Ők forgalmazzák egyébként mind a négy márkát, és szervizük is.