Keresés

Részletes keresés

Jimmy Tudesky Creative Commons License 2022.06.13 -2 3 19863

A fekete pöttyök az nem tudom mi, de a zöldkönnyvel kell rendelkezned, hogy a vertimecek használd. Valami ilyen volt. Rémlik már zsenikém, Kertkedvelnek semmi köze ehhez, szerintem azt sem tudja miről írkáltok itt.

Nem is tudom hogy hogy jön ide ez a klón duma.

Ha kedvem lenne 1 névvel is ekézhetnélek titetek, de nem ez a hobbim, hogy az indexet nézzem , ki mit ír, s majd én leírom a kérdezőnek szaktudásom. (Drog ,pia ,nők, auto  na ez már hobbi).

Na üljetek asztalhoz s lessétek ezt a fórumot ,mert elég lapozgatni annyi témában ott vagytok, hogy nem jut nektek csak piára. Főleg neked persil.

Előzmény: van_Persil (19862)
van_Persil Creative Commons License 2022.06.13 -18 0 19862

nem értettél félre semmit, ö az, a követelözö.

Előzmény: laca5 (19860)
Jimmy Tudesky Creative Commons License 2022.06.13 0 3 19861

Ha nem gond akkor válaszolok én neked őszintén.

NEM!

Sajnos belefutottam mégegyszer abba a hibába, hogy azt gondoltam , hogy itt érdemi választ lehet kapni a szőlő termesztés alapjain kívüli problémákra.

Tévedtem! Igazatok van, növényorvos segítsége kell, ha valaki be akar azonosítani egy kórképet. Vagy nagyon sok guglizás.

Mindig csak olvasója voltam a fórumnak, eddig 2szer próbáltam kérdést feltenni. Előző regisztrációmat töröltem, mert akkor is hasonló volt a stílus mint most, nekem meg ehhez nem volt kedvem , minek olvassak olyanokat,  amit kis szerénység nélkül, én is tudok,(lisztharmat, peronoszpóra, botritisz meg a kártevők) vagy pedig elolvasom az  irodalmakban.

Aztán jött ez az árva kis oltvány, s mondom hátha megváltozott a stílus, meg a tudás , bepróbálkoztam.

Tévedtem

Előzmény: laca5 (19860)
laca5 Creative Commons License 2022.06.12 0 0 19860

Elég fiatal a tőke, lehet, hogy jövőre semmit nem fogsz tapasztalni ebből. 

De most akkor Te azonos vagy ezzel a Jimmy Tudesky-vel, vagy sem?  Lécci, őszinte választ, ha lehet. Lehet, valamit félreértettem?

Előzmény: Kertkedvel (19851)
laca5 Creative Commons License 2022.06.12 0 0 19859

Elhiszem Neked :)

Tavaly pont ilyen időszakban pont ezt kérdeztem én is. Keress vissza, ha érdekel, de konkrét választ erre én sem kaptam. 

Azt, amit fejben összeraktam a válaszokból és a lehetséges okokból azt már leírtam. Illetve egy dolgot kifelejtettem, mert a képeiden látható bogyóméret szerint már a virágzás utáni permetezésben meg kellett volna kapnia a szokásost, ami réz tartalmú is. Ez még nálam sem történt meg, mivel még van ami virágzik. (Sok fajta problémakör). Lehet, hogy nálad is ez a probléma. A korábban virágzik nem kapják meg időben a virágzás utáni kört.

Előzmény: gaston63 (19857)
szervezkedő Creative Commons License 2022.06.12 -2 0 19858

Igazából szerintem nem sokat ér, ha valakinek lövése sincs mit mikor vagy miért kell fújni. Tippeket, ötleteket adhat és ébreszthet. A hozzá nem értő boltos előtt van gyakorlatilag mindenre ilyen kis papírka. (Gyümölcsök, zöldség stb.)

Előzmény: laca5 (19845)
gaston63 Creative Commons License 2022.06.12 0 0 19857

Van durvább is, holnap csinálok fotót. Szinte csak csak csupasz kocsány maradt.

Előzmény: laca5 (19856)
laca5 Creative Commons License 2022.06.12 0 0 19856

Ismerős a kép, erről beszéltem. Szigorúan saját vélemény, ami ugye változhat. Nekem pl. a Jupiter ilyen. Az virágzik az elsők között. Ennek a képnek a jobb szélén szerintem az a moly. Egybe csomó, ha piszkálni kicsit egyben le is jön. A nagyobb kár az a kis fekete töpörödött bogyótömeg. Na az nem moly. Vagy botrítisz vagy peronoszpóra, erre még nem született meg a döntésem. Az biztos, hogy azok nem akarnak onnan lejönni rázogatva, ragaszkodnak. Később ez gond is lesz. 

Idén próbáltam jobban figyelni, hogy a virágzás előtti a fürtöket minél jobban fedje. Így most nem is olyan sok hasonló képet tudnék készíteni. Lehet, hogy nálad is csak ez a probléma, a megfelelő szerek benne voltak, de egyes fürtök kimaradtak részben.

A Pölöskei mikor virágzik? Korán? Ez esetben lehet, hogy el is késtél egy kicsit.

Idén van szerencsém látni eső miatti hiányos kötést, na az nem ilyen. Minden zöld, csak bogyó nincs. A fekete meg a szürke rossz jel viszont. 

Ezeket a fürtöket jobb ledobálni, csak a baj lesz velük.

Előzmény: gaston63 (19853)
gaston63 Creative Commons License 2022.06.12 0 0 19855

Ok, semmi gond. Akkor küzdök tovább. Bár peronoszpóra és lisztharmat és moly ellen kapott megfelelő kezelést sztem.. Az furcsa, hogy csak Pölöskei ilyen, a Nero, az Eszter, az Augusztusi muskotály, a Moldova rendben van. Ez a négy fajta van a kertben.

Köszönöm 

Előzmény: van_Persil (19854)
van_Persil Creative Commons License 2022.06.12 -16 0 19854

Nem akarlak elszomorítani, de ez se jobb. Sajnos az ilyen fotók nem sokat adnak vissza abból, amikor az ember kint van a terepen és egyben látja az egész tökét. Egy kis kiragadott részletból, pillanatfelvételböl, még ha éles is lenne a kép, borzasztó nehéz a tényleges okot megállapítani. mert pl. a kis apró fekete bogyócskák lehetnek peronoszpóra tünetei is, de így megmondani szinte lehetetlen.

Előzmény: gaston63 (19853)
gaston63 Creative Commons License 2022.06.12 0 0 19853

Előzmény: van_Persil (19849)
Kertkedvel Creative Commons License 2022.06.12 0 0 19852

Hasznos összefoglaló. A tebukonazollal kapcsolatban, egyrészt II. kategória, továbbá gyenge hatékonyságú.

Kulicz valamelyik videójában, ha jól tévedek azt említi, hogy a Karathane perzselhet melegben.

Előzmény: szervezkedő (19842)
Kertkedvel Creative Commons License 2022.06.12 0 0 19851

Azt vettem észre, hogy már a fő hajtáson is normális levelek jönnek. Ami zavaró, hogy nem tudni, mi okozta, legközelebb mit kellene tenni megelőzésre.

Csak ezt a vitás strubilurin hatóanyagot kapta. Jövő héten felhívom valamelyik gyártó képviseletét, és megkérdezem mi a véleményük a használatukról, rezisztenciáról.

Előzmény: Jimmy Tudesky (19824)
gaston63 Creative Commons License 2022.06.12 0 0 19850

Sajnos muszaly megvágnom a képeket, mert túl nagy a méretük.

Próbálok csinálni másikat, köszi a választ.

Előzmény: van_Persil (19849)
van_Persil Creative Commons License 2022.06.12 -16 0 19849

ebböl a képböl megmondani nem nagyon lehet, mert életlen a felvétel, de sztem inkább botritisz

Előzmény: gaston63 (19848)
gaston63 Creative Commons License 2022.06.12 0 0 19848

Az én ismereteim szerint ez moly kártétel.

Vagy mégsem?

Előzmény: laca5 (19844)
iknalap Creative Commons License 2022.06.12 0 0 19847

Érdeklődni szeretnék, hogy Pamjati Negrulja fajtával van valakinek tapasztalata? A leírások, videók alapján szimpatikus, mert egy későbbi érésű fajtát keresnék. Ugyanakkor az ellenállóképességéről eltérő dolgokat olvastam. Van ahol rezisztensként, másutt (szlovák oldalon) kissé átlag felettiként írják le. 

van_Persil Creative Commons License 2022.06.11 -16 2 19846

1. könnyebb, ha rügyválogatásként kezded, azaz, amikor a förügyek már pattannak, és esetleg megjelennek a mellékrügyek, akkor a mellékrügyeket kitöröd

1.a) ha rövidcsapon termelsz, akkor csaponként csak a kívánt rügymennyiséget hagyod, ha pl. kétrügyes, akkor két termö rügyet és -ha szükségesnek látod- egy termöalapból fakadó sárszemet a termöcsap leváltására, különben marad az alsó rügyböl fakadó hajtásod a jövö évi termöcsapnak.

1.b) ha szálvesszön termelsz, akkor ernyönél szintén a mellékrügyek kipucolása az elsö, ill. a tökefejen csak a szükséges minimális mennyiségü rügy meghagyása, guyotnál a váltócsapon 2, a termövesszön az igény szerinti mennyiségü rügy meghagyása

2. amikor már kihajtott minden, ami ki tudott hajtani, látod, hogy hogyan oszlanak el a termöfelületeden, ahol sürübb, ott a csököttebb, esetleg meddö, ill. a még ki nem tört mellékrügyekböl fakadó hajtásokat törd ki, ill. a tökefejröl/töke törzséröl a fölöslegesnek ítélt hajtásokat is

Rügyválogatással jól be lehet löni a várható termésmennyiséget, ill. meg lehet akadályozni a töke belsejének a befülledését. Föleg csemegeszölönél fontos, ahol az alsó 2-3 rügy sok fajtánál meddö, hogy ezen hajtásokat, ha nem szükségesek a következö évi szálvesszöhöz, kitörjük.

Minél kisebb a kitört hajtás, annál kevesebb energia fecérölödik el a kinevelésükre és annál kisebb lesz a seb.

Előzmény: taormina001 (19821)
laca5 Creative Commons License 2022.06.11 0 0 19845

És ez még nem is a teljes paletta mert vannak kombinált hatású szerek is amik pl. kontaktot tartalmaznak valami ellen és felszívódót (és esetleg még kontaktot is) valami más ellen.

Elsó közelítésre persze nem rossz, ad valami támpontot, hogy mit kellene kérni.

Előzmény: szervezkedő (19842)
laca5 Creative Commons License 2022.06.11 0 0 19844

Béke van itt, nincs semmi extra, csak a szokásos. Ez még csak viszonylag laza egyet nem értés és viselkedésbeli problémák megvitatása.

Kérdésedre válaszolva (bár amire pontos választ vársz, azt én sem tudom) tavalyelőttig én sem foglalkoztam a molyokkal, tavaly és idén is már valamennyire próbáltam védekezni mert azt hittem, hogy az nekem nagy gondot okoz. Tavaly csak virágzás után, idén már virágzás előtt is kapott moly ellen szert a szőlőm (kiskert, alatta szamóca, annyira nem tolom rá a mérget, ha nem muszáj).

A tavaly év végére azt állapítottam meg, hogy nálam a moly nem tett akkora kárt, mint ahogy gondoltam. Van más is ami virágzáskor problémát okozott, a moly csak egy része volt ennek, legalább másik 2-3 szereplő is van még, ami jellemzően súlyosabb is tud lenni.

Jól elkülöníthető a moly kártétele, mert ahol van ott egy gócban elhalnak a virágok és a bogyókezdemények.  Komolyan mondom, hogy bizonyos fajtáknál egy enyhe kártétel még nagyon jót is tud tenni. (ha sűrű, tömött a fürt, akkor ezzel letudva a bogyóritkítás).

Ha te ezzel szemben azt látod, hogy a fürtök komoly mértékben károsodtak (de a tünet az fontos, a csomókban megjelenő elhalt virágzat és legtöbbször a szálakon lógó hulladék jelzi) akkor persze védekezni kell ellene. Szerintem a Decis is jó, de akár felszívódóval is lehetne kombinálni (Mospilan?)

Az nagyon fontos lenne, hogy virágzás előtt időben megkapja. Nem hiszem hogy a fürt megjelenésétől rovarölőzni kellene, én legalábbis nem olvastam ilyet, sőt a virágzás előtt is opcióban javasolják a legtöbben, de főleg kiskertben, ahol jellemzően több fajta van, simán bele lehet szaladni egy olyan helyzetbe hogy az egyik már elvirágzott, a másik még sehol. 

Mostanra amúgy egyre többen kötelező elemként javasolják a virágzás előtt a rovarölőt és ugyanígy a botrítisz ellen is. Botrítisz ellen én már előtte és utána is teszek bele valamit.    

A tankönyvi változat az, hogy feromoncsapdával kellene figyelni a megjelenést és akkor beavatkozni. Ez biztos működne, de én még soha nem vetemedtem ilyesmire. Inkább időzítéssel és hibaszázalékkal kezelem a kérdést.  

Előzmény: gaston63 (19840)
laca5 Creative Commons License 2022.06.11 0 0 19843

Szia!

Mire gondolsz pontosan? Hajtásválogatás ideje május közepe, a sűrű, gyenge vagy beteg, rossz helyen elinduló hajtásokat ki kell törni. Valamennyi ráhagyással, ha esetleg nem egyértelműen rossz a pozíciója, mert még később is érheti baj a tőkét így nem baj, ha van tartalékod. (de az nem sok!)

Ilyenkor dönti el a jóember a KÖVETKEZŐ évi szálvesszőt, ha szálvesszőn termel. Csapos termesztésnél ilyenkor lehet kiválasztani a jövő évi váltócsapot, vagy ha hiányos a kar akkor a pótlásra is lehet alkalmat találni.

Nem konkrét a kérdésed és nincs is itt az ideje most ezért inkább kérdezz valami konkrétabbat.

Javaslom Kulicz Laci ilyen irányú videóit mert ezt pl nagyon jól elmagyarázza.

Előzmény: taormina001 (19821)
szervezkedő Creative Commons License 2022.06.11 0 0 19842

hspityu Creative Commons License 2022.06.11 0 0 19841

Szia

Atkafertőzés okozhat ilyen torzulást a szőlőn ,gyenge növekedés és torz levelek .

Előzmény: Jimmy Tudesky (19803)
gaston63 Creative Commons License 2022.06.11 0 0 19840

Legyen béke az olajfák alatt!

Más. Tavaly és az idén is eléggé meggyűlt a bajom a szőlőmollyal.

Csak a pölöskei muskotályt tizedeli. Tavaly nem permeteztem ellene, az idén decist nyomtam a virágzás előtt dózisba. De sajnos ua. az eredmény. Kicsit utána olvasva már késő volt, ha jól értelmeztem az írásokat, akkor sokkal előbb kellett volna, már akkor amikor megjelentek a fürtök. Szívesen fogadnék tanácsokat ez ügyben.

Jimmy Tudesky Creative Commons License 2022.06.11 0 8 19839

Szegény Kertkedvel  fórumtárs, még most sem tért magához, annyira leteremtettétek.

Ha nektek ez a normalizálódás, hogy ne pattogj meg, fogalmatlan kiskert tulajdonos, meg drótkefés szőlész meg vádaskodni hogy mi kiskert tulajdonosok vagyunk a hibásak a ti problémátokra , meg még sorolhatnám hányszor álltok bele másokba, akkor ez a fórum csak nektek való.

Előzmény: laca5 (19837)
Tapirus Creative Commons License 2022.06.11 0 0 19838

Köszönöm szépen.

Előzmény: laca5 (19831)
laca5 Creative Commons License 2022.06.10 -3 0 19837

A komoly problémák akkor kezdődnek amikor "rendes, géppel írt, névtelen feljelentést" írsz majd magad ellen. Addig csak azon kell elgondolkodni, mi szükség erre.

De van egy javaslatom. Elmész a legközelebbi növényorvoshoz, mert ha minden IS van ott akkor az IS van. itt minden második szerdán bárki IS besétálhat és ingyen tanácsot kap. 

Ha megmondja Neked hogy mi a probléma, és valóban az a megoldás, akkor örülsz, és békén hagsz minket. Ha nem tud mit mondani, vagy nem az a probléma, akkor visszajössz ide és elnézést kérsz az egész közösségtől, mert itt senki SEM növényorvos. Utána békén hagysz minket. Szerintem ez fair javaslat.

p.s.: mióta valaki belesz@rt a ventilátorba a Terrán (rút kiskacsa) azóta nem bírnak magukkal az emberek és 

kényszeresen itt pörögnek mert ott már nem annyira működik. Újraregisztrálnak, pörögnek, próbálkoznak. Pedig már kezdett stabilizálódni a helyzet, de ez csak átmeneti volt. Ez nem Rád vagy a klónjaidra vonatkozik, semmilyen tekintetben, csak mostanában ez a benyomásom. 

Előzmény: Jimmy Tudesky (19835)
Jimmy Tudesky Creative Commons License 2022.06.10 0 0 19836

Elég nagyfelbontású az a bélyegkép, rá kell kattintani, lehet nem tudtad. Na, így sem megy?

Előzmény: van_Persil (19826)
Jimmy Tudesky Creative Commons License 2022.06.10 0 0 19835

Még csak másodszor vagyok itt, az már veszélyes?

Előzmény: szervezkedő (19832)
Jimmy Tudesky Creative Commons License 2022.06.10 0 0 19834

Ilyen is van?

mindenbensegítünk@szolo.hu-ra. 

Na oda is írok akkor,  hátha.

Előzmény: laca5 (19829)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!