Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Inkább teszteld le az új (185 aluflux) gorillát :-) Azt ha nincs szolgálatban akkor könnyebb elpakolni, ha megunod, vagy mégis nagyobb gép kéne akkor egy gorilla bármikor eladható ... szerintem :-)
Csak azért kérdezem, mert megint elhatalmasodott rajtam a bírvágy, kellene (pedig igazán nem is) egy fogyós. Nézegetem a trafósokat és olyant szeretnék, amivel lehetne rendesen alut is hegeszteni. Néha hiányzik az AC/DC BLM.
Elvileg ez elég kell hogy legyen. (nyilván ha tud impulzust a gép akkor az jó XD) Szerzek már valami alu alapanyagot aztán lassan illene kipróbálni nekem is mert azon kívül minden van itthon.
A fogyóssal történő aluhegesztéshez kell valami speciális funkció, paraméter a trafós gépbe? A teflonbélés és a görgőcsere kivételével. Hogy ne csak fröcsköljön, kormoljon.
Én is mikor kérdeztem a kisboltban hogy milyen gépük van, mondja az eladó hogy Milwauke, mondtam hogy az nekem drága köszönöm. Erre mondja hogy tudja olcsóbban is , mondtam hogy úgy is drága lesz az. De végül is nem lett drága, a 34000 az jó ár.
Azért nem igazán van vélemény a Milwaukee- ról mert nem a mi zsebünkhöz gyártják.Érdekes, hogy nálunk csak 3 év a gari míg saját földön 5 év.Na de van ám nekik 2600W-os is.
Az öcsémék a pesti IFEX- nél is forgalmaznak Milwaukee gépeket, mint tűzoltó felszereléseket.Viszonyítás képpen a százezer feletti akkus fúró belső használatban több mint tíz éve bírja a gyötrést az eredeti akkuival.Az "aligátor" fűrész az eredeti lappal simán vágja a 16mm-es betonvasat közvetlenül a beton felett, a betont dörzsölve, fokba görbítve.
Szintén nem ebből a boltból, kb 29000ft-ért hoznák az AEG-et.
De több helyen is azt mondják az AEG a belépőmodell az ipari gépek közzé, vagy azt hogy mára már erős barkácskategória lett. Ha Metabot, Makitát,Hitachit tudnának ilyen jutányos áron hozni nem gondolkodnék rajta, nekem ezek a szimpatikusak. Ez a Milwaukee viszont nagyon jó árban van.
Ma meglett a fém szalagfűrészem. Végül nem egy zsír újat vettem, hanem ezt a használtat. Optimum fűrész.
Jófogáson volt, közel volt. És mint kiderült Muther egykori munkatársa hirdeti. Jól jártam :) Lett kiépítve a gépre elég profi módon egy kenő emulziós rendszer. Sajna ez az emulzió le is húzta a tálcáról a festéket meg itt-ott a gépről is. De ez nem befolyásolja a működést.
Továbbra is azt mondom hogy jobbat+olcsóbban a 2 linkelt Makitánál, nehezen kapsz.
Az meg hogy lágy indítás vagy sem ... nekem a Metabo W2000 az nem lágyindítós- nem lenne baj ha az lenne, de amikor vettem a WX egy tízessel lett volna drágább - 2000 vagy 2200W szerintem is majdnem mindegy. Az viszont hogy a metabom 5,9 kg, hát nem bánnám ha csak 4,7-4,8 kg lenne, bár szerencsére nem használom olyan sokat.
Milwauke nem rossz, de igazából nem is jobb mint a metabo, hitachi, vagy metabo, de a 230-as gépek ott is elég nehezek.
Ma találtam egy kis csavar boltot, ahol AEG és Milwauke gépeket tudnak szerezni beszerzési áron. Az eladó azt mondta az AEG visszalépet barkács kategória szintjére. Ez a Milwauke milyen szerintetek mert az ára az bizony elég húzós,(beszerzési áron viszont nem rossz) mennyire van ez elterjedve. A másik boltos azt mondja Hitaci jobb (a többi gyakrabban megfordul a szervizben) mint a Makita, Metabo, Maktec. Ők forgalmazzák egyébként mind a négy márkát, és szervizük is.
Igen azt én is néztem hogy könnyebb a Makita, meg ugye mi sem fiatalodunk nem mindegy mennyit emelgetünk.(Ennek ellenére vettem egy Hetrát, de már készül a kocsi hozzá.) Gondolom te is a lágy indítósat ajánlod. Ma megkérdezem a boltban hogy hogy van ez a súlykülönbség, mivel oldotta meg ezt a Makita már a Maktec-hez képest is.
Amennyiben ezek a vastagságok lesznek akkor kicsit túl lőtted a gép teljesítményt :-) (mondjuk az sosem baj ha van tartalék)
Ezt 0,8-as huzallal simán meg lehet oldani, oda meg trafósból akár a ForMig 175, vagy inverteresből Iweld, vagy Alfaweld 185 MIG/MMA is tudja hozni a megfelelő teljesítményt. Árban 110 körül meg is vagy.
Gondolom ennek ellenére azért a komolyabb gépek felé húzol. A kiválasztott/linkelt gépek közül bármelyik jó választás, bár a szolgáltatásaik eléggé eltérnek. A kinézett IWELD-et szerintem a Rilon/Riland gyártja. (tök ugyanolyan) Ez jó hír mert a Rilonok elég megbízhatók. A három gép közül szolgáltatásban ez tudja a legtöbbet.
Ahogy már írták is a Jasic is jó gép, BLM is .. mindegy melyiket veszed, nem fogsz mellé egyikkel sem.
A két Makita az nagyon tuti. Már régebben is feltűnt hogy a makita 230-as gépei 4-5 Kg között vannak, a versenytársak (metabo, dewalt,stb) meg jóval 5Kg felett. Konkrétan az én Metabo-m 5,9 kg.
Nem hiszem hogy a makita ezt a súlycsökkentést a minőség rovására oldotta volna meg.
Ha megnézed maktec is kb egy kilóval nehezebb. Tudjátok hogy én Metabo mániás vagyok de az az 1-1,5Kg súlycsökkentés az komoly fegyvertény! Ebben most a Makitára szavazok.